Connect with us

Coruptie

EXPLOZIV/Denuntatorul de serviciu al generalului Florian Coldea/ Procurorii baga din burta

Publicat

pe

Imperiul lui Tiberiu Urdareanu se intinsese la un moment dat intr-un asemenea hal, incat aproape ca la nicio institutie a statului roman, mai ales la cele din sistemul de forta, nu se dadeau salariile pentru proprii angajati inainte sa se achite facturile la zi catre UTI. Iar cum contractele erau astfel facute incat, invocandu-se in permanenta „placa” sigurantei nationale, ele sa nu poata fi „updatate” decat tot de catre firmele din holdingul UTI, hegemonia miliardarului Tiberiu Urdareanu  era recunoscuta de catre toti cei care se temeau prea mult de statul paralel pentru a pune prea multe intrebari.

Numai ca, la un moment dat, inainte ca binomul sa scartaie din toate incheieturile, ceva s-a intamplat. Si in loc sa fie trimis sa semneze contracte, Tiberiu Urdareanu a ajuns sa primeasca „azimuturi” ce politician sa mai „paradeasca” pe viata, patronul UTI devenind astfel, dupa cum sustin sursele noastre, denuntatorul de serviciu al generalului Florian Coldea. Cel care ajunsese practic sa dispuna dupa bunul plac de serviciile de „sifon” ale lui Urdareanu, totul pe principiul „eu te-am facut mare, eu te controlez” ! Si cum „sprijinul logistic” asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii in cadrul parteneriatului strategic cu DNA era la apogeu pe atunci, miliardarul „UTI” a fost pus cu generozitate si la dispozitia procurorilor anticoruptie, atunci cand acestia aveau nevoie de o „scanteie” pentru a putea aprinde vreun nou dosar, precum cel al Liei Olguta Vasilescu. Culmea este insa ca pana si dupa ruperea binomului, Urdareanu a ramas sa fie stors ca o lamaie scofalcita de catre cei de la Directia Nationala Anticoruptie, acesta ajungand sa-si execute si prieteni intimi precum Ludovic Orban! Dar aici cel putin parca se potriveste de minune zicala despre „cine se aseamana se aduna”, pentru ca denuntatorul UTI, cunoscut in sistem si drept „sclavul lui Coldea” l-a „sifonat” pe presedintele PNL, ajuns si el sa fie vazut ulterior drept „sclavul lui Kovesi”. Insa inainte de acest denunt care a inflamat opinia publica si care s-a dovedit mincinos intr-o prima instanta, Tiberiu Urdareanu a facut si  ”stropeala” prin care s-a incercat „infundarea” fostului ministru al Economiei, pesedistul Constantin Nita, tocmai atunci cand acesta calcase „pe becul” intereselor uriase din domeniul comercializarii „energiei verzi”, devenindu-i astfel antipatic „stapanului” patronului din acte a concernului UTI. Asa ca Urdareanu, care tocmai ce era „agatat” si in dosarul fostului primar din Iasi, Gheorghe Nichita, a fost asmutit sa faca o „stropeala” si impotriva politicianului care astfel a fost imediat apoi inlocuit la sefia Economiei de catre Mihai Tudose, un ministru mai pe gustul lui Florian Coldea…

Turnatorul de serviciu

La sfarsitul anului trecut, inainte sa rabufneasca public primele cazuri halucinante care probeaza „facaturile” de dosare prin care s-a ajuns la „decaparea” si „paradirea” unor importanti lideri politici, dezvaluiam ca „vin vremuri grele pentru sifoanele DNA”. Cu referire la cei care, stransi la randul lor cu usa in diverse alte dosare, au preferat sa scrie la dictare, decat sa riste cateva zile de „Beciul Domnesc”. Si cum apararea ca au fost mai slabi de inger nu poate justifica excesul de zel al celor care practic erau trimisi cu tehnica pe ei la vanatoare de „tinte in miscare”, in instantele de judecata au inceput sa fie deja identificate primele denunturi mincinoase. Iar un adevarat record in domeniu pare sa-l atinga in scurt timp tocmai Tiberiu Urdareanu. Cel care, in ciuda excesului de zel dovedit in noua cariera de „Sadoveanu al DNA”, in care l-a intrecut pana si pe Nelu Iordache, tot a incasat o prima condamnare de opt luni de inchisoare pentru dare de mita in dosarul „Nichita”. Adica tocmai in speta in care, dupa cum singur a recunoscut ulterior, pentru a nu-si „agrava situatia” a denuntat alti doi politicieni de marca, Ludovic Orban de la PNL si Constantin Nita de la PSD !

