Marmita, un utilaj HoReCa bun în orice bucătărie de restaurant

0
2320

În destul de puține bucătării profesionale există marmite, deși utilitatea lor este incontestabilă.

O marmită este, conform definiției, un vas special de bucătărie, metalic, de formă cilindrică, cu mânere laterale, acoperit cu un capac, folosit la gătirea unor produse alimentare diverse.

Autoclava, după cum mai este denumit acest echipament din sfera gastronomiei, se folosește cu precădere la prepararea ciorbelor, cremelor, supelor, precum și a altor tipuri de lichide.

Clasificarea marmitelor

După combustibilul utilizat pentru încălzirea lor, există:

  • – marmite pentru combustibil solid (lemn, cărbune);
  • – marmite pentru combustibil lichid;
  • – marmite pentru gaz, abur;
  • – marmite electrice.

După capacitate (litraj) avem marmite de la 75 până la 600 de litri.

Cele mai răspândite tipuri de autoclave sunt acelea ce se încălzesc cu gaz metan și cele electrice.

Principiul de funcționare al unei marmite este relativ simplu:

– După ce se pun ingredientele necesare se închide capacul vasului și se încălzește marmita suficient de mult pentru ca fierberea să se producă.

Ulterior, bucătarul ridică de pe vas capacul și scoate alimentele solide, în itmp ce partea lichidă, după necesități, este evacuată prin partea inferioară a utilajului, unde se găsește un robinet cu cep.

Dintr-un anumit punct de vedere o marmită poate fi asemuită cu o oală sub presiune de dimensiuni mari, deoarece ea are o supapă de presiune, garnituri și un manometru.

Trebuie ca periodic, de regulă săptămânal, componentele constructive ale autoclavei să fie verificate, pentru a se evita funcționarea ei necorespunzătoare și a unor nedorite accidente de muncă.

Garniturile marmitei se uzează cel mai rapid, de aceea ele trebuie să fie înlocuite cu promptitudine.

ContiGrup, compania distribuitoare de utilaje HoReCa de top, oferă celor interesați marmite (autoclave) de diverse tipuri și capacități, cu performanțe tehnice deosebite.

Orice restaurant care se respectă ar trebui ca să aibă în bucătărie măcar o marmită, deoarece este un utilaj gastronomic multifuncțional, care seamănă cu o tigaie basculantă, din punctul de vedere al versatilității.

O marmită cu sistem propriu de încălzire este întotdeauna soluția ideală pentru prepararea în timp scurt și la o calitate înaltă produse alimentare lichide precum ar fi: supele, ciorbele, cremele, sosurile etc.

La ContiGrup există marmite din inox cu două tipuri de surse de încălzire.

1. Marmite cu încălzire directă – autoclave cu sistem de autostabilizare a focului și reglajul temperaturii realizat printr-un termostat. Ele sunt destinate pentru realizarea de supe, ciorbe, orez, carne fiartă, pește sau legume, cafea, ceai sau pentru operații de pasteurizare.

2. Marmite cu încălzire indirectă – funcționează pe principiul bain-marie, adică prin mijlocirea unui vas cu apă. Acest tip de autoclavă are avantajul că se pot prepara cu ajutorul lui alimente cu densități diverse ale lichidului. Se utilizează pentru încălzire fie aburul, fie apa, de aceea sosurile fine și cremele nu se ard, fiind mult mai delicioase, decât dacă ar fi fost preparate în mod tradițional.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here