Gafa impardonabilă a premierului Dăncilă a avut reacții dintre cele mai diverse

0
838

Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism a reactionat printr-o scrisoare deschisa la o declaratie a premierului Viorica Dancila, facuta joi seara, la o televiziune, cand sefa executivului a folosit termenul de „autist” pentru a-i taxa pe cei care isi „parasc” tara in Parlamentul European.Asociatia considera ca folosirea acestui termen in sens negativ, intr-o disputa politica, „este o jignire adusa persoanelor cu autism din tara noastra si din intreaga lume” si ii solicita premierului sa-si ceara scuze public.

Redăm mai jos scrisoarea deschisă a asociației „Autism România ”:

„Doamna Prim-Ministru Viorica Dăncilă,

Este regretabil faptul ca la interviul din pe care l-ati acordat la o televiziune in seara zilei de 15 februarie ati spus „Acesti oameni cred ca sunt autisti si nu vad si nu aud..”. O astfel de afirmatie este jignitoare pentru persoanele cu autism si familiile lor, ii stigmatizeaza si mai mult pe acesti oameni. Este absolut regretabila, mai ales ca vine din partea unui demnitar de cel mai inalt rang, din partea Primului Ministru al tarii. Un demnitar care ar trebui sa-i priveasca si respecte pe toti cetatenii tarii in mod egal si nu sa ii compare pe unii cu altii. Iar termenul cel „rau” al comparatiei este reprezentat, in cazul dvs., de noi, „autistii”, adica de copiii nostri, sotii, parintii, fratii nostri, pe care ii priviti ca fiind de conditie inferioara.

Din nefericire, nu sunteti primul politician care foloseste termenul de autism in sens negativ, peiorativ, in rafuieli politice, in contexte care nu au nici o legatura cu problematica, nevoile si situatia persoanelor cu autism din Romania. Acest lucru este foarte ingrijorator si arata nivelul de intelegere de catre politicieni a autismului si a problematicii oamenilor cu aceasta conditie, nivelul real de empatie si aplecare al demnitarilor fata de nevoile acestor cetateni.

1 din 100 de romani are o tulburare din spectrul autismului. Asadar, exista aproape 200.000 de „autisti” (plus familiile lor), si ei tot cetateni romani, care asteapta sa fie tratati cu respect de catre reprezentantii statutului roman.

Noi, persoanele cu autism si parintii, ne-am astepta de la un Prim-Ministru, mai ales daca este nou in functie, ca prima data cand rosteste public termenul de autism, sa fie intr-un moment in care anunta, de exemplu, crearea unei strategii nationale sau a unui program national pentru aceste persoane. Asa ar fi potrivit intr-un context in care situatia a aproape 200.000 de persoane cu autism este dramatica. Lipsa serviciilor specializate este cronica, parintii sunt disperati, ei trebuie sa sustina copilul (copil, tanar sau adult) doar cu propriile forte fizice, psihice, emotionale, sa asigure din propriile resurse toate terapiile si serviciile de care copiii lor au nevoie, iar noile schimbari legislative – asa-zisa revolutia fiscala- inrautatesc si mai mult lucrurile, darama si ONG-urile de parinti, singurele care ii mai ajuta pe acestia in lupta lor.

Autismul nu poate fi sinonim cu ‘raul’. Autismul este o tulburare de dezvoltare care presupune dificultati in comunicarea si relationarea sociala, care afecteaza persoana in forme si grade diferite. Cu toate acestea, persoanele cu autism nu pot fi privite doar ca oameni carora le lipseste ceva, ca oameni de rang inferior. „Autistii” au si calitati care sunt tocmai rezultatul acestei conditii: incapacitatea de a minti sau de a se preface, integritatea, loialitatea, obiectivitatea, cautarea dreptatii, apoi o serie de abilitati speciale in domenii precum stiinta sau arta.

„Cred ca multi dintre eroii din viata, precum si cei mai mari oameni de stiinta si artisti au de fapt sindromul Asperger” (o forma de autism – n.r.), spunea Dr. Tony Attwood, profesor care a lucrat cu persoane cu autism, a studiat problematica autismului, a sindromului Asperger in special, de mai bine de 40 de ani, autor a numeroase carti de specialitate in autism.

