Walt Disney va cumpăra compania 21st Century Fox

0
1047

Walt-Disney-20th-Century-Fox

Compania Walt Disney a anunţat azi 14 decembrie că va cumpăra compania 21st Century Fox, deţinută de magnatul media Rupert Murdoch, pentru suma de 52,4 miliarde de dolari, potrivit prestigiosului post britanic BBC.

Istoric

21th Century Fox a purtat discuții pentru a vinde cea mai mare parte a companiei pentru Walt Disney Co., lăsând în urmă o companie media concentrată pe știri și sport, potrivit unor oameni familiarizați cu situația. Discuțiile au avut loc în ultimele săptămâni și nu există nicio certitudine că vor duce la o înțelegere. Cele două părți nu vorbesc în prezent în acest moment, dar, dat fiind din nou, în afara naturii discuțiilor, ar putea fi revizuite.

Acordul include participația de 39% a postului de televiziune prin satelit Fox la Sky și A studioul de film 20th Century Fox, a anunțat Disney. Acțiunile rămase ale lui Fox, inclusiv Fox News și Sports vor forma o nouă companie. Acordul se încheie cu mai mult de o jumătate de secol de expansiune a mass-mediei de către proprietarul Fox- Rupert Murdoch, care are 86 de ani.

De altfel,tranzacţia pune capăt celor peste cinci decenii de expansiune a mogulului media Rupert Murdoch care a transformat un ziar australian pe care l-a moştenit de la tatăl său, la vârsta de 21 de ani, într-un imperiu media şi de divertisment.

Problema succesiunii

Schimbarea domnului Murdoch către vânzarea de bunuri, mai degrabă decât pentru cumpărarea lor, a surprins pe cei care se așteptau să predea afacerea fiilor săi, James și Lachlan. James Murdoch a avut un rol principal la Disney.

Discutiile legendarei companii Walt Disney vor fi adăugate în catalogul său urias, cu filme de mare impact, cum ar fi filmul original Star Wars. La acestea se adaugă imaginile super-eroilor Marvel, Avatar și Deadpool, precum și serialele TV ajunse ”hit-uri”, precu The Simpsons.

Directorul executiv al Disney, Bob Iger, a declarat că Disney a fost „incredibil de încântată” de achiziție și că a fost o „oportunitate de a extinde francizele iconice”, inclusiv Avatar și Star Wars. „Fie ca Forța să fie cu noi toți”, a mai adăugat domnul Iger.

Dar tot același domn Iger le-a spus celor de la Good Morning America: „James și cu mine vom vorbi în următoarele câteva luni,deoarece el va fi integrat în procesul de integrare. De aceea, el și cu mine vom discuta despre existența unui rol pentru el sau nu la compania noastră. ” Reamintesc faptul că domnul Iger va rămâne în funcția sa până la sfârșitul anului 2021.

Tranzacții definitive

În cadrul tranzacţiei, Fox vinde şi televiziunile sale FX şi National Geographic, precum şi compania media Star India.Disney va cumpăra şi acţiunile deţinute de Fox în serviciul de video streaming Hulu, obţinând astfel controlul majoritar al unui competitor al platformei Netflix.Propunerea companiei Fox de a cumpăra restul de acţiuni ale Sky este deja subiectul unei investigaţii a autorităţilor din domeniul concurenţei din Marea Britanie, care vor publica o parte din concluziile anchetei în ianuarie.

Divizia de cinema şi televiziune – inclusiv studiourile 20th Century Fox, reţeaua de televiziune Fox şi postul Fox News – a fost separată de cea care include ziarele şi operaţiunile de publishing ale grupului News Corp.

 Din grupul media News Corp. fac parte şi publicaţiile americane Wall Street Journal şi New York Post, dar şi ziarele britanice Sunday Times şi The Sun, dar şi editura HarperCollins.

The Walt Disney Company este al doilea conglomerat media din lume, după Comcast. Fondată în 1923, de fraţii Walt Disney şi Roy O. Disney, compania deţine în prezent operaţiuni în cinema, teatru, radio, muzică, publishing şi online media. De asemenea, deţine, printre altele, parcuri de divertisment şi reţele TV precum ABC, Disney Channel şi ESPN.

Sursa foto : FilmExodus

Sinteza acestui material a fost oferită de catre Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here