„Pe cuvantul meu de pionier”!

Pe scurt, cam acesta este „probatoriul” prin care fostul ministru al Economiei a fost impins pe imbarligatele „culoare” din Justitie si a primit o prima condamnare de patru ani de inchisoare, doar dupa ce Tiberiu Urdareanu a zis ca are „perceptia ca i-a facut un favor” si ca i-a dat un plic cu bani chiar in holul celui mai monitorizat hotel din Romania, fara insa sa-si mai aduca aminte in fata judecatorilor cand, unde si mai ales ce suma! Astfel ca singura proba luata in calcul, in lipsa unor martori directi sau a unor documente justificative de orice fel  a fost ca intre „cuvantul” lui Nita si „cuvantul” lui Urdareanu, judecatorii l-au crezut, tot „pe cuvant”, pe cel din urma. Mai mult, instanta nu doar ca a subliniat ca „nu are niciun motiv sa se indoiasca de buna credinta denuntatorului” Tiberiu Urdareanu, desi denunturile mincinoase ale acestuia cad ca „popicele” in alte instante si intre timp chiar acesta a suferit o prima condamnare pentru dare de mita, dar magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au ajuns sa-i impute „paratului” Constantin Nita ca „in ceea ce priveste acuzatia ca ar fi primit suma de 30.000 de euro nu a adus vreo proba care sa infirme veridicitatea ei”, dupa cum sta scris negru pe alb in motivarea sentintei. Astfel, dupa ce Urdareanu le-a facut placerea procurorilor si a scris ca i-a dat 50.000 de euro lui Constantin Nita pentru ca acesta sa-i faca si lui cunostinta cu fostul primar al Iasiului, pe parcursul judecatii suma a ajuns la doar 30.000 de euro, pentru ca in fata instantei acelasi denuntator sa declare sub stare de juramant ca, pur si simplu „nu mai stie cati bani i-a dat, unde si cand”! Iar instanta l-a condamnat pe Nita pentru ca nu a adus probe ca nu a primit „nu stiu cati bani, nu stiu unde, nu stiu cand” de la „uitucul” Urdareanu, de-ti vine sa propui ridicarea unui grup statuar generalilor Coldea si Dumbrava pentru performantele obtinute in cladirea campurilor tactice din Justitie !

Procurorii baga din burta

Insa nu doar „boss”-ul Urdareanu a intors-o ca la Ploiesti in declaratiile date procurorilor si cele din fata judecatorilor, dar si mana dreapta a acestuia de la UTI, adjunctul Tanasescu. Care la audierile de la DNA a scris ca „stia ca banii vor ajunge la Constantin Nita” , ” contractul de la Brasov a fost fictiv ” si ca „Zarnescu i-a spus ca Ghirda i-a cerut o suma de bani pentru contractul de ticketing al UTI de la Brasov”, dar in fata judecatorilor a jurat cu mana pe Biblie ca „ NU stia daca banii urmau sa ajunga la Constantin Nita, nu i-a spus nimeni acest lucru”, ”contractul NU a fost fictiv” si ca „NU stie daca Zarnescu a discutat cu Ghirda despre proiectul de ticketing”!!! Iar pentru ca „facatura” sa fie una completa, procurorii au contribuit si ei la construirea unei intregi povesti bazata pe o simpla supozitie, astfel ca realizand ca Urdareanu nu precizase explicit ca a facut contractul incriminat de la Brasov la cererea lui Nita, au completat ei ulterior denuntul cu fraza „conform intelegerii cu el (Constantin Nita)” ! Ca asa e in Justitia din Romania, cel putin pana ce va intra in vigoare Legea raspunderii magistratilor … ! (Catalin Tache ).

 

 

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Putin, la un pas să-și reafirme influența în Europa. Ce se întâmplă în fosta Germanie de Est

Publicat

pe

În dificultate din cauza incursiunii ucrainene în Kursk, Vladimir Putin s-ar putea bucura de un alt gen de câștiguri teritoriale, și anume în sfera politicii germane, mai precis în fosta Germanie de Est, unde au loc alegeri regionale. Rezultatul lor în favoarea partidelor extremiste ar putea declanșa un adevărat cutremur politic, relatează Politico, care scrie despre un „puci” simbolic al Moscovei.

