Connect with us

Actualitate

F.C Barcelona- un destin și viitor indecis?

Publicat

pe

F.C Barcelona- un destin și viitor indecis?

Disputa politică asupra provinciei Cataloniei independente după un referendum controversat care sprijină secesiunea din Spania a ridicat multiple întrebări cu privire la viitorul clubului de fotbal FC Barcelona.Echipa spaniolă s-a alăturat marți unei greve la nivel național pentru a protesta împotriva „evenimentelor grave care au avut loc în ziua referendumului catalan privind independența”.De asemenea, presedintele clubului, Josep Maria Bartolomeu Barcelona se poate muta in alta liga, in cazul in care independenta Cataluniei va deveni realitate.

FC-Barcelona-7

Bilanțul violențelor

Cel puțin 893 de civili și 431 de polițiști au fost răniți în timpul ciocnirilor survenite la data de 1 octombrie, potrivit autorităților regionale și naționale.

Pe masura ce violențele erau în toi , FC Barcelona și-a disputat, fără spectatori ”acasă ”, în capitala catalana, pe Camp Nou jocul de campionat cu Las Palmas.

Catalanii viseaza la o țară a lor, iar acest scenariu ridică multe semne de întrebare care intereseaza toata lumea fotbalului: ce se va întâmpla cu Barcelona, în cazul in care Catalonia își va obține independența?

E posibilă ieșirea din La Liga?

Mai mult de două milioane de persoane sau 90% dintre cei care au votat, au fost de acord cu independența Cataloniei.

În timp ce guvernul regional al Cataloniei a primit această declarație de independență în această săptămână, există o opoziție crescândă împotriva votului, care a avut un nivel de participare de numai 42%, motiv pentru care acest rezultat e contestat de către guvernul din Madrid.

Cu viitorul regiunii suspendat în aer, FC Barcelona se confruntă cu posibilitatea de a ieși din La Liga- liga națională de fotbal a Spaniei.Echipa se află în topul clasamentului ligii și a câștigat 24 de titluri de campioană.

Președintele clubului, Bartolomeu a afirmat la începutul săptămânii ca Barcelona va fi liberă să-și aleagă liga. Anglia și Franța au fost variantele avansate de publicațiile de sport ale Europei. Dar, în realitate, Barcelona nu își dorește să plece din campionatul Spaniei, a explicat jurnalistul spaniol Guillem Balague, într-un material pentru Business Insider.

Totuși, pentru ca Barcelona să poată continua în La Liga, Spania va trebui să -si schimbe legile sportului.”Legile si regulamentele vor fi schimbate de către parlamentul spaniol, pentru ca Barcelona să fie acceptată în campionatul Spaniei.”(…) Altfel nu se poate, în momentul asta regulamentul nu ii permite unui club din alta tara sa joace in campionatul Spaniei.”, spune Balague.

Pastrarea Barcelonei în La Liga este în interesul tuturor părtilor. Federatia spaniolă nu concepe un campionat fără Barcelona, și nici Real Madrid nu concepe viata fara marea rivală. La fel si invers – Barcelona nu va mai fi fără El Clasico.

„Ar fi un dezastru pentru La Liga, ar fi un dezastru de fapt pentru toate părțile implicate, ca Barcelona să nu joace în campionatul spaniol”, a explicat  jurnalistul Al Jazeera, Lee Wellings, pentru Business Insider.

De aceea, chiar aici puteți citi articolul original de pe Al Jazeera.

În ciuda speculațiilor privind o eventuală mutare în Premier League (EPL), experții consideră că prioritatea de vârf a echipei catalane ar fi să rămână în liga spaniolă.Păstrarea Barcelonei în La Liga este, de asemenea, în interesul ligii și al rivalului clubului, Real Madrid, a declarat Balague.

„Pe termen lung, La Liga fără Barcelona ar putea fi prea dăunătoare atât clubului, cât și ligii”, a declarat Lee Wellings, corespondent al sportului de la Al Jazeera.

