Referendumul din Catalonia, marcat din plin de incidente

0
1289

 Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi azi 1 Octombrie la vot, într-un referendum ce vizează independenţa faţă de Spania. Acest eveniment a fost organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând deja măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului. Încă de la primele ore, forţele de poliţie au intervenit în forţă, pentru a împiedica oamenii să voteze. Urnele au fost confiscate, iar oamenii au fost bruscaţi de forţele de ordine.

catalonia_spain_referendum_943812_60164600

Grupuri de catalani s-au adunat în afara secţiilor de votare înainte de referendum. Guvernul de la Madrid a promis să oprească votul şi zeci de vehicule de poliţie sunt în operaţine la Barcelona, informează BBC, citat de Le Monde.

În timpul nopţii, mii de susţinători ai referendumului pentru independenţă au ocupat şcolile în care se află secţiile de votare. Potrivit poliţiei, aceştia au fost deja evacuaţi.

Organizatorii referendumului au cerut alegătorilor să se întoarcă „să apere” secţiile de votare de la ora 05:00 (03:00 GMT) şi să aştepte începerea votării la ora 9:00. S-a subliniat că trebuie să fie o rezistenţă paşnică la toate acţiunile poliţiei.

Reprezentantul statului în provincia Catalonia a denunțat atitudinea poliției regionale care nu a intervenit pentru închiderea secțiilor de votare. „Ofițerii polițiști catalani au fost obligați să împiedice desfășurarea referendumului ilegal și să împiedice deschiderea centrelor, dar, din nefericire, acest lucru nu a fost cazul”, a declarat prefectul Enric Millo, denunțând de asemenea ” imensa iresponsabilitate „a liderilor catalani.

femeie_ranita_23000800

Acest prilej este considerat ca  o „dată importantă pentru democraţie”, a declarat vicepreşedintele regional, Oriol Junqueras, pentru TV3, principala televiziune catalană. „Am depăşit multe obstacole, nu există nimic care să poată fi considerat mai presus de asta”, a adăugat el. „Dacă nu ne apăram propriile noastre drepturi, atunci cine o va face?”

Buletinele de vot au doar o singură întrebare: „Vrei ca Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?”. Pentru răspuns există varianta: „Da” sau „Nu”.

Gloanțe de cauciuc trase de poliția spaniolă

Există mai multe rapoarte cu privire la mijloacele de socializare ale poliției spaniole care au tras cu gloanțe de cauciuc în persoanele care așteptau să voteze în cadrul referendumului. Unul dintre martori- cercetătorul de la Princeton, Jordi Graupera- a postat pe Twitter un videoclip despre ceea ce pare a fi un membru al armatei Guardia Civil ce ripostează fără vreo urmă de regret şi se pierde în mulțime.

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a reacționat și el la intervenția poliției spaniole.

El a scris pe Twitter: „Cucuie, zgârieturi, sânge, femei în vârstă târâte. Ceea ce face PP (partidul popular) pentru democrația noastră este respingător pentru mine. Corupție, ipocrizie, inutilitate. Este oare aceasta o „victorie” a lui Mariano Rajoy?”

Conflictele dintre poliție și alegători au continuat pe toată durata zilei. Poliția a acuzat alegătorii din Barcelona pentru indisciplină, cauzând mai mulți răniți, conform jurnaliștilor prezenți la fața locului citați de The Guardian. Acuzația a avut loc în timp ce demonstranții au așezat barajele pentru a nu permite trecerea polițiștilor. Oamenii s-au mobilizat în acest mod, iar cei care au părăsit secțiile de votare au avut de suferit.

incident-barcelona-1_51045300

Sursa foto : http://www.ibtimes.co.uk

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here