Connect with us

Actualitate

Venerabilul Neagu Djuvara a trecut la cele veşnice

Publicat

pe

Venerabilul Neagu Djuvara a trecut la cele veşnice

Istoricul Neagu Djuvara s-a stins din viaţă la vârsta de 101 ani.

Potrivit primelor informații, istoricul a fost răpus de o pneumonie.

Cele mai cunoscute cărți scrise de diplomat sunt „Civilizaţii şi tipare istorice” (1975), „Între Orient Occident. Țările române la începutul epocii modern” (1995), „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” (1999), „Cum s-a născut poporul român” (2001), „Amintiri din pribegie” (2010), „Trecutul este viu. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Neagu Djuvara” (2014).

Mai multe personalităţi ale lumii culturale au deplâns pierderea celui „mai îndemânatic scriitor al minusculei noastre istorii”, după cum îl descria filosoful Mihai Şora

La aflarea veştii că venerabilul istoric a trecut la cele vesnice, scriitorul Mircea Cărtărescu a scris: „S-a mai dus o lumină. Odihnească-se-n pace”.

Istoricul Stelian Tănase a povestit pentru Digi24, că Neagu Djuvara era un om solar, deschis, un mare iubitor de dans, care impresiona prin vastitatea cunoştiinţelor. De asemenea, a adăugat că se bucură că tezele lui Djuvara, provenite din judecata sa senină şi echilibrată, se susţin.
„Bine că a avut el influenţă, şi nu alţi istorici care au tot felul de viziuni despre istoria noastră, mai ales în rândul tinerei generaţii”, a spus Stelian Tănase.
„E o mare pierdere dispariţia lui. Să ne uităm cu mirare la el, pentru că a fost activ până în ultimele zile. A fost un om care a primit pe oricine a apelat la el, puteai să-i dai un telefon. Totdeauna primea o nouă prietenie, o solicitare. Era foarte deschis. A rămas un om senin, foarte uşor de câştigat şi de avut cu el o relaţie. Era un om care ştia foarte multe lucruri, avea o experienţă de viaţă foarte aparte”, a adăugat istoricul.
Academicianul Ioan-Aurel Pop îşi aminteşte că ultima oară când l-a întâlnit pe Neagu Djuvara a fost la scurt timp după ce împlinise 100 de ani, în casa unui prieten. La aflarea veştii că s-a stins, a povestit pentru news.ro., că îl încearcă „un sentiment de neputinţă pentru că era mai mare decât secolul trecut. Devenise un simbol cultural şi social, de asta era şi atât de citit.”
„Era depozitarul unei înţelepciuni. Devenise o enciclopedie. Părea o legendă vie. Avea o vervă deosebită şi în a vorbi, şi în a aşterne cuvintele pe hârtie”, a mai spus istoricul Ioan-Aurel Pop pentru News.ro.

Istoricul Alin Ciupală a povestit pentru aceeaşi agenţie, a povestit că l-a întâlnit de multe ori pe Neagu Djuvara, vorbind despre „un om şarmant, care îţi oferea prilejul unor momente frumoase”.
„Avea umor şi inteligenţă, a fost un om cu o viaţă foarte frumoasă şi interesantă – volumul de amintiri stă mărturie”, a mai spus Ciupală.
Scriitoarea Ana Barton l-a numit „o conştiinţă morală pe care a dat-o România, una dintre cele mai puternice coloane vertebrale ale poporului ăstuia greu încercat exact la capitolul verticalitate în ultima sută de ani”. Aceasta a mai scris că deşi oamenii au vârste pământeşti, conştiinţele sunt veşnice, îndemnând oamenii să îi cinstească memoria cunoscându-l mai bine prin cărţile pe care le-a scris, dar şi urmându-i exemplul de moralitate.

***
„Am venit ca să ofer, nu ca să primesc. Destinul a vrut ca la şaptezeci de ani să fac ceea ce voiam să împlinesc la treizeci: să fiu universitar, să conferenţiez, să public cărţi în limba română.

***

Întreg colectivul redactional al ziarului Criteriul National isi exprima pios regretul,la trecerea la cele vesnic,la o varsta venerabila a unuia dintre cei mai importanti si rafinati oameni de cultura ai României.DUMNEZEU sã-l odihneascã în Luminã si în pace.

Sursa foto: http://google.com

Sinteza acestui material a fost realizatã de cãtre Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor sef al ziarului Criteriul National

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel”

Publicat

pe

Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel”

Crin Antonescu, candidatul alianţei de guvernare la alegerile prezidenţiale, afirmă că Iohannis a fost un preşedinte „slab, nepregătit şi dăunător pentru România”. 

