Actualitate
Vladimir Putin va conduce Rusia încă șase ani de zile
Vladimir Putin a obținut al patrulea mandat de președinte al Federației Ruse după ce a câștigat alegerile prezidențiale cu peste 75% din voturi. Principalul adversar al Putin, Alexei Navalnîi, a fost oprit să candideze, iar observatorii independenți din Rusia au raportat numeroase nereguli în toată țara.
Vladimir Putin a fost reales, duminică, încă din primul tur, în funcția de președinte al Rusiei, după ce a obținut peste 70% din voturile rușilor, a relatat site-ul agenției Tass.
Vladimir Putin a dominat scena politică rusească fiind liderul de necontestat timp de aproape două decenii. De-a lungul perioadelor succesive, în calitate de președinte și prim-ministru, a supravegheat o creștere economică, dar și o expansiune militară readucând Rusia ca o putere majoră pe plan mondial.
Prin măsurile economice luate, anumite standarde de viață s-au îmbunătățit pentru majoritatea rușilor și a apărut un sentiment reînnoit de stabilitate și mândrie națională. Dar prețul a fost decontat și a fost transpus prin eroziunea sentimentului de lipsă de democrație în Rusiei.
Astfel, Putin va conduce Rusia pentru încă șase ani, după ce a obținut o victorie așteptată la alegerile prezidențiale de duminică. Putin, care a condus țara ca președinte sau prim-ministru din 1999, a obținut peste 76% din voturi au arătat rezultatele oficiale.
Prezenţa la urne a fost de cel puţin 60% din cei 111 milioane de ruşi cu drept de vot.Observatorii străini au raportat peste 2.000 de nereguli în timpul scrutinului.
Adresându-se publicului din Moscova în fața unei mulțimi entuziaste strânse în celebra Piată Roșie, Putin a spus că alegătorii „au recunoscut realizările ultimilor ani”.După ce rezultatele au fost anunțate,în fața reporterilor, actualul șef de la Kremlin a râs de o întrebare despre faptul de a alerga din nou în alți șase ani. „Ceea ce spuneți este un pic amuzant. Credeți că voi rămâne aici până la vârsta de 100 de ani?”
Cifrele victoriei au fost prezise pe scară largă și par a avea o creștere accentuată a cotei sale din votul înregistrat în 2012, atunci când a câștigat cu 64%. Cel mai apropiat concurent al lui Putin, milionarul comunist Pavel Grudinin,a primit aproximativ 12% din voturile legal exprimate. Cursa a inclus-o de asemenea pe Ksenia Sobchak, o fostă gazdă a unui reality-show-al televiziunii naționale dar și pe veteranul naționalist Vladimir Zhirinovsky care au înregistrat scoruri modeste de 2% și respectiv, 6%.
Echipa de campanie a lui Putin a declarat că a fost o „victorie incredibilă”. „Procentul pe care tocmai l-am văzut vorbește de la sine. Este un mandat pe care Putin îl are nevoie pentru decizii viitoare și are multe de făcut”, a declarat purtătorul de cuvânt al Interfax al Rusiei.
Nenumărate nereguli semnalate
Pentru a stimula și mai mult prezența la urne la fiecare secție de votare au fost amenajate târguri de produse alimentare și locuri de joacă pentru copii.
În unele zone, multe mese gratuite și reduceri în magazine locale au fost oferite în apropierea secțiilor de votare. Anumite înregistrări video din secțiile de votare de pe teritoriul Federației Ruse au prezentat nereguli în mai multe orașe. Mai mulți observatori internaționali au arătat și au semnalat oficialilor cum anume s-a procedat cu multe voturi îndesate în urne,chiar în timpul alegerilor.
În timpul zilei de votare, grupul independent de monitorizare a alegerilor Golos a raportat sute de nereguli, printre care se numără multiple acțiuni abuzive petrecute în secțiile de votare sau chiar voturi găsite în urne înainte de publicarea sondajelor. De altfel, ăn anumite provincii precum Daghestan, observatorii internaționali nu au putut intra în secțiile de votare .
O altă problemă semnalată de grupul independent de monitorizare a scrutinului a fost aceea în care s-a putut proba cum anume anumiți oameni au fost forțați să efectueze ”turism electoral” cu ajutorul mijloacelor de transport precum autobuze .
Tot ca nereguli pot fi incluse și enumerate și forțarea anumitor web-cam-uri din secțiile de votare care au fost obstrucționate de baloane și de alte obstacole, pentru a nu se sesiza eventualele fraude.
Un exemplu concret a fost acela produs într-un oraș din provincia Daghestan,acolo unde un oficial de alegeri a declarat că a fost împiedicat să-și facă datoria de către o mulțime de oameni care au blocat urna de vot. Dar șefa Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, chestionată imediat de către mass-media locală a declarat că ”nu au existat încălcări grave.”Am analizat și monitorizat tot ce am putut, tot ce a sosit. Mulțumesc bunăvoinței, este destul de puțin până în prezent”, a declarat domnia sa într-o ședință a comisiei în timp ce a amintit despre toate aceste nereguli și încălcări ale normelor de vot. De asemenea, doamna Pamfilova a mai declarat că” oricine care se va dovedi că ar fi implicat în aceste încălcări va fi prins.”
Votul de duminică a fost, de asemenea, primul în peninsula Crimeea, deoarece Rusia a preluat regiunea ce a aparținut Ucrainei. De altfel, victoria lui Vladimir Putin a coincis cu aniversarea anexării. Anexarea este în continuare contestată de către anumite voci și partide din Kiev , în contextul în care s-au amplificat tensiunile dintre Rusia și Occident. Rușii care trăiesc în Ucraina nu au putut participa la votul de duminică, deoarece accesul la misiunile diplomatice ruse a fost blocat de către guvernul de la Kiev.
Declarații ale învinșilor și ale contestatarilor
Corul vocilor contestatarilor și ale învinșilor a fost unul timid. Totuși, această victorie fără emoții a survenit și în contextul în care principalul lider al opozitiei Alexei Navalnîi nu a fost lăsat să participe în alegeri. El a încercat până în ultimul moment să își convingă susținătorii să boicoteze scrutinul.
Liderul principal al opoziției- Alexei Navalnîi- a fost exclus din cursă.De altfel, principalul contracandidat Alexei Navalnîi a fost exclus din alegeri din cauza unei condamnări cu presupuse acuze legate de o deturnare de fonduri și de informații. Acestea sunt foarte subiective și, din ceea ce se declară în spațiul public, ar fi fost produse chiar de către aparatul de stat de la Kremlin.
În prima sa reacție la știri, domnul Navalnîi a indicat că nu a reușit să-și contracareze frustrarea. „Acum este sezonul Postului Mare, mi-am luat dreptul ca niciodată să nu mă supăr și să nu mai ridic vocea. Ei bine… voi încerca din nou data viitoare”, a adăugat domnia sa.
Un alt contestatar fervent al regimului Putin, ex-campionul mondial de șah Garry Kasparov a publicat pe Twiiter o declarație ce sintetizează perfect această opțiune populară de reînscăunare a vechiului șef al Federației Ruse.” Fiecare lider mondial, care îl felicită pe Putin pentru „alegerea sa”, este un complice în războiul său global asupra democrației. Ei subminează statutul lor de lideri liberi aleși.”
Un sfert de secol va fi asigurat ceea ce-l face pe Vladimir Putin cel mai longeviv lider rus după I.V Stalin. În scrutinul de ieri rușii au avut la dispoziție 96 de mii de secții de votare în Rusia și alte 400 în străinănate
Sursa foto : Publika.md
Sinteza acestei știri a fost oferită de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național
Actualitate
Noi detalii despre starea de sănătate a regelui Charles. Monarhul sărbătorește duminică doi ani de la urcarea pe tron
Sănătatea regelui Charles merge „într-o direcție foarte pozitivă” după diagnosticul său de cancer de la începutul acestui an, a declarat o sursă regală. Vestea vine în momentul în care monarhul în vârstă de 75 de ani se pregătește să sărbătorescă, dumincă, doi ani de la urcarea sa pe tron.
Surse apropiate regelui Charles spun că starea lui de sănătate s-a îmbunătățit FOTO Arhivă
Regele a avut un al doilea an dificil ca suveran, atât el, cât și nora sa, Prințesa de Wales, urmând tratamente pentru cancer, potrivit Daily Mail.
Dar sursa a spus că regele Charles a făcut față ultimului an cu „determinarea de a fi cât de prezent a fost posibil” pentru a reasigura națiunea despre capacitățile sale.
Regele și regina se pregătesc pentru un tur important în Australia și Samoa în toamnă – prima lor călătorie majoră peste hotare de la anunțarea cancerului lui Charles.
„Sănătatea trebuie să rămână prioritatea numărul unu, deși se îndreaptă într-o direcție foarte pozitivă”, a spus sursa.
Pauzele de odihnă vor fi incluse în Australia și Samoa, fără prea multe întâlniri consecutive, luând în considerare diferența de fus orar, iar o vizită planificată în Noua Zeelandă a fost eliminată pentru a reduce cerințele de călătorie, însă programul lui Charles este totuși așteptat să fie „destul de încărcat”.
Regele, sprijinit de Camilla
„Căldura ei naturală, reziliența și simțul umorului, așa cum ar spune orice pacient, sunt un lucru minunat de avut”, a spus sursa.
„Desigur, a fost un an stresant și pentru Majestatea Sa, dar nu a existat niciodată un sentiment de descurajare, doar o determinare că vor trece prin asta, la fel cum au făcut față multor alte probleme provocatoare din trecut.”
Regele a stat departe de îndatoririle publice timp de aproximativ trei luni, după ce a fost diagnosticat cu cancer în ianuarie, după ce a primit tratament pentru o prostată mărită.
A revenit la muncă în aprilie, cu o vizită la un centru de tratament pentru cancer din Londra, unde s-a întâlnit cu alți pacienți.
Aniversare de doi ani pe tron
Regele Charles a devenit șef de stat imediat după moartea mamei sale, cel mai longeviv monarh al națiunii, care a murit la Castelul Balmoral pe 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.
Se așteaptă ca el să participe la slujba de la biserică, petrecând timp în rugăciuni și reflecții private, de aniversare, care coincide cu vacanța sa de vară de la moșia sa din Aberdeenshire, în Highlands scoțiene.
„Sunt sigur că va fi o zi foarte emoționantă pentru toți. Cum ar putea să nu fie, mai ales având în vedere anul dificil prin care a trecut întreaga familie?” a mai spus sursa.
Sâmbătă va avea loc adunarea anuală de la Braemar, când familia regală de obicei ocupă locurile din față pentru a urmări tradiționalele jocuri din Highlands, la o scurtă distanță cu mașina de Balmoral.
Salvele de tun sunt de obicei trase de Ziua Urcării pe Tron, dar deoarece în acest an aniversarea cade într-o duminică, când de obicei nu au loc salve de tun, tributul militar al Trupei Regale de Artilerie Călare a Regelui la Hyde Park și al Companiei Onorabile de Artilerie de la Turnul Londrei a fost mutat pentru luni.
Actualitate
Iranul a trimis Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune
Iranul a efectuat de curând un transfer de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către Rusia pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă din Ucraina, conform a două surse la curent cu informațiile, relatează CNN.
FOTO Shutterstock (Arhivă)
Nu se știe cu exactitate când au fost furnizate rachetele, însă transferul survine în contextul în care Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene.
Știre în curs de actualizare…
Actualitate
Ducem sau nu flori profesoarelor la început de an școlar? Soluția elegantă găsită de o învățătoare din Cluj
Bugetul pentru florile pe care elevii le duc dascălilor la început de an școlar începe cu 10 lei pe fir și ajunge până la 300 de lei pentru buchete mai complexe. O învățătoare din Cluj a găsit o soluție elegantă pentru a evita competiția părinților pentru cel mai extravagant buchet de flori.
Florăriile se întrec în buchete pentru început de an școlar. FOTO: Adevărul
Ducem sau nu flori cadrelor didactice la început de an școlar? Este dilema dezbătută an de an în preajma zilei în care elevii revin la școală după o lungă vacanță de vară.
Unii părinți gândesc la fel ca Florina: „Prostia care persistă de pe vremea lui neanicu, cum să meargă copilul fară flori la doamna învățătoare, profesoar că nu e corect dacă copilul tău nu e la fel ca ceilalți (Cu flori în mână). ….trist”.
Alții, cum e Mircea, consideră că „nu e nimic rău în faptul că oferi o floare unui cadru didactic, nu cu premisa că va fi un avantaj sau un bonus, ci doar pentru că apreciezi munca depusă sau îți arăți recunoştința față de ea/el. Face ce vrea ea/el cu florile ulterior…să nu fim ”hateri”…zic eu…”.
Pe de altă parte, mai este și perspectiva Simonei:
„Am o vecină care e profesoară. La fiecare început de an școlar, vine acasă cu nșpe brațe de flori, cu care nu mai știe ce să facă. Cu florile, nu cu brațele.
Uneori împarte buchete și pe la vecini, le lasă prin curte, e o adevărată durere în fund să găsească locuri în care să depoziteze atâtea flori. Unde mai pui că i-ar plăcea mai tare dacă n-ar rupe nimeni florile pentru ea.
Numa’ vă zic, poate aveți de gând să umflați cozile la florării mâine dimineață.”
Imaginea 1/15:
flori la inceput de an scolar 2024 foto remus florescu (3) jpg
Soluția elegantă găsită de o profesoară din Cluj
Problema cea mai mare este cea remarcată de Alexia– anume că apare o competiție între părinți pentru a aduce cel mai cel buchet:
„În ziua de azi toți se întrec și nimeni nu mai aduce un buchet simplu de 5 lalele sau flori de câmp. Prin acest aparent simplu gest de a oferi flori creezi o competiție între ce profesori primesc sau nu flori, și ce părinte/ copil aduce cel mai frumos buchet”.
Învățătoarea unei școli din Cluj a reușit să găsească o soluție care împacă „și capra și varza”. Le-a interzis părinților să-i aducă buchete extravagante de flori, spunându-le că nu le va primi. În schimb, le-a permis, dacă doresc, să cumpere câte o floare pentru fiecare elev, același tip de floare, astfel încât nimeni să nu-și facă probleme că vecinul a adus o floare mai frumoasă. Asta nu înseamnă că nu apar și părinți care vor să fie „mai cu moț”, dar încet-încet vor înțelege că un buchet extravagant de flori nu asigură un tratament special al învățătoarei față de copilul tău.
Cât costă florile pentru dascăli
Florăriile se întrec cu reclame pe rețelele sociale și cu oferte speciale pentru elevii care vor să ducă flori dascălilor lor la început de an școlar. Poți cumpăra flori online, de la piață, de la florării și chiar din rețelele de supermarketuri.
Prețurile sunt pentru toate buzunarele: 10 lei firul de gerbera, 12 lei 15 lei firul de trandafir. Cel mai ieftin buchet de flori se poate lua de la supermarket- 5 fire de trandafir – cu 19,99 de lei. Prețurile ajung și până la 300 de lei, în funcție de mărime și compoziție.
-
Actualitateacum o zi
Riscurile pe care vi le asumați atunci când cumpărați anvelope chinezești ieftine pentru mașină
-
Actualitateacum o zi
„Era fascinată de America”. Destinul tragic al Cristinei Irimie, profesoara de matematică ucisă în atacul armat de la o școală din SUA
-
Actualitateacum 2 zile
Rețele de escroci români au invadat Turcia. Cursa în care riscă să pice turiștii care aleg o populară destinație de vacanță
-
Actualitateacum 2 zile
Descoperă Cum un Magazin Online Personalizat Îți Poate Propulsa Afacerea Spre Succes
-
Actualitateacum o zi
Samuel Le Torrillec, cunoscut bucătar-șef francez, prins băut la volan în București
-
Comunicateacum 2 zile
Descoperă Cum un Magazin Online Personalizat Îți Poate Propulsa Afacerea Spre Succes
-
Actualitateacum 2 zile
După Paris, încă o capitală europeană interzice trotinetele electrice închiriate prin aplicație, din motive de siguranță
-
Lifeacum o zi
Review Yealink WHC-60