Marile puteri occidentale au condamnat Rusia pentru otrăvirea spionului din Marea Britanie

0
1400

Preşedinţii SUA şi al Franţei, cancelarul Germaniei şi premierul Marii Britaniei și-au exprimat ferm punctul de vedere într-o declaraţia comună și au condamnat lipsa de reacție și eşecul Rusiei în a da un răspuns cererii legitime a Marii Britanii de a avea o explicație. Acest lucru evidenţiază responsabilitatea pe care această ţară o poartă în tentativa nereușită de asasinare a fostului spion Serghei Skripal.

Într-o rară declaraţie comună, Donald Trump, Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Theresa May au transmis un comunicat în care au afirmat cu nu există altă explicație plauzibilă pentru otrăvire decât o acțiune a Rusiei. Liderii acestor națiuni au condamnat Rusia pentru „prima utilizare ofensivă a unui agent nervos în Europa de la cel de-al doilea război mondial”.

„Regatul Unit şi-a informat aliaţii că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă pentru atac. Împărtăşim opinia britanică că nu există altă explicaţie plauzibilă”, se mai arată în comunicat.

În consecinţă, cei patru aliaţi cer Rusiei „să răspundă la toate întrebările legate de atacul de la Salisbury. Rusia ar trebui să ofere informaţii complete Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) despre programul Noviciok”, au afirmat oficialii britanic, francez, german şi american.

În acest document, liderii acestor țări sunt de acord că folosirea de arme chimice reprezintă „un asalt la adresa suveranităţii Marii Britanii” şi o „încălcare a legislaţiei internaţionale”, așa cum a transmis Associated Press.

Președintele SUA Donald Trump a declarat că „se pare că” Rusia a fost responsabilă pentru otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie la începutul acestei luni. Unul dintre cei mai influenți lideri ai lumii a vorbit reporterilor după ce administrația sa a anunțat noi sancțiuni asupra entităților rusești pentru a amestecul în alegerile prezidențiale din 2016. De asemenea, Donald Trump a declarat că Statele Unite a considerat atacul nereușit efectuat în Salisbury, Marea Britanie ca ceva „foarte serios”.

Donald Trump a vorbit în prealabil marți cu prim-ministrul britanic Theresa May și a spus că cele două guverne „se află în discuții profunde”, despre  următorii pași. El a adăugat: „Este ceva ce nu trebuie să se întâmple niciodată”.

Procesul de expulzare a ”ofițerilor de informații nedeclarați” a înrăutățit relațiile diplomatice ruso-engleze

În tot acest timp Marea Britanie a expulzat deja 23 de diplomaţi ruşi şi a suspendat contactele la nivel înalt cu Moscova, în urma otrăvirii lui Skripal şi a fiicei sale.

Reacția ambasadei ruse a venit promptă. „Consideram ca aceasta acțiune ostilă este absolut inacceptabilă, nejustificată și pripită. Toată responsabilitatea pentru deterioararea relațiilor Rusia-Marea Britanie aparține actualilor conducători politici britanici”. Discursul premierului britanic a venit la foarte scurt timp după ce ambasadorul Moscovei la Londra a avertizat că vor exista măsuri reciproce dacă Regatul Unit expulzează diplomati rusi.
„Respectând Convenția de la Viena, Regatul Unit va expulza 23 de diplomati ruși care au fost identificați ca ofițeri de informații nedeclarați”, a adăugat Theresa May. „Vom pune sub sechestru active ale statului rus oriunde vom avea dovezi că ar putea fi folosite să amenințe viața sau proprietatile cetatenilor sau rezidentilor britanici”, a adaugat domnia sa.

De asemenea, invitația către ministrul de externe Sergei Lavrov de a vizita Marea Britanie a fost retrasă. În semn de protest, miniștrii și demnitarii din Regatul Unit nu vor merge la ediția din acest an a Cupei Mondiale de fotbal ce se va desfășura între 14 iunie și 14 iulie în Federația Rusă.

De cealaltă parte, autoritățile de la Kremlin au anunţat prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov că federația rusă nu are nimic de a face cu acest caz .De altfel, autoritățile de la Moscova au refuzat să coopereze în acest caz până la ultimatumul dat de Londra estimat la miezul nopţii de marţi 13 martie.

Reacții inedite în UK

Jeremy Corbyn, liderul principalului partid de opoziție din UK a sfidat criticii în propriul său partid și i-a avertizat pe toți cei din anturajul primulu-ministru să nu „se grăbească înainte de a avea dovezi” asupra otrăvirii spionului rus din Salisbury, în ceea ce el a denumit atmosferă „febrilă” din Westminster.

Totuși, liderul laburist Jeremy Corbyn a sfidat pe toată lumea, inclusiv pe colegii din propriul partid, și a cerut mai multă calm din partea guvernului britanic, pentru a evita un nou război rece cu Rusia.

Liderul partidului laburist din UK a avut o abordare precaută și a declarat că acest eveniment îngrozitor cere ” în primul rând cea mai amănunțită  urmărire penală, condusă de poliția și serviciile noastre de securitate”.

Totodată, a avertizat că nu ar fi cazul „să ne grăbim în fața dovezilor adunate de poliție, într-o atmosferă parlamentară aprinsă, ce nu servesc nici justiției, nici securității naționale”. Corbyn a reiterat faptul că nu este un susținător al regimului Putin, caracterizat de autoritarismul său conservator, și de abuzul ce se formează împotriva drepturilor omului sau ”se caracterizează de corupția politică și economică. „

Corbyn a susținut decizia premierului UK Theresa May de a expulza pe cei 23 de diplomați, dar a sugerat că o represiune financiară asupra oligarhilor ruși ar fi fost mai eficientă. „Suntem de acord cu acțiunile guvernului față de diplomații ruși, însă măsurile de combatere a oligarhilor ar avea un impact mult mai mare asupra elitei ruse decât expulzările limitate „, a mai declarat pentru The Guardian.

Sursa foto Time Magazine,Calea Europeana

Sinteza acestei știri a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here