Demisiile în lanț de la nivelul politic cel mai înalt din Slovacia nu rezolvă cazul asasinatului jurnalistului Jan Kuciak

0
1006

Aceste decizii survin la mai bine de două săptămâni după evenimentul tragic care a cutremurat întreaga națiune slovacă, prin asasinarea jurnalistului care investiga implicarea mafiei italiene în Slovacia. Moartea sa a provocat cele mai mari proteste de la căderea comunismului în Slovacia. Demisia lui Fico este menită să evite destrămarea coaliției de guvernare și organizarea de alegeri anticipate.Asasinatul a relansat dezbaterea despre libertatea presei și despre corupție în Europa.

Premierul slovac Robert Fico a demisionat miercuri a informat presa locală.Decizia politicianului survine  la două săptămâni după asasinarea unui jurnalist de investigație,care a tulburat și emoționat o întreagă națiune.

Filmul evenimentelor

Jurnalistul slovac Jan Kuciak în vârstă de 27 de ani a fost găsit împuşcat în locuinţa sa, la sfârşitul lunii februarie.În momentul decesului său, Kuciak lucra la o anchetă care lega un consilier apropiat de-al lui Robert Fico cu un alt oficial guvernamental de nivel înalt ce avea legături cu sindicatul criminalității italiene cunoscut sub numele de „Ndrangheta. De atunci, mass-media slovacă a confirmat și elaborat multe dintre acuzațiile în articolul neterminat al jurnalistului ucis, care a fost publicat post-mortem.

Anterior,în timpul ultimei sale conferinţe de presă din data de 9 martie, Robert Fico s-a arătat nemulţumit de faptul că „se politizează o tragedie” după ce politicieni din opoziţie au ţinut o conferinţă de presă în care au acuzat partidul aflat la putere, Smer, că ar avea legături cu asasinatul.

„Nu faceţi legături între oameni nevinovaţi şi o crimă dubă fără să aveţi dovezi. Se întrece limita”, a spus Fico.

Dar, din moment ce există nenumărate motive și suspiciuni care probează faptul că  oamenii de afaceri au conexiuni politice importante în Slovacia, inevitabilul s-a produs, cu întîrziere. Dealminteri, colegii lui Kuciak din presă susţin și fac apel în continuare la autorităţile statului care ar fi trebuit să citească ultimul articol al regretatului jurnalist de investigație Jan Kuciak pentru a înţelege de ce a fost ucis. În articolul respectiv, el a lăsat scrisdespre cum oameni de afaceri din estul Slovaciei, care au legături cu mafia din regiunea Calabria din Italia, comit fraude cu fonduri europene.

Se poate afirma că întreaga opinie publică slovacă a condus la apeluri de a schimba cîte ceva din lumea politică.Premierul slovac a promis că va combate corupţia şi clientelismul, dar a fost criticat pentru închirierea unui apartament de la un dezvoltator imobiliar anchetat pentru fraude fiscale.Moartea jurnalistului Ján Kuciak de investigații care avea o anchetă legată de presupusa activitate a mafiei italiene în Slovacia a determinat luarea de poziții și organizarea inclusiva unui protest de stradă împotriva lui Fico de aproximativ 50.000 de persoane din Bratislava desfășurat săptămâna trecută, în timp de președintele Andrei Kiska a cerut o remaniere guvernamentală.Președintele Kiska va trebui să accepte demisia lui Fico pentru a o oficializa.

Ministrul slovac de Interne, Robert Kalinak şi-a anunţat luni, 12 martie demisia, reclamată în contextul asasinării jurnalistului Jan Kuciak, sperând ca prin acest gest să ajute Guvernul de coaliţie al lui Robert Fico să supravieţuiască unei crize, a relatat AFP. ”Demisionez din postul de ministru de Interne şi din postul de vicepremier”, a declarat Robert Kalinak într-o conferinţă de presă. Plecarea sa era cerută atât de opoziţie, cât şi de importante manifestaţii de stradă şi de către un partid membru al coaliţiei la putere, Most-Hid (centru-dreapta) care a făcut din ea o condiţie a participării la guvernare.

Conducerea Most-Hid urma să se întâlnească luni după-amiaza pentru a hotărî dacă demisia ministrului îi permite să continue să facă parte din coaliţie.

Kalinak, un membru influent al Smer-SD, a subliniat că îşi va încheia activităţile în curs, iar după aceea va părăsi funcţia, fără să ofere o dată precisă.

Social-democratul transformat din doctrina populistă,Robert Fico, în vârstă de 53 de ani a fost prim-ministrul Slovaciei timp de zece ani.Decizia sa de a demisiona a venit la două zile dupa demisia ministrului de interne Robert Kaliňák. 

