Ecouri ale vizitei neoficiale din Beijing a liderului nord-coreean Kim Jong-un

0
993

În timpul primei sale călătorii de când a preluat puterea în anul 2011, liderul Coreei de Nord Kim Jong-un s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping.Presa de stat din China a pus capăt speculațiilor, confirmând prima vizită externă a lui Kim Jong-un, care s-a arătat dispus să contribuie la „de-nuclearizarea” Peninsulei Coreea.

Vizita neoficială a fost confirmată

Confirmând câteva rapoarte în ultimele două zile, agenția de știri oficială din China Xinhua,în ediția sa electronică a titrat în stilul său caracterristic, ușor propagandistic cum anume s-a desfășurat această vizită întreprinsă de către președintele nord-coreean Kim Jong-un în China. Totodată s-a accentuat și caracterul  „vizitei neoficiale” care s-a desfășurat încă din ziua de duminică 25 martie până astăzi 28 martie.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat că a apreciat faptul că omologul său din Coreea de Nord Kim Jong-un i-a transmis un mesaj de felicitare după cel de-al XIX-lea Congres Național al Republicii Populare Chineze privind realegerea sa ca secretar general al Comitetului Central în cadrul acestui organism cât și asumarea funcției de președinte al Comisiei Militare Centrale . Xi a fost, de asemenea, recunoscător lui Kim pentru felicitarea acestuia din urmă cu câteva zile în urmă imediat după ce a fost reales președinte și președinte al Comisiei Militare Centrale a acestei țări.

Prietenia dintre Republica Populară Democrată Coreeană și Republica Populară Chineză ”a fost fondată și îngrijită de generațiile mai vechi de lideri din ambele țări, este de neclintit,” a spus liderul nord-coreean. De asemenea, domnia sa a mai adăugat că este ”o alegere strategică a Republicii Populare Democrate din Coreea să transmită și să-și dezvolte prietenia cu China în noua situație și va rămâne neschimbată în orice circumstanțe.”  Kim a spus că vizita sa actuală a urmărit scopul de a se întâlni cu ”tovarășii chinezi” și chiar ”să sporească comunicarea strategică și să aprofundeze prietenia tradițională, sperând să aibă ocazii de a se întâlni deseori cu secretarul general al tovarășului Xi Jinping.”

În cadrul acestei vizite, pre;edintele chinez Xi Jinping a spus că vizita actuală a lui Kim în China ”a venit la un moment special și a avut o importanță deosebită” și a întruchipat pe deplin importanța pe care președintele Comitetului Central al Coreei de Nord  le-a atașat relațiilor dintre cele două țări.

Potrivit jurnaliștilor de la Xinhua, liderul nord-coreean Kim i-ar fi spus președintelui chinez Xi Jinping că situația din peninsula coreeană „începe să se îmbunătățească”. El a spus: „Este în mod consecvent poziția noastră de a ne angaja să denuclearizăm toată peninsula, conform voinței președintelui Kim Il-sung și a secretarului general Kim Jong-il”.

De altfel, liderul de la Phenian a adăugat că problema denuclearizării ar putea fi rezolvată dacă națiunile Coreei de Sud și cele ale SUA „răspund eforturilor noastre cu bunăvoință, creează o atmosferă de pace și stabilitate”.

Eforturi diplomatice susținute

Kim Jong-un s-a bucurat de o ”primire călduroasă” şi a precizat că relaţiile dintre Beijing şi Phenian sunt ”foarte preţioase pentru ambele părţi”, a relatat agenţia Xinhua.

„Problema denuclearizării Peninsulei Coreea poate fi rezolvată dacă Statele Unite şi Coreea de Sud răspund eforturilor noastre cu bunăvoinţă, creează o atmosferă de pace şi stabilitate, luând în acelaşi timp măsuri progresiste şi coordonate pentru garantarea păcii”, a declarat Kim Jong-un, adăugând că Phenianul este dispus să poarte discuţii cu SUA şi să participe la un summit bilateral.

