Isteria apei cu clor din București a fost confirmată în cele din urmă

0
616

După ce au simţit că apa de la robinet are miros de clor şi gust ciudat, mai mulţi abonaţi ApaNova au cerut explicaţii furnizorului. Pe rețelele sociale a circulat un mesaj alarmant.Ministerul Sănătății recomandă bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală. Din cauza unei poluării cu amoniu care a avut loc marți pe râul Argeș, apa potabilă a fost tratată cu o cantitate mare de clor.

Motivul real…”interpretat” și viralizat

Bucureştenii din sectoarele 5 și 6 ale Capitalei s-au plâns miercuri pe reţele de socializare că apa furnizată de Apa Nova miroase foarte puternic a clor, nefiind adecvată pentru gătit sau băut.

Cu toate acestea, un mesaj fals despre apa presupus contaminata de la robinet a devenit viral pe grupurile de parinti din Capitala. Mesajul, avand inclus un link catre site-ul Apa Nova, ii avertiza pe bucuresteni ca, ”in urma unui incident chimic sau biologic”, compania a fost nevoita sa utilizeze o mare cantitate de clor si le cerea cetatenilor sa nu bea apa de la robinet si sa nu gateasca cu ea. Reprezentantii ApaNova au dezmintit informatiile si au catalogat mesajul drept un „fake news”.

Mesajul, a carui origine este necunoscuta deocamdata, a devenit viral mai ales pe grupurile de WhatsApp si Facebook ale parintilor de copii de gradinita si scoala.

Continutul mesajului

 ”Apa Nova a informat ca, in urma unui incident (nu a mentionat de ce tip, chimic sau biologic) au fost nevoiti sa foloseasca cea mai mare cantitate de clor permisa de lege si i-a sfatuit sa nu dea copiiloe apa mde la robinet si sa nu gateasca  cu ea in urmatoarele 48 de ore „Avertizarea este valabila pentru tot Bucurestiul asa ca puteti sa ii informati si pe cei apropiati si pe cei mai putin apropiati.

Ce s-a petrecut in realitate?

Apa Nova a remis redactiei independente G4Media.ro un comunicat in care arata ca intr-adevar in ultimele zile mirosul de clor al apei din Sectorul 6 al Bucurestiului a fost mai pronuntat, dar respinge orice informatie despre o presupusa calitate necorespunzatoare a apei. Motivul mirosului de clor? Din cauza cresterii debitelor raurilor Arges si Dambovita, apa venita la statia de tratare Preciziei a trebuit sa fie tratata cu mai mult clor, iar mirosul nu s-a disipat in totalitate din cauza apropierii statiei de cartierele rezidentiale din Sectorul 6.

Comunicatul oficial remis de Apa Nova

”Ca urmare a topirii bruste a depunerilor de gheata si zapada, cu efect de spalare a suprafetelor atinse, s-a produs o incarcare mai mare a raurilor Arges si Dambovita. Deprecierea temporara a calitatii apei raurilor a fost compensata prin masuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depasit limita legala.

In plus, pe langa monitorizarea online (continua 24h/24) in puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apa potabila, se efectueaza zilnic analize de probe prelevate din retea. Rezultatele nu indica depasiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astazi, 30 ianuarie 2019.

Efectul mirosului de clor rezidual resimtit de consumatori este in scadere inca din data de 29.01.2019 si va disparea in dupa amiaza zilei de astazi”.

Reprezentantii companiei au adaugat pentru G4Media.ro ca ”este cea mai dura campanie de fake news din istoria companiei. Ea pare sa fi fost facuta cu intentie. Mesajul s-a viralizat imediat, mai ales in grupurile de parinti. Respingem categoric informatia ca apa nu este potabila”

Recomandarea Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății recomandă bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet care miroase puternic a clor pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală. ​”Distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă”, a anunțat miercuri seară Ministerul Sănătății, după ce Direcția de Sănătate Publică București a primit, de la locuitorii din sectoarele 5 și 6, sesizări privind calitatea apei potabile. „Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare”, a arătat Ministerul Sănătății. 
„Până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosita pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ‘apa este bună de băut’ „, a anunțat Ministerul Sănătății.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au mai precizat  că, potrivit specialistilor Institutului Național de Sănătate Publică în domeniul apei potabile, rezultatele parțiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apă din rețeaua publică de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursă informează că valoarea crescută ” cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat și miros si nu există alte efecte pe termen lung”.
Ministerul Sănătății a menționat faptul  că Direcția de Sănătate Publică București „analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare.”
Adevarul , ieşit la suprafața a fost declarat cu greutate de ApaNova
Reprezentanţii Apa Nova au recunoscut că este o problemă din cauza topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă şi au anunţat că s-au luat măsuri suplimentare de tratare, dar susțineau că apa este potabilă şi respectă standardele de calitate.
 

„Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală. În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019″, se arăta într-un răspuns transmis de Apa Nova miercuri, la solicitarea trust-ului HotNews.ro.

Reprezentanții companiei au mai declarat că efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și urma să dispară în după amiaza zilei de miercuri.

Conform specialiştilor INSP în domeniul apei potabile, rezultatele parţiale nu reprezintă un alt motiv de îngrijorare a populaţiei privind posibilele efecte ale consumului de apă din reţeaua publică de distribuţie. Conform ghidurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu exista riscul de apariţie a unor efecte acute sau cronice asupra sănătăţii.

Cu toate acestea, până la obţinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiştii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate în data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare.

Sursa foto : https://slashfood.com,Doctorul zilei,MOLECULA H2O,loon.ro,Gandul.info

 Acest material a fost sintetizat de către Prof. Dr.Daniel Mihai, redactor șef al platformei media Criteriul National și redactor permanent al ziarului Nationalul.ro
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here