Candidatura la prezidențiale a principalului oponent a lui Putin a fost respinsă

0
814

 

Comisia electorală a Rusiei a respins azi 25 Decembrie 2017 candidatura pentru alegerile prezidenţiale programate pentru data de 18 martie 2018, depusă de opozantul Alexei Navalnîi.Aceastā decizie vine după ce contra candid atul lui Vladimir Putin a lansat un apel la boicotarea scrutinului, a transmis agentia AFP.

Cauza care a fost invocatā este o condamnare judiciară pe care Navalnîi o consideră motivată politic. De altfel, comisia a votat în unanimitate respingerea dosarului său de candidatură prezentat după o zi de mobilizare a partizanilor săi, care i-au asigurat numărul legal de semnături pentru a putea candida.

„Vom cere tuturor să boicoteze aceste alegeri, nu vom recunoaşte rezultatele”, declarase Navalnîi în faţa presei, după ce i-a fost respinsă candidatura.

Decizia Comisiei electorale nu este însă o surpriză, întrucât acest organism precizase deja de mai multe ori că Navalnîi nu va putea candida până în anul 2028, din cauza unei sentinţe prin care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de deturnare de fonduri.

Dar opozantul rus susţine că acest dosar a fost „fabricat” tocmai pentru a nu putea să candideze împotriva lui Vladimir Putin. El invocă în acest sens şi verdictul emis în luna octombrie de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a considerat ca fiind ‘arbitrară’ condamnarea sa din anul 2014 într-un alt dosar de fraudă fiscală şi a cerut Moscovei să-i plătească despăgubiri.

Vladimir Putin în vârstā de 65 de ani e acuzat că folosește televiziunea de stat, tribunalele și poliția pentru a demoniza și marginaliza opoziția liberală, a anunțat la începutul lunii că va candida.

Conform sondajelor dar si analistilor,se pare cā este principalul favorite de a câștiga confortabil și de a continua să-și extindă puterea de la Kremlin.

În urmā cu zece zile,Putin a precizat că vrea să candideze independent, ca să obțină sprijin din partea mai multor partide, nu doar a Rusiei Unite, ceea ce arată, de fapt, că vrea să fie „tătucul” națiunii, nu un lider politic.

În concluzie,contracandidaţii lui Putin confirmaţi până în prezent sunt liderul formaţiunii de extremă-dreapta LDPR Vladimir Jirinovski, candidatul Partidului Comunist rus, Pavel Grudinin, şi candidata liberală şi jurnalista de opoziţie Ksenia Sobceak.

Sursa foto :http://google.com

Redactia platformei media Criteriul National

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here