Trump intenționează să denunțe acordul nuclear cu Iranul

0
740

 Acest lucru se va perfecta săptămâna viitoare, potrivit unor surse citate de The Washington Post. Prin acest gest, Trump va transfera problema Congresului american, care are termen șaizeci de zile pentru a lua o decizie.

usa-iran-flag

Ceea ce va înseamnă un acord…

Acordul a redus Iranului sancțiunile în schimbul unui program nuclear de tip „back-back”, astfel încât acesta ar putea pune SUA pe calea de a sancționa Iranul și de a intensifica tensiunile dintre Teheran și Washington. Și Teheranul a afirmat faptul că ar putea începe program nuclear în câteva zile, ridicând o potențială problemă nucleară suplimentară pentru Trump, pe lângă Coreea de Nord.În cele din urmă, decizia va fi lansată la Congres.

Dezacordul

Mattis a spus la începutul acestei săptămâni că a considerat oportună modalitatea în care interesele securității SUA să rămână ” deschise”, în acord. Aceste lucruri s-au confirmat parțial, deși astăzi 6 Octombrie secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders a declarat că echipa națională de securitate a Trumpului „sprijină” decizia sa și se așteaptă la un anunț.

De menționat faptul că doamna Sanders a explicat clar că „președintele a decis, așa cum a spus el, deoarece va face acest anunț la momentul potrivit. Principalul obiectiv pe care la avut el a fost o strategie cuprinzătoare privind modul de abordare a Iranului”.

Cei care au fost informați despre această chestiune au declarat pentru The Washington Post că planurile se pot schimba, dar trebuie reținut aspectul că Trump a răsturnat calculele acestei afaceri de ceva timp, considerația fiind ”asemenea unei afaceri proaste pentru S.U.A.”

De asemenea, menţionez şi faptul ca discuţiile au avut loc în paralel cu consultările din cadrul grupului celor şase mediatori.În cadrul întrevederilor bilaterale au fost lansate idei care ulterior au fost propuse în timpul negocierilor generale.Consultările bilaterale secrete au avut loc în septembrie, octombrie şi noiembrie.

”Vederile ” din…trecut, valabile cumva pe viitor?

Puterile globale care au demarat intens negocierile cu Iranul au reuşit cumva unele rezultate transpuse în obţinerea unor termene sau chiar amanarea embargoului european impus asupra petrolului iranian, in schimbul promisiunilor iraniene de incetare a demersurilor in directia rafinarii uraniului.

Cei 5 membri ai Consiliului de Securitate al ONU – Marea Britanie, China, Franta, Rusia si SUA – plus Germania, asa-numitul grup P5+1 au avut primele negocieri cu Iranul din ultimele treizeci și șase de luni calendaristice.

Creșterea stocului iranian de uraniu îmbogățit, care ar putea fi purificat pentru a obtine materialul necesar unei bombe atomice în câteva luni este principala preocupare a grupului P5+1. Statul Israel a declarat ca nu va înceta criticile asupra facilităților nucleare iraniene până în momentul în care activitatile nucleare nu sunt oprite. Iranul a insistat cu falsa idee conform căreia programul său atomic este ” unul pașnic care respectă precizările Tratatului de Non-Proliferare Nucleară.”

Sursa foto : Sputnik

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here