Theresa May renunță la taxa de 65 de lire pentru cetățenii UE care solicită statutul de rezident permanent în Marea Britanie

0
979

Premierul britanic a vorbit despre ”lecțiile învățate din discuțiile cu partidele de opoziție”, dar nu a oferit detalii concrete despre ce intenționează să facă mai departe în privința Brexit-ului.

Guvernul britanic urmează să renunțe la taxa planificată pentru rezidenții UE care trăiesc în Regatul Unit să solicite statutul stabilit după oficializarea Brexit-ului. Theresa May a admis faptul că într-o actualizare a Camerei Comunelor în care a respins din nou posibilitatea efectuării celui de- al doilea referendum și o prelungire a articolului 50. Efectuarea unei declarații comune din partea deputaților va fi posibilă după ce Brexit-ul va fi votat de majoritate premierul a stabilit ceea ce a descris ca fiind ”lecții ” intr-o săptămână de discuții cu alte partide.

Guvernul britanic va elimina taxa de 65 de lire sterline percepută cetăţenilor comunitari care solicită statutul de rezident permanent („settled status”), a anunţat Theresa May.Dar, în afară de eliminarea acestei taxe, May a oferit foarte puține detalii despre ce intenționează să facă mai departe în privința Brexit-ului.

Guvernul britanic a lansat aplicaţia mobilă cu ajutorul căreia cetăţenii europeni stabiliţi în Regatul Unit pot solicita reşedinţa permanentă după Brexit. Utilizatorii trebuie să îşi fotografieze paşapoartele biometrice şi faţa pentru a-şi confirma identitatea. Apoi sunt direcţionaţi spre un site ofical de internet unde îşi înregistrează adresa şi îşi pot da acordul pentru verificarea situaţiei fiscale, pentru confirmarea adresei. Ei trebuie să îşi declare cazierul judiciar, iar condamnările pentru infracţiuni grave pot duce la respingerea cererilor de reşedinţă.

Ce presupune acest lucru?

Theresa May a declarat că decizia a fost luată după ce a ascultat organizații precum cea intitulată The 3 Million, un grup vocal care a realizat o campanie care conştientizează cetățenii UE în Marea Britanie să își păstreze drepturile existente după Brexit. Doamna May a adăugat de asemenea şi a garantat tuturor celor care au depus cereri în timpul fazei pilot că banii lor vor fi rambursați. Cetățenii UE și membrii familiilor acestora care doresc să rămână în țară după luna iunie 2021 trebuie să solicite statutul stabilit prin intermediul sistemului.

Premierul britanic a vorbit despre lecțiile învățate din discuțiile cu partidele de opoziție, după înfrângere istorică pe care a suferit-o săptămâna trecută în Camera Comunelor. Deputații britanici au respins, cu o diferență de 230 de voturi, acordul de retragere din Uniunea Europeană negociat de guvernul de la Londra cu restul UE.

Cu toate acestea, dincolo de schimbarea politicii de taxe, celelalte lecții au văzut mai întâi să-și întărească pozițiile existente, determinându-l pe Jeremy Corbyn să compare procesul Brexit cu „Ziua Groundhog”.

Theresa May și-a reiterat poziția împotriva unui al doilea referendum pe tema Brexit și a spus că nu poate exclude eventualitatea părăsirii UE fără un acord – o condiție cerută de Jeremy Corbyn pentru a participa la discuțiile cu premierul britanic.

Nici în privința soluției de avarie în privința frontierei irlandeze, așa-numitul „backstop”, care a întâmpinat o opoziție puternică în Parlamentul britanic, Theresa May nu a venit cu o altă soluție. Domnia sa a adăugat că încă nu are o concluzie privind opinia Parlamentului privind backstopul, dar că, de îndată ce va afla care este soluția ce va atrage majoritatea va merge să o negocieze cu UE.

Video :

 

Sursa foto : Daily Express, talkRADIO

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here