AUTISM ROMaNIA –Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism considera ca folosirea de catre dumneavoastra a termenului de autism cu sensul profund negativ, intr-o disputa politica, este o jignire adusa persoanelor cu autism din tara noastra si din intreaga lume, adica aproximativ 67 de milioane de indivizi, motiv pentru care va invitam sa va cereti public scuze acestor oameni si familiilor lor.

Asociaţiile care apără drepturile persoanelor cu autism au anunţat că vor depune plângeri.

Preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, Ana Dragu, critică, într-o postare pe Facebook, afirmaţia premierului Viorica Dăncilă, care i-a catalogat drept „autişti” pe cei care „dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul”, Dragu afirmând că postarea sa poate fi considerată o sesizare către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru a lua măsurile impuse de lege într-un astfel de caz.

„Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania, aceasta este o sesizare prin care Asociaţia Autism Europa Bistriţa vă solicită să luaţi măsurile impuse de lege pentru demnitari care jignesc mii de pacienţi cu autism şi utilizează un limbaj care instigă la dispreţ şi desconsiderare, lezând demnitatea uimană”, scrie Ana Dragu.

Conform Anei Dragu, „peste 9000 de copii cu tulburări de spectru autist din România sunt încadraţi în grad de handicap”, iar „statul nu a fost în stare NICI MĂCAR SĂ ÎI NUMERE, darămite să le asigure serviciile psihologice şi sociale necesare pentru a-i ajuta să devină adulţi cât mai funcţionali”, scrie news.ro.

 CNCD s-a autosesizat

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, susține că persoanele publice care fac astfel de afirmații ar trebui să se retragă din viața publică și că instituția pe care o conduce s-a autosesizat.

”Eu cred că trebuie să ajungem la un nivel în care formatorii de opinie, fie că sunt politicieni sau jurnalişti, atunci când fac declaraţii discriminatorii să se retragă din viaţa publică. Aceasta este sancţiunea efectivă într-o societate democratică funcţională”.  Întrebat de ce crede că politicienii folosesc termenul ”autist” în situaţii cu sens negativ, Azstalos a răspuns: ”Eu aş punea-o ca o lipsă de cultură şi o lipsă de rigoare şi de responsabilitate în declaraţii publice”, au scris cei de la  news.ro.

Preşedintele CNCD a subliniat că efectele unui discurs public care etichetează, care stigmatizează sunt negative mai ales la nivelul copiilor în şcoală.

”În calitate de părinte şi în calitate de preşedinte al CNCD, într-adevăr, copii cu dizabilităţi sunt expuşi unei stigmatizări verbale şi comportamentale în societate şi mai ales în mediul şcolar”, a subliniat el.

Dăncilă își cere scuze

Vineri, premierul Viorica Dăncilă şi-a cerut scuze pentru afirmațiile făcute joi seară, la Sinteza Zilei, pe tema autiștilor.

Dăncilă precizează că prin comparația făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.”Îmi declar sprijinul ferm pentru  persoanele cu dizabilități, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija și de susținerea noastră. Avem datoria să dovedim înțelegere și umanitate, să le respectăm drepturile, să le apărăm demnitatea”, a afirmat prim-ministrul Dăncilă.

Șeful Executivului subliniază că doar printr-o atenție constantă acordată  persoanelor cu dizabilități putem contribui la integrarea acestora în societate și punerea în valoare a calităților lor. ”M-am implicat activ în tot ceea ce înseamnă promovarea și apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Ca prim-ministru, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune în practică, în cel mai scurt timp, măsuri active destinate rezolvării dificultăților pe care le întâmpină semenii noștri”, a subliniat Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Guvernului.

Dăncilă și-a cerut scuze și prin viu grai, în fața jurnaliștilor.

”Îmi pare rău, o să vedeţi în perioada următoare, nu am vrut să fac nicio analogie, dimpotrivă, pentru că întotdeauna am sprijinit persoanele cu probleme şi voi face acest lucru în continuare. Îmi pare rău că s-a făcut această analogie, nu a fost intenţia mea şi vă asigur că nu aş face acest lucru niciodată, am să iau legătura cu organizaţiile, am să sun personal şi am să le spun că nu a fost intenţia mea”, a mai adăugat Viorica Dăncilă, la ieșirea de la bilanțul Poliției Române.

Sursa foto :http://google.com

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here