Premiul Nobel pentru economie pe 2017 a fost acordat savantului Richard Thaler, teoretician în domeniul finanțelor comportamentale

0
906

Acest profesor american ce predă la Universitatea din Chicago a arătat cum caracteristicile umane „afectează deciziile individuale și orientările pieței.”Primul premiu pentru economie, asemeni unui tribut adus lui Alfred Nobel a fost acordat prima dată în anul 1969.

A photo of Richard H. Thaler, winner of the Nobel Prize in economic sciences 2017, officially called the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel, is seen during a press conference in Stockholm

 Un eminent profesor de  științe comportamentale  și economie de la Universitatea din Chicago
Premiul Nobel pentru economie a fost acordat azi 9 octombrie, americanului Richard H. Thaler de la Universitatea din Chicago, pentru munca sa cu privire la mecanismele psihologice și sociale la locul de muncă în deciziile consumatorilor sau ale investitorilor.
Richard Thaler-născut la New Jersey în 1945- este un profesor universitar de carieră și un profesor de științe în domeniul comportamental și al economiei.De asemenea,dimpreună cu Charles R Walgreen ocupă funcţia de director al Centrului de Cercetare în Studii de la Universitatea din Chicago, Booth School of Business. 
Richard H. Thaler a arătat modul în care anumite caracteristici umane, cum ar fi limitele de raționalitate și preferințe sociale, „afectează în mod sistematic decizii individuale și de orientare de piață“. Acestea au fost explicațiile domnului Göran Hansson, secretarul general al Academiei Regale de Științe ce i-a acordat premiul.
Absolvent de la Universitatea din Rochester (Statele Unite ale Americii), Richard H. Thaler a teoretizat în special conceptul de „contabilitate mentală“ care explică modul de luare a deciziilor indivizilor simplificați în domeniul financiar. A explicat și demonstrat de asemenea modul în care persoanele „simplifică luarea deciziilor financiare prin crearea de locuri separate în capul lor, concentrându-se asupra impactului fiecărei decizii individuale, mai degrabă decât asupra efectului global”.
De aceea, potrivit Academiei a ” arătat, de asemenea, modul în care aversiunea față de pierdere poate explica de ce indivizii apreciază un lucru mai mult dacă îl deține decât dacă nu îl posedă”, denumind acest  fenomen „aversiune la deposedare” .
Dominația covârșitoare a americanilor
Absolventul școlii de artă din Chicago, acum în vârstă de 72 de ani, este discipolul creat de Milton Friedman și destinatarul numeroaselor premii Nobel ce au fost câștigate de -a lungul timpului de savanții americani.
El este un susținător principal al ” nudge theory”- un concept al științei comportamentale care sugerează că intervențiile mici în mediul înconjurător sau stimulentele pot încuraja oamenii să ia diferite decizii. Thaler este co-autor al cărții intitulate „Nudge: Îmbunătățirea deciziilor privind sănătatea, bogăția și fericirea, dimpreună cu profesorul american Cass Sunstein, care apopularizat subiectul unui public mai larg încă din anul 2008.
Comisia de acordare a premiilor Nobel a afirmat că cercetarea sa a fost adesea citată în literatura de marketing, în timp ce perspectivele sale au ajutat oamenii să recunoască trucurile prezente în vastul domeniul al marketing-ului și să evite deciziile economice greșite. Ei au afirmat că munca sa a avut un „impact profund asupra multor domenii ale cercetării și politicii economice”.
Au existat 78 de câștigători anteriori  premiului și medaliei dar și a sumei de bani, care a devenit una dintre cele mai  semnificative recunoașteri pe plan mondial,de când a fost înființată în 1968.
Domnul Richard Thaler- care va primi 9 milioane de coroane suedeze (echivalentul a 944 000 de euro)-a declarat că este „foarte fericit” să fie recompensat cu Premiul Nobel și a declarat că a promis că va încerca să „cheltuiască prețul său în modul cel mai irațional mod posibil „.
Sursa foto : Reuters
Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here