Connect with us

Coruptie

De ce va cere Tudorel revocarea lui Kovesi

Publicat

pe

De ce va cere Tudorel revocarea lui Kovesi

E marele meci al momentului. E întrebarea de pe buzele multora: va cere sau nu ministrul Justiției, Tudorel Toader, revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Kovesi? Și dacă da, va însemna asta, oare, finalul unei cariere spectaculoase a ”zeiței” anticorupției, ori va trebui să ne așteptăm la o relansare pe alte coordonate?

Dacă la ultimele întrebări e greu de dat un răspuns în acest moment, la prima nu poate exista decît unul singur, și anume: Toader va cere revocarea, indiferent dacă președintele Iohannis va da sau nu curs cererii.
Spunem asta cu tărie pentru că alternativa nu poate exista, iar dacă s-ar întîmpla, totuși, ar fi o insultă de proporții inimaginabile la adresa inteligenței unui întreg popor și un șut în bărbia PSD-ALDE, coaliția care îl susține politic pe ministrul Justiției.
Tudorel Toader va cere revocarea Laurei Kovesi pentru simplul motiv că nu are posibilitatea de a explica o decizie contrară.

Să amintim, pe scurt, cîteva fapte.

E aproape anul de cînd fix aceeași întrebare măcina opinia publică: va cere Toader revocarea lui Kovesi și a lui Lazăr după evaluarea conducerilor DNA şi a Parchetului General?
Evaluare apărută după mega-scandalul anchetei derulate de DNA la guvern după povestea cu ordonanțele justiției.
Ca și acum, anul trecut Toader s-a comportat meticulos, fără grabă; a stat de vorbă cu toți actorii implicați, a transmis mesaje publice că vrea să fie cît mai riguros în aprecieri, a amînat de vreo două ori prezentarea concluziilor sub diverse motive, în ciuda faptului că, pe margini, pesediștii fierbeau de nerăbdare.

Cînd, în sfîrșit, a ieșit cu raportul, stupoare: deși prima parte a prezentării lui publice releva critici dure la adresa DNA și se vorbea de derapaje grave ale instituției și de faptul că ”este evident că DNA şi-a arogat competenţe ce nu îi reveneau legal în ceea ce priveşte anchetarea OUG 13”, în final a căzut bomba: Toader a declarat că nu e cazul să se ceară revocări:

“Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, de legalitate, de oportunitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ şi a procurorului şef DNA”.

El a promis, totuși, că, date fiind derapajele constatate, parchetele vor fi, din acel moment, atent monitorizate:
“Această monitorizare se va exercita fără ştirbirea independenţei procurorilor, ci ca un mecanism care să dea consistenţă prevederilor Constituţiei de exercitare a autorităţii ministrului Justiţiei asupra procurorilor”.

A urmat un scandal de proporții, Traian Băsescu, spre exemplu, declarînd nervos: ”A fost un discurs profesionist cu o concluzie de slugă. A constatat nefuncţionalităţile DNA, încălcarea gravă a Constituţiei şi pe urmă spune că nu este oportun să luăm măsuri împotriva celor care încalcă Constituţia. De astăzi statul român lucrează pe oportunităţi, nu pe Constituţie (…) Este explicaţia unui marţafoi propulsat la CCR de Fenechiu, care mereu s-a pliat pe interese. Asta este concluzia mea. Deci, păcat că Tudorel Toader ştie carte, dar rămâne o slugă”.

Premierul Sorin Grindeanu s-a mulțumit să ia act de decizia ministrului, iar Liviu Dragnea și-a manifestat zgomotos nemulțumirea: “Ori ma asteptam la o argumentatie in care sa ne spuna tuturor de ce trebuie mentinuti in functie sefii Parchetelor, ceea ce era o optiune si un rezultat al evaluarii, ori argumentatie pentru a cere revocarea lor. In schimb, am vazut o argumentatie pentru a fi revocati, cu o concluzie pentru a fi mentinuti. Din pacate, nu am ce sa sustin si trebuie sa recunosc ca am o oarecare dezamagire. Ma intereseaza, sincer, foarte putin daca raman sau nu in functie acesti procurori”.

