CSM acuza ”surprizele” din Legile Justitiei si subliniaza ca asociatiile prezente la Comisia Iordache nu reprezinta magistratii

0
841

 

Pachetul de Legi ale Justitiei contine prevederi „surpriza”, care nu au fost niciodata supuse dezbaterii publice sau prezentate pentru avizare Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se arata intr-un comunicat remis, luni, de sectia pentru procurori, care mai subliniaza faptul ca asociatiile care participa la dezbaterile din comisia speciala reprezinta opinii minoritare.

In comunicatul remis de CSM se arata, printre altele, ca nevoia de imbunatatire a Legilor Justitiei este una reala, lucru ce reiese si din analizele facute in ultimii doi ani de consiliu.

„Cu toate acestea, atat proiectul de modificare a Legilor Justitiei transmis de Ministerul Justitiei spre avizare la 23 august 2017, cat si propunerile legislative ulterioare transmise spre avizare de catre Camera Deputatilor au continut o serie de propuneri cu potential ridicat de afectare a luptei impotriva coruptiei, a independentei procurorilor si a intregului sistem judiciar, vizand aspecte care nu au fost niciodata anterior supuse vreunei dezbateri publice sau analizei Consiliului Superior al Magistraturii.

Toate aceste propuneri ‘surpriza’ au fost lipsite de orice nota de fundamentare, nu au fost realizate studii de impact si nici nu au fost explicate de catre initiatori cauzele care ar genera nevoia unor astfel de modificari.

In egala masura, nu a existat nicio explicatie clara si argumentata cu privire la urgenta adoptarii unor astfel de masuri legislative despre care nu s-a facut vorbire niciodata in spatiul dezbaterilor publice”, se mai arata in comunicatul citat, in care se reaminteste ca proiectele de modificare au primit aviz negativ din partea CSM.

Pe de alta parte, in contextul dezbaterilor din ultimele zile privind legitimitatea UNJR si AMR ca reprezentanti ai magistratilor in comisia speciala condusa de Florin Iordache, sectia pentru procurori a CSM subliniaza ca „doar Consiliul Superior al Magistraturii este organismul constitutional reprezentativ pentru intreg corpul magistratilor”.

„Pozitia institutionala a acestui organism colectiv s-a conturat ca urmare a centralizarii si analizarii tuturor opiniilor exprimate de adunarile generale ale judecatorilor si ale procurorilor de la toate instantele si parchetele din tara, inclusiv a opiniilor transmise de asociatiile profesionale ale magistratilor.

In acelasi timp, asociatiile profesionale ale judecatorilor sau ale procurorilor care participa la procesul legislativ exprima puncte de vedere ale unor parti minoritare ale judecatorilor sau procurorilor si nu beneficiaza de reprezentativitate pentru intreg corpul profesional al magistratilor”, se arata in comunicatul citat.

Citeste si:

Prima dintre legile Justitiei a trecut la vot luni seara in Camera Deputatilor, urmand sa ajunga la Senat, care e camera decizionala.
In contextul tensiunilor generate in societatea romaneasca de modificarile la Legile Justitiei, Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis, in premiera, sa ceara Romaniei sa prezinte informatii in legatura cu modificarile la Legile Justitiei, care sa fie analizate la reuniunea din martie.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here