Vladmir Putin FOTO SHUTTERSTOCK

Partide prietenoase cu Rusia din trei landuri germane – Brandenburg, Saxonia și Turingia – au mari șanse să obțină mari câștiguri în alegerile legislative din septembrie, dintre care două au loc duminică.

Partidul pro-rus Alternativa pentru Germania (AfD) are șanse bune să termine pe primul loc în toate cele trei landuri.

În contextul în care nou-formata Alianță Sahra Wagenknecht (BSW) de stânga continuă să crească rapid în sondaje, Moscova ar putea să restabilească legături puternice cu zone vaste din fosta Germanie de Est, o regiune pe care a dominat-o timp de mai mult decenii în timpul Războiului Rece.

Rezultate favorabile răsunătoare ar marca  o victorie personală pentru Putin. Liderul rus s-a format ca spion KGB în anii 1980 la Dresda, o experiență în urma căreia a căpătat o fascinație pentru tot ceea ce este german. Un biograf chiar l-a numit odată „germanul de la Kremlin”.

Partidele prietenoase cu Moscova, de la ambele extreme ale spectrului politic, ar urma să câștige cel puțin 50% din voturi în alegerile din cele trei regiuni, potrivit sondajelor. Doar în Turingia, aceste partide sunt estimate să atragă un total de 65% din voturi,  partidul AfD urmând să iasă pe primul loc cu aproximativ 30% din voturi.

Cu toate că nu toate partidele sunt la fel de fățiș pro-ruse precum AfD, ele împărtășesc două idei susținute de extrema dreaptă: faptul că NATO ar fi de vină pentru războiul din Ucraina și că o soluție pașnică a conflictului ar fi fost posibilă dacă Occidentul ar fin luat diplomația mai serios.

Declinul forțelor centriste

Cifrele arată un declin spectaculos al partidelor centriste care au modelat viața politică din regiunea Germaniei de Est după reunificare.

Nici măcar cumulând procentele cu cea mai importantă forță centristă, conservatorii creștin-democrați, aceste partide nu depășesc 50%.

Atât Verzii, cât și Partidul Liber Democrat (FDP), cele mai mici formațiuni politice din coaliția națională a Germaniei, ar putea fi înlăturate din parlamentele tuturor celor trei landuri, iar acum nu cumulează nici măcar 5% din voturi, potrivit sondajelor.

„Partidele democrate – SPD, CDU și chiar și Verzii – nu au reușit realmente să își consolideze poziția în Est așa cum au făcut-o în Vest, iar asta înseamnă că este mult mai ușor, bineînțeles, pentru un partid ca AfD să se insereze și să profite de un electorat mai volatil”, a explicat Johannes Kiess, sociolog de la Universitatea din Leipzig.

De la reunificare, regiunea a pierdut 15% din populație, deoarece mulți foști est-germani, în special femei, s-au mutat în vest.

Pe de altă parte, populația din Est simte frustrare față de politicienii care tratează regiunea, reprezentând doar o cincime din populația fostei Germanii de Vest, ca pe „ceilalți”.

„Trebuie să explicăm lucrurile puțin mai mult în Est decât în Vest, dar sunt bucuros să o fac și îmi place să merg acolo”, a spus liderul Uniunii Creștin Democrate (CDU) Friederich Merz într-un interviu în luna mai, referindu-se la poziția intransigentă a partidului său față de Rusia. Cu toate că Merz a spus că vor încerca să câștige alegerile în toate cele trei landuri, obiectivul pare acum aproape imposibil de realizat. Chiar și în Saxonia, unde CDU pare să conducă cu câteva procente, AfD are un avans în unele dintre cele mai recente sondaje.

Propaganda anti-Occident are încă influență în Est

Chiar dacă majoritatea germanilor din est nu își fac iluzii cu privire la Putin, populația nu a depășit încă decenii de propagandă antioccidentală. Pentru mulți, Moscova nu este mai rea decât Washingtonul, pe care politicienii populiști îl acuză că lucrează în culise pentru a-și urmări propriile obiective în Ucraina.

„SUA este o superputere în declin care luptă pentru a-și păstra hegemonia globală”, a declarat luna trecută Sahra Wagenknecht, care conduce organizația omonimă BSW.