În mod straniu, însă, cu toate nemulțumirile provocate, Toader, deși aproape fără spate politic, rămîne ministru.
Nu doar că rămîne, dar supraviețuiește guvernului Grindeanu. Apoi, guvernului Tudose.

Să fi avut ministrul Justiției doar rolul de a masca anumite negocieri făcute pe sub masă între DNA și marii actori politici, finalizate cu varii înțelegeri?
Deloc exclus.
După doar cîteva luni, am asistat la bomba de mari proporții din anumite procese complicate ale lui Dragnea și Tăriceanu, reluate de la zero – în premieră absolută – după pensionarea misterioasă a unei judecătoare.

Și totuși, ar fi acesta un indiciu că situația se poate repeta și acum?

Foarte greu spre imposibil de luat în calcul.

De la decizia lui Toader pînă azi, s-au întîmplat lucruri spectaculoase.

A izbucnit scandalul ”Noaptea generalilor”, în urma căreia a venit confirmarea oficială că Laura Kovesi a socializat cu un grup de politicieni controversați, în sufrageria lui Oprea, cu trei zile înainte ca acesta să-și lanseze un partid politic.
A izbucnit scandalul înregistrărilor de la ședințele DNA, cu” decaparea dosarelor”, declarate drept autentice de către Inspecția Judiciară.
Ex-colonelul SRI Daniel Dragomir a continuat seria dezvăluirilor despre fostul Binom, cel mai adesea lipsind replicile.

Kovesi a sfidat în repetate rînduri comisia de anchetă a alegerilor din 2009, chiar și după decizia CCR.

Am aflat că în fișetele unor procurori DNA s-au găsit la percheziții mari sume de bani și obiecte de valoare.
A luat amploare scandalul Negulescu Portocală, unul dintre procurorii de vîrf ai DNA.
A luat amploare scandalul Iorga, alt procuror de top.
A izbucnit scandalul înregistrărilor lui Cosma, care a demonstrat fără drept de apel că la DNA procurorii fraternizează cu infractorii și se fabrică probe împotriva unor politicieni incomozi.
Pînă și cei mai îndîrjiți susținători ai lui Kovesi au sfîrșit prin a admite, printre dinți, că anumite lucruri nu sunt în regulă în instituție și că ar fi nevoie de oarece măsuri.
Pasul înapoi în raport cu Kovesi a mers pînă la propagarea ideii că importantă e salvarea instituției, care nu ar sta într-un singur om.
În toată această perioadă, a crescut dramatic numărul achitărilor în dosarele DNA, al clasării de mari dosare ori al celor respinse, pur și simplu, de instanțe ca fiind necorespunzătoare, ca și al condamnărilor la CEDO.
Din DNA au început să plece procurori, în premieră.
Alții s-au trezit cu plîngeri penale împotriva lor, altă premieră.
Laura Kovesi, însăși, a trebuit să recurgă la un gest dramatic și fără precedent, ieșind în fața întregii prese, într-o conferință extraordinară de presă.
De ani de zile, șefa DNA merge numai la interviuri aranjate, în redacții foarte prietene. Ca să dea piept și cu ziariști nealiniați ca pentru revista de front a fost un mare efort și o mare încercare pentru ea.
De ce?
Pentru că, așa cum am demonstrat mai sus, de la instalarea monitorizării speciale în martie anul trecut de către ministrul Justiției, la DNA s-au produs catastrofe în lanț.

Ce ne spunea Toader la precedentul raport?

“Ceea ce considerăm însă oportun, în spiritul exigenţelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizări/obligaţii de raportare a activităţii acestei instituţii, deopotrivă supusă Constituţiei şi legii, pentru identificvarea modului în care, pe viitor, reprezentanţii săi, vor înţelege să respecte limitele legale de competenţă şi să evite transformarea acţiunilor anticorupţie într-un pericol pentru buna funcţionare a democraţiei şi pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. (…) Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuţie în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituţiilor vizate ori a altor măsuri instituţionale (s.n.), în conformitate cu Constituţia şi legea”.

