Fostul om politic Ion Iliescu a fost oficial acuzat de crime împotriva umanitățiii

0
1105

Fostul președinte al României din perioada post-decembristă-Ion Iliescu- a fost audiat și pus sub acuzare de infracţiuni împotriva umanităţii pentru deciziile luate imediat după ce a preluat puterea de la Nicolae Ceauşescu.De asemenea,domnia sa este învinuită inclusiv pentru organizarea tribunalului care l-a condamnat la moarte pe fostul dictator.Primul preşedinte al României din era Frontului Salvării Naționale nu a dorit deloc să vorbească despre noile acuzaţii în fata procurorilor militari, care l-au anunţat în cursul zilei de marți 22 Mai că îi vor pune la dispoziţie dosarul. Când Ion Iliescu a plecat de la Parchet, un bărbat a strigat după el,gratulându-l cu apelativele “comunistule,criminalule”.

Procurorii i-au adus la cunoștință lui Ion Iliescu acuzațiile pentru faptele care ar fi fost comise în perioada 22-27 decembrie 1989.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Dosarul Revoluției”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus extinderea și efectuarea în continuare a urmăririi penale, pentru intervalul 22 – 27 decembrie 1989, sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității față de suspectul Iliescu Ion, la data săvârșirii faptelor membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale, organism care de facto a exercitat puterea executivă și legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când președintele consiliului a primit rolul unui șef de stat, iar atribuțiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive”, a transmis Parchetul General printr-un comunicat de presă.

Procurorii militari au extins urmărirea penală împotriva lui Ion Iliescu, de data aceasta pentru deciziile luate după 22 decembrie, ora 16:00. Atunci, cuplul Ceauşescu a fugit, iar domnul Iliescu a preluat conducerea. Anchetatorii susţin că ar fi luat mai multe decizii cu caracter militar, reactivând mai mulţi generali, inclusiv pe Ştefan Guşe.

Tot din ordinul lui Iliescu s-ar fi înfiinţat Tribunalul Militar Extraordinar care i-a judecat şi condamnat la moarte pe soţii Ceauşescu.

”Ion Iliescu a acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist. (…) Aceste conduite au contribuit la numeroase pierderi de vieți omenești, vătămări corporale, privarea gravă de libertate, dar şi distrugerea unor bunuri de patrimoniu”, a transmis Biroul de Presă al Parchetului General.

Ion Iliescu s-a prevalat şi de această dată de dreptul la tăcere şi a refuzat să dea declaraţii, însă, spune avocatul său, a acceptat să depene câteva amintiri cu procurorii despre ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989.

Iliescu se consideră nevinovat şi ar putea răspunde acuzaţiilor procurorilor militari după ce va studia întreg dosarul Revoluţiei instrumentat în ultimii 28 de ani.

″S-a întregit o activitate, care a început anterior, aşa după cum bine ştiţi, că a mai venit o dată domnul Iliescu. Astăzi, pentru că au primit avizul de la preşedintele Iohannis, i-au prezentat acestuia învinuirea şi din perspectiva perioadei 22 – 27 decembrie″⁣, a spus avocatul lui Iliescu, Adrian Georgescu, potrivit Agerpres.

La ieşirea din Parchetul General, un protestatar i-a cerut socoteală lui Ion Iliescu.

”Criminalule! E timpul să plăteşti! Ne-ai furat libertatea în 1989,”a strigat acesta.

Ion Iliescu nu este însă singurul suspect în dosarul Revoluţiei. De crime împotriva umanităţii sunt acuzaţi printre alţii şi fostul premier Petre Roman şi fostul prim-viceprimministru Gelu Voican Voiculescu.

Ce se întâmplă cu Dosarul Revoluției?

După cum se știe,d osarul Revoluției se află în instrumentarea procurorilor militari de mai bine de 28 de ani. Printre alte nume sonore implicate în cadrul acestui cercetări se află și Petre Roman cât și Gelu Voican Voiculescu.

De altfel, Ion Iliescu este deja urmărit penal pentru acuzația de infracțiuni contra umanității, însă prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989, procurorii au fost nevoiți să împartă aceste acuzații în diferite perioade, în funcție de evoluția socio-politică, dar mai ales în funcție de statutul pe care l-a avut la vremea respectivă președintele Iliescu.

În primă fază, fostul șef de stat a fost acuzat de infracțiuni contra umanității, săvârșite, spun procurorii militari, în calitate de președinte al CFSN, ceea ce era similar unui șef de Guvern.

De această dată, procurorii militari au extins urmărirea penală pentru aceleași acuzații – infracțiuni contra umanității – pentru perioada de după 22 decembrie, după fuga lui Nicolae Ceaușescu. Însă pentru această urmărire penală a fost nevoie inclusiv de avizul președitelui Klaus Iohannis, deoarece era vorba despre o persoană care a avut statut de ministru, șef de Guvern, potrivit legii răspunderii ministeriale.

Aviz favorabil

A Președintele Klaus Iohannis a dat aviz pozitiv cererii de începere a urmăririi penale, iar acest lucru trebuie să fie comunicat oficial persoanei care este vizată de acuzații, respectiv lui Ion Iliescu.

Printre multe altele, domnului Iliescu i se reproșează că între 22 și 27 decembrie 1989, după ce a preluat puterea în România, a luat câteva decizii cu caracter militar, care ar fi dus la producerea victimelor, spun procurorii.

Până la ora redactării acestei știri, Ion Iliescu nu a avut nimic de declarat, iar avocatul Adrian Georgescu a spus că fostul președinte vrea să vadă exact ce i se reproșează.

„Nimeni nu se aşteaptă să fie pus sub acuzare. Nici dumneavoastră nu cred că aţi avea astfel de aşteptări, indiferent în ce situaţie v-aţi afla din perspectiva penală.

La momentul ăla credeţi că cineva se gândea că peste 30 de ani o să răspundă pentru o chestiune care la ora aia i s-a părut onestă şi absolut corectă? (…)

După cum aţi observat în dosarul cu Mineriada, scenariul e acelaşi. A fost anunţat de către procurorul general faptul că acel dosar va ajunge în instanţă, au fost stabilite nişte termene. Acelaşi lucru se întâmplă şi astăzi în dosarul Revoluţiei. Dosarul va ajunge în instanţă, asta v-o spun eu din perspectiva mea şi din experienţa pe care o am”, a  mai adăugat domnul avocat.

Sursa foto : https://google.ro

Sursa video : https://youtube.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof. Dr.Daniel Mihai redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here