România are cele mai multe cupluri din UE în care partenerii îşi pun banii la comun

0
791

 

Conform unui nou studiu ING International Survey – Economii 2018, în Europa, 53% dintre cupluri spun că îşi pun banii la comun, însă pentru cuplurile din România practica este mult mai întâlnită, la 71% dintre respondenţi, se arată într-un comunicat transmis joi de instituţia financiară.

România are cele mai multe cupluri din UE în care partenerii îşi pun banii la comun

„Există un raport direct între armonia în cuplu şi modul de gestionare a banilor. Mai mult de jumătate dintre europenii care declară că sunt fericiţi în relaţia lor (55%) declară că îşi împart finanţele cu partenerul. 46% dintre cei cu probleme în cuplu îşi împart banii cu partenerul. Raportul dintre fericirea în cuplu şi conturile comune se situează peste media europeană şi în SUA (69%) sau în Australia (64%)”, notează autorii studiului.

Potrivit ING International Survey, cea mai puternică legătură dintre resursele financiare administrate în comun şi cupluri fericite se vede în România, unde 76% dintre cupluri ţin banii la comun, şi în Spania, unde ajunge procentul la 68%.

„Resursele financiare comune presupun o mai mare transparenţă a cheltuielilor. Însă unul din cinci (21%) europeni ar ascunde unele cheltuieli, economii sau datorii de partenerii lor, în anumite circumstanţe. Motivaţiile lor ţin de faptul că nu vor ca partenerul să ştie cât cheltuiesc (16%) sau vor să îşi ţină datoriile un secret (9%)”, mai arată autorii studiului. Pe de altă parte, „un partener ar alege să nu îşi pună banii într-un cont comun fie pentru că are nevoie de intimitate (34%), fie pentru că îşi gestionează finanţele mai bine decât partenerul (28%) sau ca partenerul să nu îşi facă griji pentru el (25%)”.

Studiul ING International Survey mai arată şi că puţin peste un sfert din gospodăriile din Europa (26%) nu au deloc bani economisiţi. „În Europa, cel mai mare număr de persoane fără economii se află în România (36%) şi în Germania (29%), urmate de Belgia, Polonia şi Marea Britanie (fiecare cu 27%). Luxembourg este la polul opus, cu numai 13% dintre persoane care să declare că nu au economii”, Luxembourg având cel mai mare PIB pe cap de locuitor dintre cele 15 ţări în care s-a realizat studiul.

„Când vine vorba despre fericirea în cuplu, sigur primul lucru care ne vine în minte nu este gestionarea finanţelor. Dar exact aceasta este legătura găsită în studiul nostru. Cuplurile care nu vor să îşi pună banii la comun este foarte posibil să nu se simtă atât de apropiate. Însă tocmai această discuţie poate să îi apropie. Banii nu cumpără fericirea, dar modul în care îi gestionăm în cuplu cu siguranţă ajută”, a declarat Ian Bright, senior economist şi managing director al Group Research ING.

Studiul ING International Survey – Economii 2018 a fost realizat de Ipsos prin chestionare aplicate online. Studiul a fost aplicat online în 15 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Luxembourg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie, Australia şi Statele Unite ale Americii. Chestionarea a avut loc în perioada 19-31 octombrie. ING International Survey este realizat de câteva ori pe an de ING eZonomics. Subiectele vorbesc despre bani şi stil de viaţă, combinând idei despre educaţie financiară, finanţe personale şi comportament economici pentru a adduce în mod regulat informaţii practice referitoare la modul în care oamenii îşi gestionează banii.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală care oferă servicii bancare unui număr de peste 34 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi – companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here