Un atac terorist s-a produs la New York de Halloween

0
1108

Opt oameni au fost uciși și alți doisprezece au fost răniți de un bărbat care a intrat cu o dubă pe o pistă de biciclete din Manhattan. Atacatorul a fost împușcat de poliție și arestat, el strigând „Allahu Akbar”.

front

 

SUA s-a aflat  înstare de şoc.Conform CNN, un imigrant uzbec a intrat cu maşina pe o pistă de biciclişti din Manhattan, si cel puţin optpersoane au murit, iar alte douăsprezece au ajuns in grija medicilor.Patru dintre răniţi erau într-un autobuz şcolar lovit de atacator.

Un bărbat de 29 de ani care se afla și ieșise dintr-o camionetă albă a fost arestat  de către un ofițer de poliție și ulterior împușcat . Funcționarii au declarat mai târziu că a fost un atac terorist. Media l-a numit pe Sayfullo Saipov, un imigrant care a venit în SUA în ANUL 2010. Un indiciu care a fost găsită în camion se referea la așa-numitul stat islamic, a declarat o sursă de aplicare a legii pentru postul de televiziune american CBS News.

Suspectul – care se pare că era stabilit în Florida – a fost dus la spital. Primarul orașului New York, Bill de Blasio, a declarat că a fost un ” infam act de teroare împotriva cetățenilor nevinovați”. El a adăugat: „Știm că această acțiune a fost menită să ne separe spiritul, dar știm de asemenea că New York-ezii sunt puternici, iar New York-ezele sunt rezistente și că spiritul nostru nu va fi niciodată mișcat de un act de violență și de un act menit să ne intimideze. „

Președintele Donald Trump a scris: „Gândurile mele, condoleanțele și rugăciunile adresate victimelor și familiilor atacului terorist din New York. Dumnezeu și țara voastră sunt cu voi!”

Comisarul de poliție al metropolei New York (NYPD) James O’Neill a declarat că răniții au avut  parte de”vătămări grave, dar care nu le-a amenințat viața”. El a descris ce s-a întâmplat, pe baza celor mai recente informații pe care le-a primit.

La scurt timp după ora locală (ora 19:00), un autovehicul închiriat de la Home Depot a lovit bicicliști și pietoni în timpul călătoriei de-a lungul străzilor West și  Houston. Vehiculul a lovit apoi un autobuz școlar, a rănit doi adulți și doi copii la bord și s-a oprit. Șoferul a apărut ținând ”la vedere” ceea ce părea a fi două pistoale și a făcut o declarație „în concordanță cu un atac terorist”. A fost împușcat în abdomen de către un ofițer de poliție staționat în apropiere. Un pistol de paintball și un alt pistol  au fost recuperate de la locul tragediei. 

„Cei morți și răniți tocmai își terminaseră ziua lor de muncă, mergând acasă de la serviciu sau de la școală sau bucurându-se de soarele de după-amiază pe biciclete”, a spus comisarul. „Aceasta este o tragedie de cea mai mare magnitudine pentru mulți oameni, pentru multe familii aici, în New York „.

Mersul cu bicicletele a întregit scena atacului, care a avut loc în timp ce o mare parte din oraș sărbătorea Halloween-ul. Un martor, identificat ca Eugene a declarat pentru ABC Channel 7 că a văzut camionul alb  care conducea rapid pe traseul ciclistic, ce e alături de autostrada West Side, lângă liceul Stuyvesant, cu viteză maximă și care a lovit un număr considerabil de oameni. El a mai relatat politiei despre acestea pe baza unor fotografii.

Atacatorul a ieşit cu maşina de pe carosabil şi a intrat în viteză pe pista de biciclişti, plină de oameni. A condus aproape un kilometru, apoi a lovit un autobuz şcolar şi s-a oprit. În urmă a rămas o scenă de coşmar.

atacator New York

Un alt martor, care s-a recomandat ca fiind Frank a declarat rețelei locale de televiziune NY1 că a văzut un bărbat care alerga în jurul unei intersecții și a auzit cinci-șase focuri de armă. „Am văzut că a avut ceva în mână, dar nu am putut spune ce a fost. Dar ei au spus că era o armă … „Când polițiștii l-au împușcat, toată lumea a început să fugă și au devenit ca niște nebuni acolo. Deci, când am încercat să mă uit din nou, tipul era deja jos”.

Președintele Donald Trump fusese informat despre incident, a spus Casa Albă. În postări de pe Tweeter separate, domnia sa a scris: „În NYC, totul arată ca un alt atac al unei persoane foarte bolnave și deranjante. „Nu trebuie să permitem ISIS [Statului Islamic] să se întoarcă sau să intre în țara noastră după ce le-a învins în Orientul Mijlociu și în alte părți.Ajunge!”

În prezent autoritățile din New York spun că a fost vorba despre ”un lup singuratic”, iar atacul nu a făcut parte dintr-o conspirație sau complot mai larg. Dar aceasta este o scenă activă a crimei în momentul de față și ei încă încearcă să pună împreună exact ceea ce sa întâmplat. Atacul s-a întâmplat de Halloween, una dintre cele mai festive zile din calendarul celor din New York. Str zile au fost aglomerate cu copii în costume și există încă copii care au trăit aceste lucruri la doar la șase metri distanță, fiind un lucru periculos și bizar. Dar aceasta arată modul în care New York-ul absoarbe acest gen de lucruri. Demn de reamintit e faptul că tragicul eveniment s-a produs  la doar câțiva metri de la Ground Zero, un loc care le amintește tuturor New York-ezilor de acea zi groaznică din anul 2001, chiar dacă nu le-a luat mult timp forțelor de poliție pentru a (re)confirma faptul că orașul a fost din nou ținta terorii.

3

Sursa foto : bbc.com

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here