Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi după creşterile de temperatură

0
815

Stratul de zăpadă măsoară aproape 180 de centimetri la Bâlea lac, în Munţii Făgăraş, iar la Vârful Omu, în Bucegi, are 138 de centimetri. După creşterile de temperatură din ultimele zile, meteorologii anunţă că sunt posibile avalanşe la peste 1.800 de metri.

Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi după creşterile de temperatură

Meteorologii Centrului Regional Transilvania Sud Sibiu anunţă, miercuri,că riscul producerii de avalanşe este ridicat, de 4 pe o scară de la 1 la 5, în Munţii Făgăraş şi Bucegi.

„Creşterea valorilor termice şi insolaţia vor determina tasarea şi umezirea uşoară a zăpezii la suprafaţă. Noaptea se vor forma cruste subţiri de îngheţ. În partea superioară a stratului se regăsesc cca. 60…70 cm de zăpadă puţin stabilizată, cu rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale. Aceast strat poate aluneca cu uşurinţă peste straturile şi crustele de gheaţă mai vechi, aflate dedesubt. Declanşarea avalanşelor este posibilă spontan dar şi la suprasarcini slabe, din cauza cantităţii mari de zăpadă cu grad redus de stabilitate, din partea superioară”, anunţă, miercuri, meteorologii Centrului Regional Transilvania Sud Sibiu.

Atenţionarea a intrat în vigoare miercuri seara, la ora 20.00 şi este valabilă până joi, la ora 20.00

La peste 1.800 de metri, temperaturile minime sunt cuprinse între -15 şi -11 grade Celsius, iar cele maxime se încadrează între -6 şi -2 grade Celsius

Miercuri, stratul de zăpadă măsura 177 de centimetri la Bâlea-Lac, 138 de centimetri la Vârful Omu, 63 de centimetri la Sinaia, 60 de centimetri la Predeal şi 52 de centimetri la Fundata.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here