Secretarul de stat american Rex Tillerson a negat existența unor neînțelegeri cu președintele Trump

0
1006
Secretary of State Rex Tillerson gestures as he responds to a reporter's question during a meeting with Qatar's Foreign Minister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani at the State Department in Washington, Wednesday, July 26, 2017. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Acest lucru survine după ce postul NBC ar fi susținut că domnul Tillerson ar fi fost la un pas să își dea demisia în iulie și l-ar fi numit pe Trump „idiot” în timpul unei întâlniri privind securitatea națională.

front

Dezmințiri oficiale, probate…și nu prea

„Nu mă voi ocupa de chestiile astea mici”, a spus secretarul, fără a nega ideea pretinsei insulte. De altfel,  Tillerson a convocat o conferință de presă după ce un raport NBC a spus că a considerat c-ar fi trebuit să- și înainteze demisia la începutul acestui an.

El a spus că angajamentul său față de Casa Albă , față de  președintele Donald Trump a fost la fel de puternic ca oricând și că va rămâne cât timp va fi necesar.

Postul american de televiziune NBC a pretins, citând sursele Casei Albe, că domnul Tillerson a trebuit să fie discutat din demisie în iulie.
Din surse, s-ar fi  spus că Donald Trump ar fi fost fost sfătuit de vicepreședintele Mike Pence „cu privire la modalitățile de diminuare a tensiunilor” cu președintele .”
„Vicepreședintele nu a trebuit niciodată să mă convingă să rămân secretar de stat, pentru că nu m-am gândit niciodată să părăsesc postul”, a negat domnul Tillerson.
„Sunt nou la Washington, am aflat că există unii care încearcă să înghită disensiuni pentru a-și promova propriul program, distrugându-i pe alții într-un efort de a submina agenda proprie a președintelui Trump.”

Donald Trump a scris  -o „poveste total falsă … făcută de NBC” și că „are încredere totală în Rex”.
Chiar inainte ca secretarul Tillerson a ajuns să dezmintă și să vorbească, Donald Trump a confirmat, spulberând orice speculație : „Stirile NBC sunt #FakeNews si mai nepotrivite decat cele de pe CNN.Este o rusine (…), nu e de mirare ca ratingurile lor de stiri sunt jos!
De asemenea Donald Trump a vorbit atunci când s-a aflat în Las Vegas, unde a vizitat victimele masacrului.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat Heather Nauert a respins mai târziu remarcile de tipul „moron”, destul de jignitoare, chiar dacă secretarul însuși nu a efectuat-o.

„Secretarul nu a folosit acest tip de limbaj pentru a vorbi despre președintele Statelor Unite”, a spus domnia sa. „El nu folosește acea limbă pentru a vorbi despre nimeni”.
Ea a adăugat că domnul Tillerson a fost precum o „pasăre veche și dură” și a transmis un mesaj celor care ar fi avut grijă să-l vadă că demisionează : „mergeți mai departe și continuați să împingeți – pentru că acest lucru va întări doar hotărârea sa”.

Oricum,președintele SUA a urmărit cu propria sa postare pe Tweeter să lămurească, să detensioneze situația artificial creată, prin calomnia povestirii celor de la NBC, catalogând-o ca fiind „complet respinsă” și că  postul „ar trebui să-și ceară scuze Americii”.

Concluzie

Este puțin neobișnuit ca secretarul personal ” de cabinet” al lui Donald Trumpm să organizeze o conferință de presă ad-hoc, pentru a-și reînnoi efectiv promisiunile de loialitate față de președinte, dar aceasta nu este o președinție obișnuită.Povestea celor de la NBC despre o  presupusă ruptură Tillerson-Trump a atins în mod clar un nerv și a determinat un răspuns administrativ multiplu.
Secretarul de stat a spus de altfel cele mai multe dintre lucrurile potrivite, lăudând președintele ca fiind inteligent și puternic și a negat faptul că a trebuit să fie în postura de a-și prezenta demisia. Cu toate acestea, el nu a negat în mod direct că el a făcut referire la președinte ca la un… „moron”.

În schimb, el a afirmat cu lejeritate, cu naivitate despre modul cum funcționează Washington-ul , care se confruntă cu deceniile sale de experiență în topul unei corporații de miliarde de dolari în afacerea globală a energiei.
Domnul Trump insistă că povestea NBC a fost „complet respinsă”, dar chiar dacă detaliile sunt neapărat negate de Casa Albă, realitatea este că domnul Tillerson și președintele se deplasează frecvent în diferite direcții privind politica externă.
Domnul Rex Tillerson ar putea fi bine situat, după acest intermezzo.Chiar domnia sa a afirmat  că „începe doar”. Atâta timp cât va continua, cu toate acestea, întrebările se vor schimba, numai dacă el poate servi în mod eficient ca un diplomat american de rang înalt și poate fi doar o chestiune de timp…când s-ar putea îndrepta spre ieșirea definitivă in viața politică mondială.

Sursa foto :http://www.abc.net.au

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here