Economia Regatului Unit al Marii Britanii se află oficial în stagnare

0
1439

Pentru o bună dar și destul de lungă perioadă de timp, creșterea economică din Regatul Unit dă multe semne de stagnare. Conform majorității analiștilor, PIB-ul acestei super-puteri  mondiale are indicele de performanță cel mai scăzut înregistrat în ultimii cinci ani. De altfel,ca și o consecință imediată, economia Europei și-a redus ritmul de creștere în primul trimestru, din cauza scăderii avansului format din diada Marea Britanie și Franța.

Așteptări și …confirmări ale stagnării

Acest lucru nu reprezintă deloc un semn bun, dacă ținem cont de faptul că se va împlini cât de curând un an de la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Economia britanică a fost încetinită încă de la începutul acestui an. PIB-ul a crescut cu un nesemnificativ 0,1 % în primul trimestru comparativ cu perioada precedentă, cea mai slabă performanță înregistrată în ultimii cinci ani. Acest rezultat a surprins analiștii care se bazau pe un indice apropiat de 0,3%.

„Principalul obstacol în calea creșterii a fost sectorul construcțiilor, a cărui activitate a scăzut cu 3,3%”, a explicat Oficiul Național de Statistică din UK. Sectorul serviciilor, un factor cheie al economiei britanice, în special în domeniul finanțelor, a crescut doar cu 0,3%.

De altfel, domnul Rob Kent-Smith, director în cadrul ONS, a afirmat  în urmă cu două zile următoarele: „Estimarea noastră iniţială arată că economia britanică a înregistrat cel mai lent ritm de creştere din 2012, pe fondul declinului din industrie şi construcţii. Deşi zăpada a avut un oarecare impact asupra economiei, în special în sectorul construcţiilor şi în retail, efectul general a fost limitat, deoarece vremea nefavorabilă a majorat consumul de energie şi vânzările online”.

Știind că acestea sunt în principal „activități direct legate de consumator”, declarația celor de la ONS  au exemplificat ceea ce se cunoaște deja, în domnenii precum încetinirea vânzărilor cu amănuntul, în domeniul catering-ului, în cel al publicaților și chiar al bunurilor culturale.

Efectele colaterale

Brexit-ul a avut un efect colateral asupra puterii de cumpărare a tuturor consumatorilor din Regatul Unit al Marii Britanii. Devalorizarea lirei a condus la presiuni inflaționiste, limitând creșterea veniturilor reale. Incertitudinea privind modalitățile de ieșire din Marea Britanie, în ciuda acordului încheiat în luna martie a determinat o retragere a încrederii a unei anumite părți a comunității de afaceri.

Guvernatorul Băncii Angliei a declarat în repetate rânduri , pe un ton pesimist, că tot ceea ce privește efectele Brexit-ului le vor resimți toți cei implicați direct. Reamintesc, în acest context că domnul Mark Carney le-a spus celor mai importanţi oameni de afaceri că votul din anul 2016 privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ”costă anual economia britanică zece miliarde de lire sterline.”
În trecut, guvernatorul Băncii Angliei a fost criticat de către susținătorii Brexit-ului pentru declaraţiile sale privind impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană asupra economiei. Totuși, Carney este de părere că pierderile înregistrate de economie se cifrează între două treimi şi trei pătrimi din suma de 350 de milioane de lire sterline pe care ar fi plătit-o săptămânal Marea Britanie la bugetul UE.

De altfel, productivitatea slabă se explică şi prin stagnarea salariilor, în ciuda nivelului cel mai scăzut al şomajului din ultimii patruzeci de ani. Guvernatorul Băncii Centrale a Angliei Mark Carney se exprima în 2016 ”că toate creşterile salariale din ultimii 10 ani au fost cele mai încete din 1850 încoace.”

În timp ce productivitatea a crescut uşor în a doua jumătate a lui 2017, oficialii de la BOE şi de la Trezorerie au îndemnat la precauţie. De altfel, ]n prezent anumiți economişti sunt pesimiști și afirmă  că Brexit-ul ar putea înrăutăţi problema, din moment ce comerţul cu Uniunea Europeană va fi redus.

În urmă cu două zile, analistul britanic David Cheetham a declarat pe un ton deloc neutru următoarele, neuitând să amintească de faptul că Marea Britanie suferă o încetinire severă cu un an înainte de oficializarea Brexit-ului.„Când considerați că au fost înregistrate progrese limitate în ceea ce privește o înțelegere acceptabilă a Brexit-ului în aproape doi ani de la referendum, este cu atât mai îngrijorător cum se apropie termenul limită”.

Calendarul legislativ va atinge punctul culminant către sfârșitul anului, atunci când Parlamentul englez se va pronunța asupra acordului cu privire la iesirea din UE negociat cu Bruxelles-ul. Oricum,Marea Britanie va fi programată să părăsească Uniunea Europeană în luna martie a anului 2019, după ce rezultatul referendumului a condus la acest șoc denumit Brexit.

Declarații contradictorii

Reacțiile politice la cifrele actuale nu au întîrziat să apară.

Philip Hammond, cancelarul de stat al UK a subliniat că economia ar fi în continuă creștere  „Economia noastră a crescut continuu timp de patru ani și jumătate, atingând niveluri record de ocupare a forței de muncă. Putem fi mândri de acest lucru; dar nu suntem mulțumiți. Trebuie să ne concentrăm asupra restabilirii creșterii productivității pentru a obține salarii și niveluri de viață mai mari pentru cetățenii din întreaga țară. De aceea, ne-am angajat să investim în infrastructură, tehnologie și abilități pentru a furniza cea mai bună bază posibilă pentru o creștere viitoare puternică „.

Numai că John McDonnell, deputat al Partidului Laburist este alarmat de aspectul conform căruiacreșterea din Marea Britanie din luna ianuarie pînă în prezent este cea mai slabă din anul 2012. „Cifrele din PIB-ul de astăzi dezvăluie o creștere slabă sub un guvern slab și expun ultimii șapte ani de eșec economic al actualei guvernări. „Creșterea economică pentru prima jumătate a anului 2017 este sub așteptări și urmează datele continue care arată că familiile muncitoare sunt stresate cu salarii care nu ies in concordanta cu preturile. „Adevărul este că reducerile și austeritatea au subminat standardele de viață ale oamenilor ce muncesc și au slăbit economia Marii Britanii. „Doar un guvern al laburiștilor are un plan strategic de investiții pentru stimularea creșterii, susținut de regula noastră privind credibilitatea fiscală, care va ajuta la construirea unui salariu ridicat, o economie de înaltă calificare care să funcționeze pentru mulți, nu pentru cei puțini „.

 

Sursa foto :Capital,DCNews, rfi.ro, ONS

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here