Sentința pentru Liviu Dragnea a fost din nou amânată

0
1154

Astăzi a fost așteptată sentința în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, în care domnul Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.DNA a cerut în cazul lui Dragnea o pedeapsă de 7 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu și 2 ani și 6 luni pentru fals, dar și anularea suspendării condamnării de 2 ani din dosarul Referendumului. 

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Sentința în dosarul lui Liviu Dragnea a fost amânată încă o dată. Următorul termen este stabilit pentru data de 21 iunie.

Motivul este că avocatul ex-soției domnului Dragnea -Bombonica Prodana- a depus concluziile la dosar ieri 7 iunie, iar Nicusor Gheorghe pe 31 mai, iar instanța a precizat ”că are nevoie de timp să le analizeze.”

Liviu Dragnea în vîrstă de 55 de ani este judecat pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, privind angajarea fictivă a două secretare din PSD la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

Procurorul DNA a cerut în acest caz o pedeapsă de 7 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu și 2 ani și 6 luni pentru fals, dar și anularea suspendării condamnării de 2 ani din dosarul Referendumului. La rândul său, liderul PSD a susținut de mai multe ori ”că este nevinovat și a cerut achitarea.”

Cazul secretarelor de la DGASPC Teleorman

Procesul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman este pe rolul Înaltei Curți încă din data de 15 iulie 2016 și a avut numai puțin de 15 termene de judecată. Înalta Curte a amânat o dată pronunțarea în acest caz. Un număr de unsprezece persoane sunt trimise în judecată în acest caz pentru infracțiuni de abuz în serviciu sau fals intelectual.

Alături de Liviu Dragnea mai sunt acuzate alte zece persoane, foști șefi de servicii sau direcție din cadrul DGASPC Teleroman. Cele mai cunoscute nume sunt ale fostei sale soții- Bombonica Prodana cât și fostei șefe a DGASPC Teleorman- Floarea Alesu.

Ce spun procurorii

Potrivit procurorilor, „în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”.

Astfel, precizează DNA, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal. Şi fosta soţie a liderului PSD este judecată în această cauză.

În ceea ce o priveşte pe Bombonica Prodana, procurorii spun că “în perioadele 3 martie – 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi în calitate de şef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu ştiinţă atribuţiilor de serviciu, deşi a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului, nu a întreprins niciun demers de sancţionare a persoanelor respective”.

Cel de-a șaisprezecea înfățișare. Verdict amânat


Liviu Dragnea este acuzat de faptul că,în calitate de președinte al CJ Teleorman (2000-2012), respectiv de președinte al PSD Teleorman, i-ar fi determinat pe șefii DGASPC Teleorman să le angajeze fictiv și să le mențină în funcții pe două membre PSD: Adriana Botorogeanu (48 de ani) și Anisa-Niculina Stoica (43 de ani).

Pentru că aceste două femei nu au dat în toți anii în care au fost angajatele Directiei nicio zi pe la birou, deși aveau contract de muncă în regulă, statul a fost prejudiciat cu 108.612 de lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit, au arătat procurorii.

Ceea ce este interesant este faptul că,în timpul procesului, Botorogeanu si Stoica au recunoscut acuzațiile și au cerut să fie condamnate la o sentință redusă cu o treime și cu suspendarea acesteia. Totodată,în aceeași situație a fost și Gheorghe Nicușor, fost șef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare din cadrul DGASPC, care a recunoscut acuzațiile DNA.

Pe de altă parte, Bombonica Prodana și-a plătit partea sa de prejudiciu, iar din acest motiv procurorii DNA au cerut încetarea procesului penal.Fosta soție a liderului PSD a fost coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și sef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman. Domnia sa er acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Un alt angajat al DGASPC, Ionel Marineci, fost șef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului și familiei a recunoscut inițial acuzațiile din acest dosar, dar ulterior a revenit. El a cerut să fie judecat în procedură normală, iar avocatul acestuia a solicitat achitarea.

Completul de judecători

Liviu Dragnea va aştepta cu emoţii data de 21 iunie,atunci când se oate ronunța instanța în această seță.De altfel cuvântul final îl va avea completul de 3 judecători format din Ştefan Pistol (preşedinte), Geanina Arghir şi Constantin Epure.Ultimul dintre aceştia a făcut parte şi din completul de cinci judecători care a acordat, marţi, sentinţa de șase ani de închisoare pentru Elena Udrea în dosarul „Gala Bute.”

În concluzie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat cu două săptămâni sentinţa în cazul omului politic Liviu Dragnea.

Sursa foto Observator

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here