Connect with us

Actualitate

Theresa May a dat un ferm ultimatum Rusiei în ceea ce privește ”cazul Skripal”

Mihai Daniel

Publicat

pe

Rusia este „foarte probabil” responsabilă pentru otrăvirea fostului spion Sergei Skripal și a fiicei acestuia, a declarat premierul britanic Theresa May.Ea i-a informat pe parlamentarii britanici că Skripal a fost otrăvit cu o substanță neurotoxică de uz militar, dezvoltată de către Rusia.Oficialii ruși au respins acuzațiile și a calificat afirmațiile lui prim-ministrului May drept „un spectacol de circ în parlamentul britanic”.

Cazul Skripal 

Cinci sute de locuitori din Salisbury, clienți ai pub-urilor  au fost sfătuiți să își curețe bunurile ca măsură de precauție, după ce au fost descoperite urme ale unei substantșe otrăvitoare în cazul fostului spion rus Sergei Skripal. Reziduuri ale substanței folosite pentru otrăvirea lui Skripal și a fiicei lui, Iulia, au fost găsite la Mill Pub cât și la restaurantul Zizzi din Salisbury,UK.

Serghei Skripal, un fost colonel din serviciile militare ruse de informaţii în vârstă de 66 de ani și fiica lui Iulia de 33 de ani sunt în continuare spitalizați în stare critică, dupa ce au fost găsiți inconstienți în data de 4 martie, pe o bancă din acest oraș din Marea Britanie.O înregistrare de pe o cameră de supraveghere, care surprinde clipele de dinaintea presupusei otrăviri, a ajuns în presa britanică. În plus, poliţistul Nick Bailey este ți el spitalizat, după ce le-a venit celor doi în ajutor,aflându-se în stare ”gravă, dar stabilă”, reușind să vorbească cu anchetatorii.
Circumstanţele cazului au redus la viaţă amintiri ale morţii lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent FSB (serviciile secrete ruse) şi opozant al lui Vladimir Putin, otrăvit în 2008, la Londra, cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică.Întrebat la Moscova despre Serghei Skripal, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu are „nicio informaţie”.
Luarea de poziții fermă a premierului UK, Theresa May
 Declarația Theresei May a venit după o reuniune a Consiliului Național de Securitate, unde a confirmat raportul tuturor cele trei agenții principale de informații din Regatul Unit, MI5, MI6 și GCHQ. Theresa May a dat un termen  administrației lui Vladimir Putin până miercuri 14 martie , pentru a explica modul în care fostul spion a fost otrăvit în Salisbury, altfel va concluziona că a fost o „utilizare ilegală a forței” de către statul rus împotriva Regatului Unit.

După ce a prezidat o întâlnire a consiliului național de securitate, premierul UK a declarat parlamentarilor că este „foarte probabil” că Rusia a fost responsabilă pentru atacul și fiica sa, Iulia. Ea a avertizat că Marea Britanie nu va tolera o astfel de „încercare de a ucide civili nevinovați pe pământul nostru”.

Într-o declarație adresată Camerei Comunelor, care a declanșat un răspuns furios din partea Moscovei, premierul a declarat că dovezile au arătat că Skripal fusese vizată de un „agent de tip militar de tip de tip Rusia”. Descriind incidentul ca fiind un act de „nediscriminare și nedreptate”, Theresa May a spus că secretarul de externe, Boris Johnson l-a convocat ambasadorul rus  și i-a cerut o explicație oficială până miercuri.

Oficialii ruși au ripostat imediat prin vocea Mariei Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de externe, care a numit remarcile „o provocare” și a descris evenimentul drept „spectacol de circ în parlamentul britanic”.

Andrei Lugovoi, un membru al parlamentului rus care este acuzat de asasinarea fostului agent rus Alexander Litvinenko în 2006, a declarat că decizia lui May de a îndrepta degetul la Moscova a fost atât de repede luată „la minimum de iresponsabilitate”.

