Planul lui Dăncilă a fost spulberat. Iohannis sigur va participa la ședința de Guvern acum | Nationalul.ro

0
560

Darius Vâlcov a spus, la Antena 3 , miercuri seara, că Ordonanţa prin care se introduc anumite taxe, printre care şi celebra ”taxă pe lăcomie” va fi discutată în şedinţa de Guvern, deşi Viorica Dăncilă nu a trecut acest lucru pe ordinea de zi. Klaus Iohannis anunţase că ar vrea să participe la sedinţa cabinetului Dăncilă.

”Preţurile la gaze şi la energie vor fi îngheţate, de mâine, dacă trece OUG.”, a spus Darius Vâlcov.

„Anul trecut pe vremea aceasta băncile dădeau împrumuturi cu dobândă 3-4%. La începutul acestui an aproape s-a dublat dobânda printr-un artificiu numit ROBOR”, a spus Darius Vâlcov.

„Băncile au ajuns astăzi la profituri de şapte ori mai mari ca în Germania”, a mai spus Vâlcov, adăugând că Guvernul consideră normal un nivel de 1,5 al ROBORULUI.

„Cu cât te lăcomeşti să ai acest ROBOR mai mare, taxă creşte. Dacă cobori sub 1,5 taxa e 0! Nu urmărim să luăm bani de la bănci, dorim însă să scadă ratele românilor cu 10-15%. Atunci lumea ar fi fericită”, a conchis consilierul premierului.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat marţi că Executivul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită „taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.

„În funcţie de lăcomia băncilor vom vedea care este şi impactul acestor măsuri”, a spus Teodorovici.

Ministrul a explicat că taxa pe lăcomie, pusă pe activele băncilor, va creşte progresiv, în funcţie de cât de mult va creşte ROBOR.

SURSA: antena3

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here