Connect with us

Actualitate

Theresa May a dat un ferm ultimatum Rusiei în ceea ce privește ”cazul Skripal”

Mihai Daniel

Publicat

pe

Rusia este „foarte probabil” responsabilă pentru otrăvirea fostului spion Sergei Skripal și a fiicei acestuia, a declarat premierul britanic Theresa May.Ea i-a informat pe parlamentarii britanici că Skripal a fost otrăvit cu o substanță neurotoxică de uz militar, dezvoltată de către Rusia.Oficialii ruși au respins acuzațiile și a calificat afirmațiile lui prim-ministrului May drept „un spectacol de circ în parlamentul britanic”.

Cazul Skripal 

Cinci sute de locuitori din Salisbury, clienți ai pub-urilor  au fost sfătuiți să își curețe bunurile ca măsură de precauție, după ce au fost descoperite urme ale unei substantșe otrăvitoare în cazul fostului spion rus Sergei Skripal. Reziduuri ale substanței folosite pentru otrăvirea lui Skripal și a fiicei lui, Iulia, au fost găsite la Mill Pub cât și la restaurantul Zizzi din Salisbury,UK.

Serghei Skripal, un fost colonel din serviciile militare ruse de informaţii în vârstă de 66 de ani și fiica lui Iulia de 33 de ani sunt în continuare spitalizați în stare critică, dupa ce au fost găsiți inconstienți în data de 4 martie, pe o bancă din acest oraș din Marea Britanie.O înregistrare de pe o cameră de supraveghere, care surprinde clipele de dinaintea presupusei otrăviri, a ajuns în presa britanică. În plus, poliţistul Nick Bailey este ți el spitalizat, după ce le-a venit celor doi în ajutor,aflându-se în stare ”gravă, dar stabilă”, reușind să vorbească cu anchetatorii.
Circumstanţele cazului au redus la viaţă amintiri ale morţii lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent FSB (serviciile secrete ruse) şi opozant al lui Vladimir Putin, otrăvit în 2008, la Londra, cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică.Întrebat la Moscova despre Serghei Skripal, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu are „nicio informaţie”.
Luarea de poziții fermă a premierului UK, Theresa May
 Declarația Theresei May a venit după o reuniune a Consiliului Național de Securitate, unde a confirmat raportul tuturor cele trei agenții principale de informații din Regatul Unit, MI5, MI6 și GCHQ.Theresa May a dat un termen  administrației lui Vladimir Putin până miercuri 14 martie , pentru a explica modul în care fostul spion a fost otrăvit în Salisbury, altfel va concluziona că a fost o „utilizare ilegală a forței” de către statul rus împotriva Regatului Unit.

După ce a prezidat o întâlnire a consiliului național de securitate, premierul UK a declarat parlamentarilor că este „foarte probabil” că Rusia a fost responsabilă pentru atacul și fiica sa, Iulia. Ea a avertizat că Marea Britanie nu va tolera o astfel de „încercare  de a ucide civili nevinovați pe pământul nostru”.

Într-o declarație adresată Camerei Comunelor, care a declanșat un răspuns furios din partea Moscovei, premierul a declarat că dovezile au arătat că Skripal fusese vizată de un „agent de tip militar de tip de tip Rusia”. Descriind incidentul ca fiind un act de „nediscriminare și nedreptate”, Theresa May a spus că secretarul de externe, Boris Johnson l-a convocat ambasadorul rus  și i-a cerut o explicație oficială până miercuri.

Oficialii ruși au ripostat imediat prin vocea Mariei Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de externe, care a numit remarcile „o provocare” și a descris evenimentul drept „spectacol de circ în parlamentul britanic”.

Andrei Lugovoi, un membru al parlamentului rus care este acuzat de asasinarea fostului agent rus Alexander Litvinenko în 2006, a declarat că decizia lui May de a îndrepta degetul la Moscova a fost atât de repede luată „la minimum de iresponsabilitate”.