Interesant rămâne faptul referitor la dezechilibrele actuale de pe scena politică slovacă, deoarece unul dintre partenerii coaliției majoritare, partidul maghiaro-slovac Most-Hid, a amenințat că va părăsi guvernul dacă Fico nu va fi de acord să organizeze alegeri anticipate . „Această decizie a fost luată pentru a aduce pacea la situația actuală”, a declarat șeful partidului Most-Hid-Béla Bugár în urma demisiei lui Fico.

 People carrying a banner ‘Attack on journalists – attack on all of us’ take part in a march honouring the memory of murdered Slovak journalist Jan Kuciak and his fiance Martina Kusnirova in Bratislava, Slovakia, 02 March 2018. Kuciak was found shot dead together with his fiance in Velka Maca near Bratislava. The 27-year-old reporter was working for the Slovak news website aktuality.sk and specializing on topics of tax evasion. Police suspect that the killing is linked to his investigations. 

Demonstrațiile a de la Bratislava au fost unele dintre cele mai mari proteste stradă din țară de după 1989,atunci când slovacii au ieșit pe străzi pentru a cere demisia regimului cehoslovac comunist. Potrivit lui Pavol Babos, un politolog la Universitatea din Comenius din Bratislava, mărimea protestului i-a încurajat pe membrii partidului Most-Hid să facă mai multă presiune asupra lui Fico.

„Au așteptat să vadă cât de furioși sunt oamenii”, a spus Babos. „Cu cât erau mai mulți oameni pe străzi, cu atât mai multe cereri au fost făcute de Most-Hid.” Presiunea a venit și din partea UE. Cu doar câteva ore înainte de anunțarea lui Fico, Parlamentul European a prezentat un raport privind criza din Slovacia, invocând îngrijorarea „privind implicarea mafiei și prezența crimei organizate în țară”.

De asemenea,ministrul Culturii din Slovacia a demisionat, după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak. Ministrul slovac al Culturii, Marek Madaric, a demisionat miercuri, 28 februarie, ca reacţie la asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak.“Pur şi simplu, nu pot accepta ca ministru al Culturii uciderea unui jurnalist în timpul mandatului meu”, a declarat Madaric, într-o conferinţă de presă televizată.Marek Madaric este membru al conducerii partidului Smer, al premierului slovac Robert Fico.

Ca amănunt de culoare, menționez acela în care, acum soi ani de zile, în 2016, întrebat despre încălcarea legislaţiei privind achiziţiile publice în timpul preşedinţiei slovace a Uniunii Europene, el a numit ziariştii “prostituate murdare, anti-slovace”.

Alte demisii

Alţi doi oficiali slovaci, menţionaţi în ultima anchetă a lui Kuciak, au anunţat că se retrag din funcţii pe durata anchetei asasinatului. Viliam Jasan, secretar al consiliului de securitate naţională, şi Maria Troskova, asistentă a prim-ministrului, au negat orice legătură cu uciderea lui Kuciak.

Potrivit mai multor rapoarte, fosta asistentă a lui Fico, Mária Trošková, a fost anterior legată în mod relațional de  Antonino Vadala.Aceasta a fost acuzată de poliția italiană că ar fi activat ca membră a Ndrangheta.De asemenea,Vadala a fost unul dintre cei șapte persoane luați în custodie imediat după descoperirea crimelor, dar toți au fost eliberați. Cu toate acestea, el a fost arestat din nou în cursul zilei de 13 martie, cu privire la un mandat de arestare emis de tribunalul de la Veneția, ce-l suspectează pe Vadala că ar fi în mijlocul unei afaceri cu stupefiante și droguri de mare risc.

Efectele după demisie

Demisia lui Fico va menține coaliția intactă. Presa slovacă a anunțat că înlocuirea sa ar putea fi viceprim-ministrul Peter Pellegrini, membru al partidului lui Fico, Smer-SD. În urma anunțului, Richard Sulík, șeful partidului de opoziție „Libertate și solidaritatea”, a scris pe Facebook: „Deci, Pellegrini pentru Fico și altfel totul [ este ca] vechi”.

De asemenea, unul dintre avocații respectați și specializați pe drept constituțional-Marek Domin a declarat că ” demisia primului ministru Robert Fico ar trebui să fie un exemplu și pentru ceilalți membrii ai guvernului.Nu cred că ar fi un gest extrem, dacă președintele Kiska ar autoriza apoi acel guvern să-și îndeplinească funcțiile în continuare dacă nu este desemnat un nou cabinet. Pentru toată opinia publică din Slovacia și chiar de pretutindeni, ar însemna un minim gest de onoare.”

Sursa foto Cotidianul,Stiripesurse.ro,Egyptian Streets,EPA/JAKUB GAVLAK

Sinteza acestei știri a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here