Connect with us

Actualitate

Exclusiv! Numire bombă la ANAF la câteva zile după schimbarea lui Mișa! Decizia este oficială | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Potrivit deciziei numărul 24 din 09 Ianuarie 2019, publicată miercuri seara în Monitorul Oficial, Virgil Pîrvulescu, interimarul din fruntea Direcţiei Finanţelor Publice Vâlcea până în prezent, a ajuns să avanseze la funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

În ultimele zile au avut loc schimbări importante la ANAF, după ce ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat că a cerut premierului Viorica Dăncilă revocarea şefului ANAF, Ionuţ Mişa, subliniind că ANAF este o instituţie cheie în economia României şi că strategia sa privind schimbarea agenţiei necesita o altă conducere la această instituţie, ca apoi premierul să anunţe numirea unei noi şefe.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a semnat joia trecută Decizia de numire a Mihaelei Triculescu, economist cu peste 19 ani de experienţă în mediul privat, în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat.

„Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilită după evaluarea mai multor propuneri făcute de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici”, arată un comunicat al Guvernului.

În cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se organizează şi funcţionează, de asemenea, Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene (DGFP) şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, precum şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Comentarii Facebook

Actualitate

Space Force, noua strategie de extindere a scutului antirachetă american

Mihai Daniel

Publicat

pe

President Donald J. Trump participates in a Missile Defense Review announcement at the Pentagon, in Arlington, VA, 1-17-19.

Noua strategie este menită să combată amenințarea rachetelor de croazieră dezvoltate cele două ţări pe care Statele Unite le consideră drept cei mai periculoși inamici – Iranul şi Coreea de Nord.

”Spațiul este noua arenă pentru război”, a declarat presedintele Donald Trump joi, atunci când a anunțat o acțiune majoră de actualizare a sistemului american de apărare anti-rachetă și a făcut apel la propunerea sa intitulata sugestiv „Space Force”. Președintele american a spus că dorește un „strat” ​​de senzori plasați printre stele care să detecteze lansarea de rachete și va cere ca tehnologia să fie finanțată în urma discutiilor pe buget. Elementul acesta nou a fost unul dintre numeroasele îmbunătățiri pe care Pentagonul încearcă să le facă ”pentru ca sistemul de rachete este vechi de zeci de ani”, asa cum a subliniat în noua sa analiză de apărare antirachetă.

Președintele SUA Donald Trump a promis să revigoreze și să reinventeze sistemul de apărare americană împotriva rachetelor într-un discurs care a reamintit viziunile despre războaiele nucleare din perioada Războiului Rece .Deși nu a menționat niciodată Rusia sau China, cele două puteri ostile raman amenințările cele mai serioase pentru Statele Unite.

Efectul declaratiilor din trecut si din prezent

„Scopul nostru este simplu: Să asigurăm că putem detecta și distruge orice rachetă lansată împotriva Statelor Unite – oriunde, oricând, oriunde”, a spus convins Donald Trump. Mai mult decat atat, in trecut a selectat patru țări care reprezintă o amenințare cu rachete pentru americani pe teritoriul țării – Coreea de Nord, Iran, Rusia și China – și a avertizat că adversarii își dezvoltă rapid programele. Unul dintre cei mai puternici lideri mondiali din prezent-Donald Trump- a spus că Coreea de Nord a reprezentat o „amenințare extraordinară”.Spre deosebire de declarația sa de după întâlnirea cu liderul său Kim Jong-un de anul trecut cand s-a exprimat că „nu mai există o amenințare nucleară”. „Avem niște jucători foarte răi acolo”, a spus domnul Trump. „Suntem un jucător bun. Dar putem fi mult mai rău decât oricine, dacă este nevoie. „

Comentariile sale despre spațiu au determinat ridicarea multora din sprancene. „Vom recunoaște că spațiul este un nou domeniu de luptă împotriva războiului, cu forța spațiale conducând calea”,  Trump. ”Forța Spațială” (Space Force) este propunerea lui Trump – aparent populară cu a sustinatorilor săi – pentru un departament militar independent, concentrat în mod specific pe spațiu. În prezent, aceste probleme se încadrează în mare parte în cadrul Forței Aeriene a SUA. Această mișcare s-a confruntat cu o anumită opoziție în Pentagon, inclusiv cea venita din partea fostului secretar al apărării, James Mattis, cu privire la faptul ce implica reorganizarea majoră necesară pentru crearea viitoare a beneficiilor cu caracter suficient.

