Summit-ul istoric dintre Donald Trump și Kim Jong-un va avea loc pe 12 iunie la Singapore

0
1265

Întâlnirea dintre Donald Trump și Kim Jong-un va avea loc pe 12 iunie în Singapore. Coreea de Nord s-a angajat să oprească testele nucleare, însă Statele Unite vor ca regimul de la Phenian să renunțe complet la armele nucleare pe care le deține.

Eveniment istoric

„Vom încerca amândoi să facem un moment foarte special pentru Pacea Mondială!” a scris liderul american pe Twitter.

În luna martie, domnul Donald Trump a uimit lumea prin acceptarea unei invitații de întâlnire cu președintele Coreei de Nord pentru o întâlnire istorică,fără precedent.  Totuși, chiar dacă demersurile și contactele diplomatice au fost perfectate, cei doi președinți și-au schimbat anterior insulte și amenințări.

Acest summit vine ca o consecință imediată după discuțiile dintre cele două state demult învrăjbite ideologic- Coreea de Nord și Coreea de Sud. Anunțul președintelui american Donald Trump a venit la câteva ore după ce a salutat gestul prin care trei locuitori americani au fost eliberați de către Coreea de Nord, citat de către ediția electronică a lui The Guardian. 

Eliberarea lor a venit în timpul unei vizite la Phenian, a secretarului de stat Mike Pompeo, pentru a stabili detaliile întâlnirii dintre liderul ameican și cel nord-coreean.

Niciun președinte american nu a întâlnit vreodată un lider nord-coreean. Casa Albă a declarat că ”gestul eliberării americanilor este unul de bunăvoință ” înainte de summitul pe care Donald Trump l-a expus că va fi un „mare succes”. „Chiar cred că avem o șansă foarte bună de a face ceva foarte semnificativ”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Președintele nord-coreean Kim Jong-un a declarat că a acceptat  propunerea americană de a acorda celor trei deținuți amnistierea, adăugând că întâlnirea sa cu președintele Trump va fi un „prim pas excelent” în direcția îmbunătățirii situației peninsulei coreene, potrivit agenției de stat al Korean Central News Agency (KCNA) . Condamnările celor trei cetățeni americani au fost blamate pe scară largă ca fiind politice și de asemenea a fost etichetat ca un abuz al nerespectării drepturilor omului.

Cine sunt ”americanii” eliberați?

Kim Hak-song a fost ținut sub suspiciunea de „acte ostile” în mai 2017. El s-a descris anterior ca fiind un misionar creștin care intenționa să înceapă o fermă experimentală la Universitatea Phenian de Știință și Tehnologie (PUST) .

Tony Kim, de asemenea cunoscut sub numele de Kim Sang-duk, a lucrat de asemenea la PUST-Pyongyang University of Science & Technology.A fost reținut în aprilie 2017 cu privire la acuzațiile de spionaj.

Potrivit presei sud-coreene, el a fost implicat în munca umanitară din nord. Kim Dong-chul, pastor la începutul anilor ’60, a fost reținut în 2015 pe acuzațiile de spionaj și a fost apoi condamnat la 10 ani de muncă grea.

Aproximativ 120.000 de persoane sunt considerate a fi întemnițate în Coreea de Nord fără un proces adecvat, potrivit Comitetului pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord (HRNK). Oamenii pot fi închiși de regim pentru aproape orice, spun activiștii, cu ”crime” ce încep de la vizionarea unui DVD sud-coreean și se termină cu suspiciunea (probată sau nu) de încercare de părăsi această țară. Prizonierii politici sunt adesea trimiși în închisori separate – de obicei lagăre de muncă brutale, care implică o muncă fizică dificilă, cum ar fi domeniul mineritului și cel al exploatării forestiere.

Așteptări și speranțe

Problema cheie care se așteaptă să fie discutată este programul de dezarmare nucleară din Coreea de Nord , asupra căruia președintele SUA și omologul său nord-coreean au opinii contrare. Liderul nord-coreean este influențat de doctrina comunistă ce persistă de mai bine de șase decenii. Mai mult decât atât, Coreea de Nord a efectuat cel puțin șase teste nucleare începând cu anul 2006, în ciuda condamnării și a sancțiunilor internaționale, declarând ”că are nevoie de arme pentru propria sa securitate.”

Statele Unite doresc ca autoritățile de la Phenian să renunțe la programul său de arme „complet și ireversibil.” Înainte de întâlnire, președintele Kim Jong-un a promis că va opri testele nucleare și lansările de rachete balistice intercontinentale și, de asemenea, va închide un sit de testare al acestor arme de distrugere în masă.

Cu toate aceste promisiuni lansate în spațiul public, majoritatea analiștilor și a diplomaților avertizează că președintele Kim Jong-un este puțin probabil să abandoneze cu ușurință armele nucleare pe care le-a fabricat și testat . Totodată procesul dorit de către administrația americană vizează „denuclearizarea” ce înseamnă restabilirea unui anumit climat al păcii în acea parte a lumii.

Demn de remarcat este și aspectul ce ține de faptul că, până în prezent nu s-a rostit niciun cuvânt din partea Phenian-ului cu privire la ceea ce ar putea oferi în mod special la acest viitor summit. Chestiunea esențială pentru Coreea de Nord se va transpune prin prezența a 30.000 de militari americani în Coreea de Sud și ridicarea sancțiunilor care sufocă economia.