Miniștrilor consiliului de securitate națională li s-a transmis faptul că cineva din grupul cunoscut sub denumirea de Novichockie a încercat să-l elimine pe agentul rus și a folosit substanțe chimice periculoase  . „Pe baza identificării pozitive a acestui agent chimic, corpul de experți de la Porton Down dimpreună cu toate cunoștințele noastre au confirmat ideea  că Rusia a produs în prealabil acest agent și ar fi în continuare capabilă să facă acest lucru.(…) Înregistrarea Rusiei de a efectua asasinate sponsorizate de stat a fost confirmată și de evaluarea noastră că Rusia consideră că unii sunt ținte legitime pentru asasinate. De aceea guvernul a ajuns la concluzia că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă pentru actul împotriva lui Serghei și a lui Yulia Skripal „, a spus Theresa May.

Primul ministru a spus că a lăsat doar două explicații plauzibile. „Fie acesta a fost un act direct al statului rus împotriva țării noastre, fie guvernul rus a pierdut controlul asupra acestui agent nervos care a provocat acest dezastr și l-a lăsat să intre în mâinile altora”.Domnia sa  a precizat că a crezut că există deja „un fundal al unui model bine stabilit de agresiune a statului rus” – enumerând anexarea ilegală a Crimeei, încălcarea spațiului aerian european și o „campanie susținută de spionaj cibernetic și întreruperi”, inclusiv „amestecarea în alegeri, și atacurile cibernetice îndreptate asupra Ministerului Apărării al Danemarcei și al Bundestag-ului, printre multe altele „. Doamna Theresa May a vorbit, de asemenea, despre uciderea extrajudiciară a teroriștilor și disidenților din afara Rusiei , amintind despre asasinarea lui Litvinenko.

Potrivit premierului UK, guvernul va lua în considerare ca miercuri să formuleze un răspuns Federației Ruse. „Dacă nu ar exista un răspuns credibil, vom concluziona că această acțiune reprezintă o utilizare ilegală a forței de către statul rus împotriva Regatului Unit”, a declarat Theresa May, promițând că va reveni cu o gamă completă de măsuri de represalii.

„Această încercare de a ucide,de a folosi un agent de luptă înarmat a într-un oraș britanic, nu a fost doar o crimă împotriva Scripturilor. A fost un act indiscriminat și nesăbuit împotriva Regatului Unit, punând viața civililor nevinovați în pericol. Și nu vom tolera o asemenea încercare de a ucide civili nevinovați pe pământul nostru.”

Reacții diverse

Declarația dificilă a indicat faptul că între Moscova și Londra se regăsesc un șir important de diplomați, care au suferit de pe urma deciziilor politice și s-au soldat cu expulzări de ambele părți.

Ambasadorul rus din Marea Britanie, Alexander Yakovenko, ar putea fi trimis acasă. Liderul opoziției engleze, Jeremy Corbyn, a precizat  că întreaga națiune engleză a condamnat „atacul profund alarmant” și că autoritățile ruse au avut nevoie de o atenție completă. Cu toate acestea, el a avertizat împotriva unei defalcări complete a comunicațiilor cu Moscova. „Trebuie să continuăm să căutăm un dialog robust cu Rusia cu privire la toate problemele care în prezent împart țările noastre, mai degrabă decât să întrerupem pur și simplu contactul și să lăsăm tensiunile și diviziunile să se înrăutățească și, eventual, chiar mai periculoase”, a adăugat Corbyn .

De asemenea, liderul laburiștilor a început apoi un atac politic asupra conservatorilor, după rapoartele potrivit cărora partidul a acceptat donații de peste 820 000 de lire sterline de la oligarhii ruși începând cu luna mai, din momentul în care au preluat conducerea. El a întrebat de ce guvernul nu a acceptat un amendament propus de laburiști la proiectul de sancțiuni și de combatere a spălării banilor, care ar deschide calea așa-numitelor puteri Magnitsky pentru a pedepsi abuzurile în ceea ce privește drepturile omului, înghețarea activelor și interzicerea vizelor.