Donald Trump a spus că din următorul său buget va investi într-un „strat de apărare antirachetă bazat pe spațiu”. Oficialii americani au sugerat că un strat de senzori în spațiu ar ajuta la detectarea rachetelor care se deplasează la viteze hipersonice. „Este o tehnologie nouă”, a spus domnul Trump. „În cele din urmă va fi o parte foarte importantă a apărării noastre și, evident, a infracțiunii noastre”.

Prioritatile SUA

In prezent, Donald Trump a numit șase priorități, dintre care se remarca : apariția în primul rând a securitatii nationale a tuturor cetatenilor americanilor; dezvoltarea de noi tehnologii totul fiind pregătit pentru toate tipurile de atacuri cu rachete, recunoașterea spațiului aerian este acum în joc, eliminarea obstacolelor din calea proiectelor din SUA cerând „împărțirea sarcinilor” de la aliați.

În timp ce președintele a infuzat cu optimism opinia publica internationala si a subliniat faptul ca noile eforturi de rachete sunt in varful ambițiilor sale pentru o Space Force.Totusi, planurile reale lansate de Pentagon au fost destul de bine secretizate. Ca o chestiune politică, discursul presedintelui Trump a părut a fi conceput ca o atentionare fata de posibilitatile strategice si militare americane, cat si un apel dur pentru o nouă generație de arme deoarece a evocat programul de apărare antirachetă al fostului presedinte Ronald Reagan din 1983 intitulat „Star Wars”.

 Aprobarea entuziasmată a președintelui in ceea ce priveste noile tehnologii pentru detectarea și interceptarea rachetelor primite se află într-un contrast puternic cu cererea sa, de exemplu, pentru crearea unui zid -o barieră dotata cu tehnologie de ultimă oră la frontiera sud-vestică pentru a împiedica imigranții să intre în mod ilegal în Statele Unite. Apelul său este tradus in sume de miliarde de dolari, în timp ce noile cheltuieli pentru dezvoltarea si apărarea antirachetă vine în momentul  ce guvernul este închis într-o dispută de peste 5,7 miliarde dolari pentru acel zid. „Scopul nostru este simplu: să ne asigurăm că putem detecta și distruge orice rachetă lansată împotriva Statelor Unite oriunde, oricând, în orice loc”, a spus Donald Trump.

”Într-o perioadă de ameninţări în evoluţie constantă şi rapidă, noi trebuie să ne asigurăm că capacităţile noastre de apărare sunt unice şi fără egal în lume”, a declarat preşedintele american, anunţând la Pentagon această nouă strategie menită să protejeze Statele Unite şi pe aliaţii lor de atacuri balistice.(…)Statele Unite îşi vor ajusta acum postura, pentru a se apăra de orice tir de rachetă, inclusiv rachete de croazieră sau cele hipersonice”, a adăugat Donald Trump.

De asemenea, a asigurat opinia publica internationala ca armata americana va fi deosebit de vigilenta, in ceea ce priveste securitatea spatiului aerian.

”Noi vom distruge orice rachetă lansată de o ţară ostilă, inclusiv o ţară care ar lansa-o din greşeală, oricare ar fi originea geografică a atacului”, a subliniat presedintele SUA.

Scurt istoric si exemplificare

O forță spațială este o ramură militară care conduce războiul spațial. O forță spațială poate fi o componentă a forței aeriene a statului, care poate funcționa ca o forță aeriană și spațială sau ca forță aerospațială.În Statele Unite, Comandamentul Spațial al SUA a fost una dintre comenzile combatante unificate (UCC) din anul 1985 până când a fost îmbinată în Comandamentul Strategic al SUA (STRATCOM) în anul 2002. Responsabilitățile au fost preluate în primul rând de Comandamentul spațial al Forțelor Aeriene ale SUA, o comandă subordonată a STRATCOM.  Acet lucru a fost anunțat în august 2018 iar US Space Command a fost restabilită ca UCC până la sfârșitul anului trecut. La 18 iunie 2018, Statele Unite au anunțat o propunere de creare a Forței Spațiale a Statelor Unite ca o nouă filială a Forțelor Armate ale Statelor Unite, iar pe  9 august 2018, a fost anunțat în continuare un plan de a avea noul serviciu stabilit inainte de 2020.

De fapt, aceasta tehnologie era dorita cu ardoare inca din anul 2015, iar actul care fundamenta are 1064 de pagini-National Defense Authorization Act,

Noua strategie înlocuieşte de fapt un document ce data din 2010 . Aceasta se concentra asupra rachetelor intercontinentale, iar acest nou dcument prevede dezvoltarea de armament în vederea contracarării ameninţării rachetelor de croazieră.Mai puţin sofisticate, acest tip de rachete sunt dezvoltate de cele două ţări pe care Statele Unite le consideră drept cei mai răi inamici ai lor – Iranul şi Coreea de Nord – şi care ameninţă aliaţii Washingtonului, mai ales Europa şi Japonia.

În loc să încerce să distrugă aceste rachete în zbor, Washingtonul intenţionează să le lovească pe când sunt încă în fază de accelerare, în cazul în care Teheranul sau Phenianul ar declanşa ostitlităţile.De exemplu, un avion de vânătoare invizibil pe radar de tip F-35, echipat cu un nou timp de rachetă ar distruge, atunci, racheta balistică nord-coreeană sau iraniană.

Altă opţiune este echiparea unor drone cu laser antirachetă, care ar fi lansate asupra rachetelor inamice în faza de accelerare.În ceea ce priveşte noile rachete supersonice dezvoltate de China şi Rusia, ele pot zbura cu o vizteză de peste 5.000 de kilometri pe oră, de patru ori viteza luminii, şi sunt manevrabile. Statele Unite – care au întârziat să dezvolte acest tip de rachetă aproape imposibil de interceptat odată lansate – sunt în urmă în acest domeniu.

Posibilele efecte ale acestui program Space Force

Din punct de vedere istoric, aceasta a fost întotdeauna cunoscuta ca fiind problema de apărare antirachetă. Ca de fiecare data, tehnologia părea întotdeauna mai promițătoare pe hârtie decât în ​​realitate. Numai ca, tinand cont de toate aspectele reale, Pentagonul nu s-a ținut si nu a copiat niciodată  imaginația scenaristilor de la Hollywood. Efortul gigantic de a proteja națiunea americana  de posibilele si nedoritele lovituri provocate de rachete au debutat în 1983 cu programul „Star Wars” al presedintelui Ronald Reagan. De-a lungul deceniilor, Statele Unite au cheltuit peste 300 de miliarde de dolari pentru obiectivul antirachetă, potrivit specialistului Stephen I. Schwartz, care studiază costul proiectelor militare.

Cheltuielile programului sunt legate direct de dificultatea proiectarii din punct de vedere fizici. Cercetatorul a demonstrat ca tocmai aceasta tehnologie de război declanșata de rachete intercontinentale se poate cuantifica si totodata întinde la mai mult de patru mile pe secundă. Ratele de succes au fost impresionante. Corpul antirachetă al națiunii se bazează pe o abordare relativ simplă, care utilizează interceptoare la sol. Acestea se răsucesc spre cer și eliberează proiectile de viteză menite să distrugă provocările provocate de forțe de impact – ceea ce experții numesc ”lovind un glonț cu un glonț.”

  Metoda a demonstrat performanțe corecte împotriva amenințărilor cu rază scurtă de acțiune, care se mișcă relativ încet. În anul 2004, administrația Bush a început să implementeze un sistem bullet-bullet în Alaska și California pentru a și le apăra împotriva focoaselor nordice coreene. De atunci, sistemul a fost supus unui număr de zece teste costisitoare de zbor împotriva unor focoase de foc. Cinci dintre teste au eșuat. Testul cel mai recent, din mai 2017, a distrus cu succes țintă momeală pana le-a facut tandari.

Federatia Rusă a apărut drept cea mai mare amenințare, deoarece dezvoltă o gamă de sisteme de rachete de generația actuală, dezvoltand in secret si alte arme asemanatoare celor din SUA. Demn de retinut este aspectul in care, in 2014, Washington-ul a acuzat în mod oficial Moscova că a încălcat un tratat de arme prin dezvoltarea și desfășurarea unei arme interzise. Deși Rusia a negat în mod constant orice fel de încălcare, administrația Trump a transmis Moscovei în luna octombrie a anului trecut că va părăsi tratatul de referință.

  

Totodata, din punct de vedere al tratatelor, dupa cum se stie la sfârșitul anului trecut, administrația Trump a anunțat că retrage America din tratatul incheiat in 1987 intitulat Intermediar-Nuclear Force, care interzice rachetele nucleare de lansare la sol până la anumite înălțimi. Tratatul a reprezentat o chestiune cheie de control al armamentului în ultimii treizeci de ani, dar administrația Trump susține că Rusia a încălcat în mod repetat termenii, în timp ce alți adversari nu sunt înscriși.

Edificatoare sunt remarcile extrem de taioase, ferme ale presedintelui Donald Trump, care a declarat joi: „În trecut, Statele Unite nu aveau o strategie cuprinzătoare pentru apărarea antirachetă care să se extindă dincolo de rachetele balistice. „În planul nostru, asta se va schimba. Statele Unite își vor adapta poziția pentru a-și apăra, de asemenea, orice grevă de rachete, inclusiv rachete de croazieră și hipersonic. (…)Ne-am angajat să stabilim un program de apărare antirachetă care să protejeze fiecare oraș din Statele Unite și nu ne vom negocia niciodată dreptul de a face acest lucru”.

Video-uri :

Sursa foto :Foreign Policy,Fox News Live Now

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

O presupusă tentativă de asasinat la adresa liderului Federației Ruse Vladimir Putin a fost dejucată

Mihai Daniel

Publicat

pe

Un tânăr suspectat că ar fi terorist al Statului Islamic a fost reținut în orașul sârb Novi Pazar.Suspectul deținea și ascundea la domiciliul său arme și explozibili cu care plănuia un atentat la adresa președintelui Rusiei Vladimir Putin, care a ajuns azi 17 Ianuarie în Serbia, într-o vizită oficială.

 

Autoritățile sârbe au dejucat o posibilă tentativă de asasinat la adresa lui Vladimir Putin, relatează Daily Mail, citând presa de la Belgrad.

Suspectul este bărbatul în vârstă de 21 de ani- Armin Alibašić care ar fi planificat un atac terorist, venit pe filiera jihadistă a  ISIS . În cursul acestei după-amiezi el a fost reținut în orașul sârb Novi Pazar, potrivit rapoartelor oficiale date publicității de către efectivele poliției sârbe.

Presupusul jihadist deținea un adevărat arsenal de arme și explozibili, potrivit celor mai recente căutări, fapt adeverit de rapoartele serviciilor secrete din Serbia și Rusia.
De altfel, un raport atribuit agenției de informații sârbe BIA a spus că „pregătea un atac terorist în mod special în timpul vizitei liderului rus”.
Detaliile nu au fost imediat clare cu privire la modul în care ar fi fost posibilă efectuarea acestei încercări. Vladimir Putin a fost și este considerat „o țintă pentru teroriști din cauza războiului pe care Rusia îl are împotriva ISIS”, a spus sursa BIA.
 
„Forțele noastre împreună cu colegii ruși sunt bine pregătiți pentru a menține situația sub control, iar președintele Federației Ruse va fi în siguranță totală”.
Același raport a mai precizat faptul că  Alibašić a fost oprit de o poliție de patrulare în satul Potok, nu departe de Novi Pazar.

În momentul în care a fost reţinut, tânărul avea asupra sa o armă cu lunetă.

Din aceste prime informaţii, motivul atacului asupra lui Vladimir Putin îl reprezenta campania pe care Rusia o duce împotriva jihadiştilor Stat Islamic în Siria.

Din relatările despre acest eveniment, atenția echipajelor poliției ar fi fost atrasă de rucsacul acestui tânăr. Ca urmare a unui control , a fost detectată „o pușcă performantă, cu o vedere optică ireproșabilă. ”

 9
Apartamentul său a fost percheziționat de poliție și de serviciile de securitate.
Acestea au găsit „un arsenal de arme și toate componentele necesare pentru fabricarea unui dispozitiv exploziv, precum și simbolurile ISIS”.

Serviciile secrete au confirmat faotul că tânărul este „un soldat ” al grupului terorist ISIS cât și un simpatizant  Wahhabi. Totodată, și în prezent planează anumite suspiciuni că acesta nu ar fi acționat singur, potrivit rapoartelor secrete întocmite după această descoperire.

Afirmația a fost transmisă și de ziarul rusesc fidel statului Rossikaya Gazeta și de alte publicații  importante ale Moscovei.
”Nu excludem faptul că Alibašić intenționa să detoneze o bombă la sosirea lui Putin” a declarat un oficial sârb sub protecția anonimatului, relatează The Moscow Times.
Ca o ironie a sorții, fix înainte de vizita sa, Vladimir Putin a salutat relații strânse între Serbia și Rusia.
 De remarcat e și aspectul în care teritoriu sârb are potențial terorist, deoarece în istoria recentă nu este pentru prima dată când apar asemenea situații neplăcute și încordate. În 2016, autoritățile sârbe au anunțat că premierul  Aleksandar Vucici a fost dus într-un loc sigur după ce în apropierea domiciliului familiei sale ar fi fost găsit un adevărat arsenal de arme și muniții. Vucic afirmase în trecut că a primit amenințări, din cauza reformelor economice pe care le-a susținut și promovat .
Sursa foto : https://www.rferl.org/z/21290

 

 Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul Național
Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

O scurtă analiză asupra ultimelor evenimente politice din Marea Britanie

Mihai Daniel

Publicat

pe

Punctul central l-a constituit acţiunea parlamentului britanic care a respins marţi seara, cu doar 73 de zile înaintea Brexitului, singurul plan în vederea unei ieşiri ordonate din Uniunea Europeană (UE). Acordul a fost respins cu 432 la 202 voturi. Ca răspuns, în Parlamentul britanic urmează să fie iniţiată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului May.

Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit încheiat de premierul Theresa May cu liderii UE. După ce a pierdut la o diferență de 230 de voturi, guvernul condus de May s-a confruntat astăzi cu o moțiune de cenzură.

Motivele pentru care parlamentarii au respins acordul Theresei May sunt eterogene şi chiar fundamental contradictorii, dar aceasta nu trebuie să surprindă, dată fiind natura subiectului. Cei mai mulţi au votat împotriva acordului cu UE nu pentru că nu şi-ar dori unul, ci pentru că nu doresc Brexit deloc ori îşi doresc ca Marea Britanie să rămână cel puţin în piaţa economică comună EEA.Din acest punct de vedere, acordul negociat de May va tăia cam toate legăturile ţării cu UE.

 

Pe de altă parte au fost însă şi destui parlamentari, în special conservatori radicali, adepţi ai unui Brexit crunt, nemilos.De aceea au votat împotriva lui May pentru că nu-şi doresc absolut niciun acord, vor pur şi simplu să plece din UE fără alte discuţii sau negocieri, cu orice riscuri ar implica această decizie. Este posibil însă şi ca foarte puţini laburişti, în special cei mai în vârstă, adepţi ai unui socialism dur, cărora capitalista Uniune Europeană nu le prea e pe plac, să fi respins acordul tocmai pentru a netezi calea pentru Brexit.

Reacţii ale diplomaţilor europeni

De cealaltă parte, liderii UE și-au exprimat regretul pentru votul din Parlamentul britanic, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, avertizând că riscul unui Brexit fără acord a crescut.

Premierul belgian Charles Michel a dat asigurări că ţara sa va face acelaşi lucru.

De asemenea, Austria şi-a exprimat ”regretul” şi dă asigurări că nu va avea loc o renegociere.Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a exprimat regretul faţă de rezultatul votului în Camera Comunelor cu privire la acordul Brexit-ului.El a dat asigurări că acordul retragerii regatului Unit din UE nu va fi renegociat.

Liderul La France insoumise (LFI) Jean-Luc Mélenchon a salutat, marţi, respingerea în Camera Comunelor a acordului retragerii încheat de Regatul Unit şi Uniunea Europeană şi a atacat UE.

”Acordul Brexitului, respins în Camera Comunelor. Uniunea Europeană descompune guvernele care pactizează cu ea”, a scris el pe Twitter. ”Cel mai rău acord de liber-schimb acceptat vreodată de Franţa tocmai a fost bătut în parlamentul englez: fără regrete”, a adăugat el.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a scris pe Twitter, după respingerea acordului privind Brexitul în Parlamentul britanic, că, dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, cine va avea curajul să spună care este singura soluţie bună.

„Dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, atunci până la urmă cine are curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?”, a scris Tusk pe Twitter.

 

Ce urmează după ce Guvernul Marii Britanii a fost umilit de propriul partid în Parlamentul de la Londra?

Imediat după vot, liderul opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn, a anunţat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iar Theresa May a acceptat ca aceasta să fie dezbătută în Parlament chiar în seara de miercuri, 16 Ianuarie.

Dacă Guvernul nu va trece de moţiunea de cenzură, atunci Theresa May nu va avea altă opţiune decât să demisioneze, ceea ce ar duce, în mod inevitabil, la alegeri anticipate.Acest lucru se va produce întrucât conservatorii nu deţin majoritate în Parlament, ci se bazează, în actuala legislatură, pe voturile partidului naţionalist nord-irlandez DUP. Şansele ca moţiunea să treacă depind de strategiile pe care fiecare tabără şi le face privind Brexitul. Pe de o parte rezultatul de marţi seara ar indica o nouă înfrângere usturătoare pentru Guvern.

Britain’s Foreign Secretary Boris Johnson waves as he leaves Downing Street in London, Britain, June 28, 2018

 

Pe de altă parte nu trebuie subestimat faptul că mulţi dintre conservatorii radicali care au votat împotriva propriului Guvern marţi vor vota pentru susţinerea acestuia miercuri pentru că nu-şi doresc o victorie laburistă.Un exemplu este susţinut de cunoscutul politician britanic Boris Johnson, care a declarat după vot, că speră s-o trimită înapoi la Bruxelles pe May ”pentru a le cere liderilor europeni să renegocieze tratatul şi să fie de acord cu toate pretenţiile lor.” Aceste pretenţii, rezumate plastic de acelaşi Boris Johnson printr-o zicală pur britanică , cu sens- „Have your cake and eat it”, presupun, în fapt, menţinerea tuturor avantajelor apartenenţei la UE şi aruncarea la coş a tuturor obligaţiilor Marii Britanii în ce priveşte imigraţia, politicile bancare, taxele vamale etc. Aşadar, nu este deloc cert, în acest moment, că moţiunea de cenzură a lui Jeremy Corbyn, pe care el însuşi a ezitat multă vreme s-o anunţe, va avea sorţi de izbândă.

Câteva posibile scenarii

Dacă moţiunea nu va trece, lucru pe care Theresa May l-a anticipat în propriul discurs din Parlament de marţi seara, se pot enumera patru posibile opţiuni pe care le are deja în vedere.

Primul dintre acestea vizează organizarea unui al doilea referendum, aşa cum îşi doreşte tabăra Remain. Aceasta pare ferm convinsă că de data aceasta britanicii vor vota respingerea Brexitului. Numai că este o opţiune riscantă politic, deoarece ţara este în continuare extrem de divizată şi foarte probabil rezultatul, oricare ar fi el, ar fi din nou foarte strâns.

Cel de-al doilea scenariu este părăsirea UE fără niciun acord, lucru asupra căruia Jean-Claude Juncker a avertizat imediat după anunţarea rezultatului votului. Această opţiune este extrem de riscantă economic, Marea Britanie fiind fundamental nepregătită, în ciuda retoricii triumfaliste a naţionaliştilor, pentru „no deal”.

Cea de-a treia ar necesita organizarea de alegeri anticipate, aşa cum îşi doreşte Jeremy Corbyn. Surprinzător, vocalul lider al Opoziţiei a fost deja acuzat de către propriul partid, că nu-şi doreşte rămânerea în UE şi astfel riscă îndepărtarea electoratului tânăr de stânga. Jeremy Corbyn vrea să ajungă prim-ministru în speranţa că va putea scoate el ţara din impas, lucru care pare foarte neplauzibil în condiţiile date.

Ultimul posibil scenariu ar cere renegocierea acordului cu UE în speranţa că politicienii europeni vor ceda ei primii presiunilor Marii Britanii. Dar, aşa cum toţi liderii europeni au declarat fără echivoc, o asemenea variantă pare fantezistă.

Fără …concluzii

În mod regretabil, rezultatul votului  sporeşte riscul unui Brexit dezordonat. Ca atare, guvernul va continua să intensifice pregătirile în vederea unui asemenea rezultat.De altfel, conducătorii politici ar trebui să precizeze cât mai rapid posibil natura acordurilor vamale de implementat între Regatul Unit şi Uniunea Europeană. Numai reguli clare vor permite tuturor actorilor economici să continue să investească, să creeze locuri de muncă şi să apere dimensiunea umană, socială şi culturală a schimburilor între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

UPDATE 

Parlamentarii britanici au respins masiv marţi seară acordul privind Brexitul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxelles-ul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din Uniunea Europeană, au relatat agenţiile internaţionale de presă.

Miercuri seara, guvernul premierului britanic Theresa May a supravieţuit unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţia laburistă, după respingerea de către parlamentari a acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat cu Bruxelles-ul.

Sursa foto : The Independent,CBS News,G4Media.ro 

 

Acest material a fost conceput şi realizat de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor-şef al platformei online independente Criteriul Naţional

 

 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Top Stiri Nationalul.ro