A fost gasit „tapul ispasitor” de la TAROM

0
794

Imi vine greu sa inteleg cum de a trebuit sa dea socoteala directorul general al TAROM, recent numit si mai recent demisionat, cu privire la pierderile inregistrate de societate in primele luni ale anului 2017, dupa ce aceasta mergea deja pe pierderi, nu de un an-doi, ci de cel putin douazeci!

Totusi, nimic nefiind intamplator pe lume, parca imi vine sa fac o legatura intre aceasta demisie si revenirea in forta a dlui Liviu Dragnea, caruia trebuie sa-i demonstrezi ca ai luat deja masuri, pentru ca nu cumva sa ia el masurile sale, dandu-te ca exemplu celorlalti, precum in cazul Grindeanu.

Modul cum premierul l-a luat in colimator pe ministrul Cuc, iar acesta si-a aparat pielea varsand galeata cu laturi in capul directorului general de la TAROM imi spune ca totul se desfasoara dupa principiul „scapa cine poate”. Asta cu atat mai mult cu cat recent demisionatul declarase chiar in ajun:

„Eu nu voi demisiona pentru ca nu am de ce (…) Mi se pare o nebunie. De ce sa-mi ceara cineva demisia? Ca am demarat reorganizarea companiei? Poate pentru ca am deranjat niste grupuri de interese”.

Seamana aproape ca doua picaturi de apa cu ceea ce declara fara sa ezite fostul premier Sorin Grindeanu, atunci cand urma sa fie matrasit, iar jurnalistii il sacaiau cu intrebari despre demisie.

In opinia mea, fostul lider al TAROM a pus exact punctul pe „i” si n-as exclude ideea ca tocmai de aici i se trage. Se vorbea demult prin presa despre paradoxul TAROM, care inregistra numai pierderi de doua decenii, in timp ce tot felul de SRL-uri, colaboratori si furnizori de-ai sai inregistrau profit dupa profit.

Dar cazul acelor SRL-uri as zice ca este o nimica toata pe langa cazul companiilor concurente, operante in acelasi spatiu aerian, mult mai prospere decat surata lor TAROM, toate aducatoare de beneficii. Altfel n-ar exista, fiind private.

Nu intentionez sa-i tin partea demisionarului, dar parca as zice ca are dreptate cu privire la niste grupuri de interese care macina in ascuns TAROM, in timp ce ministrul Cuc si chiar premierul, in loc sa tinteasca spre ele si sa le faca zob, tintesc spre directorul general al societatii, facand exact ce faceau si altii, inaintea sa.

Demisia este spectaculoasa, dar nu rezolva nimic. Presa scrie ca, in ultimii 17 ani, au demisionat sau au fost schimbati 13 directori generali.

Numai un naiv isi poate inchipui ca societatea poate deveni profitabila ca prin farmec, schimbandu-i directorul si fara sa-i smulgi mai intai raul de la radacina. Privind la ceea ce se intampla, ma intreb daca nu cumva prim-ministrul Tudose a intuit si o alta cauza, atarnata ca o piatra de moara la gatul TAROM.

Mi se pare mai mult decat simptomatic faptul ca a fost trimis Corpul de Control in doua directii: atat la societatea aeriana, cat si la Compania Nationala de Investitii (CNI), care s-ar putea sa aiba un rol colateral.

Premierul stie probabil ca TAROM a mai avut controale in trecut, iar rezultatul s-a dovedit aproape de zero. Uneori au scos chiar la iveala si nereguli create prin jocurile politice. Dar, daca si de randul acesta apare un asemenea aspect, ma intreb: va avea premierul curaj sa puna degetul pe rana?

Trebuie nu numai curaj, ci mai ales dibacie, pentru a evita un conflict cu liderul partidului, intrucat, in opinia mea, s-ar putea ca tocmai aceasta sa fi fost cauza pentru care altadata controalele au ramas fara finalitate.

O cercetare simultana, atat la compania aeriana cat si la CNI, mi se pare semnificativa, stiind ca aceasta are sub control importante obiective din tara, inclusiv TAROM.

Cu resursele financiare care ii sunt repartizate prin Ministerul Dezvoltarii, CNI patroneaza realizari a caror importanta nu poate fi contestata, dar care fara indoiala ascund si interese electorale.

I se datoreaza Complexul Sportiv de Fotbal de la Craiova, aflat in executie, un altul la Targu Jiu, reabilitarea in 2019 a cazinoului din Constanta, dar si unele investitii controversate, precum reabilitarea unei sali multifunctionale in Alexandria sau caminul cultural din satul Islaz, din acelasi Teleorman.

Publicul nu cunoaste criteriile dupa care se reparitzeaza fondurile in teritoriu, prin ministrul Sevil Shhaideh, cunoscuta ca o apropiata a dlui Dragnea, ceea ce permite numeroase suspiciuni.

Multa lume se intreaba cine are norocul sa se linga pe degete la acest urias borcan cu miere si daca, nu cumva, TAROM ar putea profita de ocazie.

Dubla operatiune dispusa de prim ministru mi se pare mai mult decat indrazneata, in cazul cand va reusi sa atinga acest aspect. Daca se va abtine, inseamna ca vom avea inca un control ca si celelalte anterioare, iar dupa cateva luni, vom declara managementul defectuos si vom schimba directorul general.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here