Connect with us

Actualitate

Un sfârșit e un început | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Mai întâi, să menţionăm anii ’90, cu jungla legislativă, jaful furibund din baza materială a statului, inflaţia galopantă sau operaţiunile de tip „Ponzi” precum Caritas sau FNI. Au fost ani grei, când sărăcia era lucie şi hoţii se alimentau nestingheriţi din puţinii bani disponibili. Mult mai grei chiar şi decât perioada imediat următoare crizei financiare globale din 2007 – 2008, când oamenii s-au trezit cu salariile tăiate şi cu rate la bancă de plătit pentru ceva ce-şi înjumătăţise deja valoarea. Asemenea lucruri nu s-au întâmplat în regimul Dragnea. Dimpotrivă, din punct de vedere macro, situaţia este una relativ stabilă. Economia românească, mai ales prin operatorii privaţi, îşi face treaba. Multinaţionalele exportă şi echilibrează balanţa comercială, există bani europeni pentru proiecte serioase, iar românii plecaţi îşi ajută în continuare familiile rămase în ţară. Problema cea mare nu este, aşadar, una care să ne lovească puternic din punct de vedere material. Nu încă, cel puţin. Riscurile sunt însă de ordin moral. Fundamentul justiţiei sociale a fost zdruncinat în ultimul timp mai mult decât niciodată. Furtul nu a fost nicicând mai tolerat, hoţii niciodată atât de protejaţi, iar oamenii care-şi făceau treaba onest, aşa cum scrie în fişa postului, oricare ar fi fost ea, nicicând mai dispreţuiţi de autorităţi. Oameni coborâţi direct din filmele cu activişti de partid din vremea Răposatului luaseră deja ostatice, pe lângă instituţii, aporape toate ecranele televizoarelor şi jumătate din internet ca să explice că toate animalele sunt egale, doar că unele sunt mai egale decât celelalte. Nimic diferit de ce-am trăit deja în anii ’90, veţi spune. Doar că atunci eram pe un drum care abia începuse, de la comunism către democraţie şi stat de drept. În ultimi doi ani, pe drumul ăsta n-am făcut altceva decât să ne întoarcem. Iar aşa ceva nu poate fi decât începutul sfârşitului pentru toate visele celor care au murit în decembrie ’89.

De ce s-a sfârşit acest coşmar negru? S-a schimbat cumva carcterul oamenilor care ne conduc? Nu, ba chiar deloc. Ciordache a rămas acelaşi, Nicolicea şi Cătălin Rădulescu-Mitralieră la fel. Olguţa e tot ea. Doar că zidul acesta lung de oameni care se ţin fiecare de ouăle celuilalt (metaforic vorbind) şi înconjoară castelul lui Dragnea precum şanţurile de apă din Evul Mediu, au realizat ceva. Au înţeles că în clipa în care ne-am ars toate podurile cu Europa şi SUA, vom fi rămas singuri-singurei, faţă în faţă cu zâmbetul dispreţuitor al lui Putin. Iar acesta, e uşor să-ţi dai seama, iubeşte trădarea inamicilor săi, dar îi urăşte pe trădători. Nimic bun nu are cum să ne aducă o nouă vasalitate în faţa Marelui Urs de la Est, nici chiar dacă avem în vene sânge de pesedist din tată-n fiu.

Sfârşitul lui Dragnea (căci acesta va veni, nu mai încape îndoială!) înseamnă un nou început pe Calea Euro-Atlantică. Nu va fi sfârşitul corupţiei, al furturilor şi al moralităţii de Fanar, dar măcar vom putea respira uşuraţi că nu devenim încă o dată victimele unui abandon în braţele Rusiei. Dacă nu vom reuşi noi, măcar copii noştri vor avea o şansă să se simtă mândri că sunt români.

Comentarii Facebook

Actualitate

ATENȚIE! Hoții au descoperit o nouă metodă pentru care vă pot lua banii de pe card | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Din câte se pare hoţii au reuşit să sustragă banii din numeroase conturi bancare. Numai în ultimul an au fost depuse peste 17.000 de plângeri în care erau reclamate fraude cu cardul.  

Concret, hoţii au reuşit să creeze aplicaţii care citesc cardurile. Este suficient să se aproprie de o persoană care are un card contactless şi îi oate citi datele cardului în doar câteva secunde.

După copierea datelor de pe card, hoţii vor face şi o copie a cardului, care potrivit specialiştilor poate fi realizată în cinci secunde, urmând ca mai apoi să facă cumpărături sub 100 de lei, până când vor goli cardul. 

Din fericire, există şi metode pentru a te putea feri de cei care se folosesc de asemenea mijloace pentru a copia datele de pe cardurile contactless. Tot ce trebuie să facă deţinătorul unui card contactless este să folosească o metodă care să se interpună între cititorul hoţului şi card: există suporturi de card care ţin în siguranţă cardurile şi care costă aproximativ 100 de lei, sau mai simplu şi mai economic, cardul poate fi învelit în staniol.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

România a stabilit un nou record negativ. A avut cea mai mare inflație din UE. Cu cât au crescut prețurile | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Dacă rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) s-a situat la 2,2% în septembrie, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în zona euro inflaţia a urcat până la 2,1% de la 2% în august, în România s-a înregistrat un avans al preţurilor de consum de 4,7%, similar cu cel înregistrat în august, urmate în top de Ungaria (3,7%) şi Bulgaria (3,6%). 

La polul opus cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au situat Danemarca (0,5%), Grecia (1,1%) şi Irlanda (1,2%).

 Comparativ cu situaţia din august 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în patru (inclusiv în România) şi a crescut în 14 ţări.

Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (0,90 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,57 puncte procentuale) şi de cele la alimente, alcool şi ţigări (0,51 puncte procentuale). 

Sursa: Realitatea.net

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

O noua investiție a familiei Pavăl, deținătoarea Dedeman | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Fiica lui Dragoş Paval, principal acţionar al companiei Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj şi cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români, a preluat o participaţie de 16,6% din firma care opereaza site-ul brio.ro, pentru aproximativ 400.000 de euro, anunţă Profit.ro.

Firma, care îşi are sediul în imediata apropiere a Inspectoratului şcolar Bucureşti a început sa opereze platforma online în 2016, lansarea fiind programata atunci de Ziua Copilului, pe 1 iunie. În afara Karinei Paval, Brio.ro mai are trei acţionari, Dragoş Iliescu – doctor în psihologie şi profesor universitar la Facultatea de Psihologie şi Știinţele Educaţiei, Universitatea Bucureşti, Thomas Oackland – mentorul lui Dragoş Iliescu, cunoscut sub numele de „parintele testarii standardizate”, autor a 14 carţi şi firma de consultanţa financiara Brandient Consult.

Detalii despre afacerile şi averea familiei Paval veţi putea fala în ediţia din acest an a Capital Top 300 – Cei mai bogaţi români care va aparea la finalul lunii noiembrie.

Sursa: Profit.ro

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Top Stiri Nationalul.ro