Miniștrilor consiliului de securitate națională li s-a transmis faptul că cineva din grupul cunoscut sub denumirea de Novichockie a încercat să-l elimine pe agentul rus și a folosit substanțe chimice periculoase  . „Pe baza identificării pozitive a acestui agent chimic, corpul de experți de la Porton Down dimpreună cu toate cunoștințele noastre au confirmat ideea  că Rusia a produs în prealabil acest agent și ar fi în continuare capabilă să facă acest lucru.(…) Înregistrarea Rusiei de a efectua asasinate sponsorizate de stat a fost confirmată și de evaluarea noastră că Rusia consideră că unii sunt ținte legitime pentru asasinate. De aceea guvernul a ajuns la concluzia că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă pentru actul împotriva lui Serghei și a lui Yulia Skripal „, a spus Theresa May.

Primul ministru a spus că a lăsat doar două explicații plauzibile. „Fie acesta a fost un act direct al statului rus împotriva țării noastre, fie guvernul rus a pierdut controlul asupra acestui agent nervos care a provocat acest dezastr și l-a lăsat să intre în mâinile altora”.Domnia sa  a precizat că a crezut că există deja „un fundal al unui model bine stabilit de agresiune a statului rus” – enumerând anexarea ilegală a Crimeei, încălcarea spațiului aerian european și o „campanie susținută de spionaj cibernetic și întreruperi”, inclusiv „amestecarea în alegeri, și atacurile cibernetice ăndreptate asupra Ministerului Apărării al Danemarcei și al Bundestag-ului, printre multe altele „. Doamna Theresa May a vorbit, de asemenea, despre uciderea extrajudiciară a teroriștilor și disidenților din afara Rusiei , amintind despre asasinarea lui Litvinenko.

Potrivit premierului UK, guvernul va lua în considerare ca miercuri să formuleze un răspuns Federației Ruse. „Dacă nu ar exista un răspuns credibil, vom concluziona că această acțiune reprezintă o utilizare ilegală a forței de către statul rus împotriva Regatului Unit”, a declarat Theresa May, promițând că va reveni cu o gamă completă de măsuri de represalii.

„Această încercare de a ucide,de a folosi un agent de luptă înarmat a într-un oraș britanic, nu a fost doar o crimă împotriva Scripturilor. A fost un act indiscriminat și nesăbuit împotriva Regatului Unit, punând viața civililor nevinovați în pericol. Și nu vom tolera o asemenea încercare de a ucide civili nevinovați pe pământul nostru.”

Reacții diverse

Declarația dificilă a indicat faptul că între Moscova și Londra se regăsesc un șir important de diplomați, care au suferit de pe urma deciziilor politice și s-au soldat cu expulzări de ambele părți.

Ambasadorul rus din Marea Britanie, Alexander Yakovenko, ar putea fi trimis acasă. Liderul opoziției engleze, Jeremy Corbyn, a precizat  că întreaga națiune engleză a condamnat „atacul profund alarmant” și că autoritățile ruse au avut nevoie de o atenție completă. Cu toate acestea, el a avertizat împotriva unei defalcări complete a comunicațiilor cu Moscova. „Trebuie să continuăm să căutăm un dialog robust cu Rusia cu privire la toate problemele care în prezent împart țările noastre, mai degrabă decât să întrerupem pur și simplu contactul și să lăsăm tensiunile și diviziunile să se înrăutățească și, eventual, chiar mai periculoase”, a adăugat Corbyn .

De asemenea, liderul laburiștilor a început apoi un atac politic asupra conservatorilor, după rapoartele potrivit cărora partidul a acceptat donații de peste 820 000 de lire sterline de la oligarhii ruși începând cu luna mai, din momentul în care au preluat conducerea. El a întrebat de ce guvernul nu a acceptat un amendament propus de laburiști la proiectul de sancțiuni și de combatere a spălării banilor, care ar deschide calea așa-numitelor puteri Magnitsky pentru a pedepsi abuzurile în ceea ce privește drepturile omului, înghețarea activelor și interzicerea vizelor.

 ”Există un aer de déjà-vu”, au titrat imediat jurnaliștii de The Times, acuzând Londra că nu a reacţionat faţă de Moscova după acest caz suspect,rămas nereușit. Întemeiat, opinia publică din UK este de părere „că acest om era considerat un trădător al Rusiei de către Kremlin, iar Putin a spus public că ei asasinează trădătorii”, așa cum a titat The Times

„Prima suspiciune care-ţi vine în minte este că este vorba despre un asasinat comandat de Kremlin”, a declarat pentru AFP omul britanic de afaceri William Browder, la originea unei legi americane care prevede sancţiuni în cazul ruşilor găsiţi vinovaţi de încălcarea drepturilor omului.

Tom Tugendhat, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe din parlamentul britanic, a declarat luni că atacul cu agent neurotoxic împotriva fostului spion rus Serghei Skripal la Salisbury (sudul Angliei) seamănă cu o tentativă de asasinare organizată de un stat şi că se aşteaptă ca Moscova să fie învinuită în acest caz, relatează Reuters.Tugendhat a afirmat că otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal (66 de ani) şi a fiicei sale Iulia (33 de ani) pare ”să semene teribil cu o tentativă de asasinat întreprinsă de un stat”.

Potrivit BBC, reuniunea prezidată luni de Theresa May a evaluat  probele colectate , care sunt suficiente pentru a lua măsuri în condiţiile în care se intensifică speculaţiile conform cărora executivul britanic se apropie din ce în ce mai mult de momentul în care va atribui Rusiei responsabilitatea pentru această otrăvire. Moscova a respings categoric orice implicare în presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal, fost colonel GRU -Serviciul de informaţii al armatei ruse, condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare, deoarece ar fi adus informații în favoarea Marii Britanii. Acesta s-a stabilit în Marea Britanie în urma unui ”schimb de spioni” între SUA şi Rusia, în 2010.

Sursa foto :www.pressgazette.co.uk,The Times,RFE/RL,RT.com

Sinteza acestei știri a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

Facebook Comments
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Donald Trump a anunțat tarife vamale de până la 50 miliarde de dolari pentru importuri din China

Mihai Daniel

Publicat

pe

Această decizie ar putea provoca un război comercial între cele două mari puteri economice. În replică, China a anunțat că va aplica tarife în valoare de 3 miliarde de dolari pentru anumite importuri din SUA.Totodată, Donald Trump a decis să excepteze Uniunea Europeană și alți patru aliați de la tarifele impuse pentru importurile de oțel și aluminiu, care intră în vigoare începând de astăzi, 23 Martie 2018.

United States President Donald Trump makes remarks 

Washingtonul anunță măsuri dure și anunțp tarife vamale de pînă la cincizeci miliarde de dolari. Donald Trump a cerut oficial reprezentantului SUA pentru Afaceri comerciale, Bob Lighthizer, şi secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchinvsă aplice un plan care prevede taxe vamale şi limitarea investiţiilor chineze în industria tehnologiei informaţionale din SUA.

Președintele american Donald Trump a declanșat practic o acțiune comercială îndreptată împotriva Chinei, declarând că deficitul Statelor Unite în raport cu cel din Beijing era „scăpat de sub control”.Fiind cifrat la aproximativ 504 miliarde de dolari , din punctul de vedere al liderului de la Casa Albă a existat o imensă „situație de furt de proprietate intelectuală”, conform ediției electronice a agenției Reuters.

„Este cel mai mare deficit al oricărei țări din istoria lumii noastre. Este scăpat de sub control „, a declarat Donald Trump înainte de a semna acest memorandum. „Avem o situație extraordinară de furt de proprietate intelectuală, care este, de asemenea cifrat la aproape câteva sute de miliarde de dolari”.

De asemenea,administrația prezidențială din SUA a anunțat în cursul zilei de astăzi 23 Martie că va excepta Uniunea Europeană și alți patru aliați precum Australia, Argentina, Brazilia și Coreea de Sud  de  tarifele impuse pentru importurile de oțel și aluminiu care vor intra în vigoare imediat. Simultan, statul american a semnat un memorandum care prevede impunerea unor tarife de până la 60 de miliarde de dolari importurilor din China. Măsura va fi va fi aplicată numai după o perioadă de consultări, eliminând astfel pericolul declanșării unui război comercial imediat.

Anunțul lui Donald Trump privind tarifele a provocat deja rumoare și anumite reacții pline de furie, venite din partea aliaților tradiționali ai americanilor. Majoritatea acestora au lansat amenințări ce vizează luarea unor măsuri dure împotriva produselor americane, ca răspuns la această decizie fără precedent. Demn de remarcat este faptul că președintele SUA Donald Trump anunțase inițial că va exclude doar Mexicul și Canada de la tarifarea suplimentară cu 25% pentru importurile de oțel și aluminiu.

Se așteaptă ca aproximativ 1.300 de produse să fie afectate, iar un anumit timp să fie acordat pentru apeluri înainte ca tarifele să intre în vigoare.Domnul Trump a ordonat de asemenea, Trezoreriei SUA să elaboreze restricții privind investițiile în China, în timp ce va fi urmărit și un caz în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului [OMC].

În timp ce China a început încă de noaptea trecută prin stabilirea unor tarife reciproce, Marea Britanie a respins cu o doză de ușurare după ce UE a primit o scutire inițială pentru tarifele legate de oțel.

 

Consecințe imediate

Casa Albă a înfuriat statul chinez care are puternicele companii americane în a preda tehnologii valoroase, la rândul lor, pentru accesul pe piețele sale.Înalții oficiali ai Casei Albe au susținut că această mișcare ar avea un „impact minim” asupra clienților americani și că domnul Trump a făcut lobby pentru corporațiile din SUA.

Ceea ce întreprinde Statele Unite se va resimți puternic și va determina apariția strategică a mai multor împotriva acelei forme particulare de agresiune economică.Domnul Donald Trump a afirmat că această mișcare va determina ca America să devină ca o „națiune mult mai puternică, mult mai bogată”, când a dezvăluit anunțul în Casa Albă. El a sugerat de asemenea că valoarea tarifelor ar putea crește până la 60 de miliarde de dolari.

În urma măsurilor anunțate de președintele american, indicele Dow Jones a scăzut cu peste 700 de puncte, în jur de 3%, cea mai mare scădere din ultimele șase săptămâni.

Președintele american Donald Trump a mai anunțat ieri că generalul HR McMaster, consilierul său în domeniul securității naționale, va fi înlocuit cu John Bolton, un susținător al intervenției militare în Iran și Coreea de Nord.

Un summit în Asia ar fi un bun prilej pentru a face ordine în orașe precum Beijing, Singapore, Hanoi sau chiar Ulaanbaatar din Mongolia care vor lămuri multe aspecte pe plan mondial.

Demn de remarcat e și aspectul conex care se leagă de faptul că Beijingul este considerat unul dintre cei mai mari susținători ai Phenianului și a găzduit o serie de negocieri multilaterale asupra Coreei de Nord, care a uavut loc, cu intermitențe încă din 2003 și au participat China, Japonia, Coreea de Nord, Rusia, Coreea de Sud și Statele Unite.

În ultimii ani, totuși, relațiile dintre Phenian și Beijing s-au răcit, iar analiștii internaționali spun că Trump poate să nu fie dornic să ofere un rival major, astfelca China să nu posede șansa de a lua parte și de a fi în lumina reflectoarelor.

Sursa foto Mediafax,Photo Credit: Chris Kleponis/CNP/AdMedia

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Facebook Comments
Citeste in continuare

Actualitate

Liviu Dragnea a petrecut șapte ore la Înalta Curte în audierile ce vizează un dosar al angajărilor fictive

Mihai Daniel

Publicat

pe

 Sala Secţiilor Unite a Instanţei supreme din București a fost ieri arhiplină. Aceasta a amintit de procesul în urma căruia încăperii i se spune, în rândurile politicienilor-inculpaţi, „Sala Adrian Năstase”. La fel ca în cazul predecesorului său în funcţia de lider al PSD şi de această dată în sală atmosfera era sufocantă, iar starea de spirit – una tensionată.

Liviu Dragnea este acuzat că ar avea legături în dosarul în care este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie, Bombonica Prodana, cât şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Domnul Liviu Dragnea a spus în faţa magistraţilor că respinge categoric toate acuzaţiile care i se aduc, pentru că se consideră nevinovat. El a susţinut că încearcă să înţeleagă de ce a fost trimis în judecată fără nicio probă, ci doar în baza unor „bârfe spuse la un şpriţ” şi că a rămas „ţinta DNA”. Dragnea a fost confruntat în instanţă cu fosta directoare a DGASPC, Floarea Alesu. Ea a susţinut că l-a informat pe Liviu Dragnea imediat ce a aflat că cele două angajate care lucrau şi la PSD nu veneau la serviciu, la DGASPC, deşi primeau salariu, că a avut mai multe discuţii cu el despre cele două şi că liderul PSD i-ar fi spus să mai aibă răbdare pentru că situaţia se va rezolva şi să îi pună la muncă pe ceilalţi angajaţi. Liderul PSD a negat toate aceste acuzaţii, susţinând în instanţă că nu a avut nicio discuţie cu fosta directoare a DGASPC. Înfățișarea s-a terminat după mai mult de şapte ore, Dragnea spunându-le jurnaliştilor, la ieşire, că el a spus adevărul în instanţă şi că este obosit.

Doamna Floarea Alesu a declarat că Liviu Dragnea i-a cerut să le mențină în funcție pe cele două secretare PSD angajate fictiv la DGASPC Teleorman până când le rezolvă problemele. Dragnea a negat acuzațiile și s-a declarat nevinovat. Termenul pentru pledoariile finale a fost fixat pentru 25 aprilie.

La ieșire,liderul PSD a dat primele declarații presei în modul său evaziv.

 

Sursa video : Știri De Ultimă Oră 24H

Sursa foto : News.ro

Redacția platformei media Criteriul Național

 

Facebook Comments
Citeste in continuare

Actualitate

Cum sa obtii in bucatarie cea mai buna solutie de iluminare?

Publicat

pe

De

Sunt foarte multe aspecte importante de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne amenajam locuinta, iar fiecare camera are, bineinteles, specificul sau si impune o serie de criterii particulare, pe care trebuie sa le indeplinim pentru a beneficia la final de tot confortul si de o atmosfera asa cum ne dorim s-o avem in casa. Astfel, printre elementele de baza luate in calcul la amenajarea casei se afla si modalitatile de iluminare pe care le alegem pentru fiecare incapere in parte, in functie de nevoia de lumina pe care o avem, determinata de activitatile pe care le desfasuram in acele spatii din locuinta.

Una dintre incaperile unde este nevoie de o iluminare  optima este bucataria, avand in vedere ca aici se desfasoara o serie de activitati, precum gatit, luarea mesei, spalarea vaselor, in timpul carora vrem sa beneficiem de suficienta lumina. Iar exigentele in privinta surselor de lumina sunt cu atat mai mari cu cat ne dorim o bucatarie extrem de functionala, in care se gateste frecvent si reprezinta un spatiu in care ne petrecem mult timp, chiar si momente de relaxare, cand dorim sa savuram o cafea sau sa ne facem timp sa citim cateva randuri dintr-o carte.

Iar daca ne dorim o solutie de iluminare corect aplicata, este recomandat sa apelam la specialisti, vezi 07Handyman, care vor gasi cele mai bune variante, avand pregatirea si experienta necesare pentru asemenea operatiuni. Cu siguranta, la bucatarie, chiar si in cazul in care este vorba despre una cu dimensiuni mai mici, nu este suficienta doar o singura sursa de lumina, respectiv cea din plafon, ci sunt necesare si alte cateva puncte care sa ofere, printr-o combinatie echilibrata, o iluminare care sa acopere integral aceasta camera, fara colturi intunecoase.

Putem apela, alaturi de lustra din tavan, la cateva corpuri de iluminat suspendate, ca surse suplimentare, precum si la spoturi, care pot fi incastrate in tavan, pe rafturi suspendate sau chiar in interiorul dulapurilor, pozitionate catre anumite puncte de interes, precum zona de lucru, locul unde se ia masa, chiuveta etc.

Este important sa folosim doar surse de lumina calda, pentru a evita ca, prin intermediul celor reci, crearea unei atmosfere impersonale, glaciale, aproape neprimitoare. O atentie deosebita trebuie manifestata la montarea prizelor, a comutatoarelor, in numar suficient, pentru care vom avea nevoie de electricieni precum cei de la 07Handyman, care vor proceda la pozitionarea lor corecta, pentru un acces facil si vor stabili aceste aspecte inainte de montarea instalatiei electrice.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Top Stiri Nationalul.ro