Coreea de Nord e pe deplin reactivã la recenta decizie a ONU

0
1060

Reactii vehemente

Într-o declaraţie citată de agenţia oficială de presă a statului nird-coreean KCNA, ministrul de externe al acestui stat a susţinut că Statele Unite au fost înspăimântate de forţa nucleară a Phenianului.În opinia sa fiind SUA este din ce în ce mai înverşunatã în „a impune cele mai dure sancţiuni şi presiuni asupra ţării noastre”.

Într-o declaraţie citată de agenţia oficială de presă KCNA, ministrul de externe al Coreei de Nord a susţinut că Statele Unite au fost înspăimântate de forţa nucleară a Phenianului.Principalul motiv de „a impune cele mai dure sancţiuni şi presiuni asupra ţării noastre” a fost laitmotivul acestei declaratii.

În opinia sa,noua rezoluţie este echivalentă cu o blocadă economică completă a Coreei de Nord, a spus ministrul.

„Definim această rezoluţie  drept o încălcare gravă a suveranităţii Republicii noastre, ca un act de război care încalcă pacea şi stabilitatea peninsulei coreene şi a regiunii”, a mai spus oficialul regimului dictatorial nord-coreean.

 

Rezolutia ONU

Reamintesc faptul cã tocmai Consiliul de Securitate al ONU a aprobat in urmã cu douã zile, în unanimitate, noile sancţiuni impuse Coreei de Nord.Acestea prevăd limitarea accesului Phenianului la piaţa petrolului şi reducere veniturilor obţinute de regim de la cetăţenii nord-coreeni care lucrează peste hotare, informează agenţia Reuters.

O scurtã retrospectivã

 

Demn de retinut e aspectul xe se leagã inevitanil de Coreea de Nord care a accelerat ritmul în 2017 în cursa sa către înarmarea nucleară.De o asemenea manierã,s-au sporit justificat zvonurile si temerile unui conflict atomic, temeri demne de cele mai întunecate ore ale Războiului Rece.

Multi dintre analistii specialuzati pe politicã externã sunt de pãrere că acest subiect va continua să ţină prima pagină a ziarelor şi în 2018, câtă vreme Occidentul pare incapabil să constrângă Phenianul să renunţe la programele sale nuclear şi balistic.

Nenumăratele sancţiuni votate de Consiliul de Securitate al ONU nu au avut efectul scontat. Cu toate acestea,chiar dacã regimul dictatorial de la Phenian a realizat în septembrie cel de-al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum în care a fost testată o bombă cu hidrogen, rãspunsul statelir democratice a venit prompt.

Totodată, în acest context,conform ultimelor bilanturi,Coreea comunistã a efectuat în 2017 mai multe teste cu rachete intercontinentale (ICBM).Iar tensiunea a atins cote alarmanre,din moment ce, luderul sw la Phenian a dat asigurări că este capabil să lovească partea continentală a SUA şi că a devenit un stat nuclear în toată puterea cuvântului.

Preşedintele american Donald Trump a ripostat, pe de-o parte cu ameninţări .El a declarat de câteva ori,de la tribuna ONU că va distruge total Coreea de Nord în cazul unui atac lansat de Phenian.Escaladarea acestui rãzboi devlarativ a fost pigmentat cu insulte la adresa preşedintelui nord-coreean Kim Jong-Un, pe care l-a numit „omuleţul rachetă”.

Pentru unii experţii, abordarea pe deplin gravã,frustã su insultătoare a lui Donald Trump ar putea efectul invers celui scontat.Astfel se poate încuraja Phenianul, deoarece Coreea de Nord va putea spune că are tot dreptul să aibă ambiţii nucleare ca urmare a ameninţărilor venite din partea SUA. Statele vulnerabile răspund adesea ameninţărilor externe prin militarizare, a remarcat Vipin Narang, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Phenianul susţine că prioritatea sa este propria supravieţuire. Criticii regimului acuză că se doreşte de cãtre ductatura comunustã osă reunificare prin forţă a Peninsulei Coreea, divizată de aproape 70 de ani.

În replică la progresele făcute de nord-coreeni în domeniul nuclear, Washingtonul şi-a intensificat demonstraţiile de forţă, printre care zboruri ale bombardierelor americane peste peninsulă.

În concluzie, dupã toate evenimentele notabile ale acestui caz sensibil petrecute in 2017( ce le-am urmãrit în paralel),se poate afirma cã reprezentanţii americani au ameninţat cu opţiunea militară, alimentând temerile unei erori de calcul pasibilă să degenereze într-un conflict.

Evolutia cazului este departe de a fi rezolvatã, iar toate privirile opiniei publice sunt îndreptate si pe deplin alarmate.

Sursa foto : http://bloomberg.com,http://afp.com

Sinteza acestui material a fost oferitã de catre Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor-sef al platformei media Criteriul National

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here