 ”Există un aer de déjà-vu”, au titrat imediat jurnaliștii de The Times, acuzând Londra că nu a reacţionat faţă de Moscova după acest caz suspect,rămas nereușit. Întemeiat, opinia publică din UK este de părere „că acest om era considerat un trădător al Rusiei de către Kremlin, iar Putin a spus public că ei asasinează trădătorii”, așa cum a titat The Times

„Prima suspiciune care-ţi vine în minte este că este vorba despre un asasinat comandat de Kremlin”, a declarat pentru AFP omul britanic de afaceri William Browder, la originea unei legi americane care prevede sancţiuni în cazul ruşilor găsiţi vinovaţi de încălcarea drepturilor omului.

Tom Tugendhat, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe din parlamentul britanic, a declarat luni că atacul cu agent neurotoxic împotriva fostului spion rus Serghei Skripal la Salisbury (sudul Angliei) seamănă cu o tentativă de asasinare organizată de un stat şi că se aşteaptă ca Moscova să fie învinuită în acest caz, relatează Reuters.Tugendhat a afirmat că otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal (66 de ani) şi a fiicei sale Iulia (33 de ani) pare ”să semene teribil cu o tentativă de asasinat întreprinsă de un stat”.

Potrivit BBC, reuniunea prezidată luni de Theresa May a evaluat  probele colectate , care sunt suficiente pentru a lua măsuri în condiţiile în care se intensifică speculaţiile conform cărora executivul britanic se apropie din ce în ce mai mult de momentul în care va atribui Rusiei responsabilitatea pentru această otrăvire. Moscova a respings categoric orice implicare în presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal, fost colonel GRU -Serviciul de informaţii al armatei ruse, condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare, deoarece ar fi adus informații în favoarea Marii Britanii. Acesta s-a stabilit în Marea Britanie în urma unui ”schimb de spioni” între SUA şi Rusia, în 2010.

Sursa foto :www.pressgazette.co.uk,The Times,RFE/RL,RT.com

Sinteza acestei știri a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Ce este simeringul si de ce ai nevoie de el?

Publicat

pe

De

Simeringul (sau semeringul) reprezinta o garnitura de etansare, care se monteaza cu ajutorul unui inel, numit resort. Cuvantul provine de la numele inginerului care l-a inventat, si anume Walther Simmer, numele de Simmerring® fiind marca inregistrata a companiei nemtesti Freudenberg & Co. KG.

Simeringurile sunt folosite in mai multe domenii, insa cele mai populare este cel auto (pentru etansarea arborilor din interiorul motoarelor sau a altor componente ce necesita izoloare intre interior si mediul exterior).

Tipuri de simeringuri:

  • cu sens de rotatie
  • fara sens de rotatie
  • cu buza suplimentara.

In functie de locul unde urmeaza a fi dispus, alegerea simeringului trebuie sa se faca in functie de urmatorii parametrii:

  • mediul de etansare
  • temperatura
  • presiunea
  • viteza de rotatie a arborelui
  • expunerea la agenti externi (praf, apa, etc)
  • dimensiuni (diametru interior, diametru exterior, latime)
  • materialul din care este construit (in general: cauciuc nitrilic – nbr, silicon, viton).

Ce se poate intampla daca se defecteaza un simering?

De cele mai multe ori, defectarea unui semering duce la pierderea de lichid si anume uleiul din componenta respectiva, de aceea necesita schimbarea lui pentru a preveni pierderea completa a acestuia si distrugerea piesei. In functie de localizarea simeringului in motor, schimbarea acestuia poate fi mai simpla sau mai dificila.

In cazul defectarii simeringului la masina, specialistii recomanda monitorizarea pierderii de ulei (sau a altui lichid) si verificarea la un service autorizat. In caz contrar, poti avea probleme mai grave care vor necesita si costuri mai mari. Preturile simering-urilor auto sunt mici in raport cu pagubele produse daca vei circula cu ele uzate.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Unul dintre emisarii lui Donald Trump vizitează Bucureștiul pentru unele discuții cruciale

Mihai Daniel

Publicat

pe

 Adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa și Eurasia Wess Mitchell se va întâlni la București cu înalți oficiali și analiști independenți pentru a discuta pe tema securităţii regionale şi cooperării economice.Mitchelll este șeful delegației americane la cea de-a șasea rundă a Dialogului privind Parteneriatul Strategic SUA – România, despre care va vorbi la Universitatea din București. 

Departamentul american de Stat a confirmat încă de ieri 17 iunie informația conform căreia adjunctul secretarului de Stat pe probleme europene și eurasiatice, Wess Mitchell, va fi prezent luni la București.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă postat pe site-ul Departamentului de Stat:

”Adjunctul secretarului de stat pe probleme europene și eurasitice, Wess Mitchell, va fi în Europa din 17 până în 22 iunie. Pe 18 iunie el se va afla la București, în România, pentru a se întâlni cu demnitari de rang înalt și cu analiști independenți pentru a discuta despre cooperarea regională în materie economică și de securitate. El va fi șeful delegației americane la cea de-a șasea rundă a Dialogului privind Parteneriatul Strategic SUA – România, despre care va vorbi la Universitatea din București”.

Oficialul american a preluat postul Victoriei Nuland.Domnia sa a declarat în urmă cu câteva zile într-un discurs că ”în Europa Centrală și de Est, SUA sunt interesate de întărirea eforturilor de luptă împotriva corupției și de combatere a dezinformării rusești, precum și de consolidare a societății civile în zonă”.

În același discurs susținut la Heritage Foundation, Wess Mitchell a avertizat că ”Rusia și China reprezintă modele alternative coerente – cu stabilitate politică, bazată pe autoritarism și forță brută, îngrădirea unor aspecte ale pieței libere care amenință baza funcționării civilizației noastre. În căi diferite, Rusia și China vor să distrugă modelul occidental. Rusia vrea să dezbine și să fărâmițeze vestul. China vrea să ia locul modelului occidental”.

Wess Mitchell a mai subliniat în discursul său că ”o zona unde competiția geopolitică se intensifica este frontiera estica a Europei. Zona care pleacă din Caucaz, prin Blacani și bazinul Dunării – este o zona de atenție geopolitică nouă (“renewd geopolitical focus”) pentru Rusia si “playground” pentru China.

Cine este Wess Mitchell și ce rol are

Aaron Wess Mitchell este unul dintre analiștii politici american și oficiali guvernamentali care ocupă funcția de secretar adjunct de stat pentru afaceri europene și eurasiatice. Înainte de a-și asuma funcția actuală, a fost președinte și CEO al Centrului de analiză a politicilor europene. Începând cu 19 iulie 2017, președintele Donald Trump l-a investitpe Mitchell ca secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice. El a fost confirmat de Senatul Statelor Unite în septembrie 2017.

De asemenea,Wess Mitchell este co-fondatorul Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), un institut de politică externă dedicat Europei Centrale și de Est cu birouri aflate la Washington și Varșovia. A făcut parte și din echipa de tranziție a securității naționale pentru campania prezidențială Mitt Romney și este președintele Grupului de Lucru al Inițiativei John Hay Europe.

Poziţionarea acestui oficial vis a vis de politica externă americană apare pregnant şi în  cartea intitulată ”The Unquiet Frontier: Rising Rivals, Vulnerable Allies, and the Crisis of American Power” (Frontiera neliniştită: rivali emergenţi, aliaţi vulnerabili şi criza puterii americane), publicată în urmă cu doi ani.Acest volum are drept coautor pe profesorul Jakub Grygiel, cu care uneori îşi semnează şi editorialele.

Cartea a fost radusă şi în limba română, lansată în urmă cu câteva săptămâni la Târgul de Carte de la Bucureşti, în prezenţa ambasadorului Klemm.Poate fi considerată ca o culegere de analize geopolitice care condamnă izolaţionalismul american al perioadei pre-Trump.

Mitchell e şi un susţinător fervent al relaţiilor strânse cu Europa (o altă temă asupra căreia părea până acum a fi în sensibilă divergenţă cu Donald J. Trump). Ultima prelegere pe care i-am urmărit-o, susţinută la The Heritage Foundation, are acest leit-motiv: ”Conservarea Occidentului nu poate avea loc fără Europa. America şi Europa sunt Occidentul şi inima lumii libere”.

Declarații ale oficialului american

Mesajele cheie transmise de Wess Mitchell (și care vor defini relația SUA-Europa-NATO) sunt importante pentru că arată că implicarea americană va rămâne constantă în regiune, iar statele care doresc rămânerea în familia occidentală vor fi puternic susținute.

Wess Mitchell a declarat explicit că „în Europa Centrală și de Est, SUA sunt interesate de întărirea eforturilor de luptă împotriva corupției și de combatere a dezinformării rusești, precum și de consolidare a societății civile în zonă„.

Mesajul lui Wess Mitchell și prezența acestuia la București sunt extrem de importante pentru că vin într-un context extrem de sensibil.Actuala alianță de guvernare PSD-ALDE pune o presiune fără precedent la adresa DNA, iar inițiativele juridice – legile justiției și modificările la codurile penale – mutilează cadrul de luptă împotriva corupției.

Un mesaj crucial transmis de Wess Mitchell este acela că „SUA își propun să concureze pentru o influență pozitivă în regiunea Europei de Est”.

-O zonă unde competiția geopolitică se intensifica este frontiera estică a Europei. Zona care pleaca din Caucaz, prin Blacani și bazinul Dunarii – este o zona de atenție geopolitica reînnoită pentru Rusia!

Sursa foto : http :// usa-support-bulgarian-activity.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către redactor Daniel Mihai

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Viva Auto – inmatriculari auto Bucuresti rapide si eficiente

Publicat

pe

Numarul automobilelor noi cumparate sau celor la mana a doua aduse din strainatate creste incontinuu in tara noastra, de la an la an. Toti cei care sunteti in situatia de a isi cumpara o noua masina, veti avea de umblat o perioada buna de timp pentru a va rezolva toate actele necesare. Si desi nu sunt decat cateva puncte pe lista, stiti ca va va lua mult timp pana le veti face pe toate. Si asta din cauza birocratiei din tara noastra, care face ca toate lucrurile sa devina mult mai grele decat ar trebui sa fie. Haideti sa vorbim un pic despre inmatriculare Ilfov auto Bucuresti, primul lucru la care va ganditi atunci cand va luati o masina noua, in cazul in care sunteti din Capitala.

Va amintiti probabil acele cozi formate din sute de persoane, prezentate in urma cu cateva luni la televizor, nu-i asa? Ei bine, sunt reale, asa se intampla in lunile aglomerate. Insa, daca nu ai timp si rabdare pentru a sta la asemenea cozi, este bine sa stii ca le poti evita prin intermediul celor de la Viva Auto. Viva Auto este o firma profesionista si legala care intermediaza serviciile de inscrieri masini si nu numai.

Sa spunem ca ai nevoie sa iti inmatriculezi masina. Mai intai trebuie sa predai toate actele celor de la Viva Auto, dupa care vei face o imputernicire in acest sens pentru ca ei sa poata face totul in locul tau. Acestia vor depune actele necesare si vor plati toate taxele in numele tau. Mai departe, in ziua termenului stabilit, cei de la Viva Auto vor lua toate documentele si numerele de inmatriculare, dupa care ti le vor inmana tie. Simplu si eficient, nu-i asa? Practic, tu nu prea mai ai nimic de facut!

Puteti apela la serviciile celor de la Viva Auto si daca sunteti persoana fizica, si daca sunteti persoana juridica. Chiar si dealerii auto pot apela la seriviciile celor de la Viva Auto. Acestia lucreaza extrem de profesionist, asa ca nu trebuie sa va faceti griji in niciun momentt. De asemenea, preturile lor sunt unele foarte bune. Bineinteles, preturile sunt fixe, neexistand niciun fel de taxe ascunse pe care sa le aflati dupa ce predati actele. In cazul in care doriti ca odata cu inmatricularea auto sa se incheie si o polita de asigurare, costul acesteia trebuie platit separat.

Si in cazul in care aveti nevoie de servicii inmatriculari auto Ilfov, tot cei de la Viva Auto va vor ajuta. De asemenea, acestia sunt disponibili si pentru indeplinirea altor task-uri, precum inscrierea automobilului la ANAF, radierea lui sau a altor taxe si impozite, obtinerea unor documente duplicat, obtinerea certificatului fiscal si multe altele. Cel mai bine este sa ii contactati pentru a va lamuri daca va pot ajuta sau nu!

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Top Stiri Nationalul.ro