Dacă acum nu se va repune în discuție ”oportunitatea revocării conducătorilor instituțiilor vizate”, va însemna că, potrivit ministrului Justiției, în ultimul an nu s-a întîmplat absolut nimic în neregulă la DNA.
Ceva care să se adauge ”derapajelor” deja constatate în raportul din martie 2017.

Ori, ca să admiți așa ceva ți-ar trebui imaginația bolnavă a lui Stephen King (că tot le-au trimis americanii cehilor un ambasador cu exact acest nume).

Toader va cere, în opinia noastră, revocarea lui Kovesi sau va părăsi imediat funcția, cale de mijloc nefiind posibilă.
Ce va face mai departe președintele Iohannis cu respectiva cerere e deja altă poveste.
Dacă niciuna dintre cele două variante de mai sus nu va fi transpusă în realitate, înseamnă că pe sub masă s-a perfectat iar o mega-înțelegere între marii actori politici – doar Dragnea mai are puțin pînă la verdictul din procesul Bombonica – iar noi, românii, se cheamă că vom fi iar luați de idioți. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S. Se speculează mult pe marginea rolului pe care l-ar avea în combinație ambasadorul SUA, Hans Klemm, care tocmai l-a vizitat pe Dragnea la birou. Numai că, la cîte lucruri minunate se petrec de cîteva zile încoace (flotă de submarine, achiziții masive de F16 șamd), rachete Himars, e de presupus că aveau și alte teme de discutat. Unele mai importante pentru americani decît soarta lui Kovesi.

 

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coruptie

România, partea fără sens. Posibile cazuri de corupție în cadrul Registrului Auto Român și în cadrul Poliției Române

Publicat

pe

De

România, partea fără sens. Posibile cazuri de corupție în cadrul Registrului Auto Român și în cadrul Poliției Române

România, partea fără sens. Simple posibilități:

Este posibil ca angajați ai DRPCIV (Permise și Înmatriculări Auto), împreună cu angajați ai Registrului Auto Român, să fi înmatriculat un număr mare de autovehicule furate, în cunoștință de cauză.

Este posibil ca autovehiculelor de la punctul 1 să le fi fost schimbată culoarea înainte de comercializare.

Este posibil ca un număr semnificativ de angajați ai Registrului Auto Român să fi emis certificate de autenticitate pentru autovehicule furate, în perioada prevăzută de lege.

Este posibil ca Registrul Auto Român să fi autorizat un număr semnificativ de service-uri auto care nu îndeplineau normele.

Este posibil ca legislația României să nu acopere satisfăcător problemele din domeniul tranzacțiilor auto legale/ilegale.

Este posibil ca, în târgul auto Vitan-Bârzești și în alte târguri auto din țară, să se fi vândut, de-a lungul timpului, un număr semnificativ de autovehicule furate, cu acordul benevol al conducerii Poliției Române.

Este posibil ca pe site-urile de anunțuri, de pe internet, să se fi vândut un număr semnificativ de autovehicule furate, cu acordul benevol al conducerii Poliției Române.

Un articol de Vlad Stoica

Citește mai mult despre posibile abuzuri și cazuri de corupție în cadrul Poliției Române, dând click pe acest text

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Coruptie

De la ecologie la ideologie: virajul periculos al lui Călin Georgescu către Est

Publicat

pe

De la ecologie la ideologie: virajul periculos al lui Călin Georgescu către Est

Călin Georgescu, cândva un fervent susținător al ecologiei și dezvoltării durabile, a reușit să surprindă pe toată lumea cu o piruetă ideologică demnă de un acrobat politic desăvârșit. Din militant al protecției mediului, s-a transformat într-un apostol al suveranismului cu accente pro-ruse, demonstrând că, în politică, orice este posibil, mai ales când vine vorba de redefinirea propriilor convingeri.

