Avertizare tragică privind pensiile românilor! Ce se întâmpla în 2019 | Nationalul.ro

0
268

 

Scenarii sumbre estimate de Autoritatea de Supraveghere Financiară după schimbările la Pilonul II privind pensiile private. Unii administratori ar putea ieşi de pe piaţă, iar asta ar putea duce la dezechilibru la bursă.

 

Peste 5,8 milioane de români au posibilitatea să-şi transfere în sistemul public de pensii contribuţiile de la Pilonul II, conform prevederilor Ordonanţei privind ‘taxa pe lăcomie’, aceştia având în conturi peste 46,04 miliarde lei, adică peste 95% din activele nete ale întregului sistem de pensii private, arată o analiză de impact realizată de ASF, potrivit HotNews.ro. Totuşi, ASF nu crede că vor fi mulţi care vor face asta. Pericolul major este însă asupra firmelor care gestionează aceşti bani: vor fi obligate să aducă 3,55 miliarde lei la capitalul social în acest an, din care 1,6 miliarde lei până la 30 iunie 2019, existând riscul să iasă din piaţă şi să creeze un val de efecte negative.

 

Documentul ASF obţinut de HotNews.ro are 19 pagini şi a fost aprobat, avizat şi semnat pentru includerea pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului ASF, care a avut loc miercuri, 9 ianuarie, de către Leonardo Badea, preşedintele ASF şi de Daniel Ștefan Armeanu, vicepreşedintele ASF, responsabil de sectorul care se referă la pensiile private, care au fost numiţi anul trecut de Guvernarea PSD-ALDE la conducerea ASF.

 

Documentul privind pensiile private a fost elaborat în data de 7 ianuarie 2019 de către Direcţia Supraveghere şi Control, având drept conducători pe: Ileana Horvath, director al Direcţiei Supraveghere şi Control, Adina Dragomir, director al Direcţiei Reglementare Autorizare şi de Valentin Ionescu, director al Direcţiei Strategie şi Stabilitate Financiară şi de alţi şefi ai acestor departamente din ASF.

 

 

1. Impactul majorării cerinţelor de capital: Cerinţa minimă de capital introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 va obliga administratorii de fonduri de pensii private să-şi majoreze în anul 2019 capitalul social, printr-un aport estimat la o valoare de 3,55 miliarde lei, din care 1,6 miliarde lei (peste 350 milioane de euro) vor trebui aduşi până la 30 iunie 2019.

– Primele trei firme care ar trebui să aducă cei mai mulţi bani la capitalul social până la jumătatea acestui an sunt: NN Pensii (135,5 milioane euro), Allianz (90,32 milioane euro) şi Metropolitan Life (48,22 milioane euro).

– „Nivelul ridicat al capitalului social minim, coroborat cu termenul scurt de conformare (raportat la valoarea aportului necesar), poate să descurajeze activitatea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat, existând riscul ca unii dintre administratori să nu poată obţine resursele necesare şi să fie nevoiţi să se retragă”

– „O eventuală retragere a unor administratori din sistemul de pensii private ar conduce la creşterea riscului de concentrare. Mai mult, în conditiile existentei unui număr redus de administratori de fonduri de pensii administrate privat, retragerea unui administrator ar putea avea un efect şi asupra celorlalţi administratori, care, pentru a putea prelua în administrare activele rămase se vor vedea nevoiţi să suplimenteze şi mai mult capitalul social. La cerinţa de capital necesar a fi acoperită se va adăuga şi obligaţia de a constitui provizioanele tehnice aferente activelor preluate în administrare, fapt care reprezintă presiuni suplimentare asupra continuării activităţii de administrare a fondurilor de pensii administrate privat.”, avertizează ASF.

2. Reducerea comisionului de administrare de la 2,5% la 1%: Din comisionul de 1% din contribuţii brute, administratorii de fonduri de pensii vor fi obligaţi să vireze lunar: 0,5% din valoarea contribuţiilor către Casa Naţională de Pensii, 0,3% din valoarea contribuţiilor către ASF, iar lor le va rămâne doar 0,2%.

3. Posibilitatea renunţării la virarea contribuţiei de 3,75% la Pilonul II şi optarea pentru reîntregirea contribuţiei la Pilonul I (transferul în sistemul public de pensii): Potrivit datelor statistice aferente lunii noiembrie 2018, peste 5,8 milioane de români vor avea posibilitatea să-şi transfere contribuţiile în sistemul public de pensii, aceştia având în conturi peste 46,04 miliarde lei, adică peste 95% din activele nete ale întregului sistem de pensii private.

 

– „În contextul în care o mare parte a participanţilor din Pilonul ll care au o vechime mai mare de 5 ani a fost repartizată aleatoriu, aceştia neexercitându-şi dreptul de a opta pentru un anume administrator, considerăm că în lipsa unor modalităţi exprese de promovare publică a opţiunii de retragere, motivaţia lor pentru a realiza orice act de voinţă privitor la calitatea de participant în cadrul Pilonului II va rămâne redusă, inclusiv pentru retragerea din acest sistem, în special datorită faptului că nu vor putea încasa contravaloarea în bani a activului individual net.”, susţine ASF.

4. Trei scenarii privind posibila retragere a participanţilor la Pilonul II:

– Scenariul I – se retrag 1% din participanţii eligibili (58.528 participanţi

– Scenariul II – se retrag 5% din participanţii eligibili (292.643 participanţi)

– Scenariul III – se retrag 10% din participanţii eligibili (585.286 participanţi).

5. În scenariul I, administratorii vor avea pierderi nete de 43,4 milioane lei în 2019 şi vor reveni pe profit net de 4,9 milioane lei abia în 2021. În scenariul II, administratorii vor avea pierderi nete de 46,5 milioane lei în 2019 şi vor reveni pe profit net de 22.1 milioane lei abia în 2022. În scenariul III, administratorii vor avea pierderi nete de 50,4 milioane lei în 2019 şi vor reveni pe profit net de 12,06 milioane lei abia în 2022.

6. Estimările ASF au luat în calcul îngheţarea cotei de contribuţie la 3,75% pentru 2019-2022.

7. Posibilitatea participanţilor de a opta pentru retragerea din Pilonul II va afecta veniturile ASF pentru 2019-2022, acestea scăzând cu valori cuprinse între -0,50% şi ajungând până la – 3,44% pe an.

Documentul nu a fost însă discutat şi aprobat în şedinţa de miercuri, 9 ianuarie 2018, a Consiliului ASF. 

 

 

„Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii cu privire la o analiză de impact, efectuată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), referitoare la Sistemul de pensii administrat privat, ASF doreşte să precizeze că documentul prezentat nu a fost luat în discuţie şi aprobat de către Consiliul Autorităţii, acesta fiind, în consecinţă, un material de lucru preliminar, cu un caracter intern.

 

La nivelul ASF sunt efectuate numeroase studii de impact cu privire la evoluţia pieţelor reglementate şi supravegheate. Sunt realizate analize intersectoriale, integrate, pentru a se ajunge la un document final care se discută în cadrul Consiliului. Astfel de documente devin publice şi pot avea caracter oficial de recomandare/observaţie, doar în măsura în care sunt analizate şi aprobate de către Consiliul ASF.

 

Reamintim că ASF a avizat favorabil proiectul OUG 114/2018″, a precizat ASF.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here