Cinci femei au fost ucise în atentatul comis într-o biserică ortodoxă din Daghestan

0
933

Cinci femei au fost ucise într-un atac asupra unei biserici ortodoxe din Daghestan. Această  republică este autonomă și face parte din Federația Rusă. Un atacator islamist a deschis focul asupra oamenilor care ieșeau de la slujba de după-amiază. Atacul a fost revendicat de către Statul Islamic.

Conform rapoartelor citate de către presă locală și citate de ziarul rus RBK Daily, un om înarmat rămas neidentificat a deschis focul împotriva celor aflați în biserica de rit ortodox din micul oraș Kizlyar, o regiune majoritar musulmană. Cel puțin cinci persoane, inclusiv doi polițiști ruși, au fost răniți în acest atac, care a avut loc după slujba religioasă care a marcat începutul postului pasacal ortodox .

„Un bărbat necunoscut a deschis focul cu o pușcă de vânătoare în Kizlyar, rănind fatal patru femei”, a afirmat într-o declarație ministerul afacerilor interne din această regiune. Cea de-a cincea femeie a murit din cauza rănilor suferite, la scurt timp  în spital, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului sănătății din Daghestan- Zalina Mourtazalieva. Conform agenției de știri Tass, atacatorul ar fi fost „eliminat” imediat de către o descindere a  poliției, a adăugat Ministerul Afacerilor Interne regionale.

 Cotidianul rus RBK a citat un preot ortodox spunând că atacatorul a deschis focul asupra credincioșilor aflați în biserică după slujba de vecernie , săvârșită ieri, duminică 18 februarie 2018. „După ce am terminat slujba și am început să părăsim biserică, un bărbat a alergat spre biserica și a strigat „Allahu Akbar” și a ucis patru persoane „, a spus părintele Pavel. „Purta o pușcă și un cuțit”.

Imaginile postate de Mash, un canal de știri bazat pe aplicații de mesagerie prin telegrame, au arătat cum anume  au ieșit credincioșii de la fața locului, din calea atacatorului.

Daghestan- țară nesigură

Dagestan, care se învecinează cu Cecenia, este una dintre cele mai sărace și mai instabile regiuni ale Rusiei. Rebelii islamiști din Daghestan sunt cunoscuți că au călătorit în Siria pentru a se alătura organizației teroriste Statul Islamic.

De altfel, această organizație a declarat în trecut că a înființat o filială în Caucazul de Nord încă din anul 2015. Ei și-au asumat responsabilitatea pentru o serie de atacuri asupra poliției din Daghestan din ultimii ani, care au implicat proliferarea violențelor și a regimului terorii, prin forța armei și folosirea explozivilor, din cauza faptului că forțele de securitate locale ar lupta împotriva acestei insurgențe islamiste.

Atacurile asupra comunității creștine ce este minoritară în această republică ex-sovietice sunt destul de rare.Totuși, nimic nu pare întâmplător, dacă ținem cont că acest atac survine cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din Federația Rusă ce sunt programate a se desfășura ți unde actualul lider de la Kremlin Vladimir Putin este creditat cu șansele cele mai mari să le câștige.

Sursa foto:The Straits Times,The Hindu,https://www.rbc.ru

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here