Statele Unite ale Americii abrogă neutralitatea internetului

0
1148

 1Comisia care reglementează comunicațiile în SUA a pus capăt principiului „neutralităţii internetului”, care îi obligă de furnizorii de acces la internet să trateze toate conţinuturile online în acelaşi mod.

FCC a votat ieri 14 decembrie o serie de amendamante cu scopul declarat de a elimina regulile de neutralitate a rețelei, care interzice furnizorilor de internet să ofere un tratament preferențial anumitor conținuturi web sau să le blocheze în întregime,conform ArsTehnica.

 De ce anume contează?

Această abrogare împuternicește furnizorii de internet, cum ar fi Comcast sau AT & T să perceapă servicii web precum taxe suplimentare Netflix sau Facebook dacă doresc să vadă conținutul lor livrat mai repede. Aceștia au, de asemenea, mai multă libertate de a favoriza conținutul pe care îl produc filialele lor sau de a percepe clienților mai mult accesul la anumite site-uri web.

Detaliile

FCC a votat eliminarea celor trei reguli sau ale „liniilor luminoase” care se transpun în principii și acțiuni precum: nu blochează, nu încetinește conținutul și nu oferă site-uri web pentru a-și livra conținutul mai rapid clienților, dacă plătesc privilegiul. Furnizorii de servicii de internet vor trebui să-și dezvăluie practicile către clienți și să facă obiectul supravegherii reglementare din partea Comisiei Federale pentru Comerț, pe care criticii susțin că este o agenție prea slabă pentru această slujbă.

De asemenea, Departamentul de Justiție va continua să fie liber să introducă „un caz antitrust” împotriva furnizorilor. Dezbaterea asupra planului de abrogare al președintelui FCC, Ajit Pai, a fost profund controversată.

Joi dimineața, senatorul republican al regiunii Maine, Susan Collins, a devenit cel mai proeminent parlamentar republican care a cerut anularea votului. Comisionarii democrați au afirmat că procesul de introducere a publicului a fost corupt de comentariile frauduloase. Și protestatarii s-au convocat în afara clădirii FCC înainte de vot.

Ce urmează ?

Revocarea va fi probabil contestată în instanță. Și unii din Congres sunt îndemnați să ceară o soluție legislativă pentru a rezolva problema o dată pentru totdeauna sau un proiect de lege pentru a elimina în mod direct abrogarea din cărți.

Noile reguli în mare parte nu împiedică furnizorii de internet să facă nimic. Aceștia pot bloca, accelera și pot prioritiza conținutul dacă doresc. Singura regulă reală este că ei trebuie să declare în mod public că o vor face.

Oponenții neutralității rețelei susțin că, în primul rând, regulile nu au fost necesare, pentru că internetul se descurcă foarte bine. „Internetul nu a fost rupt în 2015. Noi trăiam într-o distopie digitală”, a declarat președintele comisiei Ajit Pai. „Principala problemă pe care consumatorii o au cu internetul nu este și nu a fost niciodată că furnizorul lor de internet blochează accesul la conținut. A fost că nu au acces deloc. „

În timp ce acest lucru ar putea fi în mare parte adevărat, este fals să spunem că toate prejudiciile pe care le-au împiedicat aceste reguli sunt imaginate: chiar și cu regulile existente, am văzut companiile blocându-le clienții de la accesarea aplicațiilor concurente și am văzut companiile implementând politici care au avantaj clar unele servicii de internet peste altele. Fără nicio regulă în vigoare, ei vor avea libertatea de a face acest lucru la o extindere și mai mare.

Internet-censorship-480x240

Ce ar putea să arate peisajul pe Internet acum că regulile au fost abrogate?

Acum, când votul e încheiat, Comisiei îi va lua câteva săptămâni pentru a face ajustări finale ale regulilor. Apoi vor fi depuse la Registrul Federal și vor apărea acolo în câteva luni. În acest moment, neutralitatea rețelei va fi oficial în afara regulilor vechi, iar aceste noi reguli (sau, într-adevăr, absența oricăror) vor intra în vigoare.

Deci, oare la ce ne putem aștepta să schimbăm acum,  când neutralitatea rețelei s-a terminat? Cu o minimă decență și condiție, nu atât de mult – nu peste noapte, cel puțin. Mai degrabă decât în ​​cazul în care accesul la Internet devine dintr-o dată indisponibil sau oferit numai contra unei taxe, furnizorii de internet vor continua probabil să exploreze metode mai subtile de a avantaja ei înșiși și pe partenerii lor, cum ar fi oferirea de date pentru a utiliza anumite servicii gratuit sau pentru a grăbi livrarea propriului conținut . Acestea sunt lucruri care ar putea suna bine inițial.

Dar, pe termen lung, ei îi vor dezavantaja pe cei care nu au bani să plătească. Problema este că, în cele din urmă, s-ar putea să nu știm ce produse și servicii am ratat pentru că nu au reușit niciodată să treacă prin această ingrată situație.

Sursa foto : News.ro,Flux24

Sinteza acestui material a fost oferită de catre Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here