Utimele amănunte din existența fostului om de știință australian David Goodall care a dorit să fie eutanasiat

0
982

David Goodall- cercetătorul australian în vârstă de 104 ani care își dorea să moară a încheiat socotelile cu această viață. El și-a dus planul până la capăt, fiind asistat de către o echipă de medici dintr-o clinică din Basel,Elveția.

<> on May 8, 2018 in Basel, Switzerland.

Un caz ieșit din comun, cel al fostului doctor de ecologie David Goodall care nu suferea de nicio boală gravă, dar dorea să își încheie socotelile cu viața șochează și stîrnește emoții unei lumi întregi. Motivul principal pentru care reputatul doctor a luat această decizie ar fi fost lipsa de independență din cauza vârstei avansate.

Goodall era investit cu titlul de doctor honoris causa al Universității degli Studí di Trieste din Italia, încă din anul 1990. În lista de onoruri din anul 2016, domnia sa obținuse distincția de membru select al Ordinului Australiei.

David Goodball a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice pe parcursul unei cariere de 70 de ani. El deţine în prezent titlul de cercetător-asociat onorific al Universității Edith Cowan.

De menționat este amănuntul conform căruia doctorul își anunțase decizia cu câteva săptămâni în urmă. Venerabilul bunic a atras peste 20.000 de dolari numai din donații din partea publicului pentru a -și duce la bun sfârșit finanțarea călătoriei sale dinspre Europa din Perth, Australia, la începutul acestei luni

„Îmi pare cu adevărat rău că am ajuns la această vârstă”, a declarat David Goodall luna trecută, în ziua de 4 aprilie, atunci când împlinise venerabila vârstă de 104 ani.

„Nu sunt fericit. Vreau să mor. Nu am un motiv anume de tristețe. Un lucru trist este să fii împiedicat să o faci”, a declarat domnia sa asistenței.

10 Mai- ziua terminus pentru Goodall

”Astăzi (10 mai), profesorul David Goodall, în vârstă de 104 ani, s-a stins liniştit la Basel, în Elveţia, în urma unei injecţii cu Nembutal (asemănător unui anumit fel de substanțe barbiturice)”, a anunţat pe Twitter domnul doctor Philip Nitschke, fondatorul fundaţiei Exit International.

David Goodall a dorit să moară după cum planificase, astăzi 10 mai, la clinica Life Circle din Basel, Elveția, potrivit ediției electronice a prestigiosului canal american CNN.

Doctorul, originar din Marea Britanie, trăia în Australia de mai bine de 30 de ani.Totuși,chiar și în Australia, moartea asistată este legală într-un singur stat, dar e necesar ca persoana care vrea să moară să aibă o boală terminală.

„Familia mea înțelege cât de nesatisfăcătoare este viața mea aici, nesatisfăcătoare în aproape toate privințele. Cu cât mai devreme se ajunge la capăt, cu atât mai bine „(…) ” Sentimentul meu este că o persoană în vârstă ca mine ar trebui să aibă drepturi de cetățenie deplină, inclusiv dreptul la sinucidere asistată „, a spus el. 

Înainte de a „savura”  ultimele  sale clipe de viață, a servit ultima masă ce a constat în bucăți preferate precum pește, chipsuri și prăjitură cu brînză. El a lăsat cu „limbă de moarte ” ca să nu aibe parte de nicio înmormântare și a cerut ” ca tocmai corpul său incinerat să fie donat acelor substanțe ca să fie aruncate oriunde ” a spus purtătorul de cuvânt al fundaţiei Exit International. 

Ultima dorință a omului de știință a fost să asculte integral ultima parte a Simfoniei a IX-a „Oda bucuriei” în ultimele clipe de viață, după și-a administrat o injecție letală cu Nembutal, sub îndrumarea medicilor.

Eutanasie asistată

În Elveția, conform legilor în vigoare este permisă moartea asistată încă din anul 1942. Alte țări au legalizat alegerea oamenilor de a încheia voluntar viața, dar doar în condițiile în care acea persoană este bolnav în stadiul terminal.

Eutanasia este ilegală în Australia, chiar dacă, se speră că de la mijlocul anului 2019 statul Victoria va permite moartea asistată. Situația de bază a doctorului Goodall în Australia a avut ecouri multiple și lumea academică a început de mai bine de o lună să comenteze și să dezbată intens acest subiect.

Totuși, chiar Goodall, în decursul lunii trecute a declarat că speră că povestea lui va conduce la legalizarea asistată în alte țări. „Aștept cu nerăbdare acest lucru”, a spus el despre moartea sa iminentă. „Sunt fericit că această perioadă a fost folosită pentru a mă intervieva și am adus la lumină ideile eutanasiei”.

Poziția Asociației Medicale din Australia rămâne statornică și pe deplin vehementă împotriva morții asistate, aceasta fiind văzută ca o practică incompatibilă cu etica medicinei.

„Medicii nu sunt pregătiți să omoare oameni. Este un lucru bine înrădăcinat în etica noastră, în pregătirea noastră”, a afirmat medicul Michael Gannon, președintele Asociației Medicale din Australia.

De amintit este și amănuntul conform căruia,profesorul David Goodall petrecuse câteva zile cu o parte din familia lui care se afla în Franța, înainte de a -și dori cu atîta ardoare eutanasierea.

Sursa foto news.sky.com

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here