După ani de provocări și teste cu rachete de orice fel, Phenian-ul a făcut recent un efort neașteptat în diplomație. Sora lui Kim, Kim Yo-jong a condus o delegație la Jocurile Olimpice de Iarnă din Pyeongchang, Coreea de Sud. De asemenea, eforturile de întărire a relațiilor diplomatice au condus la discuții directe cu Coreea de Sud.

În calendarul activităților din viitorul apropiat, Kim Jong-un este așteptat să se întâlnească cu președintele sud-coreean Moon Jae-in în luna aprilie și de asemenea este motivat să organizeze un summit cu președintele american Donald Trump, undeva în luna mai a acestui an.

În timpul vizitei sale la Beijing, Kim Jong-un a declarat că este dispus să „aibă dialog” cu SUA. „Acesta este un semnal politic pozitiv potrivit căruia Phenian-ul este pregătit pentru un dialog mai mare”, a declarat Michael Kovrig, consilier principal pentru Asia de Nord-Est la Grupul Internațional de Criză, o organizație independentă de prevenire a conflictelor. „Dar provocarea va fi crearea de încredere și de condiții în care Kim Jong-un s-ar simți de fapt suficient de sigur pentru a denucleariza, rămânând în același timp vigilent cu privire la proliferare și descurajare. Nu va fi ușor.”

Reacții internaționale pozitive

Casa Albă a declarat că statul chinez a informat SUA despre vizita recentă a liderului nord-coreean și de asemenea a confirmat faptul că președintele Xi i-ar fi trimis lui Trump un mesaj personal. „Vedem această evoluție ca o dovadă suplimentară că tocmai campania noastră de presiune maximă creează atmosfera potrivită pentru dialogul cu Coreea de Nord”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe într-o declarație.

În loc de… concluzii

Vizita lui Kim în Beijing marchează de asemenea, prima călătorie a liderului nord-coreean în China de la venirea la putere în anul 2011, precum și prima sa vizită de stat. Kim Jong-un nu fusese invitat la Beijing și nici nu se întâlnise cu Xi înainte. Analiștii politici internaționali consideră că din această cauză China este dornică să nu fie marginalizată în discuțiile dintre Coreea de Nord și SUA, precum și cu Coreea de Sud.

China este cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, luptând cu Coreea de Nord împotriva celor din sud în timpul războiului coreean, însă relațiile au fost tensionate, deoarece China a sprijinit sancțiunile internaționale împotriva Phenian-ului pentru programul său nuclear.

Conform datelor oficiale, statul chinez însumează și reprezintă mai mult de 90% din comerțul global al Coreei de Nord și oferă ajutor alimentar și asistență energetică Phenian-ului. Piața neagră a Coreei de Nord se alimentează cu tot ceea ce înseamnă electronică, combustibil și alte bunuri ce provin în cea mai mare parte din China.

Descriind vizita ca fiind „datoria sa solemnă”, Kim a declarat, potrivit agenției de stat KCNA din Coreea de Nord, că „nu există nicio îndoială că prima mea vizită străină este în capitala chineză”. Cu toate acestea, KCNA nu a menționat nici angajamentul lui Kim de a denucleariza, nici viitoarea întâlnire programată cu liderul SUA Donald Trump. Vizita a fost ținută departe de ochii opiniei publicului, în cel mai mare secret.

În ciuda prezenței impresionante de agenți nord-coreeni care l-au protejat pe liderul nord-coreean la Beijing, confirmate și de gazdele chineze prin forțele suplimentare prezente și în jurul ambasadei nord-coreene, oficialii chinezi au evitat apropae toate întrebările despre această vizită.

Demn de remarcat e și amănuntul conform căruia vizitele anterioare ale liderilor nord-coreeni nu au fost confirmate de către China sau Coreea de Nord, decât atunci  când demnitarul a părăsit țara. Potrivit liderului nord-coreean Kim Jong-un, frecvența anuală a schimburilor la nivel înalt a fost scăzută în comparație cu vizitele pe parcursul mandatului fostului lider chinez Hu Jintao și al tatălui său Kim Jong-il, potrivit unei analize a vizitelor de stat realizată de către Centrul pentru Strategii Internaționale.

Sursa foto : http://www.xinhuanet.com,Gandul.info

Sinteza acestui material a fost realizat de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor -șef al platformei media Criteriul Național

 .

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here