Ce este lipoaspiratia

0
1424

Lipoaspiratia este o operatie estetica destinata modificarii conturului corporal prin indepartarea depozitelor de grasime subcutane. Se realizeaza cu ajutorul unor canule metalice subtiri care se introduc sub piele prin incizii de doar cativa milimetri. In tehnica de lipoaspiratie pe care o foloseste dr. Angela Petre – vibrolipoaspiratia (NIL-nutational infrasonic liposculpture) – mobilizarea efectiva a grasimii se obtine prin vibratia canulei, provocata printr-un flux de aer comprimat iar grasimea este emulsionata si aspirata simultan.
In prezent există mai multe tipuri de lipoaspiratie . Acestea se realizează sub anestezie generală şi presupun, ca etapă iniţială a operaţiei, infiltrarea zonelor vizate cu o soluţie specială, ce are rol de anestezic local anticoagulant.
Lipoaspiraţia clasică: în ţesuturi este infiltrată o soluţie specială ce are rolul de a micsora sangerarea si ajuta la mobilizarea grăsimii apoi cu ajutorul unei canule ataşate la un sistem vacumatic, prin mici incizii, chirurgul aspiră grăsimea.
Lipoaspiraţia cu laser: spre deosebire de lipoaspiraţia clasică, chirurgul utilizează o canulă specială ce conţine o fibră tip laser ce încălzeşte şi lichefiază grăsimea.
Lipoaspiraţia cu jet de apa – este o variantă a lipoaspiraţiei clasice, cu diferenţa că mobilizarea grasimii se face cu un jet de apa sub presiune.
Lipoaspiraţia cu ultrasunete – utilizează energia produsă de ultrasunete. Ultrasunetele lichefiaza grasimea care este apoi aspirata prin vacuum.

Lipoaspiratia este indicata atunci cand:
Greutatea este apropiata de cea ideala
Se doreste indepartarea unor zone specifice care prin dieta nu pot fi reduse
Greutatea este stabila
Tonusul si elasticitatea pielii sunt bune
Nu exista piele cazuta sau sort abdominal
Nu exista vergeturi marcate (acestea indica o calitate scazuta a pielii care nu se va retracta foarte bine dupa operatie)
Pacientul intelege riscurile interventiei
Rezultate lipoaspiratie

Rezultatele sunt vizibile imediat postoperator dar pentru a obtine rezultatul final sunt necesare 3-6 luni, in functie de numarul si marimea zonelor tratate. Corpul dumneavoastra are nevoie de timp pentru a elimina edemele si echimozele iar pielea sa se retracte. Cu cat cantitatea de grasime extrasa este mai mare, cu atat pielea va avea nevoie de mai mult timp pentru a se adapta noului contur. Datorita faptului ca procesul de imbatranire afecteaza fermitatea si elasticitatea pielii este posibil ca pacientii in varsta sa nu obtina rezultate asemanatoare cu cele ale pacientilor tineri in ceea ce priveste retractia pielii. In aceste cazuri se recomanda extragerea unor cantitati de grasime mai mici.

Anestezia pentru liposucție

Diferite tipuri de anestezie pot fi utilizate în procedurile de liposucţie.
Dacă doar o mică cantitate de grăsime şi doar un număr restrâns de zone vor fi afectate, intervenţia se poate executa cu anestezie locală care amorţeşte doar zonele afectate. Anestezia locală este de regulă utilizată împreună cu sedative administarate intravenos având ca scop intenţia de relaxa pacientul în timpul intervenţiei.
Cand operatia se efectueza pe zone mai intinse anestezia poate fi generala sau rahianestezie in functie de indicatiile medicului anestezist.

Riscuri si complicatii posibile

Lipoaspiratia este in general o interventie sigura.
Riscul creste daca sunt tratate mai multe zone deodata sau daca zonele sunt mari. Indepartarea unei cantitati mari de grasime si fluide solicita un timp operator mai lung. Combinatia acestor factori poate crea conjuncturi favorabile infectiilor, o vindecare inceata datorita edemelor mai mari, formarea unor cheaguri de grasime sau sange care pot migra spre plamani , pierderea excesiva de fluide care poate duce la soc sau acumularea acestora sub piele , necesitand drenaj. Se pot produce necroze ale pielii si leziuni ale nervilor, perforarea sau accidentarea organelor vitale daca lipoaspiratia este facuta de chirurgi neexperimentati.
Prin folosirea vibrolipoaspiratiei este posibila indepartarea unei cantitati mai mari de grasime cu riscuri considerabil mai mici. Metoda este mult mai putin agresiva decat alte tipuri de lipoaspiratie si din acest motiv traumatismul produs tesuturilor este mai mic iar recuperarea mult mai rapida. Calitatea rezultatelor obtinute prin vibrolipoaspiratie este net superioara celor obtinute prin alte metode deoarece grasimea se poate indeparta mai uniform iar pielea se strange mult mai bine.

Recuperare

Dupa interventia chirurgicala de lipoaspiratie (indeparterea grasimii) trebuie purtata o contentie elastica (pantalon / body) timp de cel putin 1 luna, pentru a evita aparitia hematoamelor / seroamelor si a favoriza redistribuirea tegumentara.
Vanataile si umflaturile dispar in 2 – 3 saptamini, dar activitatea obisnuita poate fi reluata in aproximativ 3-4 zile. Pentru accelerarea evolutiei postoperatorii se poate face un masaj de drenaj limfatic manual; acesta ajuta la eliminarea mai rapida a edemelor si vanatailor. Dupa disparitia vanatailor se poate face masajul zonelor operate in scopul imbunatatirii elasticitatii pielii. Rezultatele definitive se vor observa dupa cel putin 3 luni.
Cicatricile
Pentru fiecare zona liposuctionata, cicatricile postoperatorii sunt foarte mici, sub 1 cm, si sunt putin vizibile deoarece sunt plasate de obicei in pliuri cutanate sau pe vechi cicatrici, ori sunt ascunse in pilozitatea pubiana sau ombilic.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here