În cea mai mare parte, politicienii de stânga din est sunt concentrați în BSW și în Partidul Stângii, succesorul fostului partid comunist est-german, și sunt mai puțin pro-Putin decât pro-pace.

„Avem nevoie de o ordine de pace europeană care să includă Rusia”, a declarat luna aceasta Bodo Ramelow, actualul premier al Turingiei și una dintre vocile cele mai critice la adresa Rusiei de pe Stânga. „Toate țările participante ar trebui să convină asupra unui pact de neagresiune și să stabilească o comunitate de apărare”.

Victoria AfD ar declanșa un cutremur politic dincolo de granițele țării

Cel mai mare pericol îl reprezintă, însă, AfD, a cărui victorie ar declanșa un cutremur politic ce s-ar resimți dincolo de granițele Germaniei, dacă partidul câștigă în toate cele trei landuri.

După atacul cu cuțitul al unui imigrant din Siria având legături cu ISIS, săptămâna trecută în Solingen, șansele de victorie ale AfD au crescut încă și mai mult.

Legăturile AfD cu Moscova sunt bine documentate. Înainte de alegerile europarlamentare din iunie, autoritățile germane au expus o operațiune rusă de influență vizându-l pe unul dintre principalii candidați ai AfD.

Totuși, partidul a terminat pe locul 2 cu 16% din voturi și a avut o evoluție bună în special în Est.

Mulți politicieni AfD nu își ascund afinitatea față de regimul autoritar al lui Putin. Björn Höcke, liderul AfD din Turingia pe care mulți îl văd ca fiind nașul spiritual al partidului, a spus că dacă va deveni vreodată cancelarul Germaniei, prima sa vizită va fi la Moscova.

Înainte ca relațiile dintre Moscova și Berlin să se răcească, Putin vizita deseori Germania, inclusiv orașul Dresda.

„Acesta este fără îndoială unul dintre centrele culturii europene, un oraș cu o istorie bogată și un șarm propriu special”, spunea Vladimir Putin în 2019, în cursul unei vizite la Dresda pentru a primi „Ordinul Sfântului Gheorghe”, medalie acordată unor personalități importante care „luptă pentru binele lumii”.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Coruptie

 INTOARCEREA “RABINULUI”

Publicat

pe

Articol pentru “cunoscatori” : AVIZ AMATORILOR!

Din sursele nostre – care sunt mai bune decat ale lor, aflam ca in perioada urmatoare se va intoarce in tara unul dintre pionii importanti din zona de intelligence, cunoscut in “mediile” de specialitate sub numele de “Rabinul” (referire la originile sale cu legatura in Tara Sfanta), personaj aflat de ceva timp intr-un (auto)exil impus sub acoperire “externa” intr-o tara occidentala, partener strategic al României.

In fapt, daca ne aducem bine aminte, a fost unul dintre opozantii remarcabili ai nefastului regim Coldea (cel putin in ultima perioada a acestuia, cand deraierile personajului amintit luasera amploarea pe care o cunoaștem), plecarea fiind de fapt o consecinta directa a adversitatii declansate, insa datorita sprijinului de care “Rabinul” beneficiaza din partea unor importanti parteneri strategici externi, s-a convenit asupra acestui compromis. Interesant este faptul ca, se pare, actuala conducere a institutiei, recunoscandu-i unele merite, ar fi fost de acord cu trecerea in rezerva / pensionare cu gradul de general (daca e mult sau daca este putin, vom vedea).

Si mai interesant este, conform acelorasi surse, ca aceasta intoarcere a “fiului risipitor” ar avea legatura si cu coagularea unor forte in vederea implicarii intr-un fel sau altul in miscarile electorale din acest an (poate cele mai importante dupe 1989), in vederea preluării / manipulării ulterioare (îl recomandă aceste calități), direct sau prin interpuși, a unei hălci cat mai mare de putere.  Un astfel de personaj poate coordona lejer astfel de acțiuni, “mișcându-se” în această stare de fapt prezentată anterior ca pestele in apa, conexiunile si anvergura din zona media / politica si de afaceri (de unde are o sustinere substantiala, datorata si raspunderii avute pe linia de munca specifica) fiind bine cunoscute in medii. Caracter foarte abil, stăpânește perfect zona de informații însă extrem de periculos și răzbunător (conform chiar unor apropiați), dar având așa-zisa școală veche (face pe “prostu” și nu îți dai seama de adevaratele intenții), reușește foarte bine să nu îi intuiești niciodată planurile.

