Connect with us

Actualitate

Concertul de final al Festivalului George Enescu din 2017 a fost un triumf

Publicat

pe

Concertul de final al Festivalului George Enescu din 2017 a fost un triumf

La Sala Mare a Palatului, pentru a doua seară consecutivă, Orchestra Royal Concertgebouw din Amsterdam, cu maestrul dirijor italian Daniele Gatti a oferit publicul meloman un program divers. Solistul din această seară a fost titratul violonist român Liviu Prunaru. Programul a inclus Uvertura „Eurianthe” op. 84 a lui Ludwig van Beethoven,Capriccio pentru vioară şi orchestră (aranjament de Cornel Țăranu, după schițele compozitorului) de George Enescu iar după pauză Simfonia nr. 5 în si bemol major op. 100 a lui Serghei Prokofiev.

front

Telespectatorii au putut urmări în transmisiune directă sâmbătă, de la ora 19.20, la TVR 3, TVR HD dar și online pe stream-ul enescu.tvr.ro  acest eveniment care a închis cea de-a XXIII-a ediție a festivalului “George Enescu”.

Evenimentul care a pus punct întregii serii de evenimente din cadrul acestei ediții cu numărul XXIII a Festivalului George Enescu a debutat la ora 19 și 30 de minute la Sala Palatului. Concertul a putut fi urmărit live și pe ecranul din Piața festivalului George Enescu din București. A fost o reîntâlnire cu minunații instrumentiști de la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam,  dar și cu maestrul italian, dirijorul Danielle Gatti.

Aceștia au interpretat  Uvertura Eurianthe, alături de membri ai Orchestrei Române de Tineret. Lucrarea prezentată a fost inclusă în cadrul programului „Side by Side”.

A urmat o versiune interpretativă de excepție a opusului enescian intitulat „Caprice Roumain’ pentru vioară și orchestră de Enescu , în aranjamentul maestrului Cornel Țăranu). Solistul acestei interesante  și deosebit de atractive lucrări a fost violonistul Liviu Prunaru.

Despre maestrul Liviu Prunaru pot spune ca este unul dintre cei mai versatili muzicieni din actuala generație, find remarcat de la o varsta frageda de chiar la  Lordul Yehudi Menuhin și Alberto Lysyin ce i-au facilitat accesul pentru a studia la Academia Internațională de Muzică Menuhin din Gstaad.

Liviu Prunaru şi-a început cariera cu Orchestra Simfonică Juilliard la Alice Tully Hall în Lincoln Center, iar de atunci el a cântat cu orchestre renumite din lume, cum ar fi, printre altele, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestre de Chambre de Lausanne, Royal Concertgebouw Orchestra și multe altele .

A fost invitat în calitate de solist şi muzician de camera în centrele de muzică din întreaga lume și susţine în mod regulat masterclassuri în Statele Unite ale Americii, Olanda, România, Taiwan, Coreea etc. a înregistrat mai multe CD-uri ca solist.

prunaru

Liviu Prunaru cântă la o vioară Stradivarius de la Royal Concertgebouw Orchestra, fiind prim-concertmaistru al acestei orchestre de renume din Amsterdam.

A fost cu adevărat o manifestare remarcabilă, care a reunit pe unii dintre cei mai valoroşi solişti şi câteva mari orchestre ale lumii, ceea ce transformă, din doi în doi ani principalul eveniment al vieţii muzicale internaţionale.

Opusul enescian este cu siguranţă o lucrare aparte, singulară în repertoriul violonistic pentru că Enescu – o personalitate fantastică, care a trăit nu numai în România, dar şi în Franţa o bună parte din viaţă,. Recunoscut ca un mare dirijor şi bineînţeles un mare compozitor şi pedagog, a fost una dintre cele mai importante figuri ale muzicii primei părţi ale secolului al XX-lea. Din această inspirată, versatilă interpretare ese pot face paralele cu piese precum Tzigane de Ravel sau cu Rapsodiile de Bartók , dar şi cu Melodiile lăutăreşti ale lui Pablo de Sarasate. În fapt, Capriciul român este asemeni unui concert pentru vioară şi orchestră, cu un stil foarte special apropiat de cel al lăutarilor, al violoniştilor români de muzică tradiţională. Este scris într-o manieră liberă, iar predominat am remarcat stilul la care desigur Enescu a apelat adesea, în special în cea de-a Treia Sonată pentru pian şi vioară, dar şi în suita Impresii din copilărie.

Viziunea interpretativă a maestrului Liviu Prunaru a fost deosebită. Multitudinea, diversitatea de stări, de culori au transpus publicul meloman ce a umplut la refuz Sala Palatului într-o stare de graţie. În repertoriul violonistic concertant este chiar unic, iar cu siguranţă această lucrare va mai fi prezentată şi cu alte ocazii. Ca amănunt, maestrul Liviu Prunaru a purtat o ie tradiţională românească.

După o binemeritată pauză, Royal Concertgebouw Orchestra a interpretat cu o deosebită naturaleţe Simfonia a V-a de Prokofiev. Vorbele şi părerile  s-au risipit pe sub scaune şi acolo le-au lăsat, cei care vor reveni peste doi ani la o altă sărbătoare a muzicii deoarece, personal consider că nu are niciun rost să ne limităm  în aprecieri sau în litere pentru a descrie acest uriaş ocean de emoţii. Muzica trebuie interpretată, trăită şi simţită, nu numai disecată, analizată sau comentată…

back

Sursa foto : http://festivalenescu.ro/, Youtube.com,https://cimec.wordpress.com

Cronica acestui concert a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Ludovic Orban va candida la funcţia de preşedinte. Alianța de dreapta care îl va susține în cursa pentru Cotroceni

Publicat

pe

Ludovic Orban va candida la funcţia de preşedinte. Alianța de dreapta care îl va susține în cursa pentru Cotroceni

Ludovic Orban a
anunţat luni, în Parlament, că va candida pentru funcţia de preşedinte al
României. Tot luni, liderul formaţiunii Forţa Dreptei şi cel al liderul PMP,
Eugen Tomac, au anunţat şi constituirea unei alianţe între cele două grupuri
politice.

Ludovic Orban şi Eugen Tomac au anunţat constituirea unei alianţe de dreapta. Foto: captură video

„Astăzi îi anunţ pe cetăţenii României că am luat decizia
de a intra în competiţia pentru alegerea preşedintelui României. Am luat
decizia de a candida la funcţia de preşedinte pentru că o consider o obligaţie
morală pe care o am faţă de cetăţenii români şi un gest de responsabilitate
faţă de viitorul României. Am o carieră politică de peste 30 de ani, în care am
urcat, treaptă cu treaptă, pe aproape toate funcţiile de demnitate publică în
care am putut să îi servesc pe cetăţeni”,
a anunţat Ludovic Orban la Parlament.

Ludovic Orban a
ţinut să precizeze că întreaga sa carieră s-a bazat pe de muncă şi efort şi că
întotdeauna a ales drumul corect, chiar dacă a fost mult mai greu.

„Candidatura mea vreau să însemne un mesaj de încredere
şi speranţă în viitorul ţării noastre şi în şansa fiecărui român de a reuşi în
viaţă”,
a mai spus Ludovic
Orban.

Alături de el s-a
aflat liderul PMP, Eugen Tomac, care a declarat luni că se bucură că se naşte
un pol politic de dreapta, autentic, pregătit de cea mai importantă bătălie din
acest an.

„Partidele noastre, PMP şi Forţa Dreptei, au decis
astăzi, în forurile de conducere, să pună bazele unei noi alianţei politice.
Astăzi se naşte o adevărată forţă de dreapta, formată din PMP şi Forţa Dreptei,
o alianţă politică liberal-conservatoare, care va intra în bătălia de la
alegerile prezidenţiale şi parlamentare”,
a spus Eugen Tomac.

„Astăzi, am anunțat decizia de a candida la președinția
României. Forța Dreptei și Partidul Mișcarea Populară au pus bazele unei
alianțe liberal-conservatoare pentru a participa împreună la alegerile
prezidențiale și parlamentare din acest an”,
a scris pe Facebook, la rândul său, Ludovic Orban.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Drum județean blocat, în Galați, între Pechea și Costache Negri. Mai multe curse rutiere sunt suspendate

Publicat

pe

Drum județean blocat, în Galați, între Pechea și Costache Negri. Mai multe curse rutiere sunt suspendate

Un drum județean din Galați este blocat din cauza avariilor grave suferite. Este vroba de drumul județean DJ 251, între Pechea și Costache Negri. Mai multe curse de transport județean din această zonă au fost suspendate.

Refacerea drumurilor afectate de puhoaie este prioritară Foto: FB Ionel Popa

Consiliul Județean Galați a anunțat, luni dimineață, 16 septembrie 2024, că traficul rutier este complet blocat între Pechea și Costache Negri, în zona iazului.  

Infrastructura drumului a fost grav avariată, astfel că traficul în zonă a fost închis.

