Congresul PSD s-a terminat cu rezultatul știut dinainte

0
943

PSD s-a reunit sâmbătă în Congres extraordinar, convocat în urmă cu mai puţin de o lună. Deşi membrii Biroului Permanent Naţional al partidului mai aveau mandat încă un an şi jumătate, s-a decis organizarea de alegeri pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi, însă nu şi pentru preşedintele partidului. Votul a fost lipsit complet de surprize, chiar dacă unele nemulțumiri au existat.

De la stanga la dreapta:presedintele PSD, Liviu Dragnea, Sergei Stanishev , presedintele Partidului Socialistilor Europeni, premierul Viorica Dancila si presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu care au participat, sambata, 10 martie 2018, la Sala Palatului din Capitala, la Congresului Extraordinar al Partidului Social Democrat (PSD), in cadrul caruia au fost alesi presedintele executiv, vicepresedintii si secretarul general.

Domnul Liviu Dragnea și-a consolidat puterea în partid iar doamna premier în exercițiu Viorica Dăncilă a devenit noul președinte executiv al PSD. Totodată, domnul  Marian Neacșu a fost votat pentru funcția de secretar general.

Ziua horărâtoare și pe deplin emblematică pentru partidul de la putere a fost de fapt o defilare a social democraţilor care şi-au ales oameni noi, veniți și proveniți din cel de-al doilea eşalon de lideri.După cum s-a estimat înainte, domnul Liviu Dragnea şi-a reconfirmat puterea la PSD. Premierul Viorica Dăncilă, susţinută de același Liviu Dragnea a devenit numărul doi în partid.

Preşedintele PSD a ţinut un discurs de 80 de minute în care a lansat promisiuni de prosperitate şi nu a uitat să spună că ţine neapărat la trei lucruri importante care le-a sintetizat în câteva lucruri care vor determina să schimbe legile de la justiţie şi a serviciilor secrete şi să apară una nouă.

Cea de-a doua promisiune a fost corelată de viitoarea măsură care să-i pedepsească pe şefii de instituţii care vorbesc de rău România în interviuri date presei din străinătate. Acesta este, de altfel, unul dintre reproşurile pe care i le-a adus ministrul justiţiei procurorului-şef anticorupţie, pe care vrea să îl schimbe din funcţie.

Cea de-a treia promisiune a fost legată de o sferă largă, cu caracter social.Liviu Dragnea a vorbit și despre viitorul partidului şi al ţării şi a propus un proiect care cuprinde domenii extrem de variate, de la infrastructură şi agricultură, până la educaţie, sănătate şi parteneriate strategice.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan (S) și Irina Alexandra Tănase (C), primarul general al Capitalei, Gabriela Firea (D), care au participat sambata, 10 martie 2018, la Sala Palatului din Bucuresti, la Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat (PSD), in cadrul caruia au fost aleși presedintele executiv, vicepresedintii si secretarul general.

Întâlnirea de la Sala Palatului a adus anumite motive de nemulţumire multor PSD-işti cu vechime.Unii dintre aceștia precum Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, foşti vicepreşedinţi, l-au acuzat pe Liviu Dragnea că nu îi lasă să vorbească în faţa colegilor şi au plecat într-o pauză. Foarte supăraţi, au lansat şi alte acuze din postura de candidaţi fără şanse la poziţia numărul doi din partid. Reamintesc amănuntul conform căruia doamna Ecaterina Andronescu şi domnul Nicolae Bănicoiu şi-ar fi dorit funcţia de preşedinte executiv al partidului, pe care a câştigat-o premierul în exercițiu al României-doamna Viorica Dăncilă.

O altă nemulţumire a fost stârnită de modul de alegere al vicepreşedinţilor din partid: câte un bărbat şi o femeie din fiecare regiune. Deputatul care spunea că dacă ar avea o mitralieră ar face ordine printre protestatarii anti-PSD a fost unul dintre cei supăraţi că nu mai are acces la acea funcţie. „Eu vreau să candidez, de amorul artei, sa nu spuna cineva ca sunt laș”, a spus Cătălin Rădulescu.

Congresul PSD desfășurat la Sala Palatului a fost cu mult diferit față de ceea ce era așteptat. În pofida multiplelor tensiuni interne de dinainte de Congres cauzate de alegerile celor șaisprezece vicepreședinți (opt bărbați și opt femei) , discursurile nu au fost deloc explozive și de asemenea replicile și comentariile nu au atins vreun nivel ridicat. Cu toate că erau organizate alegeri interne, prea puțini lideri PSD au înțeles că acest congres nu este pentru ei, ci reprezintă pentru Liviu Dragnea o confirmare și o ultimă tentativă personală de renaștere din punct de vedere politic.

Mai mult decât atât, fără a concluziona, congresul desfășurat sâmbătă 10 martie la Sala Palatului din București a fost asemenea unei demonstrații de forță prin care s-a putut observa minunata lume roșie a susținătorilor PSD. Liderul suprem al acestui partid a fost aplaudat de mii de pesediști, cărora le-a promis că „reforma” din Justiție va fi dusă la capăt și că „defăimarea” României va fi interzisă prin lege.Dacă acest Congres al PSD din data de 10 martie a fost prezentat ca fiind necesar pentru o schimbare de cadre la vârful partidului, aceasta ar fi trebuit să aibă loc prin vot, în cadrul unei competiții deschise. Numai că cel mai așteptat rezultat al congresului − alegerea noului președinte executiv al partidului − s-a știut dinaintea votului.

Sursa foto :www.gandul.info, Inquam Photos / Octav Ganea,Ziarul Financiar,ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Sinteza acestui material a fost elaborat de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here