Noi stim si pozitia pe care “Rabinul” a avut-o intr-o unitate de elita ce in teorie nu exista nici atunci si sigur nici acum, aceasta recalibrare, in jurul acestuia, a unei parti din fosta sa echipa (implicati astazi in diverse afaceri, de la consultanta de specialitate, firme cu specific pe zona de intelligence / investigatii, criptomonede s.a.) precum si a altor cadre cu functii de conducere, fiind deosebit de remarcabila (sunt raliati se pare si fosti ofiteri din zone de informatii paralele / adiacente, personaje ce de-a lungul timpului l-au sprijinit, la vedere sau nu, datorita “ascendentei” paterne din celebra U.M. 0110 – la fel, pentru cunoscatori).

Asteptam cu interes aceasta mutare (lancezeala acestui personaj departe de zonele de acțiune din țară fiind resimțită în mediile specifice), insa avertizam inca de pe acum ca suntem cu “ochii” pe el (in incheiere, domnule Avi Rasin – cum va spun rudele de la Tel Aviv, nu? – punem si noi in declaratia de avere ceasul Ulysse Nardin si nu numai sau “casuta” de la Silistea Snagovului, din coada lacului, ca banuim ca si interpusii astia cat sa o mai tina sa – asta sa vedeti ca stim si noi, nu numai ei).

Cunoastem ca e de actualitate sa facem pe prostii si pe modestii (va place mult asta, am inteles), dar totusi …(Cerasela N.).

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Independența editorială reprezintă esența unei prese libere

Publicat

pe

Redacția Ziarului Nationalul.ro se alătură jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor, Libertatea și PressOne precum și organizațiilor care și-au manifestat îngrijorarea cu privire la încălcarea principiilor de independență editorială a jurnaliștilor din grupul Ringier.

Într-o perioadă în care atât în România, cât și la nivel internațional, presa trece printr-o criză profundă de credibilitate, independența în fața ingerințelor editoriale (că sunt ele comerciale, politice sau venite din partea patronatului) și loialitatea față de interesul public sunt cele mai de preț bunuri ale unei instituții media.

 

Solidaritate împotriva abuzului firmei elvețiene Ringier, datorat industriei jocurilor de noroc 

Presa românească a ajuns să fie subjugată de interese de toate felurile. Această anomalie continuă să o avem la 34 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.
Publicul din România trebuie să cunoască faptul că noțiunea de de jurnalişti liberi, independenți și demni, total dedicați profesiei se situează sau ar fi cazul să se afle în faţa oricărei interferenţe comerciale. Iar, mai mult ca oricând, ziariştii trebuie să facă faţă presiunilor care vin din industria atât de puternică a jocurilor de noroc.
Demisia sau chiar mai bine zis provocarea demiterii de bună voie a domnului jurnalist Cătălin Ţepelin, fostul redactor șef al Gazetei Sporturilor reprezintă un semnal puternic pentru societatea românească.
Spaţiul mediatic românesc este contaminat de industria pariurilor.
Nu trebuie negat faptul că o mulțime de sportivi, antrenori, vedete şi jurnalişti au contracte de imagine cu casele de pariuri.
Imaginile cu ei sunt zilnice şi repetate de nenumărate ori în mass-media şi acest lucru îl considerăm complet greşit.
Redacția Ziarului Naționalul.ro consideră că există o obligaţie de rezervă a sportivilor şi jurnaliştilor pentru acest domeniu.
Domnul Cătălin Ţepelin şi echipa sa de la GSP au adus în spațiul public multe semne de întrebare, chiar au investigat industria, făcând loc pentru dezbatere asupra chestiunii în societate. Rezultatul este că jurnalistul Cătălin Țepelin a ajuns… demis de patronat, iar cei care au contracte cu industria pariurilor sunt bine.Acest lucru demonstrează că a pune întrebări a devenit un subiect interzis.
De altfel, complet siderați de acest aspect, reiterăm faptul că tocmai capacitatea de a pune întrebări în ciuda contractelor comerciale este esenţa funcţionării presei şi a democraţiei în cele din urmă.

