Câteva dintre problemele ascunse ale Europei

0
1543
  • În ciuda aparențelor, vechile probleme ale Europei nu au fost rezolvate.Unul dintre ritualurile cele mai previzibile și deprimante în timpul crizei europene ce pare fără de sfârșit a fost sondarea reflexivă a „clarviziunii” după ultimele evenimente violente. Criza monedei euro a avut ecouri dureroase.Chiar dacă aceasta mereu a fost exilată, evitată.

4

Brexit-ul este ignorat, evitat cu rea intenție

Așa se explică hotărârea luată de Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), de a „face tot ce este necesar” pentru a apăra moneda. Criza refugiaților a fost îngrădită, iar spațiul de călătorie fără pașapoarte Schengen a fost salvat, printr-o combinație de integrare generoasă, o apărare a frontierelor și o înțelegere cu Turcia.

Mai bine mai târziu decât niciodată ar suspina mulțimea, doar așa că narațiunea se desfășoară fără menajamente, iar în prim-plan apar multe, ca de exemplu provocarea „populistă” a unor state- simbol, așa cum au fost văzute.

Brexit-ul, departe de a precipita o avalanșă în Europa continentală, îngropă insulele britanice sub o mulțime de documente și regulamente, care ar putea să facă din Regat , mai bine zis din prețul facturii -una dintre cele mai înflăcărate bătălii socio-economice ale acestui debut de mileniul trei.

Perspectiva eurosceptică e acel as ascuns.Câștigurile posibile (de exemplu,ale Paris-ului sau ale orașului Frankfurt, în detrimentul metropolei Londra) nu vor compensa  astfel de pierderi. Un raport recent al Fondului Monetar Internațional, care avertizează Europa să „se pregătească pentru o zi ploioasă”, reflectă aceste realități. Din punct de vedere politic, întrebările care contează nu vor fi cine va face cel mai mult, sau cine poate suporta cel mai mult și dacă UE este deja pregătită să absoarbă mai multă durere decât a suferit… deja. „Europenii” doresc să spună că, spre deosebire de britanici, ei nu vorbesc deloc despre Brexit. Dacă acest lucru este valabil astăzi – (și este deja mincinos modul retoric al unor specialiști în ceea ce privește Irlanda, Țara Galilor etc)- nu va dura atât de mult.

EUropenii vor începe să vorbească despre Brexit din nou spre sfârșitul anului 2018 cel târziu. Până la începutul anului 2019, vor vorbi despre cu totul altceva.

Scurt istoric al acestui tulburat an 2017

  • Candidații din extrema dreaptă au fost bătuți în Olanda, Austria și Franța. Optimiștii au crezut chiar că prin alegerea lui Donald Trump,  în viziunea lor,lupta lor va avea o finalitate.Poate că cel mai puternic imbold, argument- așa cum  cancelarul Germaniei Angela Merkel a propagat-o recent – a fost că Europa trebuie să poată sta pe propriile picioare  și să-si ofere propria apărare împotriva terorismului islamist și a agresiunii ruse.

Din păcate, ceea ce este salutat ca „întoarcerea” Europei este doar supraviețuirea temporară a Uniunii Europene. Nici una dintre vechile crize nu a fost rezolvată, iar una nouă – transpusă prin tensiunile sporite din Catalonia – tocmai a fost adăugată. UE și rezidenții britanici subestimează în mod serios rezistența și capacitatea britanică de a se răzbuna împotriva „pedepsei” europene dacă țara a fost atât de pornită, din moment ce Brexit-ul se va întâmpla într-un fel sau altul, chiar și cel mai bun scenariu pe acest front fiind unul rău pentru Bruxelles și capitalele naționale.

1

Orice dăunează UE în cazul Marii Britanii sau provine din sine prin plecarea Regatului Unit.Cum bine intuiți, restul statelor membre vor plăti și un preț destul de piperat. Din punct de vedere economic, costul pentru Marea Britanie va fi mult mai mare decât costul pentru UE – și mult mai mare decât cel realizat de Brexit. Dar anumite țări, cum ar fi Republica Irlanda dar și alte state , progresiv vor avea de suferit pe anumite sectoare,( cum ar fi industria auto germană, )ce vor fi lovite în mod disproporționat.

Evenimente…trecute cu vederea?

Între timp, au loc multe alte lucruri destul de îngrijorătoare. Amenințarea din est nu a dispărut. Dimpotrivă, ea a alunecat mai departe pe agenda de la Bruxelles. Vladimir Putin deține încă Crimeea anexată ilegal și continuă să sprijine cele două republici separatiste din estul Ucrainei. Țările baltice, Polonia, Finlanda, Suedia și România se simt amenințate direct și sunt încurcate de eșecul Europei de a anticipa sau de a răspunde amenințării rusești.

Oficialii de la Bruxelles cât și multe alte țări europene sunt respinse de rezistența exprimată adesea destul de aprig, pe deplin întemeiată (unii ar eticheta chiar xenofobă) în Europa de Est vis a vis de imigrația musulmană sau impunerea unor valori „progresiste”. Ei sunt îngrijorați de comportamentul din ce în ce mai autoritar al primului ministru maghiar, Viktor Orbán, așa cum se vede în vendeta sa împotriva Universității Europa Centrale liberale din Budapesta.

Cu toate acestea, pentru toată condamnarea retorică din partea Bruxelles-ului și a unor state membre, este clar că nu există niciun apetit pentru o confruntare și o simpatie pentru Orbán chiar și în partidul creștin-democrat al doamnei Angelei Merkel.

Aceasta e pe deplin contranstant cu criza austriacă din 1999-2000,atunci  când UE a impus sancțiuni unui guvern de coaliție care l-a implicat liderul de extremă dreapta Jörg Haider.Evenimentul este frapant și nu reflectă puterea, ci slăbiciunea Europei.

Iar celelalte crize nu au dispărut. Niciuna dintre ele nu poate fi considerată rezolvată. Anunțul lui Draghi din 2012 că BCE ar „face tot ce-i trebuie” nu a ridicat semnul de întrebare asupra monedei euro, așa cum au demonstrat prăbușirea apropiată a Greciei în 2015 și alte crize.

Realitatea concretă

Tabloul ni se relevă în tușe grosiere.Deficiențele sale fundamentale rămân, în special, prin imposibilitatea de a conduce o monedă comună fără un stat comun. De asemenea, criza refugiaților nu a fost rezolvată, ci doar abolită. Siria sau o altă parte a Orientului Mijlociu ar putea erupe din nou în orice moment. Acordul cu Turcia este precar. Între timp, contrabandiștii explorează noi rute din Marea Mediterană.

2

La fel ca în cazul monedei euro, defectele fundamentale ale sistemului rămân …pe agenda UE.Aceasta încearcă să conducă un spațiu de călătorie comun și o politică externă comună fără un stat comun. UE nu poate închide în mod eficient frontierele, deoarece este sarcina statelor membre.Spațiul nu are capacitatea de a se asigura că refugiații care sunt admiși sunt distribuite în mod echitabil. De asemenea nu are capacitatea de a interveni în Orientul Mijlociu pentru a preveni fluxul de refugiați. Încercă să atingă obiectivele federale cu instrumente confederale și acest lucru nu se poate face.

Ca și cum toate acestea nu ar fi destul de rele, UE se află într-o altă criză. Deși a fost prezis pentru cel puțin 18 luni , referendumul și declarația ulterioară a independenței de către guvernul catalan din octombrie au prins brusc Bruxelles-ul ”pe picior greșit”.Opiniile capitalelor statelor naționale sunt în mare parte ignorate. Situația reprezintă o provocare pe care UE a ajutat-o ​​să o provoace, nu a făcut nimic pentru a se pregăti și nu este pregătită să facă față.

Catalonia expune contradicția în centrul actualului proiect european. Pe de o parte, pentru că UE este în aspecte importante transnaționale,cu tendința de a slăbi statul național în favoarea unei „Europe a regiunilor”. Euro și sistemul Schengen, în special, au eliminat competențele cheie ale statelor membre și au sugerat că separarea ar implica o „aterizare ușoară”.

În plus, îmbunătățirea culturii politice continentale europene încurajată de UE a limitat capacitatea capitalelor naționale de a constrânge periferiile sau părea să facă acest lucru. Cu cincizeci de ani în urmă, aspirațiile catalane ar fi fost înecate în sânge înainte de a ajunge până la o declarație unilaterală de independență. Astăzi, Madridul – pentru toate defecțiunile sale – trebuie să meargă mai atent. Îndemnul lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, că „ar trebui să prevaleze forța de argumentare, mai degrabă decât argumentul forței,” a fost un avertisment clar.

3

Pe de altă parte, UE este o confederație interguvernamentală a statelor membre. Majoritatea cetățenilor UE au pașapoarte de culoarea vinului de Burgundia , dar nu există cetățenia Uniunii Europene ca atare. Drepturile se bucură prin intermediul statelor membre. Noua inițiativă europeană de apărare pentru „cooperarea structurată permanentă” sau „Pesco”, anunțată cu mare fanfară, nu este o armată sindicală sau chiar un pas de pionierat către una, ci o punte a armatelor obișnuite ale statelor membre, ce intonează de-a dreptul grotesc un imn ,în acest concert, care nu se bucură de niciun interes, de niciun viitor…

 

Sursa foto : Semnele Timpului,gandeste.org,Adevarul,activistpost.com

Acest material a fost oferit de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here