Crin Antonescu și Klaus Iohannis Foto: Mediafax

Antonescu face o
comparaţie între Klaus Iohannis şi Nicuşor Dan, susținând că primarul general al Capitalei, actual candidat la prezidențiale, își trădează electoratul după ce a promis că nu va face acest lucru.

Da, am curaj s-o spun pe şleau, Klaus Iohannis a fost un
preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România. Nicuşor Dan poate fi la
fel. Nu îmi face nicio plăcere să privesc înapoi, nici către un preşedinte care
a lipsit nemotivat când România a avut nevoie de el, nici către un primar
general care îşi trădează electoratul după ce a făgăduit apăsat că nu îl va
abandona. Este simplu. Nu ne mai permitem încă cinci ani irosiţi. Nici istoria,
nici vremurile nu mai sunt dispuse să ne aştepte. Există o singură direcţie:
România înainte!
’, a afirmat Crin Antonescu într-un clip electoral.

De asemenea, Antonescu l-a acuzat pe Nicușor Dan, că s-a întors, împreună cu USR, împotriva Elenei Lasconi.

Între timp, USR a anunțat că va ataca în instanță decizia Biroului Electoral Central prin care i se interzice promovarea candidatului independent, acuzând un abuz.

„Uniunea Salvați România (USR) ia decizii politice în baza unor principii clare, în acest caz vorbim despre susținerea candidatului proeuropean care are cele mai multe șanse să intre în turul 2. Ca urmare, denunță public decizia fără precedent a Biroului Electoral Central (BEC), care interzice USR să își exprime sprijinul electoral pentru Nicușor Dan. Situația în care ne aflăm acum este una total aberantă și îngrădește libertatea de exprimare, precum și dreptul unui partid politic de a stabili în forurile interne strategia politică. USR ia decizii în baza unor principii clare și, oricât de nepopulare ar fi acestea, BEC nu poate să impună partidului direcția strategiilor politice pe care le pune în aplicare”, a transmis USR într-un comunicat de presă.  

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște

Publicat

pe

A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște

Creştin-ortodocşii intră luni în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare (13-20 aprilie). Fiecare zi din acest interval care precede Paștele (20 aprilie) are o semnificaţie.

FOTO Seara de înviere la Cluj/2024

În ultima săptămână din Postul Paştelui, Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, care este anul acesta între 13 aprilie și 20 aprilie, se fac slujbele bisericeşti numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ.

Această săptămână este cea a pioşeniei în sfintele lăcaşuri monahale, de aceea postul devine mai aspru.

Cele mai importante denii din Săptămâna Mare sunt cunoscute drept deniile din Joia Mare şi Vinerea Mare. Este vorba despre Denia celor 12 Evanghelii, slujba din ziua de joi și cele 12 citiri din Noul Testament vorbesc despre prinderea, judecata şi răstignirea lui Iisus Hristos.

În Vinerea Mare, în toate bisericile ortodoxe se desfăşoară denia Prohodului Domnului, o slujbă în care sunt cântate în imnuri, împărţite în trei „stări”, patimile, răstignirea, moartea şi îngroparea Mântuitorului.

În timpul acestei săptămâni, în Maramureş, oamenii poartă haine de doliu, iar mulți credincioşi încearcă chiar să ţină post negru. 

Ultemele zile dinainte de Înviere aduc și curățenia generală în gospodării. 

Semnificațiile zilelor din Săptămâna Mare 

Luni

Ziua de luni ne aduce în faţă icoana tânărului Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Istorisirea vieţii sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos care a fost vândut de Iuda.

Marți 

Marţi are loc pomenirea Pildei celor zece fecioare. Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, numită și Marțea Seacă. Aceasta este ziua în care Iisus Hristos le-a povestit celor 12 ucenici ai săi pilda celor 10 fecioare, care prezintă povestea a cinci fecioare „înțelepte” și cinci „neînțelepte” care se pregătesc pentru nuntă.

Miercuri

Tot o pomenire se face și în miercurea din Săptămâna Patimilor, cea a femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.

Joi 

Joi, slujba amintește de patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.

Vineri 

Vineri sunt prăznuite „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Vinerea Mare reprezintă ziua în care Iisus a murit pe cruce. 

Sâmbătă 

La slujba din Sâmbăta Patimilor se prăznuiește îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos. La miezul nopţii, credincioşii ascultă în faţă bisericilor, slujba de Înviere, la care se primește lumina şi vestea că Hristos a Înviat.

Sărbătoarea de Înviere – prima zi de Paște

Sărbătoarea de Paște se prăznuiește la o dată diferită în fiecare an, iar calculul exact al zilei în care pică sărbătoarea Învierii Domnului este făcut în funcție de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și Luna plină. Anul acesta Paștele Ortodox și Paștele Catolic, la fel ca și Floriile, pică în aceeași zi. Ultima oară când ortodocșii și catolicii au sărbătorit Paștele în aceeași zi a fost în 2017. 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană

Publicat

pe

FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană

Universitatea Craiova a terminat la egalitate cu FCSB, 0-0,
duminică seara, în Bănie, într-un meci din etapa a patra a a fazei play-off a
Superligii de fotbal.

Screciu – Cisotti, duel încheiat nedecis. Foto Facebook FCSB

Universitatea a avut prima mare ocazie de gol, dar Ștefan
Baiaram (5) a fost blocat de Siyabonga Ngezana. FCSB a fost periculoasă prin
Daniel Bîrligea (20), care a reluat cu capul de la 10 metri, dar peste poartă.
Octavian Popescu (28) a șutat pe lângă vinclu din marginea careului. Baiaram a
mai avut o ocazie mare de gol (29), dar a ratat singur cu portarul Ștefan
Târnovanu.

În repriza a doua, Alexandru Mitriță (50) a șutat din
întoarcere de la 16 metri, dar portarul a prins. Fundașul Gjoko Zajkov (59) a
trecut pe lângă gol, însă mingea trimisă de nord-macedonean cu capul s-a dus pe
lângă vinclu, la centrarea lui Mitriță. FCSB a avut și ea două situații mari de
gol, însă Juri Cisotti (65) a trimis cu capul pe lângă țintă la centrarea lui
Risto Radunovic, iar portarul Laurențiu Popescu (77) a apărat providențial în
fața lui Jordan Gele.

Universitatea, bară în prelungiri

Craiovenii au dominat finalul de partidă, ratând o ocazie
prin Carlos Mora (81), al cărui șut a respins de Târnovanu. Goal-keeperul
roș-albaștrilor a mai avut o paradă în ultimul minut al prelungirilor, la
mingea trimisă de Mitriță, dar și șansă, după ce reluarea lui Mora s-a dus în
încheietura barelor, spre disperarea celor 28.012 de spectatori.

FCSB rămâne neînvinsă de 18 etape, în care are 11 victorii
și 7 remize, și ține la distanță Universitatea Craiova, aflată la 3 ”lungimi”
în spatele campioanei en titre. De egalul din Bănie ar putea profita CFR Cluj,
luni seară. În cazul unei victorii contra Rapidului, elevii lui Dan Petrescu vor
urca pe primul loc în clasamentul din Superliga, la egalitate cu FCSB, dar cu un golaveraj mai
bun.

Universitatea Craiova – FCSB 0-0

Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

Victor Ponta trage un semnal de alarmă: „Cea mai scumpă Masă de Paște din istorie!” Victor Ponta trage un semnal de alarmă: „Cea mai scumpă Masă de Paște din istorie!”
Comunicateacum 4 zile

Victor Ponta trage un semnal de alarmă: „Cea mai scumpă Masă de Paște din istorie!”

București, aprilie 2025 — În plină perioadă pascală, Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, revine în prim-plan cu un...

Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect” Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect”
Politicaacum 5 zile

Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect”

Fostul prim-ministru al României și actual candidat independent la alegerile prezidențiale din 2025, Victor Ponta, a reacționat ferm în urma...

Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel” Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel”
Actualitateacum o săptămână

Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel”

Crin Antonescu, candidatul alianţei de guvernare la alegerile prezidenţiale, afirmă că Iohannis a fost un preşedinte „slab, nepregătit şi dăunător...

A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște
Actualitateacum o săptămână

A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște

Creştin-ortodocşii intră luni în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare (13-20 aprilie). Fiecare zi din acest interval care precede Paștele (20...

FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană
Actualitateacum o săptămână

FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană

Universitatea Craiova a terminat la egalitate cu FCSB, 0-0, duminică seara, în Bănie, într-un meci din etapa a patra a...

Trump are o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, potrivit ultimului raport medical Trump are o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, potrivit ultimului raport medical
Actualitateacum o săptămână

Trump are o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, potrivit ultimului raport medical

Președintele Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, este într-o „stare cognitivă şi fizică excelentă”, conform unui buletin de...

Reacția Maiei Sandu după ce armata lui Putin a atacat orașul Sumî din Duminica Floriilor: Rusia a ales să semene moarte Reacția Maiei Sandu după ce armata lui Putin a atacat orașul Sumî din Duminica Floriilor: Rusia a ales să semene moarte
Actualitateacum o săptămână

Reacția Maiei Sandu după ce armata lui Putin a atacat orașul Sumî din Duminica Floriilor: Rusia a ales să semene moarte

Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, subliniază că Rusia a ales să semene moarte în Duminica Floriilor, când creștinii se...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro