Venerabilul Neagu Djuvara a trecut la cele veşnice

0
842

Istoricul Neagu Djuvara s-a stins din viaţă la vârsta de 101 ani.

Potrivit primelor informații, istoricul a fost răpus de o pneumonie.

Cele mai cunoscute cărți scrise de diplomat sunt „Civilizaţii şi tipare istorice” (1975), „Între Orient Occident. Țările române la începutul epocii modern” (1995), „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” (1999), „Cum s-a născut poporul român” (2001), „Amintiri din pribegie” (2010), „Trecutul este viu. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Neagu Djuvara” (2014).

Mai multe personalităţi ale lumii culturale au deplâns pierderea celui „mai îndemânatic scriitor al minusculei noastre istorii”, după cum îl descria filosoful Mihai Şora

La aflarea veştii că venerabilul istoric a trecut la cele vesnice, scriitorul Mircea Cărtărescu a scris: „S-a mai dus o lumină. Odihnească-se-n pace”.

Istoricul Stelian Tănase a povestit pentru Digi24, că Neagu Djuvara era un om solar, deschis, un mare iubitor de dans, care impresiona prin vastitatea cunoştiinţelor. De asemenea, a adăugat că se bucură că tezele lui Djuvara, provenite din judecata sa senină şi echilibrată, se susţin.
„Bine că a avut el influenţă, şi nu alţi istorici care au tot felul de viziuni despre istoria noastră, mai ales în rândul tinerei generaţii”, a spus Stelian Tănase.
„E o mare pierdere dispariţia lui. Să ne uităm cu mirare la el, pentru că a fost activ până în ultimele zile. A fost un om care a primit pe oricine a apelat la el, puteai să-i dai un telefon. Totdeauna primea o nouă prietenie, o solicitare. Era foarte deschis. A rămas un om senin, foarte uşor de câştigat şi de avut cu el o relaţie. Era un om care ştia foarte multe lucruri, avea o experienţă de viaţă foarte aparte”, a adăugat istoricul.
Academicianul Ioan-Aurel Pop îşi aminteşte că ultima oară când l-a întâlnit pe Neagu Djuvara a fost la scurt timp după ce împlinise 100 de ani, în casa unui prieten. La aflarea veştii că s-a stins, a povestit pentru news.ro., că îl încearcă „un sentiment de neputinţă pentru că era mai mare decât secolul trecut. Devenise un simbol cultural şi social, de asta era şi atât de citit.”
„Era depozitarul unei înţelepciuni. Devenise o enciclopedie. Părea o legendă vie. Avea o vervă deosebită şi în a vorbi, şi în a aşterne cuvintele pe hârtie”, a mai spus istoricul Ioan-Aurel Pop pentru News.ro.

Istoricul Alin Ciupală a povestit pentru aceeaşi agenţie, a povestit că l-a întâlnit de multe ori pe Neagu Djuvara, vorbind despre „un om şarmant, care îţi oferea prilejul unor momente frumoase”.
„Avea umor şi inteligenţă, a fost un om cu o viaţă foarte frumoasă şi interesantă – volumul de amintiri stă mărturie”, a mai spus Ciupală.
Scriitoarea Ana Barton l-a numit „o conştiinţă morală pe care a dat-o România, una dintre cele mai puternice coloane vertebrale ale poporului ăstuia greu încercat exact la capitolul verticalitate în ultima sută de ani”. Aceasta a mai scris că deşi oamenii au vârste pământeşti, conştiinţele sunt veşnice, îndemnând oamenii să îi cinstească memoria cunoscându-l mai bine prin cărţile pe care le-a scris, dar şi urmându-i exemplul de moralitate.

***
„Am venit ca să ofer, nu ca să primesc. Destinul a vrut ca la şaptezeci de ani să fac ceea ce voiam să împlinesc la treizeci: să fiu universitar, să conferenţiez, să public cărţi în limba română.

***

Întreg colectivul redactional al ziarului Criteriul National isi exprima pios regretul,la trecerea la cele vesnic,la o varsta venerabila a unuia dintre cei mai importanti si rafinati oameni de cultura ai României.DUMNEZEU sã-l odihneascã în Luminã si în pace.

Sursa foto: http://google.com

Sinteza acestui material a fost realizatã de cãtre Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor sef al ziarului Criteriul National

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here