Actualizarea Sistemului Informatic din spațiul Schengen continuă procesul asiduu al adoptării și impunerii cipurilor

0
1022

Uniunea Europeană va face o serie de actualizări la sistemul informatic Schengen pentru a proteja mai bine frontierele.Prin intermediul acestei acţiuni se doreşte o mai bună coordonare între ţările UE şi pentru o mai bună protecţie a graniţelor externe ale zonei de liberă circulaţie, transmite ediția electronică a Agerpres.

Amprentele digitale vor fi obligatorii pe buletine. Comisia Europeana a propus și va impune ca în actul de identitate al fiecărui cetățean din Uniunea Europeana să fie incluse, obligatoriu, imagini digitale ale feței și amprentele de la două degete. Concret, în urma recomandărilor Comisiei Europene, europarlamentarii şi statele membre au convenit asupra unor serii de măsuri care să consolideze principalul sistem informatic al Europei de gestionare şi securitate a frontierelor,”pentru a combate mai bine criminalitatea transfrontalieră şi terorismul. ”

„Aceste actualizări, care vor trebui puse în aplicare cel mai târziu până în 2021, vor include introducerea de alerte pentru persoane necunoscute căutate pentru infracţiuni, pentru cetăţeni non-UE ale căror cereri de rezidenţă au fost respinse şi pentru persoane care au nevoie de protecţie”, a arătat sursa citată.  Autorităţile vor fi obligate să înregistreze în sistem orice nouă interdicţie împotriva cetăţenilor ţărilor terţe şi să emită alerte pentru cazuri de terorism. Între altele, sistemul va „utiliza şi mai eficient” amprentele şi imaginile faciale în scopul identificării.

Cum se vor lua amprentele

Amprentele se vor recolta de la degetele arătătoare ale ambelor mâini. În cazul în care calitatea amprentelor este necorespunzătoare şi/sau degetele arătătoare prezintă răni, se preia amprenta plană, de bună calitate, a degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului.

Amprentele şi poza sunt incluse în mediul de stocare electronică (cipul) al cărţii de identitate şi se stochează în baza de date a Sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor şi în bazele de date de producţie. După personalizarea cărţii electronice de identitate, datele biometrice stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată.

Prin aceasta procedură se dorește  eliminarea în totalitate a folosirii actelor de hârtie, de plastic care, din punctul de vedere al autorităților ” sunt facil de fasificat și pot fi folosite de oricine care ar îndrăzni să intre fraudulos în țările Uniunii Europene.”

Pe viitor, toate țările Uniunii Europene estimează ca ar rezulta un număr mai redus de posesori ai actelor de identitate clasice , care în prezent se cifrează în jurul valorii de 80 de milioane de unități. Posesorii care dețin o asemenea carte de identitate nu au cum să le fie scanată, ”citită” de către noile device-uri deoarece nu au indicatori biometrici.

Reamintesc aspectul care se leagă de promovarea acestei mode, de care în România nu se bucură de popularitate în prezent, deoarece, conform unei statistici, țara noastră se afla pe primul loc in Uniunea Europeana ca număr de documente falsificate, urmată de țări precum Italia și Grecia, așa cum au informat ultimele studii ale Agenției ANSA.

Măsurile luate de comisie sunt următoarele:

  • Modernizarea elementelor de securitate al documentelor deja existente. Aceasta propunere este similară celei deja existente aplicată deja în UE, cu privire la elementele de securitate ale pașapoartelor digitale;
  • Eliminarea treptată a documentelor neconforme;
  • De acum înainte, pe cărțile de identitate ale cetățenilor UE și documentele de ședere ale cetățenilor din afara UE se vor include date biometrice, mai exact amprente digitale și imagini faciale, care vor fi stocate pe cipul documentului.Stabilirea unor standarde comune de securitate pe tot cuprinsul Uniunii Europene reprezintă un alt deziderat

 

Sursa foto http://www.gandul.info,Bucuresti FM

Redacția Platformei Ziarului Naționalul

 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here