Congresul PSD crează destulă „dihonie” în partid

0
850

Comitetul Executiv National a decis luni o nouă modalitate de alegere a vicepreședinților partidului.Astfel,pe regiuni vor fi câte un bărbat și câte o femeie pentru fiecare dintre cele opt regiuni ale țării, iar pentru a candida un membru are nevoie de susținerea organizației din care face parte.Organizația PSD București-Ilfov a decis ieri să o susțină pe Viorica Dăncilă pentru funcția de președinte executiv, deși aceasta declarase că nu va candida pentru o funcție la Congres.

Organizația București – Ilfov este condusă și controlată de primarul general Gabriela Firea.Doamna primar a votat luni seara în Biroul Permanent al partidului pentru candidatura Vioricăi Dăncilă la funcția de președinte executiv, ocupată în prezent de indezirabilul Niculae Bădălău, un adversar destul de aprig al lui Liviu Dragnea, deoarece s-a poziționat de partea fostului premier Mihai Tudose în conflictul cu acesta.

PSD pregatește schimbarea gărzii de conducere în condițiile în care mai mulți grei ai formațiunii, printre care Mihai Tudose, Rovana Plumb și Ecaterina Andronescu, nu vor mai candida pentru o funcție de vicepreședinte al formatiunii, lăsând culoarul liber pentru colegi care au o relație mai bună cu șeful partidului, Liviu Dragnea.

Pentru funcția de vicepreședinte nu vor mai intra în cursa nici Viorel Ștefan, Victor Negrescu, Gheorghe Simon, Ionuț Vulpescu, Georgian Pop, Nicolae Bănicioiu și Ecaterina Andronescu. În cazul lui Negrescu, actualul ministru al Afacerilor Externe și-a motivat decizia prin faptul că e mai preocupat de activitatea la minister și de coordonarea activiștilor socialiști din România.

Acest lucru a fost confirmat de către secretarul adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu. Domnia sa a susținut că i se pun bețe în roate pentru a nu candida pentru o funcție la Congresul de sâmbătă. De asemenea, pe aceeași listă de marginalizați se află și alte nume sonore precum Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu.Mai mult decât atât, deputatul PSD Cătălin Rădulescu este supărat pe conducerea PSD, deoarece s-a exprimat recent spunând că felul în care unii membrii ai partidului sunt împiedicați să candideze îi amintește „de anii ’50, de pe vremea epurărilor comuniste”.

La prima vedere, pare a fi un schimb echitabil făcut între Gabriela Firea și Liviu Dragnea. Acești capi ai PSD țintesc doar un singur lucru și anume conservarea funcției pe care o dețin și în prezent.De asemenea,dacă acest lucru va fi confirmat, se va garanta o anumită stabilitate în PSD tradusă prin controlul asupra acestei zone de influență din interiorul partidului.

Totodată, acest scenariu vine la pachet cu protejarea tuturor susținătorilor, cu mențiunea că , la schimb, se va dori obținerea de către omul lui Liviu Dragnea cu funcția sinonimă cu locul al doilea în partid.

Domnul Liviu Dragnea nu poate ieși decât în câștig din moment ce va scăpa de incomodul domn senator Nicolae Bădălău și își va asigura prezența, de-a dreapta sa, a celui mai docil executant- premierul Viorica Dăncilă.

În toată această spinoasă ecuație a acestui posibil scenariu, doamna Gabriela Firea, în schimb își va conserva menținerea în vârful conducerii, pe un post comod dar care-i va asigura controlul asupra afacerilor din cea mai importantă ”regiune PSD”, unde probabil își va delega competențele altui lider marcant-domnul Ionuț Negoiță. Iar acest algoritm poate fi dus la bun sfârșit doar ca să-și poată direcționa întreaga energie asupra afacerilor și bunul mers al lucrurilor din fief-ul Primăriei Capitalei, bastionul cel mai puternic și important al PSD la ora actuală.

Sursa foto DC News,Agerpres

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here