Reacții interesante după ce Darius Vâlcov -”eminența cenușie” a PSD poate ajunge după gratii

0
1590

Magistraţii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov. El ocupa funcția de consilier în aparatul de lucru al prim-ministrului. Decizia nu este definitivă. Sentința se bazează pe dosarul în care Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care a fost edilul Slatinei.

Sentința în ”cazul Vâlcov”

Astfel, Darius Vâlcov a primit o condamnare de patru ani de închisoare pentru trafic de influență, șase ani pentru spălare de bani și doi ani pentru operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția.De asemenea, instanța a decis menținerea sechestrului instituit în acest dosar pe bunuri și conturi ale ex-consilierului actualului premier al Rom#niei.
Reamintesc faptul că domnul Vâlcov a fost trimis în judecată, în luna mai a anului 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare ce au utilizat informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.
De asemenea,după contopirea pedepselor, ICCJ a decis condamnarea la închisoare pentru o perioadă de 8 ani.Totodată ICCJ a decis confiscarea banilor pe care Darius Vâlcov i-ar fi primit ca mită. Este vorba de 6,2 milioane lei. Instanța a menținut, totodată, sechestrul pe bunurile ridicate la perchezițiile făcute în 2015 în acest dosar, adică circa 170 de tablouri și alte opere de artă, trei lingouri de aur și diverse sume de bani.
Demn de remarcat e faptul că Darius Vâlcov a fost primar al Slatinei timp de două mandate, în perioada 2004-2008. De asemenea, el a fost membru al PDL, apoi a trecut la PSD, fiind numit de partid ministru al Finanţelor.
Reacții ale politicienilor, ale colegilor săi din PSD
Prima reacție de după anunțarea acestei sentințe s-a petrecut la televiziunea Digi24. Astfel, secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, s-a declarat șocat și a spus că PSD este vânat într-o manieră incalificabilă. „Să-i dai condamnare unui om care, totuși, este valoros, 8 ani de zile, pentru nimic, mi se pare în mod foarte clar că este o vânătoare totală la adresa noastră, a celor din PSD”, a admis Codrin Ștefănescu.
De remarcat e și tonul insolent al aceluiași secretar al PSD-ului. Atunci când a fost întrebat dacă verdictul primit în prima instanță de Darius Vâlcov aruncă o pată asupra Guvernului PSD-ALDE, Codrin Ștefănescu a spus nonșalant: Nicio pată nu aruncă. Dimpotrivă. În România, cetățenii români, cei care ne-au votat, cei care ne simpatizează, cei care sunt alături de noi se înmulțesc ca număr pe zi ce trece după toate aceste aberații”.
Tot în cursul zilei de ieri 8 Februarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului- domnul Nelu Barbu, a fost întrebat de jurnalişti la finalul şedinţei Executivului, despre situaţia lui Darius Vâlcov. Acesta a răspuns că nu ştie şi nu este mandatat să spună nimic. Întrebat dacă are vreun mesaj al premierului Viorica Dăncilă în legătură cu situaţia lui Darius Vâlcov, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns: „Nu sunt mandatat să ofer niciun fel de comentariu în privinţa acestui subiect. Dacă Guvernul României va avea ceva de spus, cu siguranţă o va face, şi vă anunţăm”.

De asemenea, la insistențele jurnaliștilor aflați la fața locului de a ști dacă Darius Vâlcov şi-a manifestat intenţia de a demisiona sau dacă premierul şi-a manifestat intenţia de a-l demite , același oficial a replicat: „Nu am niciun comentariu despre acest subiect. Nu cunosc, nu ştiu, nu”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost solicitat astăzi 9 Februarie de către jurnalişt, să comenteze situaţia consilierului de stat în aparatul premierului, Darius Vâlcov, condamnat la opt ani de închisoare, decizia nefiind definitivă. Unul dintre cei mai puternici oameni din aparatul de stat a precizat ironic, că Darius Vâlcov trebuie „omorât” şi „împuşcat”.

„Îmi este foarte greu să comentez o asemenea decizie. Am o părere de rău, dar până la decizia definitivă mai este. Sunt milioane de români care au salarii, pensii mai mari datorită unui program de guvernare la care Darius Vâlcov a avut o implicare mare”, a declarat Liviu Dragnea, chestionat cu privire la situaţia lui Darius Vâlcov.

Întrebat ce se întâmplă cu situaţia sa din Guvern, acolo unde momentan Vâlcov este consilier de stat în aparatul propriu al premierului; Dragnea a spus că nu se va implica.”Guvernul va decide dacă rămâne acolo sau nu. Nici nu o să propun, e strict decizia Guvernului”, a mai afirmat preşedintele PSD.

 

 

Reacțiile unor politicieni din Opoziție

„Din perspectivă politică, eu și PNL am fost susținătorii integrității. Din punctul nostru de vedere, în momentul în care există o problemă a unei persoane care ocupă o funcție publică, cea mai decentă măsură care denotă respect față de alegători este să faci un pas în spate și să îți rezolvi problema. În ipoteza în care se constată că e nevinovat își reia activitatea,” a spus senatorul PNL Daniel Fenechiu.

„Nu am spus că Vâlcov ar trebui să se declare vinovat, nici că ar trebui să ceară o pedeapsă mai mare. Eu am spus să facă un pas lateral, pentru că în momentul în care există o suspiciune care e confirmată și de o condamnare, poziția lui Vâlcov aduce o atingere atât Guvernului din care face parte, cât și partidului, cât și României”, a mai adăugat domnia sa.

De asemenea, vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu spune că este „inacceptabil ca în Guvernul unei țări europene să avem un om judecat în două dosare și cercetat într-un dosar pentru furt de bani publici. El nu avea ce căuta acolo. Judecătorii tocmai au decis că este vinovat. Astfel de oameni nu au ce să caute în conducerea unei țări”.

„Cred că orice demnitar trebuie să fie un exemplu de conduită morală. Atunci când planează cel mai mic dubiu asupra integrității sale, trebuie să facă un pas în spate. E foarte grav că sunt promovați în conducerea statului oameni cu probleme penale majore, ne discreditează ca țară în ochii partenerilor noștri”, a adăugat vicepreședintele USR.

„Daddy, e groasă (MĂ) cu Vâlcov”, a scris Traian Băsescu, fostul președinte al României, în cea mai recentă postare pe Facebook.

„Dragnea, înţelege că menţinerea lui Darius Vâlcov în funcţia de consilier de stat în aparatul de lucru al premierului nu este posibilă. Este adevărat că această condamnare la 8 ani de închisoare pentru corupţie nu este definitivă, dar standardele politice într-un stat democratic nu mai permit menţinerea lui Vâlcov în funcţie”, continuă Băsescu.

„Dragnea, cât rău crezi că mai poţi face României în lupta fără limite pentru puterea ta, pentru demolarea şi subordonarea instituţiilor ţării şi împotriva României?”, se întreabă fostul șef al statului.

Sursa foto :stireazilei.com

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here