Singapore este o națiune și o insulă mică dar și foarte prosperă. A fost folosită în trecut pentru întâlniri diplomatice. În 2015, liderii Chinei și Taiwanului au purtat discuții istorice în orașul-stat din Asia de Sud-Est, fiind prima lor reconciliere din ultimele decade. Acesta a fost văzut de către oficialii americani  drept o alegere bună, neutră pentru discuțiile dintre Trump și Kim.

Statele Unite și Singapore au o relație strânsă. Reamintesc faptul că Singapore are legături diplomatice și cu Coreea de Nord, dar a suspendat toate schimburile cu această țară în luna noiembrie a anului trecut, deoarece sancțiunile internaționale au fost înăsprite.

Ministerul de Externe din Singapore a declarat într-o scurtă declarație că țara are plăcerea să găzduiască întâlnirea. „Sperăm că această întâlnire va avansa perspectivele de pace în Peninsula Coreeană”, a adăugat ministerul. Primul ministru din Singapore Lee Hsien Loong a declarat că întâlnirea dintre cei doi lideri reprezintă un pas semnificativ pe calea către pace. „Poate duce la un rezultat reușit”, a adăugat oficialul citat de Channel NewAsia .

Alte locații care au fost luate în considerare pentru summit-ul Trump-Kim au inclus Mongolia cât și zona demilitarizată a frontierei coreene.

Reacții și comentarii

Mintaro Oba, fostul oficial american din Departamentul de Stat american care a lucrat la negocierile dintre cele două țări ale peninsulei Coreea, a declarat: „Singapore nu a fost prima mea alegere pentru locația summitului din Coreea de Nord. Dar Singapore este un partener american foarte valoros și un stat oraș-oraș remarcabil care dă de multe ori mai mult decât greutatea sa. Aceasta este o alegere bună. ” Va fi o raritate pentru președintele Kim Jong-un de a se afla în afara Coreei de Nord. După ce a devenit lider, a vizitat China de două ori și a trecut peste graniță în Coreea de Sud în timpul întâlnirii de luna trecută.

De cealaltă parte, Donald Trump a discutat despre viitorul summit cu prim-ministrul japonez, Shinzō Abe, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Liderii „s-au angajat să mențină cooperarea trilaterală cu Republica Coreea și, de asemenea, au afirmat scopul comun al abandonării armelor ilicite de distrugere în masă și a programelor de rachete balistice”, a adăugat în cadrul declarației din ziua de miercuri 9 Mai.

 La Washington, politicienii au salutat această ultimă evoluție, dar au dat dovadă de prudență. Liderul majoritar al Senatului american, Mitch McConnell, a declarat: „Statele Unite se angajează în demolarea permanentă, verificabilă și ireversibilă a programului de arme de distrugere în masă din Coreea de Nord. Împărtășesc acel obiectiv și, dacă se dovedește inaccesibil prin aceste discuții, susțin o continuare a politicii de presiune maximă asupra regimului „.

Mass-media oficială din Coreea de Nord a citat încă de miercuri că președintele coreean Kim Jong-un se va întâlni cu Donald Trump și „ar fi o întâlnire istorică” și un „prim pas excelent în promovarea dezvoltării situației pozitive în peninsula coreeană și construirea unui viitor bun”.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel și-a exprimat opinia cu privire la viitoarele discuții dintre cei doi lideri mondiali. Domnia sa  vede „strălucirea speranței” și totodată se poate obține rezolvarea armelor nucleare din Coreea de Nord. Angela Merkel a remarcat de asemenea, că „ar fi minunat dacă am putea experimenta o détente”. Termenul provenit din limba franceză vizează relaxarea relațiilor tensionate, mai ales într-o situație politică. Termenul își are originea în timpul Triple Entente și Entente cordiale în legătură cu o relaxare a tensiunilor dintre Anglia și Franța, care, după ce au fost amestecate cu guverne normale, au avut parte de polițe.În contextul Războiului Rece, diminuarea tensiunilor dintre Est și Vest, împreună cu reforma internă în Uniunea Sovietică, au conlucrat împreună pentru a ajunge la sfârșitul ideologiei comunismului în Europa de Est , dar și în Uniunea Sovietică.

De altfel,ministrul de externe, Serghei Lavrov, a îmbrățișat întâlnirea spunând că „este un pas în direcția cea bună” în loc de „foc și furie”. El și-a exprimat opinia, de asemenea, că un acord juridic între S.U.A. și Coreea de Nord „ar fi crucial pentru normalizarea situației periculoase din jurul Peninsulei Coreene,”

Mai mulți parlamentari americani și experți în politica externă urmăresc situația cu îngrijorare . Tocmai înțelepciunea de a accepta un summit cu pregătiri insuficiente din partea unor oficiali de nivel inferior, în principal datorită lipsei de încredere între Statele Unite și Coreea de Nord poate fi un minus. Unii dintre critici au spus că președintele Donald Trump ar putea să se pregătească pentru eșec, din cauza îndoielilor cu privire la faptul că Coreea de Nord va renunța din proprie inițiativă la un arsenal atomic formidabil pe care Kim Jong-un l-a valorizat pentru poziția Coreei de Nord în lume.

Deputatul britanic Nirj Deva- unul dintre liderii delegației Parlamentului European a afirmat în urmă cu o zi ”că au avut mai multe întâlniri secrete cu înalții oficiali din Coreea de Nord timp de trei ani pentru a rezolva racheta ICBM și programul de bombe nucleare pentru a intercepta orice”. Pe aceeași lungime de undă s-a situat și ruroparlamentarul austriac Paul Ruebig, vicepreședintele comisiei, care a sugerat ca ONU să participe la summit-ul din Singapore pentru a le oferi un orizont internațional.

Sursa foto : Daily Express.blacknews.ro

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here