Cunoaștem foarte bine că nu este deloc facil să se realizeze presă de calitate în lipsa unei susțineri financiare constante, care cel mai adesea are la bază contracte comerciale de publicitate. Lipsa finanțărilor reprezintă o problemă recurentă a redacțiilor, astfel că aproape toți jurnaliștii sunt limitați în munca lor de a acoperi evenimentele.

Tocmai de aceea, deși la Ziarul Nationalul.ro nu vom accepta niciodată bani din partea companiilor de jocuri de noroc sau a politicienilor, nu considerăm că o presă finanțată și din partea acestora este una „vândută”, cât timp publicitatea este marcată ca atare, în mod vizibil și ușor de înțeles.

Pe de altă parte, niciodată un partener comercial nu ar trebui să aibă dreptul de a se amesteca în independența editorială a redacției.

Reiterând faptul că niciodată un publisher nu ar trebui să accepte așa ceva și cu atât mai puțin să concedieze redactori șefi sau oameni din redacție în urma refuzului acestora de a permite ingerința terților în fluxul editorialul, considerăm că este extrem de îngrijorător când aceste lucruri se întâmplă în trusturi de presă care ar trebui să fie un model pentru presa finanțată preponderent comercial, în special în contextul unui declin puternic al libertății presei nealiniate din România.

Presa nealiniată, care nu răspunde la comenzi politice sau comerciale, atinge tot mai puțini români comparat cu presa care permite companiilor – inclusiv celor din industria jocurilor de noroc – și politicienilor să cumpere la vedere sau mascat spațiu de emisie sau de tipar. Este tot mai greu să faci presă de calitate în România, iar atunci când managementul unui trust de presă internațional încalcă normele de bază ale relației publisher-redacție, se pierde un capital extrem de prețios: încrederea publicului, dar și a redacțiilor respective.

Ne afirmăm sprijinul complet pentru redacțiile Libertatea Gazeta Sporturilor și PressOne în această problemă și sperăm că apelurile publice la respectarea independenței editoriale vor fi ascultate.

Trebuie avut în vedere și faptul că în spațiul public, presa aservită intereselor (de orice natură) promovează impostura, dovadă fiind noianul de ştiri false şi de propagandă existent în spațiul public.

Nu suntem în măsură să oferim soluții, dar suntem convinși că trebuie cumva acționat cu aceeași vigoare împotriva amenințărilor la adresa libertății presei care provin chiar din exteriorul ei.

De aceea, facem apel instituțiilor statului român și suntem solidari cu această cauză, clamând ideea că avem nevoie de voci libere, credibile şi critice care pot să aducă în spaţiul public informaţia relevantă pentru cetăţeni şi să facă faţă intereselor diverselor grupuri de presiune politică sau comercială.

Acest moment în care industria jocurilor de noroc face presiuni inimaginabile asupra redacţiilor este foarte important.

Redăm mai jos și apelul Centrului pentru Jurnalism Independent și ActiveWatch, demonstrând că managementul firmei elvețiene Ringier încalcă independența editorială a Gazetei Sporturilor și a Ziarului Libertatea.

Reamintim că Redacția PressOne s-a solidarizat cu Cătălin Ţepelin şi a punctat, într-o poziţie comună a ziariştilor de la Libertatea şi de la Gazeta Sporturilor, că domnul Cătălin Ţepelin a fost concediat pentru că s-a opus măsurii ca articolele despre casele de pariuri să fie văzute înainte de publicare şi de către management.

Cătălin Ţepelin lucra de peste 20 de ani la Gazeta Sporturilor, publicaţie la care a avut de-a lungul timpului mai multe roluri. A pornit ca reporter, şef de secţie, project manager şi digital manager. În anul 2018 a preluat de la Cătălin Tolontan conducerea editorială a Gazetei Sporturilor.

Comunicatul propriu – zis

Pentru justețea actului jurnalistic, redăm în integralitatea sa comunicatul :

„Centrul pentru Jurnalism Independent și ActiveWatch își exprimă solidaritatea cu cei peste 70 de jurnaliști ai publicațiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea, care au sesizat public azi faptul că asupra celor două redacții s-au făcut presiuni editoriale din partea managementului grupului Ringier, în mod repetat. Presiuni care au culminat cu demiterea redactorului șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin.

Jurnaliștii celor două publicații spun, în scrisoarea deschisă publicată astăzi, că manageri din conducerea Ringier au cerut să vadă, printre altele, în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate. Jurnaliștii mai relatează și că unul dintre managerii Ringier a exprimat opinia că separarea dintre comercial și editorial reprezintă „o mare problemă”. De asemenea, aceștia mai arată și că încercările de a comunica cu managementul grupului Ringier nu au primit niciun răspuns. Răspunsul a fost demiterea redactorului șef Cătălin Țepelin.

Într-o perioadă în care atât în România, cât și la nivel internațional, presa trece printr-o criză profundă de credibilitate, independența în fața ingerințelor editoriale (că sunt ele comerciale, politice sau venite din partea patronatului) și loialitatea față de interesul public sunt cele mai de preț bunuri ale unei instituții media.

Reglementarea industriei pariurilor și a jocurilor de noroc și impactul sau riscurile sociale pe care aceste activități le prezintă pentru unele grupuri vulnerabile reprezintă subiecte de maxim interes public. Cu atât mai mult ele reprezintă teme editoriale legitime pentru o publicație sportivă.

Inclusiv Codul editorial al Ringier prevede garantarea independenței jurnaliștilor și separarea dintre zona editorială și cea comercială:

„Jurnaliștii noștri sunt neclintiți în fața influenței persoanelor, companiilor și autorităților. Evităm prejudecățile și dezvăluim conflictele de interese. Separăm reportajele de comentarii. Marcăm conținutul comercial.”
„Suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem față de public și relatăm într-un mod echilibrat, imparțial și corect. Ne-am angajat să respectăm statul de drept și aderăm la standardele și regulile industriei media”.


Ne exprimăm regretul că trustul Ringier transmite publicului din România că propriul său cod editorial este doar un text golit de conținut.

Considerăm că modul în care trusturile media internaționale operează în țări în care libertatea presei este încă precară dă adevărata măsură a angajamentului lor față de principiile etice pe care le clamează.

Centrul pentru Jurnalism Independent și ActiveWatch urmăresc îndeaproape evoluția evenimentelor de la Gazeta Sporturilor și Libertatea. Ar fi regretabil ca publicul din România să fie lipsit de jurnalismul în interes public care a consacrat jurnaliștii celor două publicații, mai cu seamă în contextul dificil al războiului din Ucraina și al celor patru runde de alegeri ce vor avea loc anul viitor în România.”

Sursa foto :https://google.com

Redactorul Daniel Mihai, colaborator al Ziarului Naționalul.ro susține și militează pentru această cauză considerând că independența editorială reprezintă esența unei prese libere

Comentarii Facebook

Citeste in continuare

Stiri calde

Actualitateacum 39 de minute

Ai ramas blocat? Cu ajutorul Beb Tractari Auto poti pleca inapoi la drum!

Când mașina ta se oprește brusc și rămâi blocat în mijlocul drumului, fie din cauza unei defecțiuni, fie din alte...

Actualitateacum 3 ore

Noi detalii despre starea de sănătate a regelui Charles. Monarhul sărbătorește duminică doi ani de la urcarea pe tron

Sănătatea regelui Charles merge „într-o direcție foarte pozitivă” după diagnosticul său de cancer de la începutul acestui an, a declarat...

Actualitateacum 8 ore

Iranul a trimis Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune

Iranul a efectuat de curând un transfer de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către Rusia pentru a fi...

Actualitateacum 12 ore

Ducem sau nu flori profesoarelor la început de an școlar? Soluția elegantă găsită de o învățătoare din Cluj

Bugetul pentru florile pe care elevii le duc dascălilor la început de an școlar începe cu 10 lei pe fir...

Actualitateacum 17 ore

7 septembrie: Ziua în care a fost fondată compania Google Inc. și în care s-a născut Nae Caranfil

Ziua de 7 septembrie a adus multe noutăți în lume, precum fondarea unor companii celebre și nașterea unor oameni celebri,...

Actualitateacum 22 de ore

Mândria României: Florin-Alexandru Bologa a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice

Sportivul român Florin-Alexandru Bologa a cucerit medalia de aur la judo pentru nevăzători, cat. 73 kg (J1), vineri, la Jocurile...

Actualitateacum o zi

„Era fascinată de America”. Destinul tragic al Cristinei Irimie, profesoara de matematică ucisă în atacul armat de la o școală din SUA

Cristina Irimie, profesoara de matematică ucisă în atacul armat de la liceul din Winder, Georgia, era originară din Sibiu. Se...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro