Actualitate
Summit-ul istoric dintre Donald Trump și Kim Jong-un va avea loc pe 12 iunie la Singapore

Întâlnirea dintre Donald Trump și Kim Jong-un va avea loc pe 12 iunie în Singapore. Coreea de Nord s-a angajat să oprească testele nucleare, însă Statele Unite vor ca regimul de la Phenian să renunțe complet la armele nucleare pe care le deține.
Eveniment istoric
„Vom încerca amândoi să facem un moment foarte special pentru Pacea Mondială!” a scris liderul american pe Twitter.
În luna martie, domnul Donald Trump a uimit lumea prin acceptarea unei invitații de întâlnire cu președintele Coreei de Nord pentru o întâlnire istorică,fără precedent. Totuși, chiar dacă demersurile și contactele diplomatice au fost perfectate, cei doi președinți și-au schimbat anterior insulte și amenințări.
Acest summit vine ca o consecință imediată după discuțiile dintre cele două state demult învrăjbite ideologic- Coreea de Nord și Coreea de Sud. Anunțul președintelui american Donald Trump a venit la câteva ore după ce a salutat gestul prin care trei locuitori americani au fost eliberați de către Coreea de Nord, citat de către ediția electronică a lui The Guardian.
Eliberarea lor a venit în timpul unei vizite la Phenian, a secretarului de stat Mike Pompeo, pentru a stabili detaliile întâlnirii dintre liderul ameican și cel nord-coreean.
Niciun președinte american nu a întâlnit vreodată un lider nord-coreean. Casa Albă a declarat că ”gestul eliberării americanilor este unul de bunăvoință ” înainte de summitul pe care Donald Trump l-a expus că va fi un „mare succes”. „Chiar cred că avem o șansă foarte bună de a face ceva foarte semnificativ”, a adăugat liderul de la Casa Albă.
Președintele nord-coreean Kim Jong-un a declarat că a acceptat propunerea americană de a acorda celor trei deținuți amnistierea, adăugând că întâlnirea sa cu președintele Trump va fi un „prim pas excelent” în direcția îmbunătățirii situației peninsulei coreene, potrivit agenției de stat al Korean Central News Agency (KCNA) . Condamnările celor trei cetățeni americani au fost blamate pe scară largă ca fiind politice și de asemenea a fost etichetat ca un abuz al nerespectării drepturilor omului.
Cine sunt ”americanii” eliberați?
Kim Hak-song a fost ținut sub suspiciunea de „acte ostile” în mai 2017. El s-a descris anterior ca fiind un misionar creștin care intenționa să înceapă o fermă experimentală la Universitatea Phenian de Știință și Tehnologie (PUST) .
Tony Kim, de asemenea cunoscut sub numele de Kim Sang-duk, a lucrat de asemenea la PUST-Pyongyang University of Science & Technology.A fost reținut în aprilie 2017 cu privire la acuzațiile de spionaj.
Potrivit presei sud-coreene, el a fost implicat în munca umanitară din nord. Kim Dong-chul, pastor la începutul anilor ’60, a fost reținut în 2015 pe acuzațiile de spionaj și a fost apoi condamnat la 10 ani de muncă grea.
Aproximativ 120.000 de persoane sunt considerate a fi întemnițate în Coreea de Nord fără un proces adecvat, potrivit Comitetului pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord (HRNK). Oamenii pot fi închiși de regim pentru aproape orice, spun activiștii, cu ”crime” ce încep de la vizionarea unui DVD sud-coreean și se termină cu suspiciunea (probată sau nu) de încercare de părăsi această țară. Prizonierii politici sunt adesea trimiși în închisori separate – de obicei lagăre de muncă brutale, care implică o muncă fizică dificilă, cum ar fi domeniul mineritului și cel al exploatării forestiere.
Așteptări și speranțe
Problema cheie care se așteaptă să fie discutată este programul de dezarmare nucleară din Coreea de Nord , asupra căruia președintele SUA și omologul său nord-coreean au opinii contrare. Liderul nord-coreean este influențat de doctrina comunistă ce persistă de mai bine de șase decenii. Mai mult decât atât, Coreea de Nord a efectuat cel puțin șase teste nucleare începând cu anul 2006, în ciuda condamnării și a sancțiunilor internaționale, declarând ”că are nevoie de arme pentru propria sa securitate.”
Statele Unite doresc ca autoritățile de la Phenian să renunțe la programul său de arme „complet și ireversibil.” Înainte de întâlnire, președintele Kim Jong-un a promis că va opri testele nucleare și lansările de rachete balistice intercontinentale și, de asemenea, va închide un sit de testare al acestor arme de distrugere în masă.
Cu toate aceste promisiuni lansate în spațiul public, majoritatea analiștilor și a diplomaților avertizează că președintele Kim Jong-un este puțin probabil să abandoneze cu ușurință armele nucleare pe care le-a fabricat și testat . Totodată procesul dorit de către administrația americană vizează „denuclearizarea” ce înseamnă restabilirea unui anumit climat al păcii în acea parte a lumii.
Demn de remarcat este și aspectul ce ține de faptul că, până în prezent nu s-a rostit niciun cuvânt din partea Phenian-ului cu privire la ceea ce ar putea oferi în mod special la acest viitor summit. Chestiunea esențială pentru Coreea de Nord se va transpune prin prezența a 30.000 de militari americani în Coreea de Sud și ridicarea sancțiunilor care sufocă economia.
Singapore este o națiune și o insulă mică dar și foarte prosperă. A fost folosită în trecut pentru întâlniri diplomatice. În 2015, liderii Chinei și Taiwanului au purtat discuții istorice în orașul-stat din Asia de Sud-Est, fiind prima lor reconciliere din ultimele decade. Acesta a fost văzut de către oficialii americani drept o alegere bună, neutră pentru discuțiile dintre Trump și Kim.
Statele Unite și Singapore au o relație strânsă. Reamintesc faptul că Singapore are legături diplomatice și cu Coreea de Nord, dar a suspendat toate schimburile cu această țară în luna noiembrie a anului trecut, deoarece sancțiunile internaționale au fost înăsprite.
Ministerul de Externe din Singapore a declarat într-o scurtă declarație că țara are plăcerea să găzduiască întâlnirea. „Sperăm că această întâlnire va avansa perspectivele de pace în Peninsula Coreeană”, a adăugat ministerul. Primul ministru din Singapore Lee Hsien Loong a declarat că întâlnirea dintre cei doi lideri reprezintă un pas semnificativ pe calea către pace. „Poate duce la un rezultat reușit”, a adăugat oficialul citat de Channel NewAsia .
Alte locații care au fost luate în considerare pentru summit-ul Trump-Kim au inclus Mongolia cât și zona demilitarizată a frontierei coreene.
Reacții și comentarii
Mintaro Oba, fostul oficial american din Departamentul de Stat american care a lucrat la negocierile dintre cele două țări ale peninsulei Coreea, a declarat: „Singapore nu a fost prima mea alegere pentru locația summitului din Coreea de Nord. Dar Singapore este un partener american foarte valoros și un stat oraș-oraș remarcabil care dă de multe ori mai mult decât greutatea sa. Aceasta este o alegere bună. ” Va fi o raritate pentru președintele Kim Jong-un de a se afla în afara Coreei de Nord. După ce a devenit lider, a vizitat China de două ori și a trecut peste graniță în Coreea de Sud în timpul întâlnirii de luna trecută.
De cealaltă parte, Donald Trump a discutat despre viitorul summit cu prim-ministrul japonez, Shinzō Abe, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Liderii „s-au angajat să mențină cooperarea trilaterală cu Republica Coreea și, de asemenea, au afirmat scopul comun al abandonării armelor ilicite de distrugere în masă și a programelor de rachete balistice”, a adăugat în cadrul declarației din ziua de miercuri 9 Mai.
La Washington, politicienii au salutat această ultimă evoluție, dar au dat dovadă de prudență. Liderul majoritar al Senatului american, Mitch McConnell, a declarat: „Statele Unite se angajează în demolarea permanentă, verificabilă și ireversibilă a programului de arme de distrugere în masă din Coreea de Nord. Împărtășesc acel obiectiv și, dacă se dovedește inaccesibil prin aceste discuții, susțin o continuare a politicii de presiune maximă asupra regimului „.
Mass-media oficială din Coreea de Nord a citat încă de miercuri că președintele coreean Kim Jong-un se va întâlni cu Donald Trump și „ar fi o întâlnire istorică” și un „prim pas excelent în promovarea dezvoltării situației pozitive în peninsula coreeană și construirea unui viitor bun”.