De la verde la roșu: metamorfoza neașteptată

În trecut, Călin Georgescu era recunoscut pentru angajamentul său față de ecologie, promovând politici de mediu și dezvoltare sustenabilă. Însă, odată cu intrarea sa în arenă politică, discursul său a suferit o transformare radicală. A început să critice vehement Uniunea Europeană și NATO, descriind scutul antirachetă din România drept o „rușine a diplomației” și afirmând că „NATO este cea mai slabă alianță de pe fața pământului”.

Admirație pentru Est: Putin, un model de urmat?

Nu s-a oprit aici. Georgescu și-a exprimat deschis admirația față de liderul de la Kremlin, declarând că „Vladimir Putin este un om care-și iubește țara”.

Mai mult, a pus sub semnul întrebării legitimitatea Ucrainei ca stat, susținând că „Ucraina e un stat inventat”.Astfel de declarații ridică semne de întrebare cu privire la orientarea sa geopolitică și la interesele pe care le-ar putea servi în calitate de președinte al României.

Programul „Hrană, apă, energie”: o rețetă pentru izolare?

Planul său de guvernare, intitulat „Hrană, apă, energie”, propune un model economic bazat pe suveranism și distributism, promovând ideea că România ar trebui să se bazeze exclusiv pe resursele proprii.

Deși, la prima vedere, acest program pare să încurajeze autosuficiența, în contextul global actual, o astfel de abordare riscă să izoleze țara și să o priveze de beneficiile cooperării internaționale.

România la răscruce: între Vest și Est

Într-un moment în care România se confruntă cu provocări majore și trebuie să-și decidă viitorul prin vot, ascensiunea unui candidat cu astfel de viziuni ridică îngrijorări. În loc să consolideze parteneriatele strategice cu Occidentul, Călin Georgescu pare să propună o reorientare către Est, punând sub semnul întrebării angajamentele țării față de UE și NATO.

Un viitor incert sub conducerea lui Georgescu

Dacă ar ajunge președinte, Călin Georgescu ar putea conduce România pe un drum al incertitudinii, marcat de dezinformare și o posibilă apropiere de sfere de influență care nu împărtășesc valorile democratice ale țării. Într-o perioadă în care stabilitatea și claritatea direcției sunt esențiale, un astfel de viraj ideologic ar putea avea consecințe nefaste pentru viitorul României.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Coruptie

Averea lui Călin Georgescu: Misterul din spatele conturilor „modeste”

Publicat

pe

Averea lui Călin Georgescu: Misterul din spatele conturilor „modeste”

Călin Georgescu, eternul salvator auto-declarat al României, are un talent aparte de a stârni controverse. Cu un discurs pompos despre suveranitate și despre cum România trebuie „să se ridice din genunchi”, domnul Georgescu și-a croit o aură de simplu patriot modest. Dar dacă ne uităm mai atent, conturile „modeste” ale acestuia par să aibă mai multe dedesubturi decât o săpătură arheologică la Sarmizegetusa.

Suveranism cu gust de lux

În timp ce Călin Georgescu vorbește despre reîntoarcerea la valorile strămoșești și despre „reconstrucția spirituală” a României, este dificil să nu observăm o disonanță flagrantă între predica sa și realitatea financiară. Conform propriilor declarații, averea sa ar fi una modestă, dar parcă fiecare pas al său e acompaniat de un parfum de exclusivitate. Desigur, în viziunea sa, modestia se traduce printr-o opulență subtilă, poate chiar bine ascunsă în spatele unor structuri financiare de nepătruns.

Economia „tradițională” a viitorului

Planurile sale economice sunt un cocktail interesant de utopie și haos. Printre ideile care ar trebui să salveze România se numără reducerea dependenței de Uniunea Europeană și o întoarcere spre „autosuficiență”. Desigur, într-o lume globalizată, unde crizele economice sunt interdependente, această strategie pare mai degrabă o rețetă pentru un colaps rapid decât pentru prosperitate.

