Discursul premierului britanic Theresa May către oficialii din Europa

0
938

Discursul mult așteptat al primului ministru britanic Theresa May care a solicitat un acord de comerț liber „cu cel mai mare grad posibil”a lăsat multe neclarități.

Tonul a fost unul conciliator. Într-un discurs pe tema Brexit-ului, premierul britanic-doamna Theresa May a căutat să ofere explicații plauzibile, pentru a ajunge ca UK să aibă o direcție și să progreseze. Domnia sa a  pregătit deja terenul pentru unele concesii, așa cum s-a exprimat. „Vom fi cu toții în fața realităților dificile.”

Oficialul britanic a avertizat cei mai înflăcărați avocați ai ruperii de  UE  vor determina ca accesul pe piața europeană „să fie mai mic decât în ​​prezent” în anumite zone. Ea s-a oprit chiar parțial în ceea ce privește deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), recunoscând că acestea „vor continua să ne afecteze”. Dar în timp ce a pledat pentru un acord de liber schimb „cât mai larg“, șeful guvernului britanic a lăsat multe semne de întrebare în discursul său, în special cu privire la faimoasa întrebare privind  viitorul frontierei dintre Irlanda Nord și Republica Irlanda.

Doamna Theresa May a continuat să promită că nu va exista o „graniță dură”, dar ea nu a explicat cu adevărat cum intenționează să o transforme, mulțumindu-se doar să enumere două opțiuni posibile (nedivulgate încă ) ale căror detalii urmează să fie negociate.

La douăzeci de luni de la referendumul popular și cu treisprezece luni înainte de intrarea efectivă în vigoare a condițiilor ăn ceea ce privește Brexit-ul, discursul doamnei Theresa May a fost așteptat cu nerăbdare, după o săptămână când comunicarea și tonul a fost stabilit între Londra și Bruxelles. Primul-ministru britanic a vorbit în termeni pragmatici, în fața unei audiențe  formată din jurnaliști și diplomați la Mansion House, o clădire oficială aflată în metropola londoneză.

În nici un caz, promisiunea Theresei May de a alege doar câteva avantaje ale pieței unice, lăsând deoparte obligațiile nu va intra în vigoare atât de curând. „Vă înțelegem principiile”, a spus domnia sa . Este astfel, în mod explicit, un viitor însemn pe faimosul „pașaport financiar”, considerat „intrinsec pentru piața unică”.

Cu toate acestea, priom-ministrul britanic a considerat ca fiind posibil să se găsească un acord de comerț liber ambițios, deoarece Regatul Unit este unul dintre principalii parteneri economici ai UE și întrucât normele sunt în prezent aceleași pe ambele părți ale frontierei cu UE. Pentru aceasta, Theresa May propune ca toate sectoarele economiei britanice să rămână la standardele europene. Și ea citează în special trei: substanțele chimice, drogurile și standardele în ceea ce privește sectorul aviației. Theeresa May dorește de asemenea ca Regatul Unit să rămână membru al agențiilor europene care le reglementează: „Desigur, acceptăm ceea înseamnă respectarea regulilor acestor agenții și o contribuție financiară corespunzătoare. „

În ceea ce privește celelalte domenii, Theresa May speră să obțină un acord de „libertate fără precedent”. În special, domnia sa se gândește la finanțare, cu scopul „de a menține aceleași obiective de reglementare” între Londra și Bruxelles, datorită unui mecanism de consultare între cele două părți. Contrar a ceea ce a susținut în urmă cu multă vreme, domnia sa a citat negocierile UE-SUA privind comerțul liber (așa-numitul acord TTIP), unde subiectul a fost serios discutat, chiar dacă acordul a eșuat în cele din urmă.

În cadrul celor cincizeci și opt de minute,o altă concesie importantă a fost amintităăn ceea ce privește cadrul jurisdicției Regatului Unit, care nu va mai depinde de niciun organism al UE așa cum a afirmat în repetate rânduri, dar „acest adevăr incomod”, „regulile și deciziile sale vor continua să aibă efect”.

Instanțele britanice vor putea, în unele cazuri, să continue să se refere la jurisprudența CEJ, de exemplu. Acest punct crucial ar putea fi folosit pentru a determina un mecanism de arbitraj între UE și Marea Britanie după intrarea propriu-zisă a Brexit-ului, așa cum a fost negociat și solicitat de către partea britanică.

Discursul acesta a fost primit relativ bine primit de către adepții și militanții Brexit-ului și a fost perceput cu scepticism în cadrul UE. Desigur, Michel Barnier, negociatorul european pentru UE a estimat că doamna Theresa May poate aduce „claritate“, în pofida faptului că sentimentul general de la Bruxelles a fost unul de frustrare. Cele douăzeci și șapte de state au sperat că primul ministru britanic ar ieși din ambiguitate, în special în problema ce vizează Irlanda.

Bruxelles-ul a păstrat în principal un lucru. Londra își menține dorința de a ieși din Uniunea vamală și din piața internă. Comisia ar trebui să ia în considerare orientările celor douăzeci și șapte  ca pe o „relație de viitor“ cu Marea Britanie.

Este de așteptat ca Donald Tusk, președintele Consiliului European să prezinte punctul de vedere vis a vis de acest discurs pe data de 6 martie. Timp de câteva săptămâni, europenii lucrează pe baza unei diagrame fără concesii la Londra, numit „scară Barnier“ – numele  negociatorului-șef al grupului celor douăzeci și șapte, domnia sa fiind cel care a stabilit diferitele grade de cooperare posibile dintre UE și UK.. În stadiul actual al „liniei roșii“ britanice, Bruxelles poate oferi alte tipuri de „relații viitoare“ din Londra, chiar dacă doamna Theresa May a refuzat toate aceste posibile modalități.

Ca și o concluzie personală, societatea europeană nu se va termina dacă Marea Britanie nu reușește să obțină o înțelegere cîn ceea ce privește Brexit-ul, dar este preferabil pentru toată lumea ca UE trebuie să accepte că acest lucru se întâmplă și, în al doilea rând, să perceapă că acest acord este în interesul tuturor.

Discursul integral de la Mansion House din data de 2 Martie 2018 :

https://www.youtube.com/watch?v=Fi04XaRL3Vk

Sursa foto : NewIndianExpress

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof. Dr Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here