Cancelarul Germaniei Angela Merkel și-a exprimat opinia cu privire la viitoarele discuții dintre cei doi lideri mondiali. Domnia sa vede „strălucirea speranței” și totodată se poate obține rezolvarea armelor nucleare din Coreea de Nord. Angela Merkel a remarcat de asemenea, că „ar fi minunat dacă am putea experimenta o détente”. Termenul provenit din limba franceză vizează relaxarea relațiilor tensionate, mai ales într-o situație politică. Termenul își are originea în timpul Triple Entente și Entente cordiale în legătură cu o relaxare a tensiunilor dintre Anglia și Franța, care, după ce au fost amestecate cu guverne normale, au avut parte de polițe.În contextul Războiului Rece, diminuarea tensiunilor dintre Est și Vest, împreună cu reforma internă în Uniunea Sovietică, au conlucrat împreună pentru a ajunge la sfârșitul ideologiei comunismului în Europa de Est , dar și în Uniunea Sovietică.
De altfel,ministrul de externe, Serghei Lavrov, a îmbrățișat întâlnirea spunând că „este un pas în direcția cea bună” în loc de „foc și furie”. El și-a exprimat opinia, de asemenea, că un acord juridic între S.U.A. și Coreea de Nord „ar fi crucial pentru normalizarea situației periculoase din jurul Peninsulei Coreene,”
Mai mulți parlamentari americani și experți în politica externă urmăresc situația cu îngrijorare . Tocmai înțelepciunea de a accepta un summit cu pregătiri insuficiente din partea unor oficiali de nivel inferior, în principal datorită lipsei de încredere între Statele Unite și Coreea de Nord poate fi un minus. Unii dintre critici au spus că președintele Donald Trump ar putea să se pregătească pentru eșec, din cauza îndoielilor cu privire la faptul că Coreea de Nord va renunța din proprie inițiativă la un arsenal atomic formidabil pe care Kim Jong-un l-a valorizat pentru poziția Coreei de Nord în lume.
Deputatul britanic Nirj Deva- unul dintre liderii delegației Parlamentului European a afirmat în urmă cu o zi ”că au avut mai multe întâlniri secrete cu înalții oficiali din Coreea de Nord timp de trei ani pentru a rezolva racheta ICBM și programul de bombe nucleare pentru a intercepta orice”. Pe aceeași lungime de undă s-a situat și ruroparlamentarul austriac Paul Ruebig, vicepreședintele comisiei, care a sugerat ca ONU să participe la summit-ul din Singapore pentru a le oferi un orizont internațional.
Sursa foto : Daily Express.blacknews.ro
Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național
Actualitate
Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025

Valoarea ecotichetului pentru programul „Rabla” nu a fost stabilită încă, dar cu siguranţă aceasta va creşte, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește anul acesta FOTO Arhivă
„Încă nu am hotărât care este valoarea ecotichetului, dar cu siguranţă o vom creşte. Am avut lungi discuţii cu producătorii de autovehicule din România, cu importatorii de autovehicule din România şi cu toţi românii care aşteaptă cu nerăbdare acest program. Vom definitiva în curând consultările publice în acest sens şi sperăm foarte repede să putem să trimitem la Monitorul Oficial noile praguri ale valorii ecotichetelor. Un termen de debut al acestui program ţine mai degrabă de aprobarea bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu şi de dezvoltarea aplicaţiei informatice. Noutatea anului acesta este legată de faptul că românii se vor înscrie singuri în platformă, nu vor mai face înscrierea prin intermediul unui dealer de autovehicule. Îşi vor lua voucherul şi vor deconta acel voucher la orice dealer, la orice producător, la orice furnizor de autoturisme”, a afirmat Fechet, citat de Agerpres.
Ministerul Mediului a lansat, pe data de 5 martie 2025, în consultare publică, Ghidul pentru „Programul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, cunoscut ca „Rabla”.
Conform documentului, cuantumul ecotichetului destinat cumpărătorilor de autoturisme 100% electrice rămâne la fel ca în 2024, respectiv 25.500 de lei (5.000 de euro). Totodată, se vor acorda 7.000 de lei pentru achiziţionarea unei motociclete, 10.000 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid şi 13.000 de lei la achiziţia unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice.
Pe acest subiect, la scurt timp după publicarea documentului, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) şi-a exprimat dezacordul faţă de forma propusă de către minister, considerând că prevederile nu răspund în mod adecvat nevoilor pieţei şi riscă să încetinească şi mai mult procesul de electrificare a transportului rutier din România.
„APIA a atras atenţia, inclusiv prin comunicatul (…) din ianuarie 2025, asupra necesităţii unei subvenţii corect calibrate pentru vehiculele electrice, astfel încât să evităm efectele negative resimţite în 2024, când reducerea drastică a sprijinului financiar a dus la prăbuşirea pieţei de automobile electrice cu 32,2%, România ajungând pe ultimul loc în UE în acest sector, atât la nivel procentual, cât si la nivelul numărului efectiv de vehicule electrice înmatriculate raportat la numărul populaţiei. Mai mult decât atât, evoluţia înmatriculărilor de vehicule electrice în primele două luni ale anului 2025, care indică o scădere de 31% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, este extrem de îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât 2024 a fost deja un an catastrofal, marcat de prăbuşirea cererii ca urmare a reducerii drastice a subvenţiilor. Această tendinţă negativă devine şi mai alarmantă în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, înmatriculările de vehicule electrice au crescut cu 37% doar în prima lună a anului 2025. Această discrepanţă majoră subliniază faptul că România nu doar că nu ţine pasul cu tendinţele europene, ci riscă să devină un caz izolat de stagnare în procesul de tranziţie către mobilitatea electrică”, au susţinut reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă.
În acest context, asociaţia profesională a reiterat propunerile transmise anterior Guvernului şi Ministerului Mediului, una dintre acestea fiind menţinerea şi majorarea subvenţiei pentru vehiculele electrice la 8.500 de euro, în 2025, şi de 7.500 de euro, în 2026, urmate de o scădere treptată până în 2030.
De asemenea, APIA a propus majorarea plafonului maxim al preţului de achiziţie eligibil prin „Rabla” la 80.000 de euro, pentru a reflecta inflaţia şi a permite accesul consumatorilor la vehicule electrice performante. În plus, în viziunea asociaţiei, ar fi nevoie de reducerea perioadei minime de păstrare a unui autoturism achiziţionat prin program, de la 3 ani la un an, pentru a încuraja o piaţă dinamică şi a facilita accesul mai multor categorii de consumatori la mobilitate electrică.
Actualitate
Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit

Căile Ferate ale Ucrainei (Ukrzalizniția) au anunțat, pe 24 martie, că au fost ținta unui atac cibernetic de amploare și sofisticat, precizând că lucrările de restaurare a sistemelor afectate sunt în curs de desfășurare.
Trenurile au circulat în ciuda atacului cibernetic/FOTO:Arhiva
„Sistemele online ale Ukrzalizniția au fost supuse unui atac cibernetic masiv și țintit”, se arată într-un comunicat oficial al operatorului feroviar de stat.
Conform declarațiilor anterioare ale companiei, atât site-ul, cât și aplicația sa au devenit inaccesibile pe 23 martie din cauza unei „defecțiuni tehnice”. Atacul survine într-un context în care atât Rusia, cât și Ucraina au recurs pe scară largă la atacuri cibernetice în cadrul războiului pe care îl duc, mai multe companii ucrainene și agenții guvernamentale fiind vizate de hackerii ruși în ultimii trei ani.
Deși atacul a fost semnificativ, nu a reușit să perturbe traficul feroviar, trenurile continuând să circule fără întârzieri, a menționat compania. Ca urmare a atacurilor cibernetice anterioare, operatorul feroviar ucrainean implementase protocoale de backup, ceea ce a permis menținerea activității feroviare.
Ukrzalizniția a calificat atacul drept „sistemic” și „multi-nivelat”, indicând faptul că acesta a fost orchestrat de „inamic”. Specialiștii companiei lucrează împreună cu experții din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru a restabili datele de rezervă.
În ciuda eforturilor de restabilire a sistemelor, achiziționarea biletelor online rămâne indisponibilă, iar compania se pregătește să funcționeze offline începând cu 24 martie, informează mass-media ucraineană.
Actualitate
Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște

Martie este ocazia perfectă pentru a redescoperi puterea uimitoare a îmbrățișărilor – un gest simplu, dar esențial, care apropie oamenii și aduce beneficii remarcabile pentru sănătatea emoțională. Un act care nu costă nimic, doar un strop de bunăvoință, dar care poate alina suflete, reduce stresul și întări legăturile dintre noi.
Puterea nebănuită a îmbrățișărilor opt secunde până la fericire Colaj
Într-o lume din ce în ce mai grăbită și digitalizată, îmbrățișările rămân un limbaj universal al afecțiunii, un refugiu autentic de confort și siguranță. Specialiștii ne încurajează să profităm de această perioadă pentru a oferi și primi îmbrățișări, pentru că doar opt secunde pot schimba complet ziua și, poate, chiar viața!