Alte echipe catalane, RCD Espanyol și Girona – ambele din prima divizie a Spaniei – se găsesc, de asemenea, într-o situație similară cu  F.C.Barcelona.

Fc Barcelona

„Bijuteria coroanei din Catalonia”
FC Barcelona- (cunoscut sub numele de Barça,) și-a exprimat sprijinul pentru dreptul Cataluniei de a alege, dar a rămas fără să sprijine în mod deschis independența regiunii. Aceasta este printre cei 4.000 de semnatari ai Acordului național privind dreptul de decizie și acordul de referendum, un grup format din partide politice și organizații ale societății civile în favoarea votului de independență.

Suporterii pentru independență din Barcelona au un obicei de a cânta în fiecare dintre cel de-al 17-lea minut la toate jocurile de acasă pentru a-și aminti evenimentele din anul 1714, stunci când Catalonia și-a pierdut autonomia față de Spania în Războiul de Succesiune.

Jucatorul Barcelonei, Gerard Pique este printre cei care și-a exprimat în mod deschis sprijinul pentru o Catalunie independentă.El este în mod regulat jignit și fluierat pe teren în timpul meciurilor naționale de liga din afara Barcelonei și în timp ce juca pentru echipa națională spaniolă.

Articolul de pe Al Jazeera spune că Pique „este unul dintre cei mai afectați de situația actuală”.

Echipa are o mulțime de fani atât în ​​țară cât și în străinătate.FC Barcelona are aproape 25 de milioane de adepți pe  Twitter și mai mult de un miliard de Facebook pe pagina sa oficială.

„Barcelona nu are aceeași bază de fani în Spania ca Real Madrid”.(…) „Este o bijuterie în coroana Cataluniei, iar popularitatea în afara regiunii vine din recunoașterea la nivel mondial. Sunt unul dintre cele mai mari succese și mai populare cluburi de fotbal din lume și, de fapt, branduri sportive”.

Sursa foto : http://hdwallpaperbackgrounds.net/

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Momentul în care un avion rus de luptă doboară propria dronă, un model experimental rar, deasupra Ucrainei

Publicat

pe

Momentul în care un avion rus de luptă doboară propria dronă, un model experimental rar, deasupra Ucrainei

Bloggeri militari ruși și ucraineni au postat înregistrări video ce surprind un avion de luptă rus Su-57 doborând propria dronă experimentală model UCAV S-70 „Ohotnik” (Vânător), sâmbătă, relatează Kyiv Post.

Rusia ar fi doborât propria dronă experimentală deasupra Ucrainei FOTO Kyiv Post

Imaginile, postate atât pe conturile pro-Moscova, cât și pro-Kiev, arată cum drona este doborâtă în zona Konstantinovka, în regiunea Donețk.

Dona a fost proiectată pentru a însoți avionul de luptă SU-57 (generația a cincea), dar poate opera și independent, pentru a efectua misiuni de recunoaștere și lansa atacuri de precizie.

Cu o greutate la decolare de circa 20 de tone, „Ohotnik” este probabil cea mai mare dronă din lume având 14 metri lungime și o anvergură a aripilor de aproape 20 de metri.

Este considerată un model experimental, primul prototip fiind finalizat în 2018. În acest an, ar fi fost create încă două exemplare.

Drona ar fi echipată cu senzori de ultimă generație și ar avea capacitatea de a transporta o sarcină utilă de aproximativ 2,8 tone.

Vânătorul ar fi alimentat cu versiune modificată a motorului cu reacție AL-41F al avionului Su-57, oferindu-i o rază operațională de 6.000 de kilometri. În ciuda dimensiunilor sale considerabile, ar integra diverse tehnologii stealth, precum materiale compozite și protecții speciale, capabile să-i reducă apreciabil semnătura radar.

Inițial, s-a crezut că aparatul a fost doborât de ucraineni sau ca urmare a unui incident de „foc prietenesc”. O analiză atentă a înregistrărilor video sugerează însă ceva diferit.

Începutul filmării arată urmele lăsate de dronă și avionul Su-57 în timp ce zboară unul în spatele celuilalt, drona fiind în frunte. După câteva secunde, apare o explozie. Avionul a lansat probabil o rachetă R-74M2 cu rază scurtă de acțiune, lovind și doborând drona, după care e văzut îndepărtându-se, scrie Kyiv Post.

Autoritățile ruse nu au emis încă o declarație oficială cu privire la incident sau ceea ce a dus la acesta. În lipsa unor clarificări oficiale, bloggerii militar au început să se lanseze în speculații. Astfel, drona experimentală ar fi  început să funcționeze defectuos, ceea ce a stârnit îngrijorarea că tehnologia ar putea cădea în mâinile Kievului, mai ales ținând cont de faptul că că zonele din apropiere erau controlate de forțele ucrainene.

Drona a lovit și a distrus o casă, fapt confirmat de imaginile epavei care au apărut ulterior online.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția

Publicat

pe

Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția

Ianis Hagi a trecut printr-o perioadă groaznică, după ce șefii
clubului l-au trimis la echipa a doua a lui Rangers, imediat după ce românul a
revenit după împrumutul la Alaves. Tricolorul și-a renegociat contractul cu
gruparea scoțiană și antrenorul Philippe Clement l-a reprimit în lot.

Ianis Hagi a jucat în ultima vreme numai pentru naționala României. Foto Sportpictures

Jurnaliștii britanici scriu că Ianis Hagi va fi chiar titular îm meciul de
diseară, dintre Rangers și St. Johnstone, programat la ora 22.00. Asta pentru
că managerul formației consideră că internaționalul român s-a pregătit bine la
echipa B a clubului, dar și pentru că lipsesc mai mulți titulari, din cauza
accidentărilor. Decizia lui Clement ar fi deja luată, deși este evident că
Ianis nu ar trebui aruncat în luptă după o așa de lungă perioadă de
inactivitate la nivel înalt.

Ianis Hagi, reprimit la prima echipă după ce a renunțat la bani

Însă jurnalistul Derek Clark, de la Rangers Review, un
apropiat al echipei îl vede titular cu St. Johnstone. „Vestea cea mare din această săptămână este revenirea lui Ianis Hagi
la prima echipă. Titularizarea românului dă, cu siguranță, un impuls echipei
și fanilor, iar creativitatea sa va fi utilă împotriva unei echipe St.
Johnstone, care, probabil, îi va face viața grea lui Rangers. 
Philippe Clement
trebuie să ia câteva decizii importante în momentul în care Rangers revine în
campionat
(n.r. formația din Glasgow a jucat în cursul acestei săptămâni în Europa League”, a scris Derek Clark în Rangers Review.

Ianis Hagi fusese trimis la echipa a doua în vară și a fost
reprimit în lot doar după ce a renunțat la un bonus de 360.000 de euro pe an,
pe care l-ar fi activat dacă ar fi jucat meciul cu numărul 100 pentru Rangers.
În acest moment, a bifat 99 de partide pentru scoțieni, dar avea o clauză care
i-ar fi adus 30.000 de euro în plus pe lună dacă ajungea la borna 100.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv

Publicat

pe

Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv

Medicul psihiatru Robert Klitzman, director de programe la Universitatea Columbia, a explicat cum poate fi făcută diferența între demență și îmbătrânirea normală a creierului și explică modurile în care ne putem proteja împotriva declinului cognitiv.

Activitatea fizică poate proteja împotriva apariției deficiențelor cauzate de îmbătrânire. Wikipedia

Mulți oameni își fac griji că dezvoltă deficiențe cognitive grave, deși acestea sunt de fapt minore și în limitele îmbătrânirii normale.

„Creierul nostru îmbătrânește și el, pe măsură ce corpurile noastre îmbătrânesc, iar la fel ca alte simptome, tulburările cognitive se încadrează într-un spectru larg, de la „momente senior” minore la demență mai severă, cauzată de Alzheimer, la accidente vasculare cerebrale și la diverse alte afecțiuni care duc la incapacitatea de a lucra, de a conduce sau de a trăi pe cont propriu”, arată psihiatrul Robert Klitzman, într-un articol publicat de The Washington Post.

Semnele îmbătrânirii

Potrivit medicului, declinul cognitiv normal, cauzat de vârstă începe în mod obișnuit la aproximativ 40 de ani și constă în mai multe procese mentale distincte care se schimbă în ritmuri foarte diferite. Modificările pot afecta trei domenii ale cogniției: viteza de procesare, inteligența „cristalizată” și memoria.

„Viteza de procesare vizuală înseamnă cât de repede poate cineva procesa informațiile vizuale, cum ar fi literele și cifrele. Viteza de procesare cognitivă arată cât timp vă ia să procesați informații, să vă gândiți la ele și să răspundeți. Inteligența „cristalizată” include vocabularul, cunoștințele și abilitățile pe care le-ați dobândit în timpul vieții prin educație și experiență. (Vestea bună este că acest lucru tinde să se îmbunătățească în timp). Memoria reprezintă capacitatea creierului de a-și aminti din trecut și de a învăța informații noi”, arată psihiatrul Robert Klitzman.

În cazul îmbătrânirii normale a creierului, inteligența cristalizată rămâne relativ intactă. Dar capacitatea oamenilor de a procesa informații încetinește. Viteza scade cu aproximativ 20 la sută când avem 40 de ani și poate scădea în mod natural cu 40 până la 60 la sută până la 80 de ani. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, memoria li se diminuează.

„Ceea ce este important de reținut este următorul lucru: în timp ce aproximativ 40 lustă dintre cei peste 65 de ani au o tulburare ocazională de memorie asociată cu vârsta, majoritatea oamenilor nu dezvoltă demență. Uneori poate dura ceva mai mult pentru a recupera anumite cuvinte, dar de obicei ni le amintim în cele din urmă. S-ar putea să uităm numele cuiva, dar îl recunoaștem în mod clar dacă îl vedem. Uitarea unui cuvânt, în sine, este în general normală. Nu ne perturbă viața sau capacitatea de a funcționa și nu indică în mod necesar demența iminentă. Important este că încă putem să raționăm, să rezolvăm probleme și să luăm decizii cheie”, scrie autorul articolului publicat în The Washington Post.

Pierderile de memorie sunt semne ale unei deficiențe cognitive ușoare (MCI), pe care oamenii de știință au definit-o ca o stare de tranziție între îmbătrânirea cognitivă normală și demența pe care o dezvoltă unii oameni.

Aproximativ 16 până la 20 la sută dintre americanii de peste 60 de ani au o deficiență cognitivă ușoară, care reprezintă mult mai mult decât procesul normal de îmbătrânire. Aproximativ 10 până la 20 la sută dintre persoanele cu MCI dezvoltă demență în fiecare an.

Cum ne putem proteja împotriva declinului cognitiv

Medicul psihiatru descrie modurile în care oamenii se pot proteja împotriva declinului cognitiv:

Exerciții fizice și mișcarea. Exercițiile fizice care cresc ritmul cardiac (alergare, mersul cu bicicleta sau mersul rapid) și cele de întărire a mușchilor (ridicarea de greutăți), toate ne ajută creierul.

Tratarea tensiunii arteriale și a altor probleme medicale. Toți ar trebui să facem controale medicale regulate pentru a ne asigura că rămânem cât mai sănătoși posibil și pentru a trata orice tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat sau alte probleme medicale riscante.

Stimularea creierului. Anumite activități, în special cele care implică învățarea de noi abilități sau comunicarea și interacțiunea cu ceilalți, pot ajuta. Ele includ învățarea de noi jocuri de societate sau jocuri computerizate de antrenament cognitiv care necesită luarea de decizii. Cuvintele încrucișate cresc fluența verbală. Jocurile video și programele de realitate virtuală pot fi și ele benefice, deși studiile despre acestea sunt abia la început și nu sunt încă pe deplin concludente.

Educația. Educația timpurie și cea ulterioară, de asemenea, protejează împotriva derapajelor cognitive ulterioare.

Fixarea unui țel. A avea un simț al scopului, adesea derivat din religie, spiritualitate sau credințe în natură sau într-o „putere superioară”, poate ajuta, de asemenea.

Activități sociale. Interacțiunea și comunicarea cu ceilalți, cum ar fi prin grupuri de carte, organizații religioase sau alte organizații, reduce declinul memoriei și gândirii.

Grija pentru sănătatea mintală. Depresia poate înrăutăți cogniția, așa că obținerea unui tratament pentru probleme de sănătate mintală poate fi de ajutor.

Evitarea alcoolului și a drogurilor recreative. Cu timpul, alcoolul și unele droguri recreative ne afectează și gândirea.

Robert Klitzman este om de știință și autor al cărții: „Doctor, Will You Pray for Me?: Medicine, Chaplains and Healing the Whole Person” (Domnule doctor, vă veți ruga pentru mine?: Medicină, capelani și vindecarea întregii persoane).

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Momentul în care un avion rus de luptă doboară propria dronă, un model experimental rar, deasupra Ucrainei Momentul în care un avion rus de luptă doboară propria dronă, un model experimental rar, deasupra Ucrainei
Actualitateacum 27 de minute

Momentul în care un avion rus de luptă doboară propria dronă, un model experimental rar, deasupra Ucrainei

Bloggeri militari ruși și ucraineni au postat înregistrări video ce surprind un avion de luptă rus Su-57 doborând propria dronă...

Ludovic Orban: Nu, nu voi vărsa nicio lacrimă pentru Șoșoacă! Ludovic Orban: Nu, nu voi vărsa nicio lacrimă pentru Șoșoacă!
Politicaacum 2 ore

Ludovic Orban: Nu, nu voi vărsa nicio lacrimă pentru Șoșoacă!

Ludovic Orban, candidat la funcția de președinte al României, despre respingerea de către CCR a candidaturii Dianei Șoșoacă ,,Nu! Nu...

Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția
Actualitateacum 5 ore

Ianis Hagi, din renegat, direct titular la Rangers. Anunț uriaș din Scoția

Ianis Hagi a trecut printr-o perioadă groaznică, după ce șefii clubului l-au trimis la echipa a doua a lui Rangers,...

Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv
Actualitateacum 10 ore

Secretele unei bătrâneți fără griji, dezvăluite de un medic psihiatru. Cum ne putem proteja de declinul cognitiv

Medicul psihiatru Robert Klitzman, director de programe la Universitatea Columbia, a explicat cum poate fi făcută diferența între demență și...

Recalcularea aproape a dublat numărul celor cu pensii foarte mari. Pensia medie a crescut cu 499 lei în septembrie Recalcularea aproape a dublat numărul celor cu pensii foarte mari. Pensia medie a crescut cu 499 lei în septembrie
Actualitateacum 15 ore

Recalcularea aproape a dublat numărul celor cu pensii foarte mari. Pensia medie a crescut cu 499 lei în septembrie

Pensia media a crescut cu 499 de lei în luna septembrie ca urmare a recalculării pensiilor, în timp ce numărul...

Arestat după o cursă nebunească: Bărbat din Dâmbovița prins cu 169 km/h. Surpriza polițiștilor Arestat după o cursă nebunească: Bărbat din Dâmbovița prins cu 169 km/h. Surpriza polițiștilor
Actualitateacum 20 de ore

Arestat după o cursă nebunească: Bărbat din Dâmbovița prins cu 169 km/h. Surpriza polițiștilor

Un bărbat din Dâmbovița a fost arestat după ce a fost prins conducând cu o viteză de 169 km/h, de...

Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Rachetele hipersonice și temerile lui Putin Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Rachetele hipersonice și temerile lui Putin
Actualitateacum o zi

Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Rachetele hipersonice și temerile lui Putin

În ultimii șase ani, 12 cercetători ruși implicați în dezvoltarea rachetelor hipersonice au fost arestați, iar unii au dispărut fără...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro