Connect with us

Actualitate

Statele Unite acuză compania chineză Huawei de fraudă, spălare de bani, obstrucţionarea justiţiei şi furt tehnologic

Mihai Daniel

Publicat

pe

 Departamentul de Stat din Statele Unite a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva companiei chineze Huawei şi a lui Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei şi director financiar al acesteia.Departamentul de Justiţie a acuzat Huawei că a furat informaţii secrete de la compania americană T-Mobile şi că a încercat să evite sancţiunile impuse împotriva Iranului.

Care este contextul?

Huawei este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente și servicii de telecomunicații din lume, care a trecut recent peste Apple pentru a deveni cel de-al doilea mare producător de smartphone-uri voluminoase după gigantul Samsung. Dar Statele Unite ale Americii cat și alte națiuni occidentale au fost îngrijorate de faptul că guvernul chinez ar putea folosi tehnologia Huawei pentru a-și extinde abilitățile de spionaj, deși firma insistă că nu există control guvernamental. Arestarea doamnei Meng, fiica fondatorului Huawei, a înfuriat statul chinez.

Ea a fost arestată la data de 1 decembrie 2018 în orașul Vancouver din Canada, la cererea Statelor Unite. Ulterior, i-a fost acordată o cauțiune de 10 milioane USD (aproximativ 7,6 milioane de lire sterline) de către o instanță locală. Dar , pana la ora actuala ea este supravegheată 24 de ore din 24 și trebuie să poarte un cip electronic „tip bratara” la gleznă.

Cine este Huawei?

„Concernul de top național chinezesc” se confruntă cu justiția SUA.Huawei este ceea ce chinezii denumesc un campion național, un fel de firmă privată, însărcinată cu ambițiile Chinei de a intra în lume și de a conduce. Dar acum forța deplină a sistemului de justiție din SUA  aruncă justificat cu acuze ce pot distruge imaginea acestei firme. Afirmațiile Departamentului de Justiție al SUA sunt cele mai grave pe care Huawei le-a văzut vreodată și se îndreaptă spre inima războiului comercial dintre China și SUA. Huawei a negat în mod constant acuzațiile, iar directorul financiar a gigantului chinez Meng Wanzhou a declarat că este folosit ca pion în jocurile de putere între SUA și China.

În timp ce SUA declară că acuzațiile împotriva Huawei nu sunt legate de războiul comercial, este puțin probabil ca statul chinez să o vadă în același mod. Acuzațiile vin după cum SUA și China se pregătesc să organizeze discuții comerciale la nivel înalt la Washington în această săptămână. Secretarul de comerț al SUA, Wilbur Ross, a declarat că acuzațiile Huawei erau „complet separate” de negocierile comerciale în curs cu China.

Acuzațiile propriu-zise

Acuzațiile împotriva celui de-al doilea mare producător de smartphone-uri din lume includ frauda bancară, obstrucționarea justiției și furtul tehnologiei. Cazul ar putea amplifica tensiunile dintre China și SUA și ar putea afecta eforturile firmei de extindere globală. Atât doamna Meng, cât și concernul Huawei neagă aceste acuzații. Doamna Meng a fost arestată luna trecută în Canada, la cererea Statelor Unite pentru presupusa exonerare de sancțiuni împotriva Iranului.

„De ani de zile, firmele chineze ne-au încălcat legile de export și au subminat sancțiunile, adesea folosindu-se de sistemele financiare ale SUA pentru a facilita activitățile lor ilegale”, a declarat secretarul american al comerțului, Wilbur Ross. Într-o declarație, Huawei a respins acuzațiile, spunând că nu a comis „nici una dintre încălcările afirmate” și că „nu este conștientă de vreo nedreptate din partea doamnei Meng”. Acesta a afirmat că acuzațiile au făcut deja obiectul unui proces civil stabilit, în care un juriu nu a constatat „nici daune, nici comportament intenționat și rău intenționat cu privire la cererea comercială secretă”.

Potrivit  televiziunii americane CNN,  guvernul chinez a reacționat extrem de furios la aceste evenimente, acuzând Statele Unite de folosirea „puterii sale de stat pentru a fărâmița și a sparge companiile chineze vizate în încercarea de a-și ucide operațiunile normale și legale de afaceri”. „Îl îndemnăm pe Statele Unite să oprească represiunea nerezonabilă a companiilor chineze, inclusiv Huawei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, într-o declarație. El a adăugat că Statele Unite ar trebui „să-și retragă imediat mandatul de arestare împotriva doamnei Meng și să se abțină de la a face o cerere formală de extrădare pentru a evita să meargă mai departe pe o cale greșită”.

Care este miza acestei eludări a taxelor?

Acuzația susține faptul că Huawei a indus în eroare SUA și o bancă globală despre relația sa cu două filiale, Huawei Device USA și Skycom Tech, pentru a desfășura afaceri cu Iranul. Administrația președintelui american Donald Trump a reintrodus toate sancțiunile pe care Iranul le-a eliminat în cadrul unui acord nuclear din anul 2015 și a impus recent măsuri mai stricte.Acestea au avut repercusiuni asupra exporturilor de petrol, q transportului maritim cât și băncilor. De asemenea, un al doilea caz este acela că Huawei ar fi furat tehnologia de la T Mobile, utilizată pentru a testa durabilitatea smartphone-urilor, precum și pentru ”a obstrucționa justiția și a comite fraude prin cabluri.”

Tehnologia T-Mobile, cunoscută sub numele de Tappy, a imitat degetele umane pentru a testa acest nou tip de telefoane. În total, SUA a adus 23 de acuzații împotriva companiei. „Aceste acuzații pun la îndoială presupusa încălcare a legilor din țara noastră și practicile standard de afaceri globale ale Huawei”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray. Domnul Wray a declarat că acest tip de companii precum Huawei „reprezintă o amenințare dublă atât pentru securitatea noastră economică, cât și pentru cea națională”.

Verdict indecis, suspendat…

Autorităţile americane au început să ancheteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran şi alte ţări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA.

Huawei este unul dintre „giganții naționali” ai Chinei, o firmă estimată la peste 8,4 miliarde de dolari, promovată și protejată de Partidul Comunist aflat la putere. Arestarea fiicei lui Meng a provocat o revoltă în China, care a cerut eliberarea imediată și a condamnat această mișcare ca un efort condus de SUA de a contracara gigantul telecomunicațiilor și de a restrânge ambițiile globale ale Chinei. La scurt timp după aceasta, într-o mișcare văzută ca răspuns dur pentru arestarea lui Meng, autoritățile chineze au reținut doi canadieni, inclusiv un fost diplomat, în legătură cu presupuse acuzații ”de scurgere de informații vitale, de mare securitate.”

Cu toate acestea, rechizitoriul se concentrează asupra furtului presupus al tehnologiei americane, care a reprezentat un punct important în negocierile comerciale. Administrația președintelui Donald Trump a impus taxe pe mărfuri chinezești în valoare de 250 miliarde de dolari , determinând Beijingul să răspundă cu propriile tarife. Ambele țări au convenit luna trecută să suspende noi tarife în termen de 90 de zile pentru a permite viitoarele discuții.

Video relevant:

Sursa foto : Daily Express,newagebd.net,The Telegraph,YouTube

Acest material a fost sintetizat de către Prof. Dr.Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanta, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național

Comentarii Facebook
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Dezvăluiri cutremurătoare din perioada comunismului. Adevărul neștiut despre crimele din acea perioadă | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Armistiţiul încheiat la la 12 septembrie 1944 la Moscova între România şi Puterile Aliate (Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii) pe de o parte a scurtat războiul cu câteva luni, salvând de la moarte sute de mii de soldaţi, însă, pe de altă parte, a permis ocuparea ţării de către Armata Roşie, situaţie care a durat până în anul 1958, timp în care sovieticii au asigurat instaurarea comunismului, scrie larics.ro

Trupele ruseşti se aflau cantonate în nordul Moldovei în august 1944. De aici, Armata Roşie a început ofensiva militară contra trupelor germane şi a aliaţilor lor. În întreaga ţară au avut loc valuri mari de arestări ale militarilor români, care au fost luaţi prizonieri. În acelaşi timp, trupele ruseşti au continuat să urmărească trupele germane care se retrăgeau spre Bulgaria, prin Dobrogea. Ruşii au preluat toate obiectivele strategice din România: porturile, zone industriale, instalaţii petroliere. Sovieticii s-au retras din ţară în 1958.

Dezinformarea distribuită prin textul publicat de Ambasada Rusiei pune accent pe presupusa campanie de denigrare dusă de presa occidentală şi cea românească pentru a-i denigra pe ostaşii Armatei Roşii „care au eliberat de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale” şi că atrocităţile săvârşite de soldaţii sovietici în România ar fi un mit.

Nu ştim la ce campanie negativă s-a referit Ambasada, din moment ce principalele teme ale presei din România ţineau de vacanţele românilor de Revelion, cât au cheltuit pentru mesele de sărbători, tradiţii de iarnă etc. Nimic despre ostaşii sovietici sau despre al Doilea Război Mondial.

În schimb, trebuie să ajungi la culmile cinismului dacă îţi permiţi să cataloghezi crimele Armatei Roşii pe teritoriul României (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei de Nord) drept „mituri”. De altfel, doar arhivele judeţului Hunedoara prezintă numeroase cazuri de tragedii provocate de Armata Roşie care au tranzitat judeţul în toamna anului 1944 şi în 1945, toate documentate sub formă de rechizitorii. Dar diplomaţii ruşi n-au catadicsit să mai întrebe de istorici. Propaganda n-are nevoie de date factuale, ci de emoţii.

 

Drept argument împotriva „propagandei” duse de „ostilii critici anti-sovietici şi anti-ruşi” ne este prezentat un ordin emis de „comandantul suprem” I.V. Stalin, dar fără a ne specifica data exactă sau numărul acestui ordin:

„Ofiţerii şi ostaşi ai Armatei Roşii! Ne îndreptăm spre ţara inamicului. Fiecare trebuie să-şi păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos… Populaţia rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovaţii vor fi pedepsiţi în conformitate cu legea marţială. În teritoriul cucerit, relaţiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovaţi de violenţă şi de viol vor fi împuşcaţi”.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

ATENȚIE șoferi! S-a schimbat iar Codul rutier! Veți primi amenzi drastice și veți rămâne fără permis dacă veți comite aceste abateri! Puțini știu despre ele! | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Prevederile din Noul cod rutier prevăd o serie de sancţiuni drastice pentru toţi conducătorii auto care încalcă anumite reguli. Șoferii care vorbesc la telefon în timp ce se află la volan vor plăti amenzi usturătoare. Astfel, dacă poliţia îi prinde pe şoferi la volan că folosesc telefonul mobil, aceştia riscă să rămână fără permisul de conducere o lună şi să fie sancţionaţi cu 9-20 de puncte. Amenda pe care o vor primi va fi cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei. Această măsură severă urmareşte reducerea numărului de accidente cauzate de şoferii care vorbesc la telefon la volan, fac live-uri pe Facebook sau sunt atenţi la smartphone ori tabletă.

O nouă schimbare în codul rutier pe 2019 prevede că şoferii depistaţi la controlul medical cu o afecţiune incompatibilă cu condusul nu vor mai avea dreptul de a deţine un permis de conducere. Conducătorii auto îşi vor putea recupera permisul doar după ce urmează un tratament de specialitate şi sunt supuşi apoi unei evaluări medicale care să confirme dacă sunt sănătoşi şi apţi pentru a se urca la volan. De altfel, medicii au obligaţia de a anunţa Poliţia atunci când constată că un şofer nu este apt pentru a conduce, potrivit noilor modificări din Codul Rutier 2019.

 Totodată, şoferii care nu le permit celorlalţi conducători auto blocaţi în intersecţie să iasă sunt pasibili de amendă. Amenda va fi de 1.000 de lei Noul Cod Rutier sancţionează cu amenzi cuprinse între 4.000 şi 9.000 de lei, depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometric.

Pe de altă parte, codul rutier din 2019 vine şi cu o veste bună pentru şoferi: punctul de amendă a fost îngheţat şi va fi acelaşi cu cel de anul trecut, adică 145 lei. Cei care vor fi sancţionaţi de poliţişti vor putea plăti mult mai uşor amenda, pe care o pot achita de oriunde din ţară într-un cont unic, înfiinţat în 2019. De asemenea, Codul rutier pe 2019 a majorat la 15 zile termenul de plată a jumătate din amenda aplicată, faţă de 48 de ore în trecut.

 

 

 

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Actualitate

Dragnea ajunge în fața judecătorului. Ce riscă președintele PSD | Nationalul.ro

Nationalul

Publicat

pe

Avocaţii lui Liviu Dragnea au solicitat luni judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie audierea liderului PSD în dosarul DGASPC Teleorman, în care acesta a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Cu încă o condamnare la activ, în cazul Referendumului, Dragnea joacă all in în dosarul actual. 

Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a reluat astăzi procesul DGASPC Teleorman. Liviu Dragnea nu a fost luni prezent la proces, însă a cerut prin avocaţi să fie audiat la un alt termen de judecată. De asemenea, el a solicitat audierea mai multor martori, printre care şi Jenica Dumitru, fost şef serviciu la Departamentul juridic, contencios, evaluare şi resurse umane din cadrul DGASPC Teleorman.

Şi Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman, a solicitat să fie audiată în dosar, avocatul acesteia anunţând că în cazul ei faptele s-au prescris.

Ceilalţi inculpaţi au declarat că nu mai vor să dea declaraţii la proces.

Procurorul de şedinţă, Mariu Vartic, a fost de acord cu audierea inculpaţilor Liviu Dragnea şi Olguţa Şefu. De asemenea, DNA a mai cerut audierea a două inculpate, Floarea Alesu şi Anisia Stoica.

Instanţa a rămas în pronunţare pe cererile de probatorii, dosarul fiind amânat pentru 18 martie.

Comentarii Facebook
Citeste in continuare

Parteneri

Stiri calde

Publicitate

Citește și:

Top Stiri Nationalul.ro