Deputatii au votat pe furis si in viteza Statutul magistratilor si amputarea Legii ANI. Opozitia acuza un grup infractional care saboteaza cu nemernicie Justitia

0
809

Modificarile aduse Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor au fost votate, luni, pe furis si in viteza de catre deputati. Au fost 179 de voturi „pentru” si 90 de voturi „impotriva”.

De asemenea, a fost adoptata cu 167 de voturi „pentru” si 90 de voturi „impotriva” si modificarea legii ANI. Aceasta prevede ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor descoperiti de Agentia Nationala de Integritate in conflict de interese in perioada 2007 – 2013 inceteaza de drept.

Proiectele urmeaza sa mearga acum la Senat, camera decizionala.

Deputatii USR au fluierat pe tot parcursul sesiunii de vot, iar liberalii au batut cu palmele in banci.

Conducerea Camerei Deputatilor a decis sa grabeasca votul final pentru cele doua legi. In mod normal, sesiunea saptamanala de vot final in Camera Deputatilor este marti dupa pranz.

Social democratul Florin Iordache, presedintele comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justitiei, nu considera insa ca votul se da in graba.

„Care e diferenta daca a azi sau daca e maine?”, a spus Florin Iordache, intrebat de ce intra azi la vot final legea 303/2004 si nu marti, asa cum este normal.

La observatia jurnalistilor ca maine erau organizate proteste, Iordache a spus ca „noi nu tinem sedintele Birourilor Permenente in functie de cum se organizeaza protestatarii”.

Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, desfasurarea sedintei din Camera Deputatilor

17:36 – Si liderul USR, Dan Barna, a reactionat pe Facebook dupa ce deputatii au adoptat in mare graba modificarile dorite de coalitia PSD-ALDE-UDMR la Statutul judecatorilor si magistratilor si la Legea ANI.

„Astazi, la fix un an de la alegeri, grupul infractional care a capturat Romania mintind-o despre o inexistenta prosperitate a adoptat in Camera Deputatilor primele doua legi ale nemerniciei de sabotare a Justitiei, la care lucreaza exclusiv de un an de zile. (spalarea incompatibililor si statutul magistratilor) „, a scris Dan Barna.

17:28 – Biroul Permanent al Senatului este convocat pentru ora 18:00 pentru a inregistra cele doua proiecte de lege si a se da termen pentru amendamente pentru proiectul privind Statutul magistratilor, informeaza HotNews.

17:27 – „Niciodata un Guvern nu a fost mai sfidator la adresa propriului popor. In campania electorala, PSD-ALDE au dat asigurari peste asigurari ca NU vor tine partea hotilor, ca NU vor intra cu picioarele in Legile Justitiei, ca NU vor distruge institutii. Astazi, pe 11 decembrie, la fix un an de la alegeri, au confirmat ca singurul lucru care ii motiveaza este agenda infractionala a catorva persoane”, a scris si Raluca Turcan.

17:26 – „A trecut legea. Am o stare de voma. De azi va trebui sa ne repliem. Sa ne organizam. Sa escaladam. Sau sa le explicam copiilor nostri cum generatia noastra a ratat”, scrie pe Facebook deputatul USR Cristian Ghinea.

17:23 – Deputatul PNL Florin Roman a cerut un vot pentru reluarea votului asupra proiectului de modificare a Legii de organizare si functionare a ANI, tinand cont de faptul ca proiectul a primit doar 167 de voturi, cu doar doua mai mult decat minimum necesar. Presedintele de sedinta, Gabriel Vlase, a refuzat, informeaza Digi24.

17:20 – Scandalul continua in Camera Deputatilor, se aud iar fluieraturi.

17:17 – „Tot ceea ce ati facut dumneavoastra ne duce spre dictatura. Puneti in pericol securitatea Romaniei. Nu mai sunteti noaptea ca hotii, ci ziua, in vazul tuturor”, a declarat, de la tribuna Parlamentului, deputatul PNL Raluca Turcan.

17:12 – Deputatii PNL si USR au incercat sa amane votul pe cele doua legi, abordand strategia dreptului la replica. Un deputat care vorbea de la tribuna invoca numele altui deputat prezent, care la randul lui, potrivit regulamentului, avea dreptul sa ii dea replica celui care i-a rostit numele.

Presedintele de sedinta, social-democratul Gabriel Vlase, a taiat insa microfonul membrilor Opozitiei si la un moment dat chiar a pus capat interventiilor deputatilor PNL si USR.

17:07S-au votat si modificarile la Legea privind statutul magistratilor. Au fost 179 voturi „pentru”, 90 „impotriva”. Proiectul merge la Senat, camera decizionala.

17:06Legea ANI a fost votata cu 167 voturi „pentru”, 90 impotriva. Proiectul merge la Senat, camera decizionala.

17:04 – „Astazi strada va spune ca v-a luat betia puterii”, afirma deputatul Robert Turcescu.

17:03 – Opozitia incerce sa tergiverseze votul cat poate de mult. In sala se aud fluieraturi, aplauze si s-a batut cu palmele in birouri.

17:00 – „Cand e vorba de o lege a Justitiei, iata ca stam dupa o sedinta solemna sa votam”, a declarat Dan Barna, presedintele USR.

16:59 – Liderul grupului parlamentar PNL, Raluca Turcan, a invocat probleme de procedura, solicitand amanarea discutiilor.

„Prin punerea pe ordinea de zi a legii referitoare la ANI si a Statutului magistratilor, dupa o sedinta solemna in care am omagiat un om de stat, un reper moral, va aratati capacitatea de nu putea mima nicio urma de jena. Nu aveti niciun Dumnezeu. In campanie ati dat asigurari ca nu veti face legi pentru hoti”, a spus Turcan.

16:47 – Plenul Camerei Deputatilor a inceput cu 30 de minute mai devreme decat ora stabilita initial, 17:15. Presedintele de sedinta, Gabriel Vlase, a anuntat ca supune la votul final al plenului Statutul magistratilor si legea privind ANI, informeaza Mediafax.

********

Saptamana trecuta, Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata pe articole intr-o sedinta maraton care a durat peste 12 ore, dar votul final a fost amanat din lipsa de cvorum.

Era nevoie de prezenta a 165 de parlamentari, iar in sala au fost prezenti 146.

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here