Evoluția în timp a instrumentelor stomatologice: Frezele dentare

0
3561
freze dentare

Tehnologia a cunoscut o evoluție extraordinară de-a lungul timpului, iar producătorii optimizează instrumentele dentare în mod constant pentru a le facilita munca stomatologilor.

Așadar, în zilele noastre, există o gamă variată de produse, mai ales în zona online, pe care le puteți achiziționa cu ușurință de pe site-urile magazinelor de specialitate.

Unul dintre cele mai populare instrumente care își găsește utilitatea atât în cabinete, cât și în clinicile stomatologice este freza dentară.

Aceasta constituie un aparat stomatologic rotativ abraziv care se utilizează în cadrul unor intervenții precum prepararea cavităților pentru obturația cariei dentare sau șlefuirea dinților stâlpi pentru coroanele și punțile dentare.

Scurtă incursiune în istorie a frezelor dentare

Cele mai recente descoperiri arheologice semnalează existența unor dinți umani care datează de 9000 de ani.

De asemenea, ultimele cercetări efectuate au arătat că civilizația mayașă utiliza mecanisme primitive de găurire a dinților pentru a insera în spațiile libere pietre prețioase.

 • Frezele acționate manual, utilizate în vechime, aveau viteze de rotație redusă, de aproximativ 15 rotații pe minut.
 • În 1864, George Fellows Harrington inventează freza manuală zgomotoasă denumită Erado care era prevăzută cu un mecanism de ceas ce permitea o funcționare de aproximativ două minute.
 • În 1871, James B. Morison inventează freza dentară cu pedală pneumatică – ce avea un mecanism asemănător unei mașini de cusut. Acesta consta într-o freză la capătul unui braț; brațul cotit era legat de un suport vertical care susținea, în partea de jos, un volant operat de o pedală de picior. Acesta era legat de freză prin intermediul unei curele și a câtorva roți dințate. Viteza acestui instrument era de aproximativ 2000 de rotații pe minut.
 • În 1875, George F Green aduce o contribuție extraordinară acestei industrii, patentând prima freză electrică.
 • În 1949, Sir John Patrick Walsh a creat primul model al turbinei cu aer, cu vibrații reduse și utiliza anumite principii care stau la baza frezelor dentare moderne. Printre dezavantajele acestui prototip se numărau zgomotul produs în timpul funcționării și uzura rapidă a rulmenților turbinei, datorită supra-încălzirii la viteze de rotație mari.
 • În trecut, viteza atât de redusă a frezei făcea ca această procedură să fie destul de dureroasă, ceea ce a determinat mulți oameni să asocieze freza dentară cu unul dintre cele mai de temut instrumente de tortură, ce persistă încă în mintea multor pacienți care au fobie de stomatolog.
 • Tehnologia și medicina stomatologică au evoluat foarte mult, astfel că, în zilele noastre, există mai multe instrumente dentare care facilitează întreaga muncă a specialiștilor în tehnică dentară sau în stomatologie.

De pildă, la ora actuală, poți găsi pe piață atât freze dentare diamantate cât și freze extradure, în funcție de necesitățile pe care le impune cabinetul tău.

De altfel, frezele dentare moderne au viteze mai mari de 400.000 de rotații pe minut, ceea ce poate reduce din disconfortul psihic pe care îl are pacientul.

Alcătuirea și clasificarea unei freze diamantate

Frezele diamantate pot face parte din parte din instrumentarul rotativ abraziv necesar unui cabinet stomatologic.

Capul activ al unei astfel de freze este format din metalul subiacent, particulele de diamant și materialul adeziv dintre particule și metal.

 

freze dentare diamantate

Puterea abrazivă a frezei diamantate depinde de mai mulți parametri precum mărimea cristalelor de diamant, distanța dintre ele și cantitatea lor.

Unul dintre marile avantaje al utilizării acestor prototipuri este că acestea produc o cantitate mai mică de căldură decât frezele metalice.

Criterii de clasificare a frezelor diamantate

Potrivit ISO (International Organisation for Standardisation), toate tipurile de freze diamantate sunt clasificate în funcție de o serie de factori precum:

 • Forma și tipul capului activ;
 • Lungimea frezei;
 • Tipul de mâner;
 • Diametrul capului activ.

Granulaţia diamantului se poate remarca prin culoarea de la nivelul gâtului frezei care poate fi de 6 tipuri (de la granulaţie foarte mare până la ultrafină).

De unde putem achiziționa freze dentare?

Pentru ca lucrările de tehnică dentară să fie bine executate, este nevoie atât de expertiza unui specialist, cât și de alegerea unor instrumente eficiente.

Datorită evoluției digitale, în ziua de astăzi, puteți găsi freze dentare ieftine, dar și ceva mai scumpe, pe site-urile magazinelor de specialitate. Cu toate acestea, în cadrul procesului de selecție, este important să puneți calitatea înaintea prețului.

Dentex, spre exemplu, este unul dintre principalii distribuitori de produse stomatologice din România, de unde puteți achiziționa instrumente stomatologice utile la prețuri rezonabile pentru restaurare, igienă, protetică, implantologie ș.a.m.d.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here