„Organismul nostru, corpul nostru, mintea și inima, toate au nevoie de îmbrățișări”
Psihiatrul Marian Rojas Estapé, cunoscută pentru cercetările sale în domeniul psihologiei și neuroștiinței, subliniază puterea unui gest simplu, dar extrem de benefic, atât pentru exprimarea iubirii, cât și pentru sănătatea noastră emoțională și fizică.
Potrivit acesteia, îmbrățișările nu sunt doar un semn de afecțiune, ci aduc și beneficii importante la nivel biologic și psihologic.
„Expertul în neuroștiință Paul Zack, care cunoaște cel mai bine oxitocina, recomandă ca fiecare dintre noi să ne îmbrățișăm de cel puțin opt ori pe zi”, explică Marian Rojas Estapé.
Marian Rojas Estape cunoscut psihiatru-cercetări în psihologie și neuroștiințe Sursă marianrojas-com
Oxitocina, cunoscută și ca „hormonul iubirii”, este esențială pentru schimbarea stării de spirit, pentru crearea sentimentelor de bine, conexiune și siguranță emoțională. După ce a studiat această substanță, psihiatrul subliniază că „trebuie să recăpătăm acest obicei ori de câte ori avem ocazia”, pentru că „organismul nostru, corpul nostru, mintea și inima… toate au nevoie de aceste îmbrățișări”.
„Hormonul legăturilor” și al „oamenilor – vitamină”
Într-o lume cu un ritm tot mai alert și plină de tensiuni, îmbrățișările pot deveni un remediu natural pentru stres și anxietate, explică specialista. În plus, „de fiecare dată când primim o îmbrățișare, oxitocina este eliberată, creând o stare de bine, pace interioară, serenitate, fericire și echilibru”, iar acest gest ne ajută să „ieșim din momentele dificile ale zilei”.
Pentru a beneficia la maximum de aceste efecte, psihiatrul recomandă ca îmbrățișările să dureze cel puțin 8 secunde. La acest interval de timp, gestul simplu „eliberează oxitocina, hormonul iubirii și al conexiunii, reduce stresul și anxietatea prin scăderea nivelului de cortizol, întărește relațiile emoționale și sporește sentimentul de siguranță și bunăstare emoțională”
Conform Marianei Rojas, îmbrățișările prelungite ajută la scăderea nivelului de cortizol – hormonul stresului – contribuind astfel la o mai bună reglementare emoțională. Oxitocina, cunoscută și ca „hormonul legăturilor”, este, de asemenea, numită „hormonul oamenilor-vitamina” de specialistă, care subliniază importanța prezenței celor dragi alături.
Îmbrățișările de 8 secunde – cheia către echilibru emoțional
Într-o perioadă în care cortizolul este încă prezent în cantități mari și fricile ne domină, Rojas Estapé ne încurajează să stimulăm oxitocina prin contactul uman. Îmbrățișările zilnice nu ne costă nimic; doar 8 secunde pot transforma complet percepția noastră într-o clipă.
Astfel, Marian Rojas ne îndeamnă să „revenim cât mai repede la revoluția îmbrățișărilor”, să ne îmbrățișăm din nou, să ne privim în ochi și să zâmbim din nou.
Ce moment mai potrivit pentru a începe decât Luna Iubirii? Adoptarea acestei practici zilnice este o metodă simplă, dar extrem de eficientă, de a ne îngriji sănătatea mentală, emoțională și fizică. Așadar, astăzi, nu ezita să oferi o îmbrățișare de 8 secunde și să o transformi într-un obicei zilnic.
-
Actualitateacum 2 zile
Tendințele SEO în 2025: Ce trebuie să știe orice afacere din România ca să domine Google
-
Actualitateacum 3 zile
Problema neașteptată cu care au de-a face turiștii pe o cunoscută platformă online. „Din picior se poate da, dacă se așează o muscă și ne gâdilă?”
-
Actualitateacum 3 zile
Profesor de biologie arestat pentru agresiune sexuală. Polițiștii l-au ridicat de la liceul unde predă
-
Actualitateacum o zi
Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”
-
Actualitateacum 3 zile
Violenţe stradale la Istanbul şi Izmir. Poliţiştii folosesc gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor
-
Actualitateacum 2 zile
Secretele unei amenajări reușite, plante ornamentale de vis și soluții moderne de întreținere/rebegarden.ro
-
Actualitateacum 2 zile
Un nou scandal în SUA. Trump revocă un ordin împotriva unei firme de avocatură, în schimbul unor servicii de 40 de milioane de dolari pentru Casa Albă
-
Actualitateacum o zi
Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză