Connect with us

Actualitate

Theresa May a dat un ferm ultimatum Rusiei în ceea ce privește ”cazul Skripal”

Mihai Daniel

Publicat

pe

Rusia este „foarte probabil” responsabilă pentru otrăvirea fostului spion Sergei Skripal și a fiicei acestuia, a declarat premierul britanic Theresa May.Ea i-a informat pe parlamentarii britanici că Skripal a fost otrăvit cu o substanță neurotoxică de uz militar, dezvoltată de către Rusia.Oficialii ruși au respins acuzațiile și a calificat afirmațiile lui prim-ministrului May drept „un spectacol de circ în parlamentul britanic”.

Cazul Skripal 

Cinci sute de locuitori din Salisbury, clienți ai pub-urilor  au fost sfătuiți să își curețe bunurile ca măsură de precauție, după ce au fost descoperite urme ale unei substantșe otrăvitoare în cazul fostului spion rus Sergei Skripal. Reziduuri ale substanței folosite pentru otrăvirea lui Skripal și a fiicei lui, Iulia, au fost găsite la Mill Pub cât și la restaurantul Zizzi din Salisbury,UK.

Serghei Skripal, un fost colonel din serviciile militare ruse de informaţii în vârstă de 66 de ani și fiica lui Iulia de 33 de ani sunt în continuare spitalizați în stare critică, dupa ce au fost găsiți inconstienți în data de 4 martie, pe o bancă din acest oraș din Marea Britanie.O înregistrare de pe o cameră de supraveghere, care surprinde clipele de dinaintea presupusei otrăviri, a ajuns în presa britanică. În plus, poliţistul Nick Bailey este ți el spitalizat, după ce le-a venit celor doi în ajutor,aflându-se în stare ”gravă, dar stabilă”, reușind să vorbească cu anchetatorii.
Circumstanţele cazului au redus la viaţă amintiri ale morţii lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent FSB (serviciile secrete ruse) şi opozant al lui Vladimir Putin, otrăvit în 2008, la Londra, cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică.Întrebat la Moscova despre Serghei Skripal, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu are „nicio informaţie”.
Luarea de poziții fermă a premierului UK, Theresa May
 Declarația Theresei May a venit după o reuniune a Consiliului Național de Securitate, unde a confirmat raportul tuturor cele trei agenții principale de informații din Regatul Unit, MI5, MI6 și GCHQ. Theresa May a dat un termen  administrației lui Vladimir Putin până miercuri 14 martie , pentru a explica modul în care fostul spion a fost otrăvit în Salisbury, altfel va concluziona că a fost o „utilizare ilegală a forței” de către statul rus împotriva Regatului Unit.

După ce a prezidat o întâlnire a consiliului național de securitate, premierul UK a declarat parlamentarilor că este „foarte probabil” că Rusia a fost responsabilă pentru atacul și fiica sa, Iulia. Ea a avertizat că Marea Britanie nu va tolera o astfel de „încercare de a ucide civili nevinovați pe pământul nostru”.

Într-o declarație adresată Camerei Comunelor, care a declanșat un răspuns furios din partea Moscovei, premierul a declarat că dovezile au arătat că Skripal fusese vizată de un „agent de tip militar de tip de tip Rusia”. Descriind incidentul ca fiind un act de „nediscriminare și nedreptate”, Theresa May a spus că secretarul de externe, Boris Johnson l-a convocat ambasadorul rus  și i-a cerut o explicație oficială până miercuri.

Oficialii ruși au ripostat imediat prin vocea Mariei Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de externe, care a numit remarcile „o provocare” și a descris evenimentul drept „spectacol de circ în parlamentul britanic”.

Andrei Lugovoi, un membru al parlamentului rus care este acuzat de asasinarea fostului agent rus Alexander Litvinenko în 2006, a declarat că decizia lui May de a îndrepta degetul la Moscova a fost atât de repede luată „la minimum de iresponsabilitate”.

Miniștrilor consiliului de securitate națională li s-a transmis faptul că cineva din grupul cunoscut sub denumirea de Novichockie a încercat să-l elimine pe agentul rus și a folosit substanțe chimice periculoase  . „Pe baza identificării pozitive a acestui agent chimic, corpul de experți de la Porton Down dimpreună cu toate cunoștințele noastre au confirmat ideea  că Rusia a produs în prealabil acest agent și ar fi în continuare capabilă să facă acest lucru.(…) Înregistrarea Rusiei de a efectua asasinate sponsorizate de stat a fost confirmată și de evaluarea noastră că Rusia consideră că unii sunt ținte legitime pentru asasinate. De aceea guvernul a ajuns la concluzia că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă pentru actul împotriva lui Serghei și a lui Yulia Skripal „, a spus Theresa May.

Primul ministru a spus că a lăsat doar două explicații plauzibile. „Fie acesta a fost un act direct al statului rus împotriva țării noastre, fie guvernul rus a pierdut controlul asupra acestui agent nervos care a provocat acest dezastr și l-a lăsat să intre în mâinile altora”.Domnia sa  a precizat că a crezut că există deja „un fundal al unui model bine stabilit de agresiune a statului rus” – enumerând anexarea ilegală a Crimeei, încălcarea spațiului aerian european și o „campanie susținută de spionaj cibernetic și întreruperi”, inclusiv „amestecarea în alegeri, și atacurile cibernetice îndreptate asupra Ministerului Apărării al Danemarcei și al Bundestag-ului, printre multe altele „. Doamna Theresa May a vorbit, de asemenea, despre uciderea extrajudiciară a teroriștilor și disidenților din afara Rusiei , amintind despre asasinarea lui Litvinenko.

Potrivit premierului UK, guvernul va lua în considerare ca miercuri să formuleze un răspuns Federației Ruse. „Dacă nu ar exista un răspuns credibil, vom concluziona că această acțiune reprezintă o utilizare ilegală a forței de către statul rus împotriva Regatului Unit”, a declarat Theresa May, promițând că va reveni cu o gamă completă de măsuri de represalii.

„Această încercare de a ucide,de a folosi un agent de luptă înarmat a într-un oraș britanic, nu a fost doar o crimă împotriva Scripturilor. A fost un act indiscriminat și nesăbuit împotriva Regatului Unit, punând viața civililor nevinovați în pericol. Și nu vom tolera o asemenea încercare de a ucide civili nevinovați pe pământul nostru.”

Reacții diverse

Declarația dificilă a indicat faptul că între Moscova și Londra se regăsesc un șir important de diplomați, care au suferit de pe urma deciziilor politice și s-au soldat cu expulzări de ambele părți.

Ambasadorul rus din Marea Britanie, Alexander Yakovenko, ar putea fi trimis acasă. Liderul opoziției engleze, Jeremy Corbyn, a precizat  că întreaga națiune engleză a condamnat „atacul profund alarmant” și că autoritățile ruse au avut nevoie de o atenție completă. Cu toate acestea, el a avertizat împotriva unei defalcări complete a comunicațiilor cu Moscova. „Trebuie să continuăm să căutăm un dialog robust cu Rusia cu privire la toate problemele care în prezent împart țările noastre, mai degrabă decât să întrerupem pur și simplu contactul și să lăsăm tensiunile și diviziunile să se înrăutățească și, eventual, chiar mai periculoase”, a adăugat Corbyn .

De asemenea, liderul laburiștilor a început apoi un atac politic asupra conservatorilor, după rapoartele potrivit cărora partidul a acceptat donații de peste 820 000 de lire sterline de la oligarhii ruși începând cu luna mai, din momentul în care au preluat conducerea. El a întrebat de ce guvernul nu a acceptat un amendament propus de laburiști la proiectul de sancțiuni și de combatere a spălării banilor, care ar deschide calea așa-numitelor puteri Magnitsky pentru a pedepsi abuzurile în ceea ce privește drepturile omului, înghețarea activelor și interzicerea vizelor.

 ”Există un aer de déjà-vu”, au titrat imediat jurnaliștii de The Times, acuzând Londra că nu a reacţionat faţă de Moscova după acest caz suspect,rămas nereușit. Întemeiat, opinia publică din UK este de părere „că acest om era considerat un trădător al Rusiei de către Kremlin, iar Putin a spus public că ei asasinează trădătorii”, așa cum a titat The Times

„Prima suspiciune care-ţi vine în minte este că este vorba despre un asasinat comandat de Kremlin”, a declarat pentru AFP omul britanic de afaceri William Browder, la originea unei legi americane care prevede sancţiuni în cazul ruşilor găsiţi vinovaţi de încălcarea drepturilor omului.

Tom Tugendhat, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe din parlamentul britanic, a declarat luni că atacul cu agent neurotoxic împotriva fostului spion rus Serghei Skripal la Salisbury (sudul Angliei) seamănă cu o tentativă de asasinare organizată de un stat şi că se aşteaptă ca Moscova să fie învinuită în acest caz, relatează Reuters.Tugendhat a afirmat că otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal (66 de ani) şi a fiicei sale Iulia (33 de ani) pare ”să semene teribil cu o tentativă de asasinat întreprinsă de un stat”.

Potrivit BBC, reuniunea prezidată luni de Theresa May a evaluat  probele colectate , care sunt suficiente pentru a lua măsuri în condiţiile în care se intensifică speculaţiile conform cărora executivul britanic se apropie din ce în ce mai mult de momentul în care va atribui Rusiei responsabilitatea pentru această otrăvire. Moscova a respings categoric orice implicare în presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal, fost colonel GRU -Serviciul de informaţii al armatei ruse, condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare, deoarece ar fi adus informații în favoarea Marii Britanii. Acesta s-a stabilit în Marea Britanie în urma unui ”schimb de spioni” între SUA şi Rusia, în 2010.

Sursa foto :www.pressgazette.co.uk,The Times,RFE/RL,RT.com

Sinteza acestei știri a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Olguța Vasilescu, anunț bombă despre pensiile românilor! Se întâmplă ceea ce mulți bănuiau | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Fostul ministru a ţinut să precizeze că punctul de pensie urmează să se dubleze chiar în mandatul actualei coaliţii de guvernare, iar în 2020 va fi de 1.775 de lei.

„Cel mai important principiu al legii este contributivitatea, dar s-a urmărit în acelaşi timp şi eliminarea mai multor inechităţi, cum ar fi pensii diferite între femei şi bărbaţi sau pensii diferite între persoane de acelaşi gen care aveau acelaşi punctaj, au lucrat acelaşi număr de ani şi cu toate astea aveau pensii diferite pentru că au ieşit pe legislaţii diferite la pensie. În acelaşi timp, aş vrea să subliniez un lucru şi anume că nu mai este posibil ca persoane care au contribuit 35 de ani să aibă aceeaşi pensie minimă cu alte persoane care au contribuit sub 10 ani, aşa cum se întâmpla până acum, pentru că şi în funcţie de numărul de ani lucraţi se primeşte un procent în plus. Vreau să subliniez un alt lucru, punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru, deci nu după 2021, aşa cum s-a tot repetat în spaţiul public, pornim de la 871 de lei punctul de pensie în anul 2016, în prezent suntem la 1.100 de lei, anul viitor va fi 1.265 de lei, iar în 2020, deci în interiorul mandatului nostru, va fi 1.775 de lei”, a spus Vasilescu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile pe proiectul legii pensiilor.

Ea a adăugat că în anul 2021 va mai fi o creştere a punctului de pensie, dar pensionarii câştigă atât din noua formulă de calcul, cât şi din recunoaşterea unor drepturi de natură salarială, cum ar fi acordul global sau al treisprezecelea salariu, care până acum nu erau luate în calcul.

„Apar şi beneficii. Se păstrează dreptul soţului supravieţuitor de a beneficia de 50% din pensia soţului decedat, dar dacă doreşte să îşi păstreze pensia proprie poate să cumuleze 25% din pensia soţului decedat, dacă asta este în avantajul său. Deci se merge pe principiul dreptul cel mai avantajos. S-au redefinit gradele de invaliditate de o asemenea manieră încât să se poată cumula pensia de invaliditate cu alte venituri, apare posibilitatea de a exista şi alte locuri de muncă în condiţii speciale faţă de ceea ce este la ora actuală în legislaţie, desigur aceste noi locuri de muncă vor fi stabilite printr-o hotărâre de Guvern, apare posibilitatea diferenţierii pensiilor în funcţie de anii lucraţi, apare posibilitatea de a opta pentru pensia mai avantajoasă dacă, de exemplu, au o pensie de invaliditate pot să meargă pe indemnizaţia socială în cazul în care aceasta este mai avantajoasă şi eu garantez faptul că foarte mulţi vor opta către această formulă pentru că îi avantajează”, a afirmat fostul ministru al Muncii, Olguţa Vasilescu.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Noi DEZVĂLUIRI uluitoare! Alin Andronic rupe tăcerea! Lovitură năucitoare pentru Kanal D și Exalton! Așa ceva nu s-a mai văzut în istoria televiziunii | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Cei de la Kanal D au încercat să acopere nemulţumirile lui Alin Andronic care le-a cerut explicaţii încă din timpul filmărilor. Pentru că a fost ignorat, Războinicul a ales să nu le mai acorde niciun interviu şi să intre marţi seară live pe facebook şi să explice susţinătorilor săi ce s-a întâmplat de fapt. Acesta a ţinut să precizeze că nu doreşte să meargă la emisiunea Fan Arena de la Kanal D pentru că este convins că atunci când va dori să spună adevărul vor da publicitate şi-l vor acoperi din nou.

Vizibil emoţionat şi extrem de trist, sportivul a povestit că sistemul a fost unul nedrept şi că organizatorii turci au venit la el după primul joc şi i-au spus că într-adevăr nu are nicio şansă în faţa lui Beatrice fiindcă timpii pe care ar trebui să-i scoată sunt practic imposibil de atins.

Cu toate acestea, el a decis să continue lupta în speranţa că cineva va face dreptate în cele din urmă. Acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, cei de la Kanal D au decis să taie la montaj reacţiile lui Alin şi ale celorlalţi care strigau de pe margine că nu este corect ceea ce se întâmplă. Singura care nu a comentat a fost Beatrice, care a dat dovadă de o lipsă de fair play inimaginabilă. 

La Exalton SUA situaţia a fost similară, dar diferenţele de timp între feminin şi masculin au fost mult mai mici. La final a câştigat tot o fată, dar ea a decis să împartă banii pentru că a considerat că sistemul a fost inechitabil. La Exalton România lucrurile s-au desfăşurat dezamăgitor, iar modul în care cei de la Kanal D au gestionat situaţia a fost unul probabil unic în istoria televiziunii. O nedreptate transmisă la televizor, semnalizată de publicul fidel postului, ignorată total de reprezentanţii canalului de televiziune este ceva ce nimeni nu poate înţelege.

În discuţia de aproape două ore cu fanii, Alin a povestit că este foarte trist, că nu poate dormi sau mânca din cauza nedreptăţii care i-a fost făcută, dar că mulţumeşte tuturor pentru susţinere. Aproape 20.000 de oameni l-au urmărit pe facebook şi instagram şi i-au trimis mesaje de încurajare.

Printre altele, Războinicul a vorbit frumos despre toţi colegii săi, subliniind faptul că în afara show-ului tv Giani este un om foarte bun. El a menţionat că ţine legătura atât cu Războinicii, cât şi cu Faimoşii  şi că nu este certat nici nu Betty. A mai spus, însă că a vorbit foarte puţin cu ea după finală şi că se aştepta ca aceasta să vină spre el, ceea ce nu s-a întâmplat.

 

Alin Andronic are 30 de ani şi locuieşte de 6 ani în Germania, unde profesează ca model şi urmează cursurile facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. Este originar din Recaş, judeţul Timiş, iar la Exalton s-a înscris după ce mama sa i-a povestit despre concurs. Pe parcursul competiţiei a fost cel care a ţinut echipa unită şi care a câştigat cei mai mulţi susţinători.

Finalul nedrept şi dezamăgitor a revoltat sute de mii de români care au luat cu asalt paginile de facebook şi site-urile din trustul Kanal D. Până la această oră, oficialii turci nu au oferit nicio explicaţie şi încearcă să prezinte situaţia din altă perspectivă pentru ca produsul lor de lux să nu aibă de suferit din punct de vedere al încasărilor viitoare din publicitate. 

Contactaţi de Capital, reprezentanţii Kanal D nu au dorit să ne ofere niciun răspuns.

 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

ȘOC! Premierul și-a anunțat demisia! Ce l-a determinat să facă acest gest | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Premierul belgian, Charles Michel, a anunţat marţi seara demisia guvernului său de centru-dreapta, la nouă zile după demisia unor miniştri naţionalişti flamanzi, care s-au opus ca Belgia să susţină Pactul global al ONU privind migraţia, relatează AFP, citat de Agerpres. El a spus că a constatat că apelurile sale nu au convins. “Înţeleg că nu am fost auzit. Respect deciziile şi iau notă de această situaţie. Deci, am luat decizia de a-mi prezenta demisia şi intenţia mea este să merg imediat la rege”, a anunţat premierul după o dezbatere în cadrul Camerei şi sub ameninţarea unei moţiuni de neîncredere, depusă de către stânga. Partidul de extremă dreapta Noua Alianţă Flamandă (N-VA), cel mai mare partid din parlamentul belgian, şi-a retras miniştrii din coaliţia guvernamentală săptămâna trecută, după ce premierul Charles Michel a respins cererea N-VA ca Belgia să nu semneze Pactul global privind migraţia, adoptat luni, la Marrakech (Maroc), de peste 150 de ţări.

Criza politică de la Bruxelles s-a amplificat prin depunerea unei moţiuni de cenzură de către formaţiunea flamandă Partidul Socialist Altfel (SP.A), de către Partidul Socialist (PS) şi de Partidul Verzilor.

 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Top Stiri Nationalul.ro