Un exemplu de clarviziune economică: Călin Georgescu își dorește un sistem bazat pe „suveranism economic”. În traducere liberă, acest lucru ar putea însemna abandonarea investițiilor externe și îmbrățișarea unei economii austere, în care cetățenii să se descurce cu ceea ce au, eventual să revină la troc.

Criza permanentă: o viziune de dreapta extremă

Deși promite stabilitate, planurile lui Georgescu nu fac decât să arunce România într-o incertitudine cronică. Atitudinea sa ascunsă și mesajele sale aparent mincinoase sugerează o eventuală direcționare spre izolare internațională. Citatul său preferat, „România va fi liberă doar când va renunța la dictatura Bruxelles-ului”, poate fi interpretat ca un pas către periferizarea țării.

Pe scurt, cu un lider precum Georgescu, economia României ar deveni un experiment cu final incert. Misterul conturilor „modeste” rămâne nerezolvat, dar ceea ce este clar e că promisiunile grandioase ascund o posibilă catastrofă națională. Să sperăm că visul său de a ajunge președinte nu se va transforma în coșmarul nostru colectiv.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Stiri calde

 Magia jucăriilor personalizate: Călătorie în lumea copilăriei cu un prieten de plus vorbitor  Magia jucăriilor personalizate: Călătorie în lumea copilăriei cu un prieten de plus vorbitor
Actualitateacum 11 ore

 Magia jucăriilor personalizate: Călătorie în lumea copilăriei cu un prieten de plus vorbitor

Într-un tărâm fermecat, unde visele prind glas și jucăriile prind viață, există o comoară neprețuită pentru orice copil: jucăriile personalizate....

Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid
Actualitateacum o săptămână

Care sunt factorii ce influențează deprinderea limbii engleze în copilărie? Descoperă alături de Novakid

Viața de părinte constituie o călătorie plină de bucurii, incertitudini și provocări, mai ales când vine vorba despre educația oferită...

Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună? Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?
Actualitateacum o săptămână

Protezare vs implantare dentară: care variantă este mai bună?

Atunci când vine vorba de restaurarea unui dinte pierdut, mulți se întreabă dacă ar trebui să opteze pentru o proteză...

Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara
Actualitateacum o săptămână

Transformă-ți Livingul cu Gama de Mobilă de la Homemobili Timișoara

Livingul este inima unei locuințe, spațiul în care familia se adună pentru momente de relaxare sau în care primești oaspeții...

5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public 5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public
Actualitateacum o săptămână

5 motive pentru a închiria o mașină în vacanță și a evita transportul public

Planificarea unei vacanțe reușite începe cu alegerea celor mai practice soluții de transport. Închirierea unei mașini poate transforma complet experiența...

3 motive pentru achiziția unui pistol de suflat de la Tehnovest: preț bun, produs original, livrare rapidă 3 motive pentru achiziția unui pistol de suflat de la Tehnovest: preț bun, produs original, livrare rapidă
Actualitateacum 2 săptămâni

3 motive pentru achiziția unui pistol de suflat de la Tehnovest: preț bun, produs original, livrare rapidă

Produse originale care sunt necesare în diverse ramuri industriale nu sunt disponibile tot timpul în magazinele de profil. Acestea provin...

Cum să îți pregătești mașina pentru sezonul cald Cum să îți pregătești mașina pentru sezonul cald
Actualitateacum 2 săptămâni

Cum să îți pregătești mașina pentru sezonul cald

Pe măsură ce temperaturile cresc și zilele devin mai lungi, este important să îți pregătești mașina pentru condițiile specifice sezonului...

Publicitate

Parteneri

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro

Copyright © 2024 - ZIARUL NATIONALUL Toate drepturile rezervate. Răspunderea juridică, civilă și penală, pentru conținutul materialelor publicate pe site-ul nationalul.ro este purtată exclusiv de către autorul acestora. CONTACT: contact@nationalul.ro