Surparea a afectat drumul pe zeci de metri”, au anunțat autoritățile.

Cursele de transport județean spre Cotoroaia, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri și Călmățui sunt suspendate.

De asemenea, pe traseul Galați -Tecuci, patru autovehicule fac traseul Tecuci – Tudor Vladimirescu, patru autovehicule Galați – Vameș și cinci autovehicule fac ruta Tecuci -Nănești- Baldovinești-Galați.

Celelalte curse sunt operaționale, unele dintre ele având traseul deviat pe anumite tronsoane”, au mai precizat autoritățile județene. 

S-au început intervențiile pentru a reface drumul și a debloca circulația încă de la la ora 7,00, a precizat șeful CJ Galați, Costel Fotea. 

Refacerea infrastructurii este o provocare pentru autorități. Multe drumuri au fost distruse de puhoaie, dar și poduri și podețe. 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf

Publicat

pe

Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf

Fostul președinte Donald Trump este în siguranță în urma unei noi tentative de asasinat la terenul său de golf din Florida, iar un „potențial suspect” este în custodie, au confirmat autoritățile americane.

Donald Trump, după prima tentativă de asasinat FOTO: Arhivă

Agenții Secret Service au observat țeava unei puști ieșind
prin niște tufișuri și au deschis focul asupra lui, au declarat oficialii. FBI
a declarat că Trump se afla la o distanță de 300-500 de metri (275 – 455 m) în
acel moment.

O armă de foc de tip AK47 și o lunetă, împreună cu două rucsacuri și o cameră GoPro, au fost găsite ulterior la fața locului, potrivit bbc.com.

Un martor a declarat că l-a văzut pe suspect fugind din
niște tufișuri și sărind într-o mașină Nissan neagră după ce agenții au tras în
el de mai multe ori.

Martorul a fotografiat vehiculul și numărul de
înmatriculare, iar acesta a fost oprit ulterior în Martin County, la nord de
club.

„Am luat legătura cu biroul șerifului din comitatul
Martin, i-am alertat, iar ei au reperat vehiculul, l-au oprit și l-au reținut
pe individ”,
a declarat șeriful Ric Bradshaw din comitatul Palm Beach.

„După aceea, l-am luat pe martorul care a asistat la
incident, l-am dus acolo cu avionul și el a identificat persoana pe care a
văzut-o fugind din tufișuri, care a sărit în mașină”,
a declarat șeriful în
cadrul unui briefing de presă.

Într-un e-mail adresat susținătorilor săi, Trump a declarat
că este „în siguranță și bine”.

„Nimic nu mă va încetini”, a scris el. „Nu mă voi
preda niciodată!”

Incidentul are loc la aproape exact două luni după ce un
bărbat înarmat a încercat să îl asasineze pe Trump la un miting în Butler,
Pennsylvania, fostul președinte fiind împușcat în ureche.

Secret Service a confirmat într-o postare pe X că
investighează un „incident de protecție” care îl implică pe Trump și
care a avut loc cu puțin timp înainte de ora 14:00 EST (19:00 BST) duminică.

Ulterior, șeriful Bradshaw a declarat că „agentul Secret
Service care se afla pe teren a făcut o treabă fantastică”.

El a adăugat: „Ei au un agent care a reușit să vadă țeava
puștii ieșind din gard și să atace imediat individul, moment în care acesta a
plecat.”

În prezent, pe drumurile și în apele din jurul proprietății
Mar-a-Lago a fostului președinte din Florida, precum și pe terenul său de golf
din apropiere, de la West Palm Beach, există o prezență intensă de securitate.

Presa americană, citând oficiali anonimi din domeniul
aplicării legii, a numit suspectul Ryan Wesley Routh, 58 de ani, din Hawaii.

BBC Verify a găsit profiluri de social media care corespund
acestui nume. Acestea indică faptul că Routh a făcut apel la luptători străini
să meargă în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

Routh a fost acuzat și condamnat pentru numeroase
infracțiuni în comitatul Guilford, Carolina de Nord, între 2002 și 2010,
potrivit unei surse de aplicare a legii care a vorbit cu CBS News, partenerul
BBC din SUA.

Infracțiunile au inclus purtarea unei arme ascunse,
împotrivirea la arestare, lovire și fugă de autovehicul, conducere cu permisul
anulat și deținere de bunuri furate.

Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden și
vicepreședintele Kamala Harris au fost informați cu privire la incidentul de pe
terenul de golf.

„Sunt ușurat că fostul președinte este nevătămat”, a
spus Biden într-o declarație.

Harris se află într-o cursă strânsă împotriva lui Trump în
alegerile prezidențiale – votul din 5 noiembrie este de așteptat să atârne de
rezultatele din câteva state cheie.

Harris a postat pe X că a fost informată cu privire la acest
caz și că se bucură că Trump nu a fost rănit. „Violența nu își are locul în
America”,
a scris ea.

Trump a fost rănit în timp ce se adresa mulțimii din Butler,
Pennsylvania, la 13 iulie, când un bărbat înarmat, Thomas Matthew Crooks, a
tras în el cu o pușcă de tip AR-15 de pe acoperișul unei clădiri din apropiere.

Împușcăturile au provocat moartea unui spectator, în timp ce
Crooks, în vârstă de 20 de ani, a fost ucis la fața locului de un lunetist al
Secret Service.

Secret Service s-a confruntat cu o examinare intensă a
modului în care trăgătorul din Bethel Park, Pennsylvania, a putut deschide
focul asupra fostului președinte.

Directorul agenției, Kimberly Cheatle, a demisionat la două
săptămâni după incident.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Ludovic Orban va candida la funcţia de preşedinte. Alianța de dreapta care îl va susține în cursa pentru Cotroceni Ludovic Orban va candida la funcţia de preşedinte. Alianța de dreapta care îl va susține în cursa pentru Cotroceni
Actualitateacum 8 ore

Ludovic Orban va candida la funcţia de preşedinte. Alianța de dreapta care îl va susține în cursa pentru Cotroceni

Ludovic Orban a anunţat luni, în Parlament, că va candida pentru funcţia de preşedinte al României. Tot luni, liderul formaţiunii...

Drum județean blocat, în Galați, între Pechea și Costache Negri. Mai multe curse rutiere sunt suspendate Drum județean blocat, în Galați, între Pechea și Costache Negri. Mai multe curse rutiere sunt suspendate
Actualitateacum 13 ore

Drum județean blocat, în Galați, între Pechea și Costache Negri. Mai multe curse rutiere sunt suspendate

Un drum județean din Galați este blocat din cauza avariilor grave suferite. Este vroba de drumul județean DJ 251, între...

Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf
Actualitateacum 18 ore

Donald Trump, din nou ținta unei tentative de asasinat în timp ce se afla la golf

Fostul președinte Donald Trump este în siguranță în urma unei noi tentative de asasinat la terenul său de golf din...

Ce trebuie să știe un elev care termina clasa I. Cele mai importante deprinderi și cunoștințe Ce trebuie să știe un elev care termina clasa I. Cele mai importante deprinderi și cunoștințe
Actualitateacum 23 de ore

Ce trebuie să știe un elev care termina clasa I. Cele mai importante deprinderi și cunoștințe

Elevii care termină clasa I trebuie să dețină un anumit set de competențe care au fost menționate într-un raport de...

O cățelușă a fost salvată de pompieri dintr-o groapă adâncă de zece metri, aflată într-o mină dezafectată O cățelușă a fost salvată de pompieri dintr-o groapă adâncă de zece metri, aflată într-o mină dezafectată
Actualitateacum o zi

O cățelușă a fost salvată de pompieri dintr-o groapă adâncă de zece metri, aflată într-o mină dezafectată

Un câine a fost salvat de pompierii tulceni, duminică, dintr-o groapă adâncă de zece metri. Patrupedul a mers la plimbare...

Miriam Bulgaru a câştigat Ţiriac Foundation Trophy. Halep și Nadia au fost la finală Miriam Bulgaru a câştigat Ţiriac Foundation Trophy. Halep și Nadia au fost la finală
Actualitateacum o zi

Miriam Bulgaru a câştigat Ţiriac Foundation Trophy. Halep și Nadia au fost la finală

Jucătoarea română de tenis, Miriam Bulgaru, a câştigat turneul Ţiriac Foundation Trophy (WTA 125), dotat cu premii totale de 115.000...

Ministrul polonez de externe cere țărilor din Europa să taie ajutoarele pentru bărbații ucraineni fugiți din țară Ministrul polonez de externe cere țărilor din Europa să taie ajutoarele pentru bărbații ucraineni fugiți din țară
Actualitateacum 2 zile

Ministrul polonez de externe cere țărilor din Europa să taie ajutoarele pentru bărbații ucraineni fugiți din țară

Guvernele europene ar trebui să oprească ajutoarele sociale acordate bărbaților ucraineni de vârstă militară care locuiesc în țările lor, a...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro