Acordul televizării Cupei Mondiale din 2026 și 2030 se pare că va fi o „afacere avantajoasă” pentru FIFA

0
1096

Acordul privind drepturile de difuzare a televiziunii convenit pentru Cupa Mondială din 2026 și 2030, care este în curs de investigare de către procurorii elvețieni, a fost „avantajos pentru FIFA”, a declarat un purtător de cuvânt al BEIN.

FILE – In this May 17, 2013 file photo, Paris Saint-Germain soccer club President Nasser Al-Khelaifi, arrives to speak to the media during a press conference at Parc des Princes stadium in Paris. Swiss federal prosecutors have announced Thursday Oct.12, 2017 a criminal case for suspected bribery linked to World Cup broadcast rights against Nasser Al-Khelaifi. (AP Photo/Michel Euler)

Inedit

„Condițiile financiare au fost cele mai avantajoase pentru FIFA”, a declarat purtătorul de cuvânt al AFP, după ce a fost anunțat joi că șeful BEIN Media și președintele PSG, Nasser al-Khelaifi, au făcut obiectul unei investigații asupra vânzării drepturilor.

Deși nicio cifră oficială pentru contractul de difuzare nu a fost anunțată oficial – (sau chiar afacerea în sine nu a fost discutată) – costul va fi considerabil mai scump decât acordurile anterioare.

Contractul acoperă drepturile de difuzare pentru regiunea MENA (Orientul Mijlociu, Africa de Nord) pentru aceste turnee finale.

Khelaifi a fost pus în discuție împreună cu fostul secretar general al FIFA, Jerome Valcke, omul din dreapta lui Sepp Blatter la FIFA, până când ambele variante au fost împinse din corpul de conducere al fotbalului mondial.Purtătorul de cuvânt al BEI a declarat că acordul a fost semnat de comisia executivă a FIFA, organul principal de decizie al organismului de guvernare de atunci.

Cu toate acestea, FIFA, deși a aprobat aprecierea acordului, a declarat, de asemenea, că investighează Khelaifi în privința problemei drepturilor mass-media.

Purtătorul de cuvânt al BEIN a negat orice încălcare de către radiodifuzorul de la Qatar

„Acuzația de corupție este total neîntemeiată, deoarece nu am fost nevoiți să concuram pentru drepturile MENA pentru edițiile din 2026 și 2030”, a spus domnia sa. „Nu a existat nicio concurență.”

Khelaifi, care are legături puternice cu familia regală a Qatarului, și Valcke se confruntă, de asemenea, cu acuzațiile că o vilă de lux din Sardinia a fost pusă la dispoziția fostului om FIFA, care deservește o interdicție de 10 ani din toate activitățile legate de fotbal.

Vila, amplasată în zona luxuriantă de pe insula mediteraneană și care are o valoare estimată de șapte milioane de euro (8,3 milioane de dolari), este deținută de o agenție imobiliară internațională.

Ancheta vine ca urmare a apariției lui Valcke la Curtea de Arbitraj pentru Sport de miercuri, pentru a-și răsturna interdicția.

Acuzațiile de corupție

Acuzațiile de corupție sunt cele mai recente scandaluri din elita fotbalistică mondială  care au răsturnat ierarhiile încă din 2015, după evenimentele în care anumiți oficialii FIFA au fost arestați masiv la conferința anuală a acestui for ” de guvernământ al fotbalului mondial.”

Acestea sunt, de asemenea, cele mai recente acuzații în cele care vizează statul asiatic Qatar.Statul din Golf se află în mod obișnuit acuzat de corupție, deoarece a câștigat în mod controversat dreptul de a găzdui Cupa Mondială din 2022, acuzații pe care le-a negat întotdeauna.

Procuratura elvețiană a declarat că ancheta lor se concentrează asupra drepturilor media pentru viitoarele Cupe Mondiale ce se vor disputa între 2018-2030 și include acuzații de mituire, fraudă, gestionare defectuoasă și falsificare a unui document.

Procurorii au indicat că Khelaifi era  suspect numai pentru acțiunile întreprinse ca șef al grupului BeIn.Radiodifuzorul din Qatar a negat orice abatere confirmând în același timp că autoritățile franceze au percheziționat birourile din Paris la cererea autorităților elvețiene.

Funcționarii de la BeIn spun că au aflat destul de tîrziu despre anchetă.Khelaifi este în prezent în Qatar și s-a întâlnit cu avocații în timp ce se afla în Doha.

Cu toate acestea, se crede că poate călători miercuri la meciul din Liga Campionilor, cel care PSG îl va disputa împotriva echipei belgiene Anderlecht, la Bruxelles.

O figură din ce în ce mai proeminentă în sport și media, Khelaifi a supravegheat  la perfectarea semnării transferului  record de 222 de milioane de euro, înregistrată de Paris Saint-Germain, a superstarului brazilian Neymar în luna august.

PSG, care a fost cumpărat de Qatar Sports Investments în 2011,nu este implicată în investigația elvețiană.

Posibil meci trucat al PSG-ului?

„Ne concentrăm foarte mult pe liga și pe Liga Campionilor”, a declarat antrenorul echipei PSA, Unai Emery, după victoria de 2-1 pe Dijon din Ligue 1.

Thomas Meunier, care a marcat ambele goluri PSG, a insistat că era „de 1000 la sută” sigur că vestimentația nu a fost afectată de acuzațiile Khelaifi.

„Nu are nimic de-a face cu jucătorii PSG, nu ne privește”, a spus el.

Cu sediul la Doha, grupul BeIN Media are un portofoliu de canale în țări precum Franța, Turcia și Australia.

Pe lângă difuzarea sportului, acest consorțiu are legături puternice în industria de divertisment și, de asemenea, deține compania de film Miramax.

Sursa foto : Stiri pe surseSport Total FM, Ziare.com, Daily Mail

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here