Care sunt cele mai bune baterii auto și cum se întrețin?

0
968
baterii sorgeti

Bateria auto este una dintre acele componente ale mașinii a căror importanță devine sesizabilă doar în momentul în care cauzează probleme. Așadar, majoritatea șoferilor se gândesc la întreținerea și prelungirea duratei de viață a acumulatorului mașinii abia în situația în care acesta dă semne de descărcare sau chiar „moare”.

Ce trebuie să știi despre bateria auto?

Acumulatorul auto este acea componentă care ne ajută să pornim mașina, să folosim iluminarea, radioul, clima și alte funcții care necesită curent electric.

Mai precis, cel mai important rol al bateriei auto este să ne ajute la pornirea motorului, întrucât, după aceea, curentul necesar celorlalți consumatori este asigurat de alternator.

Ce tipuri de acumulatori auto există?

Există 4 tipuri de baterii auto, și anume:

  • Baterii auto cu întreținere
  • Bateri auto fără întreținere
  • Baterii auto etanșe cu gel
  • Acumulatori auto de tip Start-Stop

Mașinile vechi erau dotate cu baterii auto cu întreținere astfel că, mai mult ca sigur, în rândul șoferilor români acestea sunt cele mai cunoscute tipuri de baterii. Este vorba despre acei acumulatori care necesită verificare periodică și întreținere deoarece, în urma procesului de electroliză, evaporă lichidul și acesta trebuie completat în timp.

Noile autovehicule au baterii moderne, care nu necesită întreținere întrucât păstrează lichidul pe toată durata funcționării. De asemenea, mașinile cu motoare foarte puternice sunt dotate cu baterii auto etanșe cu gel, acestea fiind considerate cele mai bune baterii auto pentru consumul mare de curent.

Nu în ultimul rând, bateriile care funcționează pe sistemul Start-Stop sunt și ele tot mai des întâlnite, fiind vorba despre acumulatori cu încărcare rapidă și înmagazinare bună a curentului, care nu necesită întreținere.

Și pentru că orice șofer știe că o mașină necesită destul de multe investiții, cu siguranță prețul se numără printre cele mai importante criterii atunci când vine vorba despre cumpărarea unui nou acumulator auto.

Astfel, din punct de vedere al costurilor, cele mai bune baterii auto ar putea fi cele care oferă un raport corect între preț și calitate.

Așadar, nu este nevoie să vă aruncați la cel mai scump produs de acest tip de pe piață, cum nu este indicat nici să căutați cea mai ieftină baterie auto.

Cel mai important, însă, este să luați în calcul specificațiile producătorului mașinii privind amperii necesari pentru ca sistemele electrice din dotarea autoturismului să funcționeze fără probleme.

De asemenea, ar fi indicat să vă orientați spre un acumulator auto nou, nu spre o baterie la mâna a doua, pentru a putea beneficia și de garanție.

Prelungirea duratei de viață a bateriei auto

Așadar, o baterie auto nouă, aleasă în conformitate cu nevoile vehiculului și cumpărată de la un furnizor care asigură garanție și calitate, ar trebui să-și facă treaba câțiva ani buni.

Suplimentar, pentru a vă asigura că bateria va avea viață lungă, puteți lua mici măsuri precum verificarea periodică a nivelului electrolitului și, la nevoie, adăugarea de apă distilată, oprirea, în sezonul rece, a tuturor consumatorilor de curent electric – climă, radio, faruri, dezaburire, dezghețare oglinzi etc. – înainte de pornirea motorului ș.a.m.d.

Unul dintre principalii furnizori de baterii auto din țară, care le asigură clienților beneficii precum garanție extinsă, montare gratuită și service specializat în care verificarea sistemului de încărcare poate fi făcută oricând, este Sorgeti. Îl găsești în fiecare sector al Capitalei și în alte șapte orașe din țară, dar și online, pe www.sorgeti.ro.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here