Mihai Tudose şi-a anunţat demisia din funcţia de prim-ministru adâncind criza politicã din România

0
1033

Mihai Tudose a anunţat, luni seară, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că demisionează din funcţia de premier al României.

Serenitatea unui fost premier

„Plec cu fruntea sus”, a afirmat ex-premierul Mihai Tudose.

El a precizat că nu va asigura interimatul la Palatul Victoria

„Da, în seara asta sau mâine dimineaţă”, a declarat Tudose, luni seară, la finalul CExN, întrebat dacă-şi va da demisia din funcţie.

Premierul a precizat că programul din ziua de marţi 16 ianuarie al prim-ministrului de la Palatul Victoria va fi preluat de vicepremierul Paul Stănescu.

„Domnul vicepreşedinte (vicepremier ) Stănescu preia programul”, a spus Tudose.

Întrebat cum a pierdut aşa repede susţinerea partidului, a spus: „Partidul a hotărât că e nevoie de un alt Guvern, cu alt tip de abordare (…) Tot timpul este loc de mai bine. Eu nu am dorit să rup partidul să-l împărţim”, a afirmat Tudose.

Premierul demisionar a recunoscut că poate are şi el o parte de vină. „Poate am şi eu vina mea. Aşa a hotărât partidul. Aşa cum am spus la început, îmi asum, CEx-ul m-a numit, CEx-ul a spus că e loc de mai bine”, a afirmat Tudose.

Reprosuri…pe jumãtate asumate

Întrebat ce-şi reproşează, premierul a spus că din partea colegilor de partid a fost apreciată activitate guvernamentală. „Eu îmi reproşez că nu am făcut mai mulţi kilometri de autostradă, nu am pus mai multe spitale, dar, vedeţi, astăzi am avut un eveniment fericit, o investiţie de 500 de milioane aproape (…) aşa cum am promis. Plec cu fruntea sus, nu am închis anul prost, colegii au apreciat activitatea guvernamentală”, a mai spus Tudose.

Mãrul discordiei-evitat

El a adăugat că acum relaţia sa cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea este una bună.

„Acum e bună”, a spus el, adăugând că până la momentul deciziei din CExN relaţia cu şeful social-democraţilor a fost una „tensionată”.

Despre ce va face mai departe în PSD, Tudose a spus că are funcţia de vicepreşedinte al partidului. „Sunt vicepreşedinte şi înţeleg că locul nu este ameninţat, dacă aveţi dvs. alte informaţii…”.

Premierul demisionar a mai precizat că va merge în această seară la Palatul Victoria pentru a-şi lua „lucrurile de acolo”.

 

Ecouri în presa internationalã

„Premierul României demisionează după ce social-democraţii şi-au retras sprijinul”, titrează agenţia Reuters, adăugând că liderul PSD Liviu „Dragnea îşi menţine controlul ferm atât asupra partidului de guvernământ, cât şi a Guvernului”.

„România pierde al doilea premier în şapte luni”, relatează postul britanic BBC News pe pagina sa electronică

Agentia Reuters a titrat: „Tensiunile intre Tudose, care a fost numit in functie in iunie, si presedintele partidului Liviu Dragnea au erupt saptamana trecuta cand prim-ministrul i-a cerut ministrului de interne, un aliat apropiat al lui Dragnea, sa demisioneze, acuzand-o public de minciuna […] Dragnea mentine o strangere ferma atat asupra partidului aflat la guvernare, cat si asupra guvernului. ”

În Business Review evenimentul a fost sintetizat:” Prim-ministrul Mihai Tudose a confirmat in dupa-amiaza zilei de luni ca va demisiona din functie, in urma votului luat in timpul unei intalniri speciale a conducerii PSD, cand s-a decis retragerea sprijinului politic. Dragnea a mentionat ca varful PSD a votat sa il elimine pe Tudose pentru ca „exista un conflict intre partid si guvern, dar, totodata, si in interiorul guvernului”.

Jurnalistii francezi de la L’Express au remarcat faptul cã „tensiunile intre Tudose, care a fost numit in functie in iunie, si presedintele partidului Liviu Dragnea au erupt saptamana trecuta cand prim-ministrul i-a cerut ministrului de interne, un aliat apropiat al lui Dragnea, sa demisioneze, acuzand-o public de minciuna […] Dragnea mentine o strangere ferma atat asupra partidului aflat la guvernare, cat si asupra guvernului. ”

„Partidul (Social Democrat) a fost măcinat de o luptă pentru putere căreia, de asemenea, i-a căzut victimă şi predecesorul (lui Tudose), Sorin Grindeanu, în iunie”, a mai scris BBC, care menţionează şi manifestaţiile de stradă împotriva controversatei reforme a justiţiei.

„Anul trecut, Executivul UE a avertizat că lupta anticorupţie (din România) este ameninţată serios de atacurile presei şi politicului”, se afirmă într-un material publicat în editia electronicã a BBC.

Sursa foto :http://google.com

Sinteza acestui material a fost realizatã de cãtre Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor-sef al platformei media Criteriul National

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here