Statele Unite acuză compania chineză Huawei de fraudă, spălare de bani, obstrucţionarea justiţiei şi furt tehnologic

0
224

 Departamentul de Stat din Statele Unite a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva companiei chineze Huawei şi a lui Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei şi director financiar al acesteia.Departamentul de Justiţie a acuzat Huawei că a furat informaţii secrete de la compania americană T-Mobile şi că a încercat să evite sancţiunile impuse împotriva Iranului.

Care este contextul?

Huawei este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente și servicii de telecomunicații din lume, care a trecut recent peste Apple pentru a deveni cel de-al doilea mare producător de smartphone-uri voluminoase după gigantul Samsung. Dar Statele Unite ale Americii cat și alte națiuni occidentale au fost îngrijorate de faptul că guvernul chinez ar putea folosi tehnologia Huawei pentru a-și extinde abilitățile de spionaj, deși firma insistă că nu există control guvernamental. Arestarea doamnei Meng, fiica fondatorului Huawei, a înfuriat statul chinez.

Ea a fost arestată la data de 1 decembrie 2018 în orașul Vancouver din Canada, la cererea Statelor Unite. Ulterior, i-a fost acordată o cauțiune de 10 milioane USD (aproximativ 7,6 milioane de lire sterline) de către o instanță locală. Dar , pana la ora actuala ea este supravegheată 24 de ore din 24 și trebuie să poarte un cip electronic „tip bratara” la gleznă.

Cine este Huawei?

„Concernul de top național chinezesc” se confruntă cu justiția SUA.Huawei este ceea ce chinezii denumesc un campion național, un fel de firmă privată, însărcinată cu ambițiile Chinei de a intra în lume și de a conduce. Dar acum forța deplină a sistemului de justiție din SUA  aruncă justificat cu acuze ce pot distruge imaginea acestei firme. Afirmațiile Departamentului de Justiție al SUA sunt cele mai grave pe care Huawei le-a văzut vreodată și se îndreaptă spre inima războiului comercial dintre China și SUA. Huawei a negat în mod constant acuzațiile, iar directorul financiar a gigantului chinez Meng Wanzhou a declarat că este folosit ca pion în jocurile de putere între SUA și China.

În timp ce SUA declară că acuzațiile împotriva Huawei nu sunt legate de războiul comercial, este puțin probabil ca statul chinez să o vadă în același mod. Acuzațiile vin după cum SUA și China se pregătesc să organizeze discuții comerciale la nivel înalt la Washington în această săptămână. Secretarul de comerț al SUA, Wilbur Ross, a declarat că acuzațiile Huawei erau „complet separate” de negocierile comerciale în curs cu China.

Acuzațiile propriu-zise

Acuzațiile împotriva celui de-al doilea mare producător de smartphone-uri din lume includ frauda bancară, obstrucționarea justiției și furtul tehnologiei. Cazul ar putea amplifica tensiunile dintre China și SUA și ar putea afecta eforturile firmei de extindere globală. Atât doamna Meng, cât și concernul Huawei neagă aceste acuzații. Doamna Meng a fost arestată luna trecută în Canada, la cererea Statelor Unite pentru presupusa exonerare de sancțiuni împotriva Iranului.

„De ani de zile, firmele chineze ne-au încălcat legile de export și au subminat sancțiunile, adesea folosindu-se de sistemele financiare ale SUA pentru a facilita activitățile lor ilegale”, a declarat secretarul american al comerțului, Wilbur Ross. Într-o declarație, Huawei a respins acuzațiile, spunând că nu a comis „nici una dintre încălcările afirmate” și că „nu este conștientă de vreo nedreptate din partea doamnei Meng”. Acesta a afirmat că acuzațiile au făcut deja obiectul unui proces civil stabilit, în care un juriu nu a constatat „nici daune, nici comportament intenționat și rău intenționat cu privire la cererea comercială secretă”.

Potrivit  televiziunii americane CNN,  guvernul chinez a reacționat extrem de furios la aceste evenimente, acuzând Statele Unite de folosirea „puterii sale de stat pentru a fărâmița și a sparge companiile chineze vizate în încercarea de a-și ucide operațiunile normale și legale de afaceri”. „Îl îndemnăm pe Statele Unite să oprească represiunea nerezonabilă a companiilor chineze, inclusiv Huawei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, într-o declarație. El a adăugat că Statele Unite ar trebui „să-și retragă imediat mandatul de arestare împotriva doamnei Meng și să se abțină de la a face o cerere formală de extrădare pentru a evita să meargă mai departe pe o cale greșită”.

Care este miza acestei eludări a taxelor?

Acuzația susține faptul că Huawei a indus în eroare SUA și o bancă globală despre relația sa cu două filiale, Huawei Device USA și Skycom Tech, pentru a desfășura afaceri cu Iranul. Administrația președintelui american Donald Trump a reintrodus toate sancțiunile pe care Iranul le-a eliminat în cadrul unui acord nuclear din anul 2015 și a impus recent măsuri mai stricte.Acestea au avut repercusiuni asupra exporturilor de petrol, q transportului maritim cât și băncilor. De asemenea, un al doilea caz este acela că Huawei ar fi furat tehnologia de la T Mobile, utilizată pentru a testa durabilitatea smartphone-urilor, precum și pentru ”a obstrucționa justiția și a comite fraude prin cabluri.”

Tehnologia T-Mobile, cunoscută sub numele de Tappy, a imitat degetele umane pentru a testa acest nou tip de telefoane. În total, SUA a adus 23 de acuzații împotriva companiei. „Aceste acuzații pun la îndoială presupusa încălcare a legilor din țara noastră și practicile standard de afaceri globale ale Huawei”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray. Domnul Wray a declarat că acest tip de companii precum Huawei „reprezintă o amenințare dublă atât pentru securitatea noastră economică, cât și pentru cea națională”.

Verdict indecis, suspendat…

Autorităţile americane au început să ancheteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran şi alte ţări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA.

Huawei este unul dintre „giganții naționali” ai Chinei, o firmă estimată la peste 8,4 miliarde de dolari, promovată și protejată de Partidul Comunist aflat la putere. Arestarea fiicei lui Meng a provocat o revoltă în China, care a cerut eliberarea imediată și a condamnat această mișcare ca un efort condus de SUA de a contracara gigantul telecomunicațiilor și de a restrânge ambițiile globale ale Chinei. La scurt timp după aceasta, într-o mișcare văzută ca răspuns dur pentru arestarea lui Meng, autoritățile chineze au reținut doi canadieni, inclusiv un fost diplomat, în legătură cu presupuse acuzații ”de scurgere de informații vitale, de mare securitate.”

Cu toate acestea, rechizitoriul se concentrează asupra furtului presupus al tehnologiei americane, care a reprezentat un punct important în negocierile comerciale. Administrația președintelui Donald Trump a impus taxe pe mărfuri chinezești în valoare de 250 miliarde de dolari , determinând Beijingul să răspundă cu propriile tarife. Ambele țări au convenit luna trecută să suspende noi tarife în termen de 90 de zile pentru a permite viitoarele discuții.

Video relevant:

Sursa foto : Daily Express,newagebd.net,The Telegraph,YouTube

Acest material a fost sintetizat de